Понедељак, 24.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ЏИЛИЈАН АНДЕРСОН, глумица

Истина је негде тамо

Нисам ни знала да је Британија владала Индијом чак триста година над стотину милиона људи који су били у рукама политичара
(Фото Ројтерс)

 

67. БЕРЛИНАЛЕ

Берлин – Данас у свету постоји нешто што се зове „ефекат Скали”. Односи се на пораст броја младих жена које су се посветиле науци, а у Америци и научном раду у оквиру Еф-Би-Аја, све по угледу на специјалну агенткињу Дејну Скали. Имагинарни, планетарно популарни телевизијски и филмски лик из „Досијеа Икс”, иза којег стоји једна сићушна жена – Џилијан Андерсон.

Скалијева је заувек „обојила” живот и каријеру ове глумице рођене (1968) и одшколоване у Чикагу, држави Илиноис, па одсељене у Лондон, где дуго живи и ради и као самохрана мајка одгаја троје деце (од два бивша мужа), пишући и романе, глумећи у позоришту, филмовима и ТВ серијама и активно се бавећи добротворним и хуманитарним радом у оквиру Неурофиброматозивне мреже (од ове болести преминуо је њен брат Арон) и организације за одрживост образовања Јужне Африке.

Шта год да је Андерсонова после лика Дејне Скали одиграла и то веома добро и памтљиво, из њене коже и даље не може. Видљиво је то било и током светске премијере историјског филма „Кућа краљевог намесника” (Viceroy’s House) британске редитељке индијског порекла Гуриндур Чаде, у којем је Андерсонова веома убедљиво отелотворила лик Едвине Синтије Анет Маунтбатен, војвоткиње од Бурме, социјалисткиње и борца за радничка права. Била је супруга британског војводе Луиса Маунтбатена, краљевог рођака и последњег краљевског намесника у Индији, када је током тек проглашене независности 1947. овај потконтинент, бивше британско колонијално царство, подељен на две државе: Индију и Пакистан и када је почело насиље и покољи који су довели до смрти око двеста хиљада људи.

Поводом филма „Кућа краљевог намесника”, који ће већ 2. марта видети публика 45. Феста, Џилијан Андерсон ексклузивно говори за „Политику” о изазовима тумачења историјског лика, цени популарности, брегзиту који је изненада унео немир и у њену породицу...

Како је било повезати се сада с историјским ликом?

Било је лако јер је то лик веома допадљиве жене. Била сам изненађена колико је поштовања у мени пробудила када сам почела да читам њену биографију, детаље о њеном раном животу, њеном учешћу у рату и активизму, касније и њеној улози у подели Индије и тако сазнала више о њој. Увек је добро када се заљубите у лик који треба да тумачите. То заиста помаже да будете убедљиви и урадите посао баш како треба. Као Форсет Витакер, који је играо улогу Идија Амина (Џилијан му је била партнер у филму, прим. аут.) и поверовао да је мотивација за Аминове поступке била правда. Ха, ха!

Колико сте пре ове улоге уопште знали о историји и догађајима који су довели до раздвајања потконтинента на Индију и Пакистан?

Заиста не много. Већина ствари су за мене биле потпуно нове образовне лекције. Мислим да чак нисам ни знала да је Британија владала Индијом чак триста година над стотину милиона људи који су били у рукама политичара. Све то није постојало у делу мог образовања јер о томе и нисмо учили у школи. Сва та нова сазнања, чињеница да је мали број белих људи владало над милионима људи у Индији извршило је на мене велики утицај.

Дејна Скали је свуда прати
Без обзира на све што сте урадили и радите и даље вас идентификују с Дејном Скали, смета ли вам то?
Сметало или не тако је. Навикла сам се на то. 
И не иде вам на живце?
О, не питајте! Толико ми је много то ишло на живце, нарочито у том првом периоду после завршетка серије. Дуго и веома тешко сам се борила да одвојим себе од идентификације с Дејном Скали. Било је то и веома фрустрирајуће, одражавало се и на недостатак посла, јер је мало који редитељ тада желео да за улогу у свом филму ангажује „Дејну Скали”. Срећом, имам тај глумачки дар. Успела сам у једном тренутку да је снажно одгурнем од себе и да не будем више љута на њено постојање. Могу и даље да је играм, а да ме више ништа не боли. 
Многи глумци би били срећни да су њихове телевизијске улоге постале феномени и имале тако снажан утицај?
То је тачно, али то може, рецимо, да се односи на Џуди Денч и уопште на глумце у Британији, где због популарне телевизијске улоге нећете имати проблем да већ сутрадан радите нешто у позоришту или на филму. У Америци је другачије. Тамо се телевизијска улога дуго сматрала другоразредном. Сада су се ствари промениле. Све је више значајних телевизијских серија у којима учествују првокласни глумци. Видите да и на Берлинском фестивалу постоји читав један програм где се премијерно приказују телевизијске серије.
 Изненаде ли се људи када вас виде на улици?
Ја сам константно изненађење! Ха, ха! Има дана када ме нико не препозна. Мирно прошетам улицом, купим шта ми треба у продавници. А има дана када буквално свака друга особа реагује. Не знам зашто је то тако, да ли због фризуре, шминке или нечега што сам обукла, али као да сам један дан Џилијан Андерсон, а други Дејна Скали или лик из неког другог филма. 

Шта је за вас највећи изазов лика Едвине Маунтбатен?

Технички, то је највероватније акценат енглеског којим је требало да говорим. Јер, она је говорила веома отменим акцентом тако да ми је било потребно дуго да увежбавам да преламам уснама како бих постигла да спонтано говорим као она. Мајка једног од продуцената филма ми је после премијере честитала речима: „Добра концентрација!”, а тако и јесте било – много концентрације да се не направи грешка.

Ви сте постигли и да физички личите на леди Едвину?

То је био тај други изазов. Она је имала те помало ишчашене кукове који су читаво њено тело гурали некако напред и због чега су јој се и леђа кривила и рамена деловала укочено. Било ми је важно да схватим како се неко такав креће, како хода. Едвина је била веома активна жена, уз то и домаћица те огромне палате краљевског намесника с пуно степеништа. Уз то, била је виша од мене, што се види и на архивским снимцима које сам гледала. Било је узбудљиво све то савладати чак и физички њен лик учинити што веродостојнијим. Дуго после завршетка снимања хватала сам себе како се кривим и ходам као она, с куковима напред. Било је потребно време да се вратим у нормалу.

Ова жена је чинила много у покушајима да се спречи сукоб између муслиманске и хинду популације?

Јесте. Она није спавала, стално је била на терену, путовала у сукобљена подручја, мирила људе, стално говорила о потреби мирне кохабитације, постизању компромиса, била против дискриминације. Чинила је много. Била је у контакту с Нехруом, Гандијем, муслиманским вођом Мухамедом али Џином, саветовала супруга Луиса Маунтбатена...

Неки извори кажу да је била и Нехруова љубавница, али тога у филму нема?

Да, прочитала сам и то, али не могу да кажем да сам сигурна да је то тачно. Јер, многи су јој у то време у Британији, али и у Индији замерали велику блискост са индијским народом и промене које је извршила по свом доласку у Индију, тако да је можда и отуда та прича о њеној љубавној вези с Нехруом.

Едвина је била и веома утицајна, прави доказ онога да иза сваког успешног мушкарца стоји жена?

Да, али постоји и оно да често жене моћника или неког генија полуде! У животу то и јесте и није тако. Има примера да су и неке од жена америчких председника биле веома моћне и утицајне прве даме.

Као Американка која живи у Уједињеном Краљевству да ли разумете или делите тамошњу фасцинацију монархијом која још постоји?

Хм. Имам поштовање за изазове неутралности која је такође део монархије. Такође, још једна ствар о којој се пуно разговара јесте и важност постојања чврстог шефа државе и шта се дешава када га немате. Ако гледате данас шта се дешава током свих ових преломних тренутака за Велику Британију због брегзита, када има све више слабости, постојање круне је ипак нека врста основа сигурности и основа душевног здравља.

Да ли вас је брегзит лично погодио?

Иронија је да моја ћерка има немачки пасош зато што јој је отац Немац. Живи и иде у школу у Британији и сада се поставља питање шта све то значи и шта ће даље бити с њом. То је нешто што одједном утиче на њен живот и што нас све брине. Шта ће бити коначни резултат изласка Британије из Европске уније– то још нико тачно не зна, али сигурно је да та изненадна несигурност у кући, у мојој породици, донела и дозу бриге.

Чини се да сте у последње три године мало спавали – снимали сте филмове, серију, написали роман, ту је и ваш добротворни рад?

Јесте, немам када да седим код куће. Понекад помислим да би требало мало да успорим и креирам простор због кога би била чешће на земљи, али стално постоје изазови и неки нови избори.

Чему дајете приоритет, глуми или активизму?

Моји приоритети су и даље моја деца. Све друго је у сменама. Некада је то глума, некада је то писање, некада добротворни рад и активности.

Када пишете, дању или ноћу, треба ли вам мира за то?

Дефинитивно морам да имам мирну собу. Понекад, када сам на неком од снимања у оним дугим паузама чекања, успем да напишем понешто и у својој глумачкој приколици. Некада то чиним и у авиону, јер и ту проводим пуно времена.

Запамтили сте после премијере неки посебан берлински тренутак?

О, да, хоћу! Оно смрзавање на црвеном тепиху у танкој хаљини без рукава!

Коментари10
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Ljubisa
Ne moze covek da ne 'primeti' iz kojeg obrazovnog miljea dolazi glumica i nastanjuje se u GB. Ne poznavati toliko ono sto svaki gimnazijalac zna u Srbiji ' da je Indija finansirala pronalazak parne masine', i razvoj liberalnog kapitalizma u GB, da Indija zemlja Komonvelta ima odredjen status u organizaciji a i britansko kraljevstvo dokaz je plitkoumnog sistema obrazovanja kojem, na zalost, stemi i nase drustvo poslednjih decenija. I sada i ovde da citiram Milovana Vitezovica, pesnika i bivseg ministra obrazovanja: " gimnazije iz 70-tih bile su bolje po znanju koje su isporucivale od ovovremenih fakulteta". Da ne bude zabune, fakultet sam zavrsio u nepunih 23.god. na osnovama takve gimnazije. I svi koji ocenjuju nase skolstvo atributom " sorosevsko" ne grese. U taj ' atribut' ide i ' mesetarenje". I sve ovo nema veze sa mojom percepcijom Amerike bez cijeg doprinosa svetu i, posebno izdvajam, muzici - kao referentnom doprinosu bili bismo siromasniji.
Srba,Velika Britanija
Ljubisa, milo mi je sto ste tako naobrazovani. Da li biste mogli da nam objasnite kako to onda oni, neobrazovani, nama rasturaju zemlju a ne mi njima?
Emil
Vidim pobuni se čitateljstvo protiv glupe i nepsimene Amerikanke. Ja to nisam razumeo kao njeno neznanje već kao zapanjenost trajanjem okupacije. Ja još da dodam, možda bi veleumna Politika mogla da se uputi da je termin Viceroy još onomad preveden kod nas kao potkralj. Ne podkralj (nepsimeno, gramatika), ne namesnik (ne sasvim netačno, ali neprecizno), neko potkralj, uvažavajući semantiku i gramatiku srpskog jezika.
Bozidar
Valja izbegavati "ja" na pocetku recenice. Kada dve uzastopne recenice pocinju zamenicom prvog lica jednine po pravilu svedoce o kompleksu autora. U pitanju je nesto na sta se skrece paznja svakoj generaciji dece vec u osnovnoj skoli.
Dragan Pik-lon
Pa takve stvari nezna ni nasa politicka vrhuska.Otkud bi to znala jedna lepa zena odrasla u tako ogromnoj drzavi SAD-ma.Gde prosecan covek nerazlikuje Srbiju od Sibira ili Sirije!Dok su Britanci veoma obrazovani znaju i nase lokalne stvari-znaju cija je kulturna bastina na KiM-ji?!Njihovo znanje izvire iz imperijalistickog duha(pohlepe).Zato unapred poklanjaju srpsku kulturnu bastinu "kosovarima"'.Lakse ce posle doci do nje.Svaki imperijalista(pohlepnik)zeli sve sto je tudje.Zeli ukrasti i indentitet(dusu)drugom bicu.Jer je sami nemaju!!!
Jovan
Takav je amerciki sistem obrazovanja. Siroko znanje se ne ceni. Moze neko da bude dobar glumac ili doktor, ali sto manje razumes sistem, to si podobniji.
Zoran
To je tacno, ali i dalje stoji da gubite mlade jer vam odlaze u tu istu Ameriku.
Zoran
To je tacno, ali i dalje stoji da gubite mlade jer vam odlaze u tu istu Ameriku.
Zoran
"Нисам ни знала да је Британија владала Индијом чак триста година над стотину милиона људи који су били у рукама политичара"_________Sta si znala, da se nasminkas?

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.