Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
Уочи Никољдана

Јагма за свежом рибом

Најтраженије врсте пастрмка, сом, ослић... – Ових дана промет већи и до 50 одсто. – На пијацама, према јучерашњим резултатима, здравствено и хигијенски исправна
(Фото ЈКП "Градске пијаце")

Само дан дели нас од Светог Николе – славе коју обележава пола Србије.

Никољдан је увек посна слава јер пада у време божићног поста, тако да би на славској трпези требало да се нађу немасни специјалитети и уместо прасетине – риба.

Али, да би домаћини ваљано обележили овај дан често им је потребно и више новца него што им кућни буџет дозвољава.

Цене рибе нису баш повољне и поред тога што се трговински ланци, пијаце и рибарнице ових дана утркују ко ће имати бољу акцијску понуду. Промет се, уверавају трговци, повећава и до 50 одсто, а највише се тражи свежа риба.

Безбедна за употребу
Најновије анализе Научног института за ветеринарство Србије показале су да рибље месо контролисано на пијацама не садржи биотоксин хистамин, тешке метале, као ни паразите и да је потпуно безбедна за употребу. Стручњаци су испитивали боју, мирис, укус и изглед рибе, а међу узорцима били су шаран, сом, пастрмка, смуђ, бела риба, ослић, бранцин, скуша, папалине и гирице.

Када је реч о квалитету, риба која се продаје на зеленим тржницама здравствено је и хигијенски исправна, потврдио је Научни институт за ветеринарство Србије.

– Када би неко посматрао са стране, рекао би да посла увек има. Људи застају, запиткују, увек неко уђе у локал... Али, људи излазе и празних руку. Једино за време поста и слава које изискују на трпези рибу као главно јело промет је већи. Понуда је богата, али људи немају новца па се одлучују за јефтиније врсте. Највише се купује пастрмка, сом, ослић... Шаран је тражен, али у последње време га нема у набавци – каже Милан Вукајловић, продавац са Бајлони пијаце.

На нашем тржишту риба је доброг квалитета. Замрзнута, која се овде продаје, пореклом је из увоза и традиционално стиже из Чешке, Мађарске и Хрватске.

Милан Балтић, професор Факултета за ветеринарску медицину, подсећа да код нас има више рибе из увоза, замрзнуте и оне из конзерве, него домаће.

– Просечан становник Србије годишње поједе осам килограма рибе, што је упола мање од светског просека. Разлози за мању потрошњу су бројни, а најважнији су недостатак навике, неадекватна понуда (домаћа риба је неочишћена), слаб избор и неразноврсна понуда, нарочито свеже рибе... – набраја професор Балтић и подсећа да би риба требало да буде очишћена и упакована или вакуумирана, маринирана па упакована, како би била лакша за припрему. Од домаћих, он саветује да се једу свежи шаран и пастрмка, а од увозних замрзнута скуша, туњевина и сардина.

У Министарству пољопривреде и заштите животне средине подсећају да је из објеката регистрованих за промет рибе, а то су самопослуге, продавнице деликатеса и рибе, угоститељски објекти и пијаце, у току редовне и акцијске контроле у овој години уклоњено око 6.386 килограма рибе и производа од рибе. 

 

Рибље месо не сме да буде лепљиво

Због слабије платежне моћи има и оних грађана који заобилазе продавнице или проверене пијачне тезге код овлашћених продаваца, и димљену или свежу рибу пазаре на улици или код непознатих аласа. То је, упозоравају лекари, ризично јер свежа риба треба да се набавља искључиво на местима где постоје правилни услови за њено чување. Докторка Весна Пантић-Палибрк, из јединице за унапређење исхране у Заводу за јавно здравље, подсећа да свежа риба мора да има црвенкасте шкрге, крљушти које су светле, чврсте и не отпадају, бистре очи...

– Рибље месо мора да буде нелепљиво на притисак прста, чврсто и еластично. Никако не сме да има непријатан мирис. Рибу треба чувати у леду и не треба је излагати топлоти – објашњава др Пантић-Палибрк.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.