Петак, 12.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Фиш паприкаш од шарана

Време је поста. Зато ево неколико рецепата за припремање рибљег оброка, а који ће задовољити и све оне гурмане који тврде да не могу без меса. Шаран је риба коју ћете припремити на више начина, па ћете тако задовољити ваше укућане укусном, а посном трпезом. За фиш паприкаш је потребно: два средње велика шарана (око два кг), килограм и по црног лука, чен белог лука, децилитар уља, 100 г слатке млевене паприке, 30 г љуте туцане паприке, со, бибер у зрну, ловоров лист, шака першуна, љути феферон, сок од лимуна,кечап, вода, два децилитра белог вина. Припрема: јело припремамо у котлићу од пет литара. Рибу очистимо, оперемо и исечемо на котлете. Затим је посолимо, полијемо соком од лимуна и оставимо да стоји сат времена. Црни и бели лукисецкамо што ситније. Пропржимо га на уљу да порумени, додамо воде тек толико да га покрије и динстамо док не омекша. Кад лук постане мекан, напунимо котлић водом и кувамо док се не раскува. Затим додамо слатку млевену паприку, со, бибер у зрну и кечап. Још мало кувамо и додамо рибу (главе такође). Кувамо и даље на лаганој ватри да се риба не би раскувала. Јело се меша тако што се котлић заврти повремено. Додамо љуту туцану паприку, љути феферон и ловоров лист. Све заједно кувамо око пола сата на тихој ватри. Јело је готово кад је лук потпуно раскуван и кад га скоро не видимо. Мало пре краја кувања, додамо бело вино (нека нам не буде жао доброг вина, јер ако није добро за пиће, не ваља ни за кување) и ситно насецкан першун. Као прилог послужују се широки резанци.

Припремите шарана са кромпиром. Потребно је: већи шаран, пола килограма кромпира, 300 г лука, два децилитра белог вина, першуново лишће, кашичица црвене паприке, со, уље. Припрема: очишћеног и опраног шарана ставите у намашчену посуду. Око рибе ставите танко исечен кромпир и ситно исецкан лук. Успите уље и поспите црвеном паприком, затим додајте вино и пеците у рерни. На крају додајте ситно сецкани першунов лист.

За шарана на кромпиру је потребно: шаран (1 кг), пола килограма кромпира, три црна лука, млевена црвена паприка, два децилитра белог вина, со, першун. Припрема: очистите шарана, посолите га и ставите у науљену ватросталну посуду. Кромпир ољуштите, оперите и насеците на танке колутове. Лук очистите и насецкајте. Ставите га с кромпиром око рибе. Све залијте уљем, па поспите црвеном паприком. Залијте вином и пеците у рерни 40 минута. Пре послуживања обилато поспите насецканим першуновим листом.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.