Понедељак, 04.07.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Отворено писмо Талибана Трампу

Талибани (Фото Спутњик)

КАБУЛ – Талибани су замолили председника Доналда Трампа да повуче оружане снаге САД из „мочваре” Авганистана, говорећи да ништа сем крвопролића и уништења није постигнуто у последњих 15 година, јавља Ројтерс.

У отвореном писму упућеном председнику САД, а објављеном на једној од званичних страница талибана, наводи се да су САД изгубиле кредибилитет након трошења билиона долара на неуспели подухват.

„Дакле, одговорност да се овај рат заврши је на вама”, пише у писму.

До сада, Трамп је јавно рекао врло мало о Авганистану, где се тренутно налази 8,400 војника САД, који су остали тамо као део коалиције предвођене НАТО-ом у циљу обуке локалних снага и као подршка у одвојеној противтерористичкој мисији САД-а.

Двојица чланова Трамповог будућег кабинета, генерал Џејмс Метис као секретар одбране и бивши генерал Мајкл Флин као саветник за националну безбедности имају искуства у Авганистану.

Талибани су, међутим, упозорили Трампа да се не ослања на нереалне извештаје које су бивши председници добијали од генерала којима би, како кажу, наставак рата омогућио позицију и привилегије рата, преноси ТАнјуг.

САД не би прихватиле страну силу на својој територији, па чак ни у суседној земљи, указали су Талибани.

Такође су Вашингтон оптужили за наметање „сурогат администрације” Авганистану упркос отпору тамношњих муслимана.

„Морате да схватите да се авганистанска муслиманска нација издигла изнад стране окупације”, стоји у писму.

Талибани су постојано напредовали против владе коју подржава Запад након што је западна коалиција окончала борбену мисију 2014. године и владине снаге сада контролишу само две трећине земље.

Они упорно позивају САД и савезнике да напусте Авганистан и искључују могућност преговора са владом док год су стране силе у земљи.

Трамп је оштро критиковао претходне америчке администрације због начина на који су решавеле сукобе али је такође обећао да ће збрисати екстремисте са лица земље.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gigi
Rekao je da ce ekstremiste zbrisati sa lica zemlje, ovakvo pismo ne pisu ekstremisti.
Milos Djonović
Prilikom upada sov.trupa u Avganistan tamo je postojala lojalna izabrana vlada koja nije bila po volji radikalnom islamu pa je tako stvotena ter.grupa Al.kaida koji su pomagale zemlje u regionu pod uticajem Sjed.drzava i At.pakta te su se posredno ukljucile u borbu protiv Sov.saveza i pripadnici rad.islamizma su pocinili stravicne zlocine kad su sovjeti nspustili Kabul i nasilno uspostavili marionetsku vlast .
Olja Kezic
Lepo receno. Zvuci da su u pravu. Ni Amerika nebi trpela stranu silu a svojoj teritoriji. Amerika je tamo upala pod izgovorom da juri jednog coveka za kog se kasnije ispostavilo da je u Pakistanu. Avganistanci su dva puta isterali engleze iz svoje zemlje i jednom sovjete. Skoro ce i ovo malo amerikanaca. Neke nacije prosto se ne mire sa jarmom, ma kolko da su siromasne.
Istok
Poraz se desi, a poniženje se prihvata. Od Avganistanaca svakako može da se uči!

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.