Пиво у праху – лако се прави, али не садржи алкохол
Сок из кесице, чај у гранулама, инстант кафа, млеко у праху... Низу ових готових напитака придружило се и пиво у праху, направљено у једној данској пивари.
Потребно је само да се размути у води и спремно је за пиће. Добијено је замрзавањем па издвајањем суве материје која не мења укус.
Оснивачи пиваре навели су да им је намера била да популарни напитак од хмеља учине лакше доступним на местима попут планинских врхова и на другим мање приступачним локацијама.
Међутим, у односу на традиционално пиво, ова верзија има један недостатак, а то је алкохол.
Због специфичног начина производње алкохол испарава, али произвођач најављује да ће ускоро додати и тај састојак.
Сви који би хтели да испробају најновији производ мораће да буду стрпљиви јер се пиво у праху још увек није појавило у продаји. Ова данска пивара позната је по необичним пивима, попут оних са укусом кафе или тропског воћа, а њени производи продају се у 40 земаља.
Алкохол у праху, такозвани палкохол (од енглеског „powdered alcohol”), изум је стар пола века, али је продаја производа који га садрже тек прошле године одобрена у Сједињеним Америчким Државама.
Међутим, поједине америчке државе убрзо су га забраниле због могућих злоупотреба. Сви ризици по здравље које носи течни алкохол важе и када је реч о прашкастој верзији, с тим што се опасности овде још увећавају.
Постоји бојазан од додавања праха у течни алкохол, чиме би се његова концентрација додатно појачала, затим опасност од додавања у храну или могућност удисања кроз нос.
Подели ову вест

Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.