Четвртак, 18.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

За принудне наплате МУП прошле године издвојио 1.6 милијарди динара

Реч је о принудним наплатама по тужбама запослених за неплаћени прековремени рад, ноћни рад, рад на дане државних празника...
Обезбеђивање протеста: многи службеници тужили МУП због неисплаћеног прековременог рада

Министарство унутрашњих послова сваке године даје огромне паре за судске трошкове, пенале и казне. Према подацима МУП-а достављеним „Политици” Законом о буџету за 2017. годину за измирење обавеза насталих вођењем наведених поступака предвиђено је 1.221.154.000 динара. Реч је о принудним наплатама по тужбама запослених за неплаћени прековремени рад, ноћни рад, рад на дане државних празника...

У буџету за 2016. било је одређено 696.770.000 динара али је до краја године више него дупло „пробијен”. Планиран новац за судске трошкове потрошен је до почетка јуна 2016. Након тога паре су преусмераване са других апропријација (буџетских ставки) у складу са чланом 56 Закона о буџетском систему у укупном износу од 894.309.292,41 што је знатно угрозило рад Министарства унутрашњих послова, наводе у овом министарству. Укупна свота новца утрошена за судске трошкове у 2016. години у МУП-у је 1.591.079.292,41 динар.

Према нашим сазнањима, недељно је са рачуна МУП-а прошле године скидано и по 50 милиона динара по извршним налозима суда. У МУП-у Србије ради више од 42.800 људи а многе тужбе датирају и од пре десетак година. Такође, велики број полицајаца ради ноћу, викендом, прековремено, а некима тај рад није исплаћен због чега су и одлучили да туже своју службу.

„МУП је предузео мере на отклањању узрока за покретање нових поступака али нажалост и ове године бићемо суочени са окончањем процеса који су започети пре пет до десет година”, кажу у МУП-у.

Посебан проблем, додају, представљају тужбе које за предмет имају потраживања на име неисплаћених додатака на плату од 2006. до 2011. године.

„У том периоду Законом о полицији као ’лекс специјалис’ није било прописано да полицијски службеници имају право на додатак на прековремени, ноћни, сменски рад…”, кажу у МУП-у.

Из државног буџета 12,2 милијарде динара за казне
„Политика” је недавно писала о томе да се из буџета Србије плаћају изузетно високе казне, пенали и накнаде штета. Ови расходи расту (план од чак 12,2 милијарде динара у 2017) и постају велико оптерећење за државу.
У извештају Фискалног савета наводи се да су расходи за казне, пенале и накнаду штета које плаћа држава већ неколико година износили око 10 милијарди динара. У буџету за 2016. нереално су планирани на само шест милијарди динара, али је њихово извршење већ након десет месеци достигло 11,5 милијарди. Вероватно ће и ове године буџет бити пробијен.
„Није нам позната прецизнија евиденција проблема које држава мора да санира из буџета, али је начелно реч о неким већ познатим пропустима у раду државних органа (неисплаћени прековремени рад, неисплаћене дневнице, пенали услед неизвршене експропријације), а и новим издацима (за реституцију, нестале бебе, враћање имовине жртвама холокауста). Сматрамо да је потребно да се, прво, у образложењу буџета наведу конкретнији разлози за исплату ових расхода и, друго, да се унапреди функционисање државних органа и предупреди настајање нових трошкова у овој области”, наводи се у извештају Фискалног савета. 

Све ово је било претходним Законом о полицији доста непрецизно формулисано тако да су судови пресудили у корист МУП-а, тврде у овом министарству. Али прво је Апелациони суд у Крагујевцу, а затим и остали, утврдио да то право радницима припада у складу са општим прописима из области рада.

„Имајући све у виду у 2017. средства за ову намену су планирана у приближно реалним износима”, закључују у МУП-у.

Из Синдиката српске полиције (ССП) недавно су скренули пажњу на овај проблем. Кажу да се као решење „неко генијалан досетио да забрани награђивање запослених и тако спаси буџет”.

„Тужбе датирају од пре десетак година, када су ’стручњаци’ из МУП-а сматрали да смо ми изузети из правног система државе, да Закон о раду и њиме призната радна права, не важе у полицији. Сматрали су себе јачим од суда, дрско и бахато системски ускраћивали права запосленима, али ето, коначно и то стиже на наплату”, наводе из ССП-а.

Из овог полицијског синдиката недавно су позвали Небојшу Стефановића, министра унутрашњих послова, да наложи предузимање мера према одговорнима за ускраћивање права запосленима, који својим поступцима неминовно доносе беспотребне, додатне трошкове буџету.

„Министар треба да зна да ’спор против МУП-а није добио само онај ко није тужио’. О свим пропустима руководилаца редовно ћемо извештавати Сектор унутрашње контроле и Кабинет министра и захтевати повратне информације о предузетим мерама. А право на тужбу суду биће коришћено у већој мери него што је то био случај последњих година, уколико не буде позитивних помака”, наводе у ССП-у.

Илустрације ради, за предвиђених милијарду и двеста милиона динара, које ће МУП исплатити као казне и пенале ове године, могли би да набаве најмање 1.200 патролних возила.

Да МУП сваке године из свог буџета који финансира држава издваја огромну суму новца за исплату казни по решењима судова потврђује и Владимир Ерцег, истраживач Београдског центра за безбедносну политику. Он за наш лист каже да се у последњих пет година износи за ове потребе крећу од 530 до 670 милиона динара (више од један одсто буџета), да би се за ову годину издвојило два одсто буџета. Оно што је мање познато, каже Ерцег, јесте да се ови износи сваке године прекорачују у знатној мери.

„Тако је у 2015. било планирано 540 милиона, а потрошено 1,45 милијарди (2,3 одсто буџета), док је у 2016. планирано 670 милиона, а потрошено чак 1,6 милијарди (2,6 одсто буџета). У оваквим случајевима, када долази до прекорачења буџетираних износа, средства се обично преливају са других буџетских ставки за које се процени да није нужно да буду реализоване у тој години”, каже Ерцег.

Прави проблем, додаје наш саговорник, лежи у томе што се у пракси у МУП-у увек штеди на улагању у опрему, обућу, униформе, наоружање, возила за полицију и ватрогасне службе и службе спасавања, изградњу нових полицијских станица, увођење модерних система видео-надзора и модернизацију полицијске информатичке инфраструктуре и развојне пројекте.

„Без ових преко потребних улагања озбиљно се угрожава постизање постављених циљева јавне безбедности, али се чини и осетна штета по морал полицијских службеника”, каже Владимир Ерцег.

Када се још узме у обзир да се на развој и опремање годишње издваја само један до два одсто буџета МУП-а онда се са разлогом поставља питање чија је одговорност то што износи за трошкове по решењима судова скоро сваке године прекорачују укупна средства која се одвајају за развој и опремање?

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

slobodan
Znaci neko u MUP-u nije postovao zakon i pravila u vezi sa naknadama.Za tu gresku sada zaradjuju sudovi, advokati ,a oni kojima ta naknada pripadala su maltretirani. Sve se placa iz Budzeta Srbije-citaj iz dzepa gradjana.Nema odgovornih niti sankcija prema njima.Tako je bilo sa vojnim penzijama,tako ce biti sa obustavama po skandaloznom - protivustavnom Zakonu o nacinu obracuna i isplate jednog broja penzija.CARUJE DISKRIMINACIJA -PlACAJU GRADJANI. Samo je pitanje ,da li ce ikada takve greske da prestanu da se prave.
Раде
[email protected] Није то грешка. Зна се шта је грешка. Грешка се дешава нехотице (без намере), а намера сасвом другачије изгледа. Замислите једну велику организацију која има (икс) радника, таква организација треба да има у свом предузећу запосленог правника који ће узети пред себе закон о раду и друге акте и да га тумачи за послодавца, како послодавац неби имао даљих нежељених непотребних издатака. Сви смо сведоци да МУП има запослене правнике који су сасвим довољно способни да укажу ако се тако нешто дешава у МУП-у. Сада се поставља питање, зашто се не ради законито у МУП-у кад за то постоје правно знање њихових правника. Не може и то да нема новца, јер јасно се зна да онај "стручњак"који саставља буџет Србије не сме ни у сновима да пробије буџет овог или другог министарства за чак 50%. Дакле, штос је у томе да знам да неће моћи бити новца, а одобрићу толико и толико пара за МУП, а кад дође збрајање "успеха" онда ћу говорити о успеху и "суфициту" којег очигледно нема. Лоша бесконачност!.
PVL
Novinari nek se raspitaju koliko novca na slicne stvari potrosi Ministarstvo Odbrane...
nn
Jel to beše ona država za koju se naš predsednik vlade zalaže,jesuli to ti gradjani za koje takodje predsednik radi,nebi reko da je to ta država niti grdjani,to su neki drugi, tamo negde,za koje niko nezna gde su i dali postoje.Daje sreće i da je država pravna i uredjena, sve to išlo normalno kako je zakonom propisano,i svi bi bili zadovoljni, a naročito država bi bila na dobitku,jer manje bi bilo korupcije i mita i ljudi bi savesnije i odgovornije radili svoj posao,ovako moraju da se bave drugim stvarimai nemogu da se posvete osnovnim zadacima i poslovima,a pošto je to partiska država dok se sve to ne promeni nema boljitka, a sve je lančano povezano od vrha do dna.
električar
Njima je narod tj. poreski obveznici kako nas danas zovu repro materijal. Nije nikakvo iznenađenje što njihovi radnici ili kako ih zovemo policajci ovako dolaze do "zarada", njih poštuju još manje. Mi protiv njih. Decenijama se provlači takvo stanje... samo pssst. Kao ovce i pastir, mada više odgovara reći čoban. Samo što ovce umeju da bleje kad su gladne.
Nije to nikakvo cudo
Nasi drzavni organi su navikli na bahatost i osionost. Nekako im sad zapade ova EU pa se nesto malo i promenilo. Gube procese na sve strane i samim tim eto gde idu pare nas tzv. poreskih obveznika (sad je to moderno da se kaze). To prste gubici po Strazburu, eno 40.000 onih sa biroa tuzilo,....sad i ovo. Tako sam i ja radio u moje vreme. Kakvo crno placanje necega ! Vrhunac je bio slobodan dan. Kad sam tuzio, sudija mi rece da sam u pravu ali"da ne mogu da ih dobijem,jer su oni drzava,a ja pojedinac". A sve je to zbog toga sto mi zivimo u drzavi koja je samo brizna za sebe,a za ostale ih nije briga. Iz svog dzepa nista ne daju.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.