Тоне димљеног меса на златиборској „Пршутијади”
Мачкат – Почела је данас и цео викенд траје 17. „Пршутијада” у Мачкату под Златибором.
Тоне руменог димљеног меса из домаће радиности ових села – пршуте, сланине, кобасице, стеље, чварака, кавурме – изнето је на сајамске тезге и уз попусте понуђено купцима.
Засвирале су трубе, заиграло коло, одјекују здравице и окрећу се јагањци у славу домаћинске производње, најбоље пршуте и вековне традиције.
Овај сајам окупио је 16 произвођача сувомеснатих производа из Мачката, Криве Реке, Качера. Све су то вредни домаћини са развијеном породичном производњом, модерним прерадним капацитетима и освојеним тржиштем.
Они су цео простор на „Пршутијади”, сасвим испуњен посетиоцима, окитили бираним сувим месом. А оцењивачка комисија београдског „Југоинспекта” од 10 чланова проверила је квалитет изложеног, оценила га одличним и препоручила да се настави брендирање ових аутохтоних производа, па прогласила победнике.
Шампион у категорији говеђе пршуте постао је Илија Стојановић из Мачката, коме је уз златну сајамску медаљу припало и наградно путовање на пролећни Сајам хране у Штутгарту. Најбољу свињску пршуту произвео је Мирослав Стојановић, овчију стељу Драган Стојановић. Победник у производњи домаће кобасице је Никола Брковић, а најбољу сланину прави Радомир Шопаловић.
Ову „Пршутијаду” отворио је Милан Стаматовић, председник општине Чајетина, која је њен организатор, рекавши да је Мачкат највеће село на територији ове општине са највећим бројем породичних производних радњи.
– Све оне су настале последњих десетак година уз свесрдну подршку локалне самоуправе. Надамо се да ће ова производња и даље да се унапређује, да заштитимо овај бренд – рекао је Стаматовић.
А уз тоне златиборских сувомеснатих производа, први пут на једној „Пршутијади” представљени су и слични традиционални производи из околних држава. Из истарског града Тињана стигао је истарски пршут, аутохтони производ светле боје.
– Прави се од свињског бута и суши на ветру бури, сушење траје до годину и по дана.
Овај производ извозимо у државе Европске уније, цена по килограму му је 25 евра. Овде смо донели само да се проба, а ту су и вино и маслиново уље из истарског места Вижинада – испричао нам је начелник општине Тињан Горан Хрватин који је први пут у Србији, додајући да ће они Златиборце позвати на свој сајам пршута који се одржава у јесен.
Из Никшића у Мачкат је са својим производима дошао млади произвођач Радован Бијелић. – Донео сам овде његушку пршуту и кобасицу, овчије месо и друге његушке производе. Цена његушке пршуте је 14 евра по килограму, а ова с костима је девет евра.
Ми најбоље комаде меса димимо као што се то ради на Златибору, али сушење код нас траје дуже, девет месеци се суши његушка пршута – објаснио нам је Бијелић.
И на овој „Пршутијади” организована је наградна игра за посетиоце, где ће срећници моћи да добију џак пршуте, квадрат сланине и кобасицу на метар.
Подели ову вест







Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.