Недеља, 22.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ДОСИЈЕ: ВОЈНА ПРЕВИРАЊА НА ЈУГОЗАПАДУ АРАБИЈСКОГ ПОЛУОСТРВА

Британске касетне бомбе у Јемену

О забрани овог наоружања склопљен је међународни споразум, којем је 2008. године приступило и Уједињено Краљевство , обавезавши се тиме не само да такву муницију неће продавати него и да ће се борити за њено сузбијање у свету
Саудијско разарање западњачким оружјем у граду Саада у Јемену (Фото Ројтерс)

Саудијска војна интервенција у Јемену за собом је оставила већ толико настрадалих цивила да је и највернији западни савезник Ријада, Сједињене Америчке Државе, просудио да је време за макар симболичну, ако не и потпуну обуставу помоћи тој смртоносној кампањи. Велика Британија још није пристала ни на минимално повлачење, ни колико да би пригушила нови скандал због њеног могућег учешћа у убијању јеменских цивила.

Док су САД недавно одлучиле да прекину испоруке прецизно навођених пројектила Саудијцима, Уједињено Краљевство је остало непоколебљиво и након што је „Амнести интернешенел” у Јемену открио остатке касетне муниције произведене на Острву. О забрани тих „неселективних” бомби, чији се неконтролисани разорни ефекат често обрће против цивила, склопљен је међународни споразум, којем је 2008. године приступила и Британија, обавезавши се тиме не само да такву муницију неће продавати него и да ће се борити за њено сузбијање у свету.

Међутим, актуелна влада у Лондону одмах се, и пре него што је то проверила, досетила откуд такве британске бомбе у Јемену: нису их, наиме, продали у последњих шест година, откако је њихова земља потписала споразум о забрани касетне муниције. Њени остаци које је затекао „Амнести интернешенел”, спремно је закључила британска влада, мора да су ту још од ратова у Јемену из осамдесетих година прошлог века, када су њени претходници још упућивали пошиљке грозоморног оружја у Ријад.

Саудијска Арабија није оклевала да ту претпоставку мање-више потврди, признајући ипак да је и у садашњем рату користила британске касетне бомбе, али само оне из старих залиха и ван подручја настањених цивилима, како је саудијски генерал Ахмед ел Асири изјавио за Телевизију Арабија, која је, колико је познато, власништво припадника владајуће породице те државе. Асири је додао и да Саудијска Арабија није прекршила међународно право будући да није потписала споразум на који је присегнула Велика Британија. Након тог појашњења, чија га формална истинитост не спасава од тога да не звучи апсурдно, министар одбране у острвској влади Мајкл Фалон је, према извештају Ројтерса, задовољно објавио и да је Ријад обећао како више неће користити британску касетну муницију.

Остало британско оружје – а од почетка интервенције заливске коалиције у Јемену, у марту прошле године, до пре три месеца њега је у Саудијску Арабију стигло у вредности од 3,3 милијарде фунти – саудијска војска ће и даље имати времена да нашироко користи.

Без милости и за цивиле

Штићеник Ријада, јеменски режим којим доминирају сунити, и шиитска милиција која се дигла против власти у пат су позицији. Мировни процес је запео без изгледа да се помери с мртве тачке и оконча сукоб у којем је, према подацима Уједињених нација из августа, страдало око 10.000 особа, од чега су барем 3.800 цивили. Судећи по студији Пројекта за податке о Јемену, групе истраживача која се бави безбедносним питањима и људским правима, више од трећине циљева по којима су Саудијци тукли из своје ратне авијације били су цивилни. Од тога су на немало њих бомбе падале у више наврата, што указује на катастрофално лоше обавештајне податке Ријада или на кампању изнуривања непријатеља која се спроводи тако што се у крајевима које он држи под контролом намерно одстрељују цивили – другим речима, на стратегију за какву Саудијци оптужују сиријског председника Башара ел Асада и Русију, бранећи људска права која другде, у исти мах, и сами навелико крше.

Колико се саудијским обећањима о уздржаности према цивилним метама, попут овог управо датог Лондону, уопште може веровати, искусили су Американци. Због све већег притиска јавности, згрожене масовним цивилним жртвама у Јемену, Вашингтон је Саудијцима предао списак циљева које не смеју гађати, пре свега цивилну инфраструктуру какве су енергетска и водоводна, у тој земљи којој је и пре рата мањкало питке воде. Убрзо затим, према недавним сазнањима Ројтерса, један од мостова с те листе, преко којег је становницима града Сане, који је у рукама побуњеника, приспевала већина хуманитарне помоћи, збрисан је с мапе.

Јемен је и пре рата био једна од најсиромашнијих земаља света. Данас је три милиона његових грађана побегло из својих домова како би избегли смрт. Од 26 милиона становника, 14 милиона дословно гладује, док још седам милиона нема колико би им заиста било потребно

Такође након што су реакције јавности постале гневне како је пристизало све више информација о цивилима страдалим у Јемену, САД јесу престале да Саудијској Арабији продају касетне бомбе, али тек у мају ове године, до када су њима већ помогли погибију ко зна колико невиних особа. Саудијским авионима су за пуњење горивом у ваздуху, што им омогућава дуготрајније бомбардовање, још на располагању америчке „летеће пумпе”. Такође, Ријаду је доступно и разно друго америчко оружје – укупна вредност онога које им је Вашингтон продао од почетка јеменске интервенције до пре два месеца износила је 22 милијарде долара.

Једино америчко наоружање на које више неће моћи да рачунају јесу прецизно навођени пројектили, које је Бела кућа пре десетак дана објавила да им више неће испоручивати, као ни било какве пројектиле уопште, јер их Саудијци превише често усмеравају на цивилне мете, налик сахрани у Сани почетком октобра, када је убијено 140 и рањено око 500 особа, после чега су Американци успоставили истражни комитет, који је довео до закључка да би требало обуставити продају бомби. Без обзира на то, Стејт департмент је прошле недеље најавио да ће Кући Сауда продати транспортне хеликоптере и пратећу опрему, уз обуку и друге врсте подршке, све у вредности од 3,5 милијарди долара и, на папиру, намењено одбрани саудијске границе а не офанзивним операцијама у Јемену.

Злочини и заташкавања

Барак Обама је са задршком одобрио помоћ саудијској интервенцији на јеменској територији. За ту акцију није било америчког интереса сем да се одобровољи Ријад, који је у том тренутку, па и данас, љут на садашњу администрацију САД због ублажавања односа према Ирану, који Саудијци оптужују да помаже јеменске побуњенике. Али, колико год мрзовољно да ју је подржао, Обама се из те војне кампање неће потпуно повући до краја свог боравка у Белој кући, током којег је, упркос крупним речима, слабо шта учинио за заштиту људских права на Блиском истоку а свеједно је покварио односе са оба кључна америчка савезника  у том региону, и Саудијском Арабијом и Турском.

Вашингтон, штавише, није успео ни да са себе отресе сумње да је помогао Ријаду – мада, вероватно, више због себе него због угледа Куће Сауда – у пригушивању јавног одјека управо оног бомбардовања у Сани које је било повод за одлуку о престанку продаје америчких пројектила саудијској армији. Случајно или не, када је букнуо скандал због гађања сахране, амерички ратни бродови надомак Јемена први пут су испалили пројектиле на тамошње побуњенике, наводно зато што су они претходно отворили ватру на њих и почели да угрожавају цивилни промет у међународним водама. Касније је Пентагон признао да није извесно да су устаници пуцали на њихову флотилу, али до тада је бура око бомбардовања сахране била обуздана.

У октобру је амерички истражни комитет констатовао да је погибија цивила у Сани изазвана погрешним обавештајним подацима регуларне јеменске војске. И то се, међутим, може протумачити као заташкавање признањем једне страшне грешке уместо оне много гадније: да су ти цивили намерно жртвовани како би се ликвидирао велики број високих побуњеничких фигура које су присуствовале сахрани.

Јемен је и пре рата био једна од најсиромашнијих земаља света. Данас је три милиона његових грађана побегло из својих домова како би избегли смрт. Од 26 милиона становника, 14 милиона дословно гладује, док још седам милиона нема колико би им заиста било потребно. Али, САД и Велика Британија, истовремено се ужасавајући због хуманитарне катастрофе у Сирији и оптужујући своје тамошње непријатеље да не маре за патње цивила, и даље помажу страдање у Јемену.

Лондон жели војно присуство у Азији

Упорна помоћ армији Саудијске Арабије, упркос свим контроверзама, могла би се схватити и у као део британских настојања да се врате на позиције источно од Суецког канала, с којих су се војници Њеног величанства повукли пре четири деценије. Сада се на неке од њих враћају, као и уопште у Азију, констатује „Фајненшел тајмс”.

Британија, тако, поново отвара поморско постројење у Бахреину, успоставља нове центре за одбрамбено особље у Дубаију и Сингапуру, ствара трајно војно присуство у Оману. Ове године је британска ратна авијација вежбала са јапанском, која никада није изводила такве маневре ни са ким осим са САД. Два нова носача авиона, који би требало да постану оперативни за неколико година, „моћи ће се видети на Пацифику”, изјавио је недавно искусни острвски дипломата. Саговорници „Фајненшел тајмса” верују да ти потези одражавају жељу британске власти, која је пригрлила излазак из Европске уније, да о својој војној улози размишља пре у глобалним него у континенталним оквирима. Британско усредсређивање на Азију – економски најпросперитетнији регион, који ће, изгледа, бити и у центру пажње САД у наредним годинама, континент на којем је једини стални војни гарнизон Уједињеног Краљевства смештен у Брунеју, и то на трошак тамошњег султана – потврђује и то што је прва посета премијерке Терезе Меј у иностранству вођена жељом за трговинским аранжманима била у Индији. Недавно је Мејова обећала земљама Персијског залива да ће с њима продубити безбедносну сарадњу.

Коментари8
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirjana iz Beograda
Ovo je uzasno-grozotno. Nisam znala ovo o Jemenu, Saudiskoj arabiji o tim strahotama jemenskog naroda - Engleska imperija nastavlja svoj put porobljavanja i mucenja naroda ove planete, a SAD su njen pratilac-saradnik u svom tom zlu, a ja sam drzavljanin ove zemlje gde smo moj muz i ja zaradili penzije mukotrpnim radom - sta sada. Ja se osecam kriva za politiku SAD-a - njen sam drzavljanin = mladost i neznanje dovede mog muze i mene ovde gde u starosti moram da imam kompleks krivice zbog svih zala Anglosaksonskih vladata sada i kroz vekove - oprosti mi Boze zbog mog neznanja. Arizona
dr Slobodan Devic
Mirjana, sestro draga, nema zasto da se osecaas krivom. Amerikanci su nazalost okupirani od Niksona na ovamo i samo predstavljaju "topovsko meso" novog svetskog poretka. Iluzija da se bilo kakve odluke od znacaja za svetsku politiku donose u Vasingtonu prevazilaze i Hudinija. Sve najbolje i Xpuctoc ce pogu!
Славиша Милојковић
Прво, улога САД у Јемену је много активнија од "одобравања Ријада". Амерички дронови без милости ликивидирају кога хоће и кад хоће по Јемену. И због тога ће Обама на робију кад тад. А још један злочин американаца је заташкан пре неки дан - наиме 3. јануара авиони Б52 су не обавештавајући никога (што је могло да се заврши рушењем јер су их Руси пратили као циљеве) гађао цивилне циљеве на северу Сирије и области Идлиб и то насеља у којима нема ИД и која су приступила мировном уговору. Резултат је више од 25 мртвих грађана Сирије. То је била акција када је једном од Б52 авиона отпао мотор на полетању. Још један у низу америчких ратних злочина и одлазеће администрације.
Sasa Trajkovic
Isti oni koji su sponzorisali terorizam, koji su pokrenuli vise gradjanskih ratova i obojenih revolucija u svojim obavestajnim fabrikama lazi. Sramota je kategorija koja vise ne postoji u savremenom drustvu u vremenu egoizma bogatih i odsustva empatije prema bedi ostatka sveta lakse je sakriti ili jednostavno zazmuriti i to je odraz degeneracije naseg drustva koje je kao svoju krajnost dovelo do terorizma i nepreglednih kolona izbeglica u potrazi za boljim zivotom daleko od gladi ili bombi. Ne nece pocrveneti, podici ce zidove uvesti vize zigosace sve strance kao neprijatelje njihivom konformizmu ali smrt i beda nisu vise samo TV vec i na njihovim ulicama, skolama ... otvorilin ste Pandorinu kutiju neka nam je sada Bog na pomoci.
Avatar
Ko sta lopov o postenju
balzak
ovakve tekstove cesce treba iznositi u javnost bez ikakve zadrske. nema vise straha prema velikima. naravno da ne moze sut sa rogatim ali oci ne treba zatvarati. samo iz ovog teksta se moze videti kakav je svet u kome zivimo i ko je najveci krivac za to. takve uvek treba podsecati, i stalno i uporno. nema vise tajni. vremena su drugacija. samo napred.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.