Понедељак, 30.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Обама и Трамп поново на ратној нози

Изабрани председник се жали да садашња влада блокира пренос власти на његову будућу администрацију
Доналд Трамп испред своје виле на Флориди Фото Ројтерс/Џонатан Ернст (Фото Ројтерс)

Ду­го је и тра­ја­ло. На­кон што се ме­сец и по да­на су­здр­жа­вао да би­ло шта ру­жно ка­же о Оба­ми, До­налд Трамп ви­ше ни­је мо­гао да из­др­жи већ је по­но­во по­чео да на­па­да ак­ту­ел­ног пред­сед­ни­ка и ње­го­ву вла­ду, оп­ту­жив­ши их да са­бо­ти­ра­ју  пре­да­ју вла­сти ње­го­вој бу­ду­ћој ад­ми­ни­стра­ци­ји.

Ре­пу­бли­ка­нац, по­знат по то­ме да не би­ра ре­чи ко­је упу­ћу­је  по­ли­тич­ким про­тив­ни­ци­ма, тру­дио се да по­сле из­бо­ра ус­по­ста­ви уљуд­не од­но­се са прет­ход­ни­ком. Ипак, ове не­де­ље се вра­тио ста­рој на­ви­ци на „Тви­те­ру”.

„Да­јем све од се­бе да не обра­ћам па­жњу на за­па­љи­ве из­ја­ве пред­сед­ни­ка О (Оба­ме) и ње­го­вих бло­ка­да. Ми­слио сам да ће тран­зи­ци­ја те­ћи глат­ко, али – не”, тви­то­вао је би­зни­смен, алу­ди­ра­ју­ћи на Оба­ми­но обе­ћа­ње да ће са­да­шња вла­да учи­ни­ти све да олак­ша пре­нос вла­сти сле­де­ћој  ад­ми­ни­стра­ци­ји.

Трамп ни­је об­ја­снио ка­ко тач­но Ба­рак Оба­ма оме­та рад бу­ду­ћег ка­би­не­та, али тре­ба при­ме­ти­ти да је ак­ту­ел­ни шеф Бе­ле ку­ће мо­жда за­и­ста био тај ко­ји је пре­ки­нуо при­мир­је и џен­тлмен­ски до­го­вор о вер­бал­ном не­на­па­да­њу ка­да је пре не­ко­ли­ко да­на то­ком по­се­те Перл Хар­бо­ру упо­зо­рио на опа­сно­сти три­ба­ли­зма и изо­ла­ци­о­ни­зма, што је би­ла ди­рект­на алу­зи­ја на Трам­па. Та­ко­ђе ове не­де­ље, Оба­ма је ди­пло­мат­ски пец­нуо на­след­ни­ка из­ја­вив­ши да би, ка­ко је пре­нео Си-Ен-Ен, до­био и тре­ћи ман­дат да му је ко­јим слу­ча­јем би­ло до­зво­ље­но да се кан­ди­ду­је. Ка­ко се и оче­ки­ва­ло, Трамп је био ис­про­во­ци­ран. Тви­то­вао је да „не­ма шан­се” да би га Оба­ма по­ра­зио, под­се­ћа­ју­ћи јав­ност на, ка­ко он сма­тра, не­у­спе­хе са­да­шње ад­ми­ни­стра­ци­је: се­лид­бу рад­них ме­ста, Ислам­ску др­жа­ву и ре­фор­му здрав­стве­ног си­сте­ма.

От­ка­ко је Трамп по­бе­дио на из­бо­ри­ма 8. но­вем­бра, а по­себ­но от­ка­ко га је не­ко­ли­ко да­на ка­сни­је Оба­ма при­мио у Бе­лој ку­ћи, обо­ји­ца су се тру­ди­ла да на­ци­ји и све­ту по­ка­жу нај­бо­ље аме­рич­ко ли­це то­ле­ран­ци­је и по­што­ва­ња по­ли­тич­ких про­тив­ни­ка, што је би­ло ва­жно ура­ди­ти по­сле нај­пр­ља­ви­је пред­из­бор­не кам­па­ње у но­ви­јој исто­ри­ји и оштре пар­тиј­ске по­ла­ри­за­ци­је у би­рач­ком те­лу. Ипак, ове не­де­ље је рад на том за­дат­ку у ве­ли­кој ме­ри на­ру­шен, из­ме­ђу оста­лог и због чи­ње­ни­це да Ва­шинг­тон ни­је уло­жио ве­то на ре­зо­лу­ци­ју УН ко­ја је осу­ди­ла иле­гал­на је­вреј­ска на­се­ља на оку­пи­ра­ној За­пад­ној оба­ли. Иако Оба­ми­ни по­ступ­ци ни­су би­ли упе­ре­ни про­тив Трам­па, њу­јор­шки ми­ли­јар­дер их је схва­тио лич­но па је ве­о­ма љу­ти­то при­ме­тио да се са­да­шњи пред­сед­ник пре­ма Изра­е­лу од­но­си са „пот­пу­ним ома­ло­ва­жа­ва­њем и не­по­што­ва­њем”, охра­бру­ју­ћи бли­ско­и­сточ­ног са­ве­зни­ка да из­др­жи јер се 20. ја­ну­ар (дан ина­у­гу­ра­ци­је) „бр­зо при­ми­че”.

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.