Четвртак, 06.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ МЛАДЕН ШАРЧЕВИЋ, МИНИСТАР ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ И ТЕХНОЛОШКОГ РАЗВОЈА

Родитељи ђака оцењиваће наставнике и директоре школа

Теничко и информатика постаће један предмет који ће се звати дизајн – Факултети који не доставе податке о свом раду биће стављени на листу неожељних – Новчане казне за родитеље чија деца имају више од 20 неоправданих изостанака – Вербић остаје у министарству и радиће на концепту велике матуре
(Фото Раде Крстинић)

Родитељима је додељена слаба улога у школи и то мора да се поправи. Њих нико никад није питао шта заиста мисле, а они много тога знају. Зато појачавамо улогу родитеља у одлучивању, контроли и оцењивању наставника и директора школа и то кроз независна, нова родитељска тела – најављује у првом интервјуу за „Политику” Младен Шарчевић, нови министар просвете, науке и технолошког развоја.

Он обећава и већу улогу инспекција, посебно на локалу, кажњавање директора и секретара школа који прикривају радне функције, као и доступност података за целокупно приватно образовање, посебно за факултете. За ових десетак дана од како је на дужности у Немањиној 24, сусрео се са представницима синдиката, универзитета, САНУ, Националног просветног савета, скупштинског Одбора за образовање, „вечитих” студената и успео да на Влади за неколико дана „избоксује” повраћај новца за просветне раднике којима су погрешно обрачунате зараде. Његови бивши ђаци имају само речи хвале за свог професора који је био и директор државне школе и технолошки вишак, синдикати су задовољни јер је „коначно човек из струке” у министарској фотељи, а они који већ у првим данима траже „длаку у јајету”, кажу да је на ову функцију изабран само зато што син премијера иде у Шарчевићеву приватну школу.

– Ваше колеге пишу и да ми је супруга власница издавачке куће, а она је економиста, у пензији, чува унуке. Премијера сам видео само једном, када му је син уписивао школу. Да прихватим дужност ме је убеђивао месец и по дана.

И како Вас је убедио? Нисте страначка личност, просветни буџет није повећан?

Прихватање ове позиције повезано је са опредељењем државе да се спроведе реформа, као што су то урадиле скандинавске земље и то је дало резултат. Наравно да ништа не може да се уради за годину дана, у Финској је трајала скоро деценију. Ја сам у образовању 37 година, познајем моделе образовања у свету и овде сам зато што верујем да можемо да претресемо многе ствари које предуго нису диране. Ових дана добијам подршку за то на свим пољима и заједно кувамо „реформ чорбу”.

Од чега ћете да скувате ту чорбу, да не идемо деценију унапред, шта ћете да урадите у првих годину дана?

Тренутно тражимо саветнике. На пример, родитеље нико није питао до сада шта мисле, а они добро знају шта у школи ваља а шта не. Зато правимо нова родитељска тела, где ће они бити непосредно укључени и у процес одлучивања и у процену квалитета рада наставника, директора, читаве школе У спољном вредновању школе морају да учествују сви родитељи, а не појединци.

Не говоримо о школским одборима?

Не. Ја мислим да је родитељима додељена невелика улога у школи и то мора да се поправи. Друго, ви имате школске одборе, а да се нико није запитао када су формирани, да ли оснивач има реалну већину, која је улога родитеља, а нико није задовољан школом Дакле, апсолутно појачавамо улогу родитеља, али кроз независна тела. Али ћу истовремено тражити и од Министарства за рад да се постави питање одговорности породица ученика који беже са часова. У свету се за то зна цена – 20 изостанака једнако 1500 евра. Па да видите како ће да се смањи изостајање. То сам применио у својој школи и дало је успеха. У међувремену договарамо питања која не могу да чекају, попут информатичке писмености.

Али предлог о информатици као обавезном предмету није прошао на Националном просветном савету, тамо има много отпора, сваки наставник се држи свог предмета као своје прћије?

А ја ћу се држати реформе, па ћемо се ћерати, што би рекао Матија Бећковић. НПС функционише као лоби тело и ја ћу у Скупштини поставити питање зашто тамо нема представника родитеља, директора, приватног образовања, сви су они делови система. НПС мора да оправда свој рад, а не да чланови добијају 40.000 динара за један састанак месечно. Један од првих које сам позвао на разговор у Министарство био је председник НПС и дешифровали смо зашто је предлог о информатици одбијен – проблем је био начин на који је изнет предлог, није сагледано недељно оптерећење ученика, осетили су се угроженима наставници техничког васпитања… Зато припремамо нови модел и он ће да заживи од следећег 1. септембра.

Нешто конкретније?

Ево конкретно – целокупна техничка писменост може да се ради по информатичком моделу и тај предмет се у информатици зове дизајн. Ту можете да уврстите и примењену уметност.

А грађанско васпитање и веронаука?

Дуго радим у просвети и тачно знам кад је који предмет уведен, често и по политичкој директиви. Нећу да понудим готова решења, тако ћемо опет доћи на почетак. Хоћу да заједно са родитељима, професорима, синдикатима прво означимо проблеме, а онда да заједно дођемо до решења. Да би увели информатику морате питати какви су професори техничког, како су и да ли су опремљени кабинети, морате размишљати о недељној оптерећености ученика... Нико никада није у оптерећеност рачунао и оно што деца раде код куће, да ли је те сате неко сабрао? Ових дана радим упоредну скалу оптерећености ученика по Европи и свуда је различито. Али постоје добри интернационални модели које сам успешно примењивао и који могу бити добри. Ми имамо оцену као мерило вредности свега у просвети и сви би да буду вуковци. Идемо да то поправимо, да оцена не буде средство моћи и извор корупције.

Како ћете то да постигнете?

Видећете, ја сам то постигао у својој школи.

Али имали сте приватни колектив, а сада имате пред собом читаву просвету Србије?

Наставници ће морати да науче другачије да раде, неће моћи наставник да буде и тужилац и судија.

Није ми јасно.

Схватићете у наредним годинама. Ако наставнику од успеха његових ученика зависи и висина плате, мораће и више да се потруди. Најбитније је да се напусти концепт бубања. Наставници ће добити веће плате када тај квалитет рада буде мерљив. Ево процењује се квалитет рада школа, отпора колико хоћете! Читав Чачак одбија да прими инспекцију, направили су екстериторију Србије. Од инспекције сви беже, имамо непотизам, сакривање радних функција… Са синдикатима смо отворили много тема, јер они су та јавност у раду, родитељи су јавност. Сада правимо „алате” за те процесе. Један од њих ће бити централни портал, на којем ће родитељи, ученици, будући студенти моћи да виде све податке које их занимају о једној образовној институцији.

Ту ће тек бити много отпора?

Ту ја имам моћ – да им пустим новац или не пустим. Па да видимо да ли ће да крију податке.

Сва ова Ваша прича о реформи биће заустављена аргументом да не можете од наставника да очекујете да додатно изгара на послу, а ради за 39.000 динара. Да сте Ви наставник у државној школи, да ли бисте данас ишли на протест на Тргу Николе Пашића?

Ја сам радио у школи и кад је плата била 1200 ДМ у време Анте Марковића и кад је била две ДМ. Добар наставник ће увек да ради исто, без обзира на плату. Али да Вас подсетим, премијер је у скупштини обећао да ће први новац да иду просветним радницима, он је рекао да ће образовање бити приоритет. Ја сам ту само да овај процес иде брже и бићу ту док ово буде личило на реформу.

Да ли ћете повећати број инспектора? Високо образовање рецимо контролише само њих четворо, а дипломе се продају свуда

Наравно. И натераћу локалну самоуправу да ураде што је до њих на локалу, то није трошак, како се правдају, већ њихова законска обавеза. Моја агенда ће бити да два дана у недељи будем ван Београда и у школи и школске управи и видим шта се и како ради. Јер школске управе су као министарства. Када почнете да уводите ред, стрпљење вам је главни савезник. Лоше стање траје деценијама. Причу о уџбеницима нисмо ни начели. Или, некада сте имали добру селекцију наставног кадра, о томе нико не сме да проговори. У Финској је успела реформа зато што су најеминентнији људи радили у просвети. За почетак можемо више да награђујемо оне који добро раде и боре се.

Одакле Вам новац да платите најбоље?

Немам скривени џак новца, али постоји много новца за који немате појма како се троши.

Да ли ћете смењивати директоре и како ћете изаћи на крај са онима који су партијски постављени?

Добио сам и чврста уверавања да ми се ту нико неће мешати. Смењиваћу тамо где буде било разлога и ту очекујем највећу сарадњу и подршку од синдиката, да открију где је непотизам, корупција... Секретарима школа се нико до сада није бавио, а они и директори су природни савезници и то се из овог Министарства дозвољавало. Када одвојите кукољ, видећете да на челу већине школа имате сјајне људе.

Дакле, чврста рука?

Нисам чврсторукаш, ја сам човек који прави савезе са паметним људима. Нећу сменити ниједног директора чија школа је добро оцењена.

Много знате о основном и средњем образовању, али колико сте спремни да се ухватите у коштац са проблемима у науци?

Као што премијер не зна да оперише срце или заоре њиву, има министре за то, тако ће и министар просвете имати своје помоћнике. Лично ћу се старати о школским управама и инспекцији са помоћницима, јер тај сектор треба да се појача. Срђан Вербић ће једно време остати у Министарству, због важног пројекта велике матуре, сам се понудио.

Да ли сте пратили полемику на страницама „Политике” и све оно што је пратило обарање конкурса за научне пројекте?

Да, знам читаву ту причу. Успео сам да усагласим и академију и универзитет, имам много пријатеља на универзитету и међу деканима, бавим се науком од почетка каријере.

Главна замерка је била да неко покушава да приватизује науку, а сада нам је и министар  из приватног сектора?

Немам намеру да приватизујем било шта, ја сам од пре 10 дана државни чиновник и тако се и понашам.

Обећавате да ћете увести ред у приватно високо образовање?

Слична вам је ситуација и са средњим, нема ту велике разлике. Нећете веровати, али има око 50 приватних школа, многе чак нису ни регистроване као школе него приватна предузећа.

Исто је и са факултетима?

Е ту опет портал – све ће моћи да се види, ко су професори, колико имају права да тезгаре, колико се година студира на одређеном факултету, колико година чека за посао, да ли постоје и које су препреке током студија… Да се разумемо – има и родитеља који дају новац да њихово дете дође до дипломе. А уколико неки факултет одбије да достави податак, ми ћемо га ставити на листу непожељних.

 

 

 

 

 

Коментари169
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.