Понедељак, 26.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Србија неће дозволити нападе Албанаца на Србе

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Приштина, поводом поновног отварања железничке линије Београд- Косовска Митровица, покушала да изазове сукобе ширих размера.-У Доње Јариње на Косову, на административном прелазу, стигли су припадници специјалних јединица косовске полиције РОСУ у више возила
Премијер Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник владе Србије упозорио је косовске Албанце да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити.

„Ово је моје последње упозорење, моја молба Албанцима да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити”, рекао је премијер на ванредној прес конференцији, после седнице Бироа за координацију служби безбедности, а поводом догађаја који су уследили после поласка воза на линији Београд - Косовска Митровица.

„Србе позивам да остану мирни, на својим огњиштима”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србија жели мир, али да је Приштина покушала да изазове сукоб, да припрема „ратне игре”, о чему је, како каже, већ обавестио ЕУ, а током вечери ће и Москву, те сутра Кину и САД – преноси Танјуг.

 

Вучић упозорава: Приштина би шири сукоб на Западном Балкану

Премијер Србије Александар Вучић упозорио је да је Приштина потезима које је данас предузела, поводом поновног отварања железничке линије Београд-Косовска Митровица, показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.

Вучић је на ванредној прес конференцији, после седнице Бироа за координацију служби безбедности, упозорио и замолио Албанце на Косову и Метохији да ни не помишљају на оружјем нападају Србе, јер, како је истакао Србија то неће дозволити.

Вучић упознао Чепурина са покушајем Приштине да изазове сукобе
Председник владе Србије Александар Вучић обавестио је амбасадора Руске федерације Александра Чепурина са покушајем изазивања сукоба од стране Албанаца на северу Косова и Метохије, сазнао је Танјуг.Вучић је са Чепурином разговарао вечерас, одмах после ванредне прес конференције – преноси Танјуг.

Исти став пренео је шефици европске дипломатије Федерики Могерини, којој је такође рекао да је разочаран реаговањем ЕУ на ову ситуацију, те најавио да ће о данашњим догађајима и понашању Приштине обавестити и Москву, Кину и САД.

Он је подсетио да је јутрос, у 8. 30, из Београда кренуо путнички воз, који је требало да спаја људе, градове, у складу са принципима међународног јавног права, законима свих земаља света, највишим вредностима И стандардима ЕУ, а то је слобода кретања људи.

„Воз је кренуо на пут, а не тенк, а онда су почеле да се догађају невероватне ствари. Вечерас смо сазнали да су Албанци, њихове специјалне снаге део пруге покушале да минирају. Нису били сасвим способни да ураде то на ваљан начин”, казао је Вучић.

Он је рекао да је Приштина послала јединице из места Лужане, најлојалније њима, у којима нема ниједног Србина, са дугим цевима, на прелаз Јариње.

На Јарињу, како је додао, требало је да ухапсе машиновођу Миленка Стефановића И путнике воза, И тиме - не, као што смо мислили, да остваре неку политичку победу - већ да доведу до сукоба већих размера – преноси Танјуг.

 

Вучић: Приштина покушала да изазове сукоб

Премијер Александар Вучић изјавио је да је Приштина, поводом поновног отварања железничке линије Београд- Косовска Митровица, покушала да изазове сукобе ширих размера.

Вучић је на ванредној прес конференцији рекао да су Албанци и њихове специјалне снаге покушале током дана да минирају део пруге, те да су касније данас послале из Лужана у Јариње специјалну јединицу, састављену искљцуциво од Албанаца, са дугим цевима, а са циљем да ситуацију доведу до сукоба.

Вучић је рекао је да је та јединица требало да ухапси машиновођу и путнике, и да изазове сукобе.

Како је рекао, одлучио је да заустави воз у Рашкој, и то је његова одлука – преноси Танјуг.

 

Последња молба Албанцима

Председник владе Србије упозорио је косовске Албанце да ни не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити.

„Ово је моје последње упозорење, позив Албанцима да не покушају да нападну оружјем Србе на Косову и Метохији, јер Србија то неће дозволити”, рекао је премијер на ванредној прес конференцији, после седнице Бироа за кородинацију служби безбедности, поводом догађаја који су уследили после поласка воза на линији Београд - Косовска Митровица.

„Србе позивам да остану мирни”, рекао је Вучић.

Истакао је да Србихја жели мир, али да је Приштина покушала да изазове сукоб, о чему је, како каже, већ обавестио ЕУ, а током вечери ће Москву, те сутра Кину и САД – преноси Танјуг.

 

Воз кренуо натраг за Београд

РАШКА- Воз који је требало данас да превезе путнике из Београда у Косовску Митровицу, а који је заустављен после подне у Рашки, кренуо је натраг за Београд нешто после 20.30 сати.

Путници који се налазе у „промотивном” возу, који је јутрос, после 18 година, поново кренуо из Београда за Косовску Митровицу, а којио је заустављен у Рашки од 16.30 сати враћају се за Београд, потврђено је Танјугу.

Путницима који за Косовску Митровицу иду редовном линијом обезбеђен је аутобуски превоз до крајње дестинације – преноси Танјуг.

Мустафа: Нефер игра Србије

ПРИШТИНА - Косовски премијер Иса Мустафа изјавио је да воз из Београда за Косовску Митровицу неће ући на Косово, а целу ситуацију је описао као „нефер игру Србије”.

„Повратак воза би била одговарајућа мера. Његов улазак на Косово неће бити дозвољен и биће третиран у складу са косовским законима”, рекао је Мустафа на ванредној конференцији за новинаре, преноси Зери.

Он је ситуацију описао као „непотребну и нефер игру Србије”.

Мустафа је додао да су влада у Приштини и сва министарства ангажована на решавању овог питања.

Како наводи Клан Косова, Мустафа је рекао и да ће косовска влада у сарадњи с председником о овоме информисати међународну заједницу – преноси Танјуг.

Припадници специјалне косовске полиције почели повлачење

ЈАРИЊЕ - Припадници специјалне косовске полиције почели су вечерас око 21.00 сат повлачење из Јариња са крајњег севера Косова и Метохије.

У колонама од по десетак возила, те јединице кренуле су према Лепосавићу и даље ка Приштини, јавља Танјугов извештац са лица места.

Они су дошли после подне и вечерас како би онемогућили долазак воза који је требало да стигне из Београда.

Воз је иначе из Рашке, где је стајао неко време, кренуо вечерас назад за Београд – преноси Танјуг.

СНП: Потребно јединство у заштити Срба на КиМ

Српска народна партија вечерас је најоштрије осудила покушај терористичког напада на српски воз који је путовао из Београда за Косовску Митровицу и затражила од Владе Србије да хитно обустави све преговоре који се са Приштином воде у Бриселу уз посредство ЕУ.

СНП у саопштењу позива партије, институтције и појединце да се у овом осетљивом тренутку за Србију уједине и да показу да Србија стоји уз своје сународнике на Косову и Метохији.

„Покушај терористичког напада на воз из Београда, на велики православни празник Светог Василија, требало је да створи нестабилност на КиМ коју би шиптарски терористи искористили да заврше посао прогона Срба са њихових вековних огњишта на северу Косова и Метохије, који су започели мартовским погромом 2004. године”, навела је СНП у саопштењу.

Та странка оцењује да су маске коначно пале и да су у питању „обични терористи и трговци наркотицима и људским органима”, са којима не сме да буде преговора, као ни, како кажу, „са онима који подржавају такве терористе као што је Мило Ђукановић”.

„Потребно је да целом свету упутимо поруку да нећемо дозволити да се понови мартовски погром из 2004., већ да ћемо одлучно и енергично реаговати у правцу заштите Срба на КиМ, користећи све своје одбрамбене ресурсе, као и сву могућу помоћ пријатељске Русије”, навела је СНП у саопштењу – преноси Танјуг.

Фото Фонет

Воз стоји у Рашкој

Са Главне железницке станице у Београду данас је први пут након 18 година кренуо је воз за Косовску Митровицу, а испратио га је директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Воз од око 16:30 стоји у Рашкој, јављају извештачи за лица места.

Специјалне јединице кососвске полиције РОСУ налазе се вечерас и на северу Косова. Колона возила косовске полиције у 18.30 прошла је кроз Лешак, на путу за Јариње. У колони се налази више оклопних возила, а међу њима и два њихова камиона. 

У овом тренутку они су стигли у Доње Јариње, где се налази и железничко стајалиште на прузи Рашка - Косовска Митровица. 

У административном прелазу Јариње појачано је присуство припадника косовске полиције који ће контролисати воз из Београда.

Вучић заказао седницу Бироа за координацију служби безбедности
Председник Владе Републике Србије заказао је за данас у 18 сати хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности.Из владине Канцеларија за сарадњу с медијима раније данас најављено је да ће се Вучић ванредно обратити медијима поводом ситуације на Косову и Метохији.Конференција за новинаре одржаће се у Влади Србије у 18:30, наведено је у саопштењу – преноси Танјуг.

Како јавља Танјугов репортер са лица места, на стајалишту у Доњем Јарињу налази се око 50 припадника косовске полиције који ишчекују долазак воза, а на лицу места је и око десетак полицијских возила.

Локални Срби из Доњег Јариња су се окупили поред пруге.

Истовремено, на железничкој станици у северном делу Косовске Митровице очекују долазак воза из Београда.

У косовској полицији потврђено је да су специјалне јединице полиције за деминирање током дана контролисале пругу на северу Косова након што се на друштвеним мрежама појавио снимак како непознате особе постављају експлозив уз шине на непознатој локацији и претња да је експлозив намењен возу Београд-Косовска Митровица.

Заменик командира косовске полиције за север Косова, Бесим Хоти, изјавио је да извршен потпуни преглед пруге и да „ту нема никаквих проблема и да ту ништа нису пронашле”.

​Сутра седница Савета за Националну безбедност
Председник Републике Србије Томислав Николић председаваће сутра седницом Савета за националну безбедност.Како се наводи у саопштењу председникове прес службе, седница ће се одржати у згради Генералног секретаријата председника Републике – преноси Танјуг.

Хоти је такође рекао да је косовска полиција спремна да, уколико се од ње буде тражило, заустави званичнике Владе Србије који су без дозволе косовских власти кренули возом из Београда на Косово – преноси Танјуг.

 

Тачи наредио заустављање воза „по сваку цену"

ПРИШТИНА - Приштински портал Експрес јавио је да је косовски председник Хашим Тачи „наредио” да се „по сваку цену” спречи улазак воза „косовских Срба”, преноси кос сев.инфо.

Тачи је, како је овај приштински портал јавио, позвао косовског министра унутрашњих послова Скендера Хисенија и директора Полиције Косова Шпенда Маџунија да „не дозволе” улазак воза и да се сачува „територијални интегритет и суверенитет”.

„Имајући у виду немар власти, данас сам позвао своју канцеларију, поштујући уставност и законитост, а у оквиру својих надлежности, како би се очувао територијални суверенитет и интегритет, позвао сам и министра унутрашњих послова и директора полиције. Питао сам их да спрече улазак воза на Косово одмах и по сваку цену. Имам пуно поверење да ће власти спровести уставну и законску одговорност. Институције треба да изврше ту обавезу. Што је доста, доста је. Имаћемо нулту толеранцију према Београду који крши територијални интегритет Косова,” рекао је Тачи за Екпрес – преноси Танјуг.

Амбасадор САД у Приштини: Забринут сам, стране да се уздрже

ПРИШТИНА - Амерички амбасадор у Приштини Грег Делави изјавио је да је забринут због ситуације у вези са возом, који је из Београда кренуо ка Косовској Митровици.

„Забринут поводом питања воза. Позивам све стране на уздржаност. Потребна је нормализација, не сукоб,„ написао је на Твитеру Делави – преноси Танјуг.

Косовска влада у сталном заседању због воза

ПРИШТИНА - Косовка влада је у сталном заседању због воза, који је након 18 година кренуо из Београда ка Косовској Митровици, а премијер Иса Мустафа је, како преноси приштинска Коха.нет, у сталној координацији са свим надлежним институцијама.

Позивајући се на изворе из владе, портал Коха. нет преноси да су у својим кабинетима И министри унутрашњих послова Скендер Хисени и инфраструктуре Љутфи Жарку.

Они, како се наводи, разматрају ситуацију са возом, који је јутрос кренуо из Београда ка Косовској Митровици И раматрају наредне кораке.

Иначе, воз, који у Приштини сматрају илегалним, у 16,30 стигао је у Рашку, а око 19,30 је требало да буде у Косовској Митровици, али и даље стоји у Рашкој – преноси Танјуг.

Косовски специјалци РОСУ стигли у Доње Јариње

ПРИШТИНА - У Доње Јариње на Косову, на административном прелазу, стигли су припадници специјалних јединица косовске полиције РОСУ у више возила, јавља извештач Танјуга са лица места.

Поред специјалаца стигле су и редовне снаге косовске полиције, као појачање већ пристиглим припадницима косовске полиције – преноси Танјуг.

Хисени: Косовска полиција ће применити закон у случају воза

ПРИШТИНА - Косовски министар унутрашњих послова Скендер Хисени изјавио је да ће његово министарство, у вези са возом који је покренут на линији Београд-Косовска Митровица, „деловати према закону и косовском уставу”.

„Уверавам вас да ће Министарство унутрашњих послова и косовска полиција применити закон у циљу очувања уставности и легалности”, рекао је Хисени за „Слободну Европу”, преноси РТК на албанском језику.

Наводи се да је Хисени додао његово министарство и полиција прате ситуацију – преноси Танјуг.

 На Јарињу појачано присуство полиције због воза

КОСОВСКА МИТРОВИЦА – На Јарињу је појачано присуство припадника косовске полиције који ће вечерас контролисати воз који је први пут након 18 година кренуо из Београда за Косовску Митровицу.

​Хоти: Пруга потпуно прегледана, нема експлозива на шинама
ПРИШТИНА – Јединице Косовске полиције за регион Север извршиле су потпуни преглед пруге на северу након дојава на приштинским порталима о томе да је на шинама на северу Косова наводно постављена експлозивна направа, а намењена возу који је јутрос кренуо из Београда ка Косовској Митровици.„Наше јединице су извршиле потпуни преглед и могу да кажем да ту нема никаквих проблема и да ништа нису пронашле”, изјавио је заменик командира КП за регион Север Бесим Хоти.Хоти је такође потврдио да су јединице КП спремне да пруже асистенцију јединицама граничне полиције Косова, а чија је надлежност да изврши контролу унутрашњости воза и путника, када воз буде ушао на север Косова. Хоти је нагласио да то да ли ће воз ући на Косово није надлежност јединица Косовске полиције на северу, већ граничне полиције.Он је упитан шта асистенција подразумева уколико је гранична полиција затражи, односно да ли то подразумева да асистенција може да значи пружање асистенције уколико гранична полиција забрани да воз уђе.„Наше јединице су спремне да асистирају граничној полицији у било ком случају у којем они затраже”, рекао је Хоти. (Танјуг)

Како јавља Танјугов репортер са лица места, на стајалишту у Доњем Јарињу налази се око 50 припадника косовске полиције који ишчекују долазак воза, а на лицу места је и око десетак полицијских возила.

На железничкој станици у северном делу Косовске Митровице у току су припреме за долазак воза из Београда.

У косовској полицији потврђено је да су специјалне јединице полиције за деминирање током дана контролисале пругу на северу Косова након што се на друштвеним мрежама појавио снимак како непознате особе постављају експлозив уз шине на непознатој локацији и претња да је експлозив намењен возу Београд-Косовска Митровица.

На основу снимка који је првобитно постављен на страници „Једна нација” (Ње комби), није могуће проценити где је постављен експлозив.

Пруга од Косовске Митровице до административне границе дуга је око 40 километара.

Воз из Београда кренуо је раније данас ка Косовској Митровици по први пут после 18 година.

Уколико би се утврдило да је претња стварна, то би био други бомбашки напад на пругу на северу Косова, пренео је РТС.

Двојица Албанаца, припадника Косовског заштитног корпуса, погинула су 2003. године у покушају да поставе експлозив код железничког моста код Звечана.

Истрагом је утврђено да су Хамзе Бехрами и Исљам Бериша били припадници Албанске националне армије, коју је тадашњи шеф УНМИК-а Михаел Штајнер, после тог инцидента, прогласио терористичком организацијом. (Танјуг)

Косовска полиција спремна да заустави српске званичнике из воза

ПРИШТИНА – Полиција на северу Косова је спремна да, уколико се од ње буде тражило, заустави званичнике Владе Србије који су без дозволе косовских власти кренули возом на Косово.

Заменик командира Косовске полиције за регион севера Бесим Хоти изјавио је за Косовапрес да је полиција спремна да забрани улазак српским званичницима који за улазак на Косово немају потребне дозволе, преноси РТК2.

Воз из Београда кренуо је раније данас ка Косовској Митровици по први пут после 18 година.  (Танјуг)

Коцијанчић Приштини: Заустављање воза није посао ЕУ

БРИСЕЛ – Европска унија данас се огласила поводом захтева косовске министарке за дијалог Едите Тахири да Брисел заустави воз на релацији Београд-Косовска Митровица, и Приштини поручила „да то није њихов посао”.

Портпаролка ЕУ за спољне послове и безбедносну политику Маја Коцијанчич у изјави за приштински „Клан Косова” поручује да, не само ово питање, већ сви проблеми које Косово и Србија имају, морају решити заједничким дијалогом, преноси РТК2.

„Било који заједнички проблем између Косова и Србије треба да договоре обе стране у духу нормализације односа”, рекла је Коцијанчићева.

Спречавање уласка воза било би кршење људских права

Било какво спречавање воза који је данас кренуо из Београда да стигне на своје одредиште у Косовску Митровицу од стране власти у Приштини представљало би брутално кршење основних људских права грађана Србије, изјавила је потпредседница Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

„Ако су власти у Приштини данас против воза који превози грађане Србије, да ли то значи да ће Србима који живе на Косову сутра потпуно забранити кретање?”, истакла је Михајловић у саопштењу.

Она је такође упитала хоће ли представници Европске уније који су посредници у дијалогу између Београда и Приштине ћутке прећи преко очигледног примера кршења слободе кретања грађана Србије.

„Наглашавам да већ 10 година постоји редовна железничка линија од Косовске Митровице до Краљева, а линија од Београда је само продужетак исте линије”, додала је Зорана Михајловић – преноси Танјуг.

Воз из Рашке стигао на Београдску станицу

У недељу у 03.56 сати на железничку станицу у Београду стигао је воз који је у суботу требало да превезе путнике из Београда у Косовску Митровицу, а који је заустављен после подне у Рашки, потврђено је Танјугу у Србија возу.

Како су казали у том предузећу, сви путници су стигли безбедно и воз се тренутно налази у гаражи.

„Промотивни” воз, који је у суботу 14. јануара после 18 година крену из Београда за Косовску Митровицу, заустављен је у Рашки од 16.30 сати, а за Београд је кренуо натраг нешто после 20.30 сати.

Путницима за Косовску Митровицу обезбеђен је аутобуски превоз до крајње дестинације, док су остали враћени за Београд.

Танјуг

Коментари414
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Izvorni Sloven
"Niko ne sme da vas bije!!!"
Boki lovac na botove
Sledeci put u voz za Kosovo da sedne centrala botova, botovi, i njihove vodje demagozi. I ne sme da izlaze cim voz izadje iz Beograda vec hrabro "patriotski" da sede do Kosova i da nam "pokazu" kako se to radi.
cika ljubisav
Procitao sam sve komentare. dosta toga je neozbiljno a evo kako ja vidim ovu sliku : Prvo, prerano je da voz ide sa natpisima koji su na njemu bili! Postavljam pitanje ZASTO? Drugo zasto ? Trece zasto? Sta bi bilo da je jedan voz krenuo iz Bg bez halabuke nasih politicara i medija bez za mene provokativnog natpisa ? Prestanimo da se ponasamo kao da se nista nije desilo (broj zemalja preko sto je zvanicno priznao drzavu Kosovo)! Ponasajmo se pametno da bi jednog dana vozovi vozili do svih destinacija na Kosovu i Metohiji. Gospodine predsednice Nikolicu ostavite se retorike iz pocetka Jugoslovenske krize (slici mi na Seselja iz tog vremena)! Ako se neslazete sa Briselskim sporazumom onda morate javno reci pa makar i Aleksandru Vucicu! A ako se obojica slazete udjite u severni deo Kosova i Metohije sa vojskom i postavite granicu dokle je Srpsko i dajmo priliku da se ostali Srbi sa drugih delova Kosova i Metohije presele !U svakom drugom slucaju mlatimo praznu slamu! Pozdrav 0d mene
Demos Cratein
Treba lepo zamoliti teroriste UČK a koji su sada pokrajinska vlast da se više ne bave terorizmom. To bi uradio pravi državnik. Na teroristima se ne sme sila demonstrirati kao na narodu. Teroristi su pristojni ljudi na kao nas narod koji će Vučić prevaspitati u pristojne i normalne ljude.
Marijana M.
Nije mi jasno dokle će Premijer da pravi predstave za Srpski narod i da izigrava ucveljenika i borca za pravdu? Pitam ja vas; sta je Premijer do sada uradio a da nije bilo na štetu Srbije? Da li je Srpski narod ovlastio Vučića da daruje Kilntonki 2 miliona $? Zašto Vučić nije reagovao kada smo proglašeni genocidnim narodom? Zašto Vučić, Beograd na vodi zove investicijom a Srbija je dala više para od investitora? Zašto Vučić prodaje strancima Srpsku zemlju pod državnom tajnom? Hoćemo da znamo šta je to sve Vučić potpisao a da narod nije obavešten. Dokle Premijer misli da zamajava ovaj napaćeni narod sa lažnim izveštajima i obećanjma?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.