Субота, 29.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић и Звиздић најавили модернизацију пруге Београд-Сарајево

Свечани дочек испред Палате "Србија" у Београду (Фото Фонет)

Формираћемо заједнички тим за модернизацију пруге Београд - Сарајево, рекао је данас премијер Александар Вучић након разговора са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем у Београду.

Ускоро ћемо формирати тим за модернизацију, наредни договори биће у БиХ, а позваћемо и представнике ЕУ и све друге укључене у Берлински процес, рекао је Вучић на прес конференцији коју је држао са Звиздићем.

Звиздић је потврдио важност договора о модернизацији пруге, те навео да се нада да ће коначна траса бити утврђена врло брзо и најављујући да ће након тога бити позвани кредитори и сви други који могу да помогну да се реализуије тај изузетно значајан пројекат за две земље.


Састанак делегација Србије и БиХ (Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Вучић је навео да је са Звиздићем разговарао о многим важним темама, међусобној подршци на европском путу, али и сасвим конкретно о томе да се формира тим који ће се бавити одржавањем 11 мостова између Србије и БиХ.

Такође, најавио је да ће ићи на сајам у Мостар, где су га позвали и Жвиздић, али и Драган Човић, те да ће тамо бити организован посебан састанак наменских индрустрија две земље.

„То је добра вест, муницију и оружје можемо другима да продајемо, наравно, никоме не пада на памет да то користи овде, али да продајемо другима то може буде велики и значајан посао”, поручио је српски премијер, преноси Танјуг.

Опредељни за мир и сарадњу

Премијер Александар Вучић изјавио је данас после састанка са председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем да је Србија искрено опредељена за мир и сарадњу.

„Важно је да људи у ове две земље знају да смо искрено опредељни за мир и сарадњу. Ако код некога постоји бојазан, било каква, од могућих наставка некакавих политичких сукова који би завршили на још лошији начин, у име владе даћу све од себе да окренемо ту путању у супротном смеру и да на најбољи начин наше две земље сарађују”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре.
Он је навео да је задовољан свим акспектима односа Србије и БиХ, а да је са Звиздићем данас и у четири ока разговарао и о политичкој ситуацији. Вучић је рекао да је БиХ за Србију трећа извозна дестинација, а да се трогвинска размена увећава сваке године, те да у наредне четири године може да буде повећана на више од две милијарде евра, преноси Танјуг.

.

Денис Звиздић и Александар Вучић на конференцији за новинаре (фото Танјуг/Димитрије Гол)

 

Звиздић: Ради се на откривању нападача на Вучића

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је да надлежне службе активно у БиХ активно раде на случају напада на премијера Србије Александар Вуцића и Поточарима и да очекује да учесници буду откривени и процесуирани.

„Они који на томе раде имају у томе пуну подршку и захтевамо и очекујемо де се што пре реши и пронађу учесници тог догадаја који је у том тренутку бацио сенку на наше односе и добродошлицу” рекао је Звиздић.

Звиздић је рекао да је то била посета „великог срца и велике храбрости” премијера Вучића и тим пре није требала и није добро што се претворила у немио догађај. Како је рекао, премијер Србије вероватно није стигао ни до границе после тог догађаја, а већ га је позвао и извинио се због тога, иако органи БиХ нису били задужени за скуп у Поточарима.


Сарадници Дениса Звиздића и Александра Вучића прате њихову конференцију за новинаре (Фото Танјуг/Димитрије Гол)

Звизидић је поновио да очекује да ће се комплетна истрага завршити што пре, да се открије извориште свега, и да ће учесници бити откривени и процесуирани. Одговарајући на питање Вучић је рекао да у сустини нема шта да каже, те да не би ни било у реду да било шта коментарише у присуству госта, који, напоменуо је, с тим догађајем нема ништа.

Њему лично, додао је, то је био један од најтежих тренутака у животу, што, приметио је, нико ко тамо није било не може ни да претпостави, а, као и Звиздић, очекује да читав случај буде расветљен, преноси Танјуг.

Вучић: У Бриселу очекујем смиривање и јасне поруке о оружју

Премијер Александaр Вучић каже да нема превелика очекивања уочи сутрашњем наставка дијалога у Бриселу, али да се нада јасним порукама ЕУ у вези с коришћењем оружја и оруђа где му није место.

Вучић: Сваки пут и аутопут својеврстан је мировни пројекат
Премијер Александар Вучић данас је изјавио да ће регион западног Балкана имати торструко већи привредни раст него Западна Европа у наредних 20 година, те поручио да не треба да се стидимо што припадамо западном Балкану.
„Уопште не треба да се стидимо ни одакле смо ни ко смо ни да припадамо западном Балкану. Ми ћемо одавде бити већи извор раста него што је Западна Европа у наредних 20 година и имаћемо значајно већи раст, па и троструко већи и бићемо носилац раста на европском континенту - и то је оно што прогнозира ММФ и Светска банка”, рекао је Вучић на конференцији за новинаре с председавајућим Савета министара БиХ Денисом Звиздићем.
Како је навео, то је све у складу и са разговорима које имамо са Кином, Русијом, са Европом и Америком и са свима другима, при чему је истакао потребу стварања што већег тржишта и брисања граница и усклађивања такси и пореза „како нам камиони не би стајали сатима на границама”.
О томе ће, како је најавио, говорити на предстојећем скупу у Италији са немачком канцеларком и премијерима Италије, Француске, Аустрије...
Вучић је у том смислу поменуо аутопут Београд - Сарајево, који ћемо, како је навео, градити и сами, уколико нам Европа не помогне.
По завршетку тог пројекта до Требиња би се стизало за три и по сата, до Сарајева и за мање, рекао је Вучић и додао да би повезивање централне Србије са БиХ, те источне Херцеговине и источне Босне, много значио и Бошњацима који ће тако имати ближу везу са Сарајевом...
„Када причамо о економији причамо о повезивању и сваки од тих путева и аутопутева је својеврстан мировни пројекат”, закључио је премијер.

„Немам превелика очекивања, важно је да замолимо европске званичнике да не подржавају довођење оруђа и оружја где му није место, а све остало решаваће се неким другим путем”, рекао је Вучић.

Како каже, нада се такође да ће шефица европске дипломатиоје Федерика Могерини одлучити да сусрети буду чешћи, јер, примећује, инциденти се догађају управо кад се састанци дуже не одржавају, или бар не као раније.

Инсистираће, додао је, да се сви проблеми решавају разговорм, мада, како каже, изгубио је донекле повефрење у поједине преговараче с албанске стране, па разговор сугрно неће тећи како је то било уобичајено претходних година.

„Не постоји сигурно нико ко познаје разговоре с Албанцима као ја. Причао сам и са Дачићем... Зато што их познајем понекад сам и депримиран због реакција које долазе из Србије и то од људи који појма немајуу шта се у тим разговорима догађа. А сам сам изгубио поверење у албанске представнике, јер не можете један дан да разговарате, а сутра шаљете тенкове”, приметио је Вучић.

Због тога, поручио је, не очекује превише али очекује смиривање и јасне поруке ЕУ о употреби оружја. „Можемо да наставимо разговор, али он неће никад имати ону врсту поверења која се три, четири године градила. Биће тешко доћи до закључка, али боље и тешко, него никако. Сваки резултат који укључује мир и стабилност је добар резултат”, поручио је српски премијер, преноси Танјуг.

Вучић о санкцијама РС: Никад више блокаде међу Србима

Премијер Александар Вучић поновио је данас да се Србија неће прикључити санкцијама Милораду Додику јер не доносе решење.

„Постоји одлука у српској влади, која је више прећутна и одлука између различитих представника српског народа који живе у РС, Србији и другим деловима у региону, да нам се никада не понови време из деведесетих када смо једни другима постављали блокаде на Дрини. Можемо да будемо овакви или онакви, то се у будућности неће поновити”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији са председавајућим Савета министара БиХ.

Премијер је то рекао упитан да коментарише наводе медија да ће немачка влада, заједно са партнерима из ЕУ, разговарати о увођењу европских санкција против председника РС.

Вучић је рекао да Србија не жели да се меша у унутрашње односе БиХ, да поштује БиХ као државу и РС као ентитет у БиХ.

„То је фер и коректан однос и ја мислим да овакав став никога није изненадио”, рекао је Вучић и додао да је и немачкој канцеларки Ангели Меркел, на њено питање зашто не подржава санкције Додику, одговорио исто.

Вучић је рекао да многи људи због емоција не разумеју значај опредељења за мир и стабилност, да им то звучи празно, али да се иза тога крије безброј дела који се морају учитити како би се мир обезбедио.

Премијер је додао и да пред званичницима из Сарајева не жели да критикује Додика, као што ни пред Додиком не говори ништа ружно о њима.

Председавајући Савету министара БиХ Денис Звиздић је, одговарајући на исто новинарско питање, рекао да нико у БиХ није срећан што се лидер једне од највећих политичких странака налази на црној листи једне од најзначајнијих земаља на свету јер то није добра порука ни за инвеститоре, али да је до тога довело перманентно антидејтонско деловање.

„Очекујем да ће то бити добра порука за све у БиХ и да ће лидери који су то радили променити своју реторику, окренути се ка животним питањима, дијалогу и европском развоју БиХ”, рекао је Звиздић.

Он је додао да се у БиХ договором и дијалогом решавају сви проблеми и да не постоје институционалне назнаке о доминацији било ког народа.

„Свака друга прича о угрожавању надлежности или индиције ка промени статуса РС немају утемељење”, навео је Звиздић, додајући да се у БиХ поштује Дејтонски споразум и Устав БиХ и да „свако ко перманентно ради на угрожавању таквих циљева у једном тренутку доживи статус санкција, као што је био случај са Додиком”. 

Звиздић: Заједничка порука мир и стабилност значе развој

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је данас, након састанка са премијером Србије Александром Вучићем, да је заједничка порука мир и стабилност и да је то најважнији приоритет у односима две државе и региона.

Звиздић је на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем рекао да мир и стабилност значе сигуран развој и да ће се у будућим активностима радити на томе како би искористили велике потенцијале у циљу економског развоја и побољшања услова живота становника две државе.

Како је рекао дијалог и разговор као начин тражења решења за сва питања је једини и прави инструмент којим можемо унапредити наше односе те да ће такав начин рада бити и надаље у фокусу деловања руковиодстава Србије и БиХ.

Он је поручио да ће 2017. бити година обележена већим бројем и сусрета и посета него што је то било до сада уз оцену да постоји много значајних момената око којих треба да се разговара у смислу статешког деловања.

Звиздић је подсетио да Србија и БиХ имају заједничке интересе али и политички циљ, а то је ЕУ.

У том смислу апостроифирао је да је Србија неколико корака испред БиХ и да очекује помоћ и подршку с обзиром на искуство и знање које има у процесу евроинтеграција.

Наводећи да је најважнији развој наше економске сарадње, Звиздић је рекао да је Србија међу три, четири највећа трговинска партнера његове земље, а да заједнички наступ на трећим тржиштима и отварање заједничког тржишта за стране компаније представљају начин како се ти односи могу још унапредити.

Основ сарадње Србије и БиХ је путна и енегретска инфраструктура, уверен је Звизидић, који је најавио изградњу аутопута између Сарајева и Београда, убрзо договор око трасе а затим и око начина финансирања и поочетка градње.

Како је рекао, у исту раван би ставио и железничку пругу истичући да би тиме преко Београда као великог железничког чворишта имали да ље излаз ка централној европи што би унапредило пторок људи и добара.

Звиздић је рекао да постоји одређено оптерећење у односима у поилитичком смислу али и поручио да би елите, и политичке и културне и образовне...морале да раде како би се остварио кључни циљ - отварање врата и између две државе и унутар региона.

„Посебно морам да подвучем квалитетне, лидерске, визионарске па и храбре поруке које је премијер Вучић имао упућене ка БиХ” поручио је Звиздић који је навео и да су оне стизале у тренуцима када је то за БиХ било јако важно и да је тај однос Вучића умногоме релаксирао ситуацију и помагао да се ствари реше.

Коментари51
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Zakon ekonomije
Stvar je prosta. U tržišnoj ekonomiji, infrastruktura se gradi tamo gde je ekonomski rentabilna. Primera radi, telefonske centrale se instaliraju tamo gde ima telefonskih pretplatnika koji bi ih koristili. Putevi i pruge grade se tamo gde postoji intenzivan saobraćaj, jer ljudi putuju tim pravcima. Luke se grade tamo gde ima brodova da pristaju i isporučuju robu. Železare se grade tamo gde ima ruda gvožđa i gde ima teške metalne industrije, itd. Samo su se u komunizmu gradile železare i kombinati aluminijuma iz propagandnih razloga, pa se u njima ništa nije radilo. Samo su se u komunizmu gradili putevi u nekim pustim delovima zemlje, pa se skoro niko njima nije vozio, jer je to bio ćef nekog bezglavog "funkcionera". Dakle, pitanje je koliko ljudi bi da se vozi vozom od Sarajeva do Pala. Samo poneki zalutali turista. Građani Srbije i RS u Sarajevo ne idu ako nisu apsolutno primorani, a ni obrnuto građani FBiH ne idu rado u RS i Srbiju. Kome onda trebaju ti putevi i pruge?
Ništa bez puteva i pruga
Putevi Beograd -Sarajevo , preko Višegrada sa krakom ka Trebinju . Putevi Beograd - Banja Luka ali ne preko Šida nego preko Bijeljine .Put Zvornik - Višegrad ( RS )Pruga Sarajevo - Beograd ali za promenu ne obavezno preko Vinkovaca . Prugu Valjevo - Loznica (znajući valjda istoriju za sada izgleda ne planiramo ) a trebalo bi da je(istoriju ) jednom "pređemo "pa da je napravimo . Može li ikako ovako ?
Pogled sa strane
U svakom normalnom drustvu ovo bi bila odlicna vest. Graditi mostove, pruge I puteve je znak napretka. Osim u patoloskom bezumlju koji u svemu vide zlo. Kad citam komentare vecine shvatim svu trulez drustva. Nazdravlje
miroslav
Kad vidim ovu fotku i normalnu vest, kako napisa "pogled sa strane", izgleda kao da je došao prijatelj kod prijatelja. A sve je zapravo samo laž, pokušaj fingiranja prijateljstva, za vanjske tutore. Jedan od onih što radi na urušavanju RS, jedan od onih što se ističe u provođenju politike Bakira Izetbegovića, došao nam je. A mi ga dočekujemo, kao prijatelja, skoro kao brata. "Prijatelj" spominje i pokušava nas uveriti, da je predsednik RS opasan političar i da je njegova politika opasna politika, po RS i Srbe u RS. "Prijatelju" trebamo poverovati, to bi bilo pošteno to bi bilo bratski. Isti taj "prijatelj"kad je u Sarajevi nas naziva, agresorima, četnicima, RS je za njega zločinačka tvorevina, 9. januar je za njega zločinački praznik. I posle svega naš "prijatelj" je dočekan a u njegovu čas je postrojena svečana garda. Nazdravlje, Srbi.
MilosNS
Bolje graditi autoput BG - Sarajevo, nego Niš Priština.
REALNA Srbija
Bitno je da državni vrh Srbije podrži Dejtonski sporazum i sve PROevropske principe, pogotovo osnovni evropski demokratski princip , a to je da svaki narod u BiH ima ista pravo na SAMOOPREDELENjE, kao i svi narodi iz bivše Juge !! Siguran sam da u Republici Srpskoj 90% građana isto želi.
deda Trifun
@Janko Markov >Srbi u BiH su konstitutivni narod i cine cca 1/3 BiH populacije(1.300.000). Bosnjaci(nekadasnji muslimani sa malim i velikim"M")u Srbiji su nacionalna manjina(sa svim pravima)Njihov broj je 140.000 ili 2% populacije u Srbiji.Cinjenice vas demantuju i pokazuju da se ne mogu sabireti "babe i zabe".Samo da dobije svako ono sto mu pripada(a ne sto odluce USA&NATO okupatori) i mirna Bosna(i Hercegovina),a i Srbija!
Janko Markov
Da li se to odnosi i na recimo Novi Pazar, Sjenicu ... ? Ajmo malo biti realni oko te "Realne Srbije". Na Balakanu nema nacina da se menjaju granice a da se pri tome ne proleva krv. To je nesto o cemu treba voditi racuna.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.