Понедељак, 27.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Оштро око са оштрим разумом

На не­чи­је оштре зах­те­ве мо­же­мо ре­а­го­ва­ти оштри­јим то­ном или ће­мо у ма­ни­ру оштрог кри­ти­ча­ра пр­о­пи­са­ти оштру ка­зну и по­се­ћи не­ко­га оштром реч­ју
Ћирилично иницијално писмо КОТЕЖ (Дарко Новаковић)

Бо­гат­ство јед­ног је­зи­ка се огле­да не са­мо у бр­о­ју ре­чи ко­ји­ма рас­по­ла­же не­го и у бр­о­ју зна­че­ња ко­ја јед­на реч има. У све­ту око нас има бес­ко­нач­но по­ја­ва, пред­ме­та, рад­њи, а огра­ни­чен бр­ој ре­чи ко­ји­ма би­смо те пој­мо­ве име­но­ва­ли. По­сле­ди­ца то­га је да ве­ћи­на ре­чи има ви­ше од јед­ног зна­че­ња. У срп­ском је­зи­ку има не­ко­ли­ко хи­ља­да ре­чи ко­је има­ју ви­ше од де­сет зна­че­ња. Њих ће­мо сва­ко­днев­но ко­ри­сти­ти у раз­го­во­ру или пи­са­њу, пр­о­чи­та­ти их на стра­ни­ца­ма књи­га и но­ви­на, слу­ша­ти их пра­те­ћи те­ле­ви­зи­ју и ра­дио. Та­кве ре­ћи мо­же­мо упо­тре­би­ти у мно­гим си­ту­а­ци­ја­ма, че­сто у но­вом зна­че­њу и но­вом кон­тек­сту.

Узми­мо за при­мер при­дев оштар. Да ли сте зна­ли да је то је­дан од при­де­ва са нај­ви­ше зна­че­ња у срп­ском је­зи­ку? Да му се, пре­ма по­да­ци­ма из реч­ни­ка, мо­же при­пи­са­ти ви­ше де­се­ти­на зна­че­ња? Прет­по­ста­вља­мо да ће ве­ћи­ни нај­пре па­сти на па­мет зна­че­ње ко­је се мо­же под­ве­сти под де­фи­ни­ци­ју „кojи свojoм тaнкoм ивицoм дoбрo сeчe, рeжe, кojи je дoбрo нaoштрeн“ – зна­че­ње ко­је опи­су­је фи­зич­ко свој­ство ору­ђа и хлад­ног оруж­ја (оштар нож, оштра са­бља, оштре ма­ка­зе). Ово и је­сте основ­но зна­че­ње, јер је, и пре­ма Асо­ци­ја­тив­ном реч­ни­ку срп­ског је­зи­ка, нај­ви­ше ис­пи­та­ни­ка на­ве­ло упра­во име­ни­цу нож као пр­ву асо­ци­ја­ци­ју на при­дев оштар
Али, си­гур­но су сви­ма по­зна­та и уоби­ча­је­на и мно­га дру­га зна­че­ња овог при­де­ва ко­ја ко­ри­сти­мо у сва­ко­днев­ном го­во­ру. Упо­тре­би­ће­мо га и да опи­ше­мо пред­мет за­ши­ље­ног вр­ха (оштро ко­пље), и наг­нут, стрм те­рен (оштра па­ди­на, оштар на­гиб), тка­ни­ну гру­бу на до­дир, круп­ни­је са­мле­ве­но бра­шно и мно­ге дру­ге. Не­ће пр­о­ћи не­за­па­же­но ни оштар за­дах или оштар ми­рис ду­ва­на, јер ова­ко пре­по­зна­је­мо ин­тен­зив­не ми­ри­се ко­ји ири­ти­ра­ју на­ша чу­ла. Оштар звук ће уз­не­ми­ри­ти на­ше чу­ло слу­ха, док су оштар ка­шаљ и оштар бол зна­ко­ви здрав­стве­не сла­бо­сти на­шег орга­ни­зма. На не­чи­је оштре зах­те­ве мо­же­мо ре­а­го­ва­ти оштри­јим то­ном или ће­мо у ма­ни­ру оштрог кри­ти­ча­ра пр­о­пи­са­ти оштру ка­зну. Да ли ће­мо пе­ша­чи­ти на оштром пла­нин­ском ва­зду­ху, док нас ши­ба оштар ве­тар, или ће­мо из то­пле со­бе по­сма­тра­ти љу­де ка­ко ули­цом жу­ре оштрим ко­ра­ком? Си­гур­но ће­те се и са­ми, за­хва­љу­ју­ћи оштром ра­зу­му, се­ти­ти још мно­го при­ме­ра и но­вих зна­че­ња. Раз­гле­да­ју­ћи оштрим оком при­ро­ду и љу­де око се­бе мо­же се уочи­ти још по­ја­ва ко­је су ин­тен­зив­не, упе­ча­тљи­ве, ди­на­мич­не, же­сто­ке, сна­жне, че­сто не­при­јат­не, а ко­је ће би­ти опи­са­не уз ко­ри­шће­ње при­де­ва оштар.
Пред­ста­вље­на су не­ка од зна­че­ња ове оштре ре­чи упр­кос ве­о­ма оштрој кон­ку­рен­ци­ји – са ве­о­ма ве­ли­ким бр­о­јем зна­че­ња су, при­ме­ра ра­ди, и до­бро по­зна­те име­ни­це ва­тра, гла­ва, ку­ћа, вук, ду­ша, де­да, гла­го­ли ићи, до­не­ти, др­жа­ти, на­пра­ви­ти, ве­за­ти, обо­ри­ти, охла­ди­ти, при­де­ви до­бар, ма­ли, леп, ви­сок, не­жан, мр­шав, ве­дар и мно­ге дру­ге ре­чи срп­ског је­зи­ка. 
Ин­сти­тут за срп­ски је­зик СА­НУ, док­то­ранд Фи­ло­ло­шког фа­кул­те­та УБ

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.