Понедељак, 06.02.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Коридор 10 биће завршен следеће године

Премијер Србије Александар Вучић рекао је да ће следеће године бити завршен комплетан Коридор 10, па је у наставку посете југу земље, заједно са министрима просвете и омладине и спорта, Младеном Шарчевићем и Вањом Удовичићем, положио у Сурдулици камен темељац за фискултурну салу локалне основне школе, док је у Владичином Хану отворио нову у Основној школи Свети Сава
Александар Вучић (Фото Фонет)

НИШ - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да ће следеће године бити завршен комплетан Коридор 10, при чему ће држава урадити све да се заврше деонице овог аутопута према Македонији, Грчкој и Бугарској.

Вучић је приликом обиласка радова на изградњи деонице Царичина Долина–Владичин Хан на јужном краку Коридора 10 истакао да је једино проблематична деоница Левосоје–Српска кућа, објављено је на сајту Владе Србије. Он је најавио да ће 31. октобра или 1. новембра отворити и деоницу на путу Љиг–Прељина на Коридору 11.

„На Коридору 11 биће завршена деоница Лајковац–Љиг, потом Обреновац–Уб, док се ускоро очекује и потписивање уговора за финансирање радова на деоници Обреновац–Сурчин”, рекао је Вучић.

На изузетан начин је обављен посао на најтежем делу терена на Коридору 10, рекао је Вучић и напоменуо да је реч о деоници Царичина Долина– Владичин Хан. Реч је о деоници од 6,7 километара,1.800 метара тунела „Манојло” и 12 планираних тунела, за шта је издвојено 81 милион евра.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић поручила је да су радови на Коридору 10, на који се чекало 30 година, у завршној фази, а да се увелико ради и на Коридору 11, што је важно за цео регион.

Михајловић је, приликом обиласка радова на изградњи деонице Коридора 10 Царичина Долина-Владичин Хан са Вучићем, истакла да су инфраструктурни пројекти важни за запошљавање људи и већи привредни раст.

Вредност актуелних инфраструктурних пројеката у области транспорта је, рекла је Михајловић, четири милијарде евра, а око четири милијарде евра износи и вредност потенцијалних пројеката.

Михајловићева је изразила наду да ће у Риги бити потписан уговор о финансирању деонице Сурчин-Обреновац, саопштило је Министарство грађевинарство, саобраћаја и инфраструктуре, преноси Фонет.

 

Вучић на презентацији Полицијске управе Ниш

НИШ - У Нишу је Полицијска управа Ниш премијеру Александру Вучићу и министру унутрашњих послова Небојши Стефановићу представила део опреме којом располаже.

Приказана су оклопна возила, најмодернији аутомобили, мотоцикли и квадови, а посебно занимљива била је постројена коњичка јединица МУП-а, а припадници ПУ Ниш разговарали су са премијером.

Премијера су дочекали министар одбране Зоран Ђорђевић, директор полиције Владимир Ребић, командатни Жандармерије и САЈ-а Зоран Драговић и Спасоје Вулевић, начелник сектора за ванредне ситуације Предраг Ђорђевић као и градонцленик Ниша Дарко Булатовић.

Биле су постројене и јединице Жандармерије и САЈ-а, ватрогасно- спасилацке јединице са ватрогасним возилима, цамцима...

Премијер је на путу ка Градској кући разговарао и руковао се са окупљеним грађанима.

Након презентације уследио је састанак са руководиоцима организационих јединица ПУ Ниш и представницима локалне самоуправе града – преноси Танјуг.

 

Вучић у Алфа пламу: Држава ће помоћи породичне компаније

ВРАЊЕ/СУРДУЛИЦА - Држава ће помоћи породичним компанијама колико може, изјавио је данас премијер Александар Вучић, приликом обиласка фабрике Алфа плам у Врању, једног од највећих произвођача грејних тела у Европи.

Вучић је, приликом обиласка општина на југу Србије, посетио фабрику у Врању као и радове на изградњи новог погона од 8.000 квадрата у Сурдулици, који ће бити изграђен у року од шест месеци, а где ће бити запослено 215 радника.

„Кад бисмо имали више успешних породичних компанија, Србији не би било краја... Држава ће да помогне онолико колико може”, рекао је Вучић.

Он је рекао да та фирма стално увећава своје капацитете на скроман и мудар начин, те да држава жели да помогне како би могли да и даље шире посао и прошире понуду.

Премијер је рекао да му је власник фабрике Мирољуб Алексић захвалио због тога што влада развија добре односе са Албанијом, истичући да се нада да ће тој компанији порасти продаја у тој земљи и да ће запошљавати још више радника.

„Мени је Алексић за једну ствар захвалио, нису ни паре ни не знам каква подршка, већ то што развијамо добре односе са Албанијом и окружењем”, нагласио је Вучић.

Каже и да је разговарао са радницима, који су, оцењује, веома срећни и не праве проблем што раде и недељом.

„Данас је недеља, нико није ружну реч рекао, нико није кукао, плате су готово двоструко веће од минималних, а радници задовољни, раде, не питају да ли је субота или недеља, имају посао, сви су насмејани”, рекао је Вучић.

Премијер је, приликом обиласка радова у Сурдулици, рекао да верује да ће у том погону бити запослено и до 300 радника из Сурдулице и Владичиног Хана.

„То значи да ће се више пореза сливати у општинску касу и да ће се више улагати у инфраструктуру”, навео је Вучић.

Он је похвалио власника фабрике Мирољуба Алексића јер се после Врања одлучио да инвестира у Сурдулици, иако је, каже, могао да улаже и у Београду.

Позвао га је и да размисли о улагању у бање на југу Србије и да ће у том случају моћи да рачуна на подршку државе.

Компанија „Алфа плам” бави се производњом грејних тела на пелет и гориво, њихови производи су махом намењени за домаћинство, а Алексић каже да је фирма до сада инвестирала више од 30 милиона евра, а да је изграђено око 25.000 квадратних метара новог простора.

„Алфа плам” је можда трећи највећи произвођач грејних тела у Европи и свету, а број један у производњи пећи на дрва у Европи, каже Алексић и додаје да та компанија држи 18 одсто немачког тржишта.

„Сваке године имамо увећање од 15 до 20 одсто, како у обиму тако и у финансијском делу, што је доказ да и наши привредници могу да послују успешно, ако се придржавају светских нормативе, организације и ако имају радну дисциплине”, рекао је Алексић.

Он је рекао да Алфа плам извози свуда у региону, у Европу, чак и у Чиле, те да је за четири године посао у тој фабрици у Врању нашло 400 људи – преноси Танјуг.

 

Камен-темељац у Сурдулици, фискултурна сала у В. Хану

СУРДУЛИЦА, ВЛАДИЧИН ХАН - Премијер Србије Александар Вучић и министри просвете и омладине и спорта, Младен Шарчевић и Вања Удовичић, положили су у Сурдулици камен темељац за фискултурну салу локалне основне школе, а у Владичином Хану отворили нову у Основној школи Свети Сава.

Вучић: До краја 2017. још 400 радника у Текласу
ВЛАДИЧИН ХАН - Премијер Србије Александар Вучић изјавио је да ће до краја следеће године у фабрици „Теклас” посао добити још око 400 радника.Вучић је, обилазећи ту фабрику, навео да се може видети И да је друга хала спремна, да су инвеститори купили још три хектара, а да се разматра како да се реши земљиште фабрике ФОПА од 33 хектара, где би могле да послују и неке друге фирме.Како је рекао, неки су се својевремено подсмехивали, за време изборне кампање долазили И тврдили како ће све бити затворено И да ничему не вреди.„Од места које је било готово замрло, без шансе И без наде, ово данас постаје једно од најживљих места на југу Србије”, рекао је Вучић који је додао да ће као у Владичином Хану бити и у Сурдулици и другим деловима југа Србије.„Оно што видите то нису празне речи, већ се то заиста дешава”, рекао је Вучић – преноси Танјуг.

Премијер је у Сурдулици рекао да влада настоји да обезбеди исте услове за школовање и одрастање у Београду и у сваком другом месту у Србији,

Улагање у нове школске и спортске објекте могућ је захваљујући фискалној дисциплини и стабилности државног буџета, објаснио је премијер.

Он је додао да влада има новца за улагање у децу, како би остала у својим родним градовима.

У Владичином Хану је истакао, у обраћању родитељима и ђацима, да жели да омогући да деца која одрастају у Владичином Хану не буду само добри спортисти, већ и поштени људи, и да у својој општини остану да живе, зарађују, а не да иду трбухом за хлебом у бели свет.

Директор школе Драган Димитријевић истакао је, на свечаности којој је, поред Шарчевића и Удовичића, присуствовао и министар привреде Горан Кнежевић, да се на фискултурну салу чекало 20 година.

„У нову фискултурну салу Влада је уложила више од 290.000 евра, а општина осам милиона динара.

Шалећи се Вучић је казао да су хтели да умање учешће Владе тиме што је једна цифра наведена у еврима, а друга у динарима.

„Хтели су да сакрију да је влада платила четири пута више него локална самоуправа, то јест грађани Србије, који треба да буду задовољни у шта је уложен њихов новац”, нагласио је он.

Председник општине Горан Младеновић је најавио да ће фискултурна сала бити изграђена и у Основној школи „Вук Караџић” у вредности од 44 милиона динара, као и да ће за месец дана почети изградња, из темеља, вртића у вредности од 27 милиона динара – преноси Танјуг.

 

Вучић: Влада преузима надлежност над Заводом у Врањској Бањи

ВРАЊСКА БАЊА - Премијер Александар Вучић изјавио је да не може да разуме да скоро 40 година нико ништа није предузео поводом незавршеног објекта Завода за рехабилитацију у Врањској Бањи и најавио да ће следеће недеље влада преузети надлежност од ПИО фонда и тражити инвеститора.

„Говорили су ми, али док лично нисам видео нисам могао да верујем да је простор од 11. 000 квадратних метара празан од 77. и 78. године и да нико у држави скоро 40 година није предузео ништа”, рекао је Вучић приликом обиласка Врањске Бање.

Он је рекао да ће Влада Србије тражити инвеститора који хоће да улози и да ће прво разговарати са инвеститорима из Турске, односно са турским амбасадором који данас треба да стигне у Владичин Хан.

Премијер је оценио и да је за завршетак и уређење Завода потребно између 10 до 12 милиона евра, како би се радови извели квалитетно и како би могли да се привуку туристи.

Вучић је навео да се ради и на решавању власничких проблема када је у питању Специјална болница за рехабилитацију и предузеће Железничар, али очекује да ће се то убрзо решити и дати резултате.

Премијер је напоменуо да у тој бањи вода на извору има температуру 116 степени и да лечи различита обољења, а да сваког секунда цури неискоришћена.

„То хоћемо да дамо потенцијалном инвеститору на коришћење и да можете да се поносите”, рекао је премијер додајући да то значи посао у Врањској Бањи и да се боље зиви, а да општина добија веће приходе и да може да уложи у инфраструктуру – преноси Танјуг.

 

Влада спремна да помогне геотермална истраживања у врањском крају

ВРАЊСКА БАЊА - Влада је спремна да сарађује и помогне пројекат кинеске фирме „Бетек” у Врањској бањи, где се истражују геотермални потенцијали тог краја, најавио је премијер Александар Вучић који је обишао бушотине.

Вучић је рекао да влада жели да улаже у Врањску бању, која је сјајно место за инвестирање и има велики туристички потенцијал.

Навео је да су ресурси којима Врањска бања располаже неискоришћени и да ће држава те ресурсе дати потенцијалном инвеститору на коришћење.

Представници кинеске компаније „Бетек” и ЈП Управа Бање потписали су крајем септембра Меморандум о разумевању, на основу којег ће бити тестиране постојеће бушотине и испитани геотермални потенцијали у Врањској Бањи.

Планирана је изградња геотермалне електране, а меморандум су потписали директор кинеске компаније Ђиншуи Џао и директор Управе Бање Ивица Миленковић.

Тада је предвиђено да истраживања трају четрдесетак дана.

Како је тада наведено, сасвим је извесно да ће Врањска Бања добити и прву електрану базирану на обновљивим изворима енергије, капацитета 20 мегавата – преноси Танјуг.

 

Полицији од 1. јануара 2017. веће плате

НИШ – Припадници полиције од 1. јануара следеће године имаће веће плате, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић и поручио да су они то заслужили својим радом и пожртвовањем.

Вучић је након састанка са руководиоцима организационих јединица ПУ Ниш и министром полиције Небојшом Стефановићем рекао да полиција у том граду успева да одржи ред и мир и брине о безбедности грађана, без обзира што их има двоструко мање него у градовима исте величине.

„Веома поштујемо пожртвованост полиције”, рекао је Вучић.

Полицијска управа у Нишу је раније данас Вучићу и Стефановићу представила део опреме којом располаже, а премијер је рекао да је видео модерну опрему и наоружање елитних јединица Жандармерије и САЈ-а.

„И даље нисмо задовољни, иако је пристојна опрема ватрогасаца и јединица за реаговање у ванредним ситуацијама”, рекао је Вучић.

Навео је да су руководиоци ПУ Ниш указали на сложеност обављања послова због различитих изазова, те да ће имати пуну подршку владе и МУП за добијање новца за још савременију опрему.

„А од њих тражимо да поштују и воле своју државу и на частан и законит начин обављају најважнији посао за Србију”, закључио је Вучић.

Коментари65
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.