Уторак, 28.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Жеља и мудрост сачувала мир на северу КиМ

Премијер је уверен да су сви, ЕУ и НАТО, знали шта ће се догодити, али да нису реговали
Премијер Србије Александар Вучић (Фото Танјуг)

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да је захваљујући жељи и мудрости избегнут сукоб и сачуван мир на северу Косова.

„И у томе смо успели”, рекао је премијер гостујући на ТВ Пинк.

Премијер Вучић је оценио да је била добра одлука да се воз из Београда ка Косовској Митровици јуче поподне заустави у Рашкој и врати у Београд.

Приметио је да је вероватно добар број Срба данас љут што воз није стигао до Косовске Митровице и додао да је то било могуће урадити, али да би у том случају било мртвих на обе стране.

Поносан сам и срећан што смо сачували мир и немам проблем са тим

То, међутим, истакао је, није интерес Србије.

Премијер Вучић је уверен да су сви, ЕУ и НАТО, знали шта ће се догодити, али да нису реговали.

„Поносан сам и срећан што смо сачували мир и немам проблем са тим”, рекао је Вучић иако, како каже разни мисле да су одржали Србима лекцију.

Премијер ће у Давосу имати сусрет са премијером Кине Си Ђипингом (Фото Фонет / АП)

Премијер је најавио да је о синоћњим догађајима у Доњем Јарињу до сада разговарао са Федериком Могерини и најавио да ће у уторак у Давосу имати билатералне сусрете са премијером Кине Си Ђипингом, потпредседником САД Џозефом Бајденом и новом председицом Швајцарске Дорис Леутард

Верује ће да ће имати билатерални сусрет и са хрватским колегом Андрејем Пленковићем, као И са другим званичницима.

Са косовским председником Хашимом Тачијем није имао заказан састанак и није се сусрео, рекао је он.

Немам проблем да се састанем са Хашимом Тачијем било где, па и у Риму, али сада, после свега, не знам шта би нам била тема

„Немам проблем да се састанемо било где, па и у Риму, али сада, после свега, не знам шта би нам била тема”, рекао је Вучић.

Премијер сматра да неко мора да каже „станите, немојте да провоцирате сукобе”.

Вучић је рекао да нема проблем са изгледом воза, те да је то како воз изгледа видео на ТВ Пинку, када га је дирецтор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић приказивао.

Хашим Тачи (Фото Танјуг)

Због тога, казао је, није задовољан, што је и рекао Ђурићу.

Премијер је имао примедбу да неким Србима смета изглед воза, а не смета им то што су Албанци извели полиције и Росу јединицу, која је била тешко наоружана

Он је поновио да полиција и Росу јединице не могу да се појаве на северу Косова, те да је то договр постигнут у Бриселу, преноси Танјуг.

 

Задовољан сам цивилним друштвом

Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да је из сваког угла задовољан деловањем цивилног друштва у Србији, али да не жели да учествује у ничијој кампањи против било којих медија.

Не пада му напамет да се меша у рад медија: Александар Вучић (Фото Танјуг)

Гостујући на ТВ Пинк, Вучић је, у одговору на оцену директорке ЦЕАС-а (Центра за евроатлантске студије) Јелене Милић да премијер даје легитимитет медијима као што су Пинк и Информер који нападају цивилно друштво, јер гостује код њих и даје им интервјуе, рекао да му не пада на памет да се меша у рад медија истичући да су медији у Србији слободни и Србија слободарска земља.

На њену примедбу да ти медији „броје крвна зрнца Јеремићу” Вучић је истакао да је против бројања било чијих крвних зрнаца.

Нећу да се сагласим са тим да неко пребројава крвна зрнца, а драго ми је да видим да НАТО подржава Јеремића

„Нећу да се сагласим са тим да неко пребројава крвна зрнца, а драго ми је да видим да НАТО подржава Јеремића” додао је премијер.

Милић која је рекла да обично неће да гостује на Пинку али је вечерас дошла да пита зашто је уопште позвана, упитала је премијера и зашто је пристао да учествује у емисији и разговара са њом, на шта је Вучић рекао да жели и тиме да покаже да је Србија слободна и слободарска уземља.

Јелена Милић (Фото Раде Крстинић)

Како је рекао, њега интересује само да цивилне организавције раде по закону и понашају се у складу са законом а уколико имају проблема са неким медијима нека их туже и нека се обрате судовима али да од њега не очкују да се меша у рад судства.

Нећу да се мешам у рад судства али неће ни НАТО да се меша у наше правосуђе и то кажем и њима и вама и Јеремићу и Јанковићу и Шешељу и свима

„Не пада ми на памет да се мешам у то шта ће медији да раде јер су слободни” рекао је Вучић и додао да медији имају право да их питају одакле им новац као што то питају и њега.

Страшни докази против Харадинаја
Премијер Александар Вучић изјавио је вечерас да ће Србија гонити бившег команданта ОВК и лидера Алијансе за будућност Косова Рамуша Харадинаја наводећи да за његове злочине постоје „страшни докази”.
Србија ће као држава гонити све ратне злочинце, рекао је Вучић гостујући на ТВ Пинк. „Оно што је важно је да Србија постоји као држава, а ако неће да гони за ратне злочине и злочинце онда и не постоји” рекао је Вучић.
Он је гостујући у емисији заједно са директорком Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јеленом Милић, која је изнела низ замерки на рад судства посебно поменувши то што нису изручена три члана Српске радиклане странке на захтев Хашког трибунала, рекао да поштује одлуку нашег суда и да у ту одлуку неће да се меша.
„Да је била другачија и да је судија донео одлуку да се они изруче и ту одлуку би поштовао”, рекао је премијер.
Како је рекао никада не коментарише судске одлуке, ни оне Карићу, ни за Динкића, ни у процесу против Мишковића, али је додао да лично мисли да је судија у случају три радикала исправно поступио када је рекао да нису испуњени услови за изручење.

„Нећу да се мешам у рад судства али неће ни НАТО да се меша у наше правосуђе и то кажем и њима и вама и Јеремићу и Јанковићу и Шешељу и свима” казао је премијер.

Он је додао да су када се већ говори о медијима и хајци и линчу то он најбоље зна на свом примеру.

Милић је поменула и Савамалу и да се помиње новац који су невладине организације добиле због тога а и да је сам премијер помињао три милиона евра и упитала зашто Мекалистеру тако нешто не каже када помиње Савамалу у извештају Вучић је рекао да ће њему тек да каже шта има по том питању.

Он је рекао да му је драго због новца који НВО добијају јер тај новац остаје у Србији.

Нисмо ниједну невладину организацију забранили - ја вама пружам легитимит зато што поштујем цивилно друштво. Ја поштујем ваше идеје, иако се с њима не слажем, имате право на них и мислим да НВО доприносе демократичности друштва, а са друге стране као председнику владе ми је драго када добијете паре - из сваког угла ја сам задовољан вашим деловањем

„Нисмо ниједну невладину организацију забранили - ја вама пружам легитимит зато што поштујем цивилно друштво. Ја поштујем ваше идеје, иако се с њима не слажем, имате право на них и мислим да НВО доприносе демократичности друштва, а са друге стране као председнику владе ми је драго када добијете паре - из сваког угла ја сам задовољан вашим деловањем”, подвукао је Вучић.

 

Искрено желим мир

Премијер Александар Вучић поручио је данас да искрено жели мир и да му је веома важно да људи у Србији знају да је оно што су он и влада покушали да ураде на КиМ јесте да буду уз свој народ и да помогну свом народу и обезбеде њихов физички опстанак на том подручју.

„Лично сам учествовао у преговорима у Бриселу о томе да јединице Росу не могу да дођу на север. О томе сам преговарао са Кетрин Ештон и Федериком Могерини и представницима НАТО. Наш захтев је био да никада Росу не могу да дођу на север Косова”, рекао је премијер.

Лично сам учествовао у преговорима у Бриселу о томе да јединице Росу не могу да дођу на север. О томе сам преговарао са Кетрин Ештон и Федериком Могерини и представницима НАТО. Наш захтев је био да никада Росу не могу да дођу на север Косова

Обраћајући се директорки Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелени Милић, премијер је рекао да му она замера то што је воз ишао на КиМ 14. Јануара.

„Не мислим да је то нарочито важно”, рекао је премијер Вучић и додао да је тиме само линија од Краљева до северне Митровице продужена од Београда од северне Митровице.

Протест у Косовској Митровици (Фото Танјуг)

По Уставу, истако је Косово и Метохија је територија Републике Србије, иако већи део становништва тамо, што је реалност, не жели то да прихвати.

„Ми водимо политику и покушавамо да је направимо најбољом за наш народ. Росу није смео да дође, дшао је. И да је смео, није смео да дође. Не можете војне формације да шаљете на ненаоружан народ. Ја желим да што више албанских аутобуса прође кроз Србију”, рекао је премијер.

Ми водимо политику и покушавамо да је направимо најбољом за наш народ. Росу није смео да дође, дшао је. И да је смео, није смео да дође. Не можете војне формације да шаљете на ненаоружан народ. Ја желим да што више албанских аутобуса прође кроз Србију

Вучић је оценио да је све кренуло од тренутка када су Албанци одлучили да сруше све што је до сада договорено у Бриселу.

То је, подсетио је, кренуло када су почели да потплаћују део српских представника, а када су их, како је рекао, у томе спречили и када су се Срби на КиМ понов ујединили, онда су кренуле провокације на дневном ниову.

„Заједница српских општина је једини део бриселског споразума у којем се нисмо покренули ни за јоту јер Албанци то нису учинили, а ЕУ их у томе подржава”, рекао је премијер Вучих и призна да је Београд направио је једну грешку, а то је о висини зида у северној Митровици.

И када је воз у питању нећу да прихватим кривицу зато што је воз, воз… Нећу да прхватим да ми неко каже да смо ми изазвали сукоб зато сто је тамо отишао неки воз

Премијер је истакао да се веома стриктно држи слова и српске речи у међународној заједници и зато му, каже, сви други верују. „Ми ћемо да наставимо тако да се понашамо. Наставићу да се састајем са Албанцима иако ми је тешко да се са њима договорам”, рекао је премијер.

Он је истакао да га не плаши економски напредак земље, али да га плаше регионална нестабилност и могући сукоби.

Вучић: И када је воз у питању нећу да прихватим кривицу зато што је воз, воз (Фото Фонет)

Брине, казао је, за север КиМ, али пре свега брине за Србе на централном Косову.

„Кренули су на нас блиндираним трупама”, истакао је додао да је до сада безброј пута спречвао сукобе јер жели да сачува мир.

Марко Ђурић је веома интелигентан. Проблем је у тме што је Марко узаврела страст и још је млад. Ја га понекад замолим и кажем му: стани мало. Јесте у српском интересу, али не на овакав начин

„И када је воз у питању нећу да прихватим кривицу зато што је воз, воз… Нећу да прхватим да ми неко каже да смо ми изазвали сукоб зато сто је тамо отишао неки воз. Марко Ђурић је веома интелигентан. Проблем је у тме што је Марко узаврела страст и још је млад. Ја га понекад замолим и кажем му: стани мало. Јесте у српском интересу, али не на овакав начин”, навео је премијер.

Додао је даље да неће дозволити никоме да са тешким митраљезима иде на Србе само зато што су хтели да са својом децом, возом са српским фрескама и иконама, желе да путује до северне Митровице.

Марко Ђурић (Фото Танјуг)

Упитан да ли види неку везу у томе што се све ово догађа после хапшења Рамуша Харадинаја у Француској, премијер Вучић каже:

„Узвратили су зато што смо хтели да гонимо одговорне за ратни злочин. Ту нема везе политика него тужилаштво, које је нашло бројне доказе против Харадинаја, а неко тамо је некада скупљао доказе, који су нестали”, подсетио је премијер.

Узвратили су зато што смо хтели да гонимо одговорне за ратни злочин. Ту нема везе политика него тужилаштво, које је нашло бројне доказе против Харадинаја, а неко тамо је некада скупљао доказе, који су нестали

Указао је да ако Срби хапсе Србе за ратне злочине, то ће исто важити и за Албанце,

Председнички избори нису избори за лидера опозиције
Председнички избори нису избори за лидера опозиције већ за некога ко води земљу и доноси политичке одлуке, изјавио је вечерас премијер Александар Вучић.За изборе имамо времана, имаћемо 30 до 35 дана, рекао је Вучић гостујићи на ТВ Пинк.На питање да ли већ има кандидата, он је рекао да је одржана седница Председништва странке и да је слушао шта они имају да кажу.Упитан да ли су рекли да се он кандидује, лидер СНС је рекао да је било и таквих, да су неки имали другог, а неки и трећег кандидата, а да је било и оних који су рекли „како ти кажеш”.Он је додао да ће коначну одлуку донети Председништво и највиши органи странке.Додао је и да мисли да лично има име кога ће предложити али да то још није коначно.На крају гостовања на ТВ Пинк Вучић је поручио да је влада претходну годину завршила на одличан начин а да су пред Србијом добра будућност и добре године, преноси Танјуг.

„Шта је требало да кажем да пусте Харадинаја? Е, неће Србија тако да реагује”, рекао је премијер и додао да није битно да ли нам неко одговара или не одговара, већ да ли је починио или није починио злочин”, рекао је премијер, преноси Танјуг.

 

Србији потребна политика средњег пута

Србији је потреба политика средњег пута, ни против САД, ни против Русије, а свако скретање са европског пута би нас бацило у провалију, поручио је вечерас премијер Александар Вучиц и додао да грађани Србије то треба да знају.

„То не би била озбиљна политика која Србији може да донесе 3 или 3,5 посто раста. То је раст који нас приближава Европи и људима доноси бољи живот”, рекао је премијер гостујући на Пинк ТВ.

Први пут после 72 године имали смо суфицит у владином буџету а да нисмо имали неку велику приватизацију. То су чињенице. То не може ни нико да демантује, па ни Јелена Милић

Упитан да ли постоји опасност да ванредни парламентарни избори зауставе тај раст, премијер је казао да не зна зашто би га зауставили и додао да раст није био заустављен ни прошле године. Мада, додао је, не каже да ће ванредних парламентарних избора и бити.

„Први пут после 72 године имали смо суфицит у владином буџету а да нисмо имали неку велику приватизацију. То су чињенице. То не може ни нико да демантује, па ни Јелена Милић”, рекао је он.

Додао је да су драматично увећавана издвајања за капиталне инвестиције да ће тако бити и убудуће, преноси Танјуг.

 

Јелена Милић напустила студио Пинка, Вучић: Комедија

Директорка Центра за евроатлантске студије (ЦЕАС) Јелена Милића напустила је вечерас студио ТВ Пинк , након што је више пута упадицама прекидала премијера Александара Вучића у његовом излагању и настојала у неколико наврата да говори о темама које нису биле планиране.

Десетак минута пре краја емисије, она је упитала премијера да ли он стварно мисли да њена политика не доноси добро Србији, на шта је он одговорио потврдно.

„Моје мишљење да ваша политика не доноси добро Србији. Све што сте рекли је против интереса Србије”, рекао је Вучић након чега је Милићева изашла из студија.

На позива водитељке Јоване Јоксимовић да се врати како би емисија била настављена, премијер је казао:

Јелена Милић напустила емисију (Принтскрин ТВ Пинк)

„Немојте да се враћате да бих нешто могао да кажем што је важно за економију земље. Ћао, пријатно и све вам најбоље желим,„ рекао је он и махнуо Милићевој.

Премијер Вучић је објаснио да му је власник Пинка Жељко Митровић најавио да ће Милићева напустити студио, али да је он ипак досао у емисију како би, како је рекао, присуствовао том перформансу.

„Комедија и трагикомедија”, прокоментарисао је премијер новонасталу ситуацију.

То је, закључујући емисију, потврдила и Јована Јоксимовић рекавши да је „жива истина” да је Милићева пре почетка емисије најавила да ће изаћи.

„Добила је више него довољно времена за теме које нису биле планиране”, рекла је водитељка, преноси Танјуг.

Коментари135
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Matija Soskic
Mislim da je slanje voza sa parolom "Kosovo je Srbija" lose planirana provokacija koja narusava ionako lose stanje na Kosovu. Da ne govorim o pretnji predsednika Nikolica o slanju vojske tamo.
Глас разума
@Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је да је захваљујући жељи и мудрости избегнут сукоб... на северу Косова[email protected] Као грађанин ове земље имам право да питам ПВ г. А.В. која је то мудрост организовала операцију са искићеним возом са бесмисленим олињалим паролама Косово је Србија на 20-ак језика. Коме су те пароле намњене - ко зна и ко не зна да је Косово Србија? Све то се ради после хашђења Харадинааја и свако са коефицијентом интелигенције већим од ципела знао је каква ће бити реакција Приштине. Пресдедник Србије се јуначи са Теразија, а зна веома добро да снаге безбедности тзв. Републике Косово имају око 50.000 наоружаних припадника - што је два пута више од Војске Србије. Зато се не чудим млађаном политичару и његовом "саветнику" Марку који није био ни председник месне заједнице пре него је дошао на ту високу функцију. Докле ће млади, неискусни и недорасли политички кадрови одлучивати о судбини народа а да нас ништа не питају. Ако им се ратује нека пођу сами и поведу своје!
Goran
Premijer kao da vodi Zombilend. Nije potreban neki intelektualni napor, dovoljno je da znate da sabirate brojeve do deset, da bi shvatili da je ovo sramota sto radi nasa vlast.
Anzujska
Potpises sve sto ti gazde stave pod nos, das pozivni broj,napravis granicu i onda se cudis sto nece da ti propuste voz !!! P. [email protected] bravo za komentar.
Kaziprst
Ovo je kao da ja pritisnem gas do daske u autu, pa kad se brzinom od 100km/h priblizim krivini naglo usporim i zakocim. I posle se hvalim da sam brzom reakcijom izbegao tragediju.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.