Понедељак, 26.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Николић: Једино извесно да ће Вучић бити председник

(Фото М. Рашић)

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да ће после предстојећих председничких избора једино извесно бити да ће будући председник Републике бити актуелни премијер Александар Вучић.„Јуче смо се договорили и то је заједнички рад на обнављању Србије, на подизању Србије с колена, а то ко је на којој функцији... једино је извесно да ће Вучић бити председник Србије”, истакао је Николић гостујући на РТС-у.

Он је поручио да ће активно подржавати Вучићеву кандидатуру и додао да он и премијер нису разговарали о функцијама.„Нисмо ми коалициони партнери па да о томе разговарамо”, рекао је Николић.

Он је додао да је убеђен да би победио на изборима и да је поносан на СНС што има два кандидата која би победила на изборима.

Николић је потврдио да су била два предлога које је предложио. Један је био да га подржи Вучић за други мандат, а други, како је рекао, да му Вучић пружи подршку и да се врати на функцију председника странке и да му додели мандат за састав владе. Додао је да први предлог више не долази у обзир. „А о другом делу ћемо разговарати као о трећем, четвртом...„, рекао је Николић.

Председник је додао и да је последњих дана размишљао да се кандидује за други мандат, али да је од тога одустао када је видео одлуку Српске напредне странке, као и то што не жели да преокрене ситуацију у корист оних за које не жели да буду на челу Србије.„Све док СНС није донела одлуку ко ће бити кандидат, мислио сам и предлагао Александру да се договарамо и на ту тему да ја будем кандидат. Када је странка одлучила, схватио сам да бих изложио многе људе да кажу и нешто лоше о мени, или да то помисле, а мислим да је било беспредметно очекивати да се обратим СНС-у да бих разговарао о мојој кандидатури”, рекао је Николић.

Он је додао да поштује став СНС да подржава Вучића за кандидата за председника.„И уколико инсистирам да будем кандидат, могу да преокренем ситуацију у корист људи за које никада не бих пожелео да буду на челу Србије, јер не могу да раде тако добро посао као што сам ја радио или као што ће радити Вучић”, рекао је Николић и додао да у њих нема поверење.

Николић је додао и да му је било занимљиво и мучно да гледа како му се пријатељи, када је објављена вест да се поново кандидује за председника, сврставају на једну или другу страну, „како се моји пријатељи претварају у људе који би Србију да заштите од мене”, рекао је Николић.

Председник је објаснио да је схватио да не би ваљало за Србију да таква ситуација траје дуго и додао да је зато јуче постигнут договор.

Он је нагласио да жели да настави да помаже Вучићу, као новом председнику Србије, а да ће о томе шта то подразумева разговарати касније.„Имам амбиције да, ако будем здрав као сада да наставим да помажем новом председнику да водимо заједно Србију као сада. Шта то подразумева о томе ћемо разговарати. Сада је било важно да спречимо оно до чега је могло да дође, а то је да поделимо гласове, и препустимо некоме трећем да води Србију који ни не зна шта је Србија”, објаснио је Николић.

Председник је рекао и да је постојао и да постоји и сада договор са Вучићем да ће радити заједно, а да се до сада нису изјашњавали, док су медији исконструисале своје приче, као она да ће бити премијер, иако то, како је додао, није ни рекао.

Николић је рекао и да се није никада постављало питање хоће ли бити страначка тела СНС лојална Вучићу или њему, као ни да ниједног часа није желео да прави раздор.

Он је додао да није у сукобу са идејама које је спроводио Вучић.

Констатујући да је демократија „болан процес”, Николић је истакао да је функцију председника Републике схватио под императивом да напусти странку.

Како је подсетио, он је био први председник Србије који је потпуно демократски обављао своју функцију.

Упитан да ли намерава да поново дође на чело СНС он је одговорио да ће се вратити ако странци буде био потребан.

Нагласио је и да не треба схватити његове разговоре са Вучићем као неки ултиматум.

„Ултиматуми се постављају код људи који морају да се на силу саставе, што није случај код нас”, поручио је Николић.

Додао је да у последњих пет година није звао посланике у Народној скупштини, односно да је можда са двојицом посланика имао пријатељске разговоре.

„Морам да признам да можда три четвртине посланика ни не познајем лично. Нисам се мешао у рад странке, нити позивао на оснивање посланичке групе. Не би ни било у реду, јер нисам учествовао на изборима, а СНС је изашао са својом листом на изборе”, објаснио је он – преноси Танјуг.

 

Николић: Без победе у УНЕСКО не би било даљег дијалога

Председник Србије Томислав Николић оценио је да не бисмо имали о чему даље да разговарамо у дијалогу са Приштином да је Косово било примљено у УНЕСКО.

Он је, гостујући у емисији „Упитник” на РТС-у, казао да је гласање у УНЕСКО било веома тешко, и да је то изванредна победа у којој су сарађивали премијер и председник Републике свако на свом нивоу.

„Водили смо одличну акцију, али је мало фалило да УНЕСКО прими Косово. То би био крај наших разговора у дијалогу. О чему би после могли да разговарамо”, нагласио је Николић додајући да су победу донели Јапан, Јужна Кореја и Русија.

Нагласио је да није само Црна Гора та која треба да се убеђује, подсећајући да је и Грчка изашла из сале када је било гласање, као и да су то учинили Иран, Алжир, Египат.

Према његовим речима, државе које нису признале независност Косова раздвојиле су питање признавања због својих проблема, од гласања у УНЕСКО јер желе да се додворе великима који прете уз објашњење да није битно да ли ће Косово бити примљено у чланство.

„Нама је то много битно и то је срж наше данашње борбе”, нагласио је Николић.

Казао је да је предложио, а да не зна да ли ће то прихватити и Александар Вучић, да се баштина на Косову и Метохији одвоји, да је хришћанска српска и да се о њој брине Србија, а да исламска припадне привременим институцијама из Приштине.

Истовремено је оценио да је СПЦ требало да буде укључена у дијалог. „Данас не би Косово могло да уђе у УНЕСКО да је постигнут договор о апсолутној аутономији СПЦ на Косову и Метохији. Али добио сам разуман одговор цркве да не признају Приштину и да немају с ким да разговарају, али ни ја не признајем, па мора да се разговара”, поручио је он – преноси Танјуг.

 

Николић: Србија спремна на све услове ЕУ, сем на признање КИМ

Председник Србије Томислав Николић вечерас је изјавио да је био први који је рекао да ће признање КиМ бити услов за улазак у ЕУ, да ћемо све друго да испунимо, али да то нећемо.

ЕУ је један облик организовања у којем треба да будемо, рекао је Николић гостујући на РТС, али и додао да смо спремни и да можемо да испунимо све услове, али не и тај.

Према његовим речима, ниједан европски званичник од Јоханеса Хана није поменуо више тако нешто, али и додао да је Хан рекао да даље нећемо моћи уколико не склопимо добросуседски обавезујући уговор са КиМ и без заједничке спољне политике.

Како је рекао, треба размишљати и о томе како ће реаговати парламенти у земљама ЕУ, међу којима и Немачке као одлучујуће чланице, али и да јесте на нама да испунимо услове и отварамо сва друга поглавља.

Николић је рекао да је Приштина под покровитељством ЕУ да може да ради и понаша се како хоће и да јој то пролази, док нама није дозвољено то што и њима.„Мислим да су наши изванредно радили у условима у којима су се налазили” рекао је Николић.

Говорећи о возу који је из Београда пошао у Косовску Митровицу Николић је рекао да су он и Вучић зауставили воз, али да су се појавиле специјалне јединице косовске полиције, а на то нису имале право по споразуму и то је доказ да они споразуме не поштују.

Према његовим речима, формирање ЗСО је испит за ЕУ и да ли може да спроведе у дело оно што је договорено.

Он је навео да је манир опозиције да стално куди оно што власт ради и додао да је изгубљено драгоцено време по питању КиМ и да ништа није урађено до 2012. године.

Он је рекао да је било тешко да лаже да ће војска бранити Србе на Косову и Метохији ако буду нападнути и додао да би лично ишао заједно са онима који би пошли за њим.„Не мислим да би тамо ратовала политичка елита, ја бих ратовао и ако би неко хтео да заштити Србе тамо пошао би са мном” – преноси Танјуг.

 

Николић: Најрадоснија вест из Кине на крају мандата

Председник Србије Томислав Николић најавио је вечерас да ће свој мандат завршити са једном радосном вешћу по Србију из Кине, и да је све урадио како треба, те да је миран и спокојан.

„Надам се да ћу на крају мандата донети најрадоснију вест за Србију из Кине”, рекао је он гостујући у емисији „Упитник” на РТС-у истакавши да ће детаље о томе саопштити премијер.

Казао је да мисли да не памти да је неко био толко оспораван у земљи, а толико поштован у свету од председника Србије као он.

„Милошевић није био поштован у свету, а други ни у земљи ни свету”, нагласио је Николић.

„Све сам урадио како треба, миран сам и спокојан. То што сам био врло често сам је моја судбина”, рекао је он.

Николић је казао да је разговарао са највишим функционерима у свету потпуно отворено, не равноправно, али као човек који има своје мишљење и брани своју земљу.

Неки су, према његовим речима били изненађени, и брзо спуштали лопту јер су видели да разговарају са особом која брине о својој земљи.

На питање где себе види за пет година казао је да би волео да се види живог и здравог, способног да ради.

„Ако све буде како треба мислим да би било право време да се полако склоним и ако Бог да да завршим неке послове које је требало одавно да завршим, а по којима ћу остати упамћен”, нагласио је он.

Николић је поновио да је часно привео крају свој мандат, и да, ако неко буде реално писао о њему, о томе шта је радио, да ће имати о чему да пише – преноси Танјуг.

 

Николић: Проблеми са ЗГ и Сарајевом због ултранационалиста

Председник Србије Томислав Николић изјавио је вечерас да су односи у региону одлични, али оценио да проблеми постоје са Загребом и Сарајевом, јер се они који воде Хрватску и БиХ плаше ултранационалиста.

Николић је, гостујући на РТС-у, рекао да Србија има два проблема - „Један у Загребу, један у Сарајеву, а оба су изазвана национализмом”.

Како је објаснио, политичари стварају углед међу припадницима свог народа на свом национализму и на томе да ће одбранити Хрвате у Хрватској и Бошњаке у БиХ од Срба.„И то ствара проблем. Радо бисмо путовали у званичне посете у Хрватску и позивали њихове представнике, али они страхују шта ће им рећи ултранационалисти”, рекао је Николић.

Он је подсетио да је примио у званичну посету у Србији највише представнике и Хрватске и Босне и Херцеговине, али да никада није био позван у званичну посету тим државама.„И то је оно што издваја Србију од других. Србију не воде ултранационалисти, већ они који воле Србију”, поручио је Николић – преноси Танјуг.Николић: Изетбеговић не сме да сукоби народе

Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас, поводом најаве ревизије пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид, да је то унутрашња потреба бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића због које не би смео да међусобно супротставља народе који живе на тој територији.

Николић је вечерас, гостујући на РТС-у, рекао да иницијатива за ревизију доводи у питање колико је искрена Изетбеговићева жеља да живи у миру са 1,2 милиона Срба.

Николић је упитао шта значи то што се после десет година поново покреће нешто што је пресуђено и упитао шта ће бити са српским народом.„Како ће се српски народ осећати када види да један народ, преко свог представника, покреће против њега ревизију, да осуди матицу да је починила геноцид”, упитао је Николић.

Он је подвукао да Изетбеговић не би смео, због жеље да ојача своју позицију, да међусобно супротставља народе, тим пре што и хрватски народ у БиХ, како је рекао, није за то.„Београд може само да пружи подршку Босни и Херцеговини, српском народу и ентитету у БиХ. Али и учинићемо све што је могуће, а то смо и дужни, да пружимо сву правну помоћ да се то одбаци као недостојанствено”, рекао је Николић – преноси Танјуг.

 

Николић: Чуркину Орден првог степена

Председник Србије Томислав Николић истакао је вечерас да је одлучио да постхумно одликује амбасадора Русије при УН Виталија Чуркина.

Он је, у емисији „Упитник” РТС-а, рекао да је Чуркин много помогао Србији и да ће остати упамћен као Рус који је ставио вето на резолуцију која се није тицала Русије.

Зато је одлучио да му додели Орден првог степена.

„Док имамо такве пријатеље у међународним организацијама не бринем хоћемо ли доживети изненађење хоће ли Савет безбедности УН признати независност Косова или усвојити резолуцију против нас”, нагласио је Николић додајући да такве пријатеље треба тражити – преноси Танјуг.

Коментари41
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Milos Djonović
Izetbegovic Vas je u periodu kadv ste obisli rep.Srpsku pozvao u posjetu.Vi ste ranije govorili da cete kandidovati za pres.Srbije tu smo Vas podrzali uprkos misljenju da je vodeca garnitura utadila malo da. se ne otima Kosovo a onda ste se predslili.Predomislite sr jos jednom jer je akt.predjedmik vlade. relativno mlad a sad.min.inostrsnih poslova Dacic kojeg smo dodusr stalno opominjali u vezi preg.u Briselu da sa al.manjinom treba govotiti u okvirpima Srbije od.Beogradu je novoj pol.stranci Srba u Sloveniji SSSS oktenuo ledja neda vno u Ljublja ni.
Rasomon
Svesno ili ne prevideli ste deo izlaganja predsednika Nikolica koji se odnosio na rad fondacije "Dragica Nikolic". S obzirom da rad iste proverava Agencija za borbu protiv korupcije, Nikolic se obrusio na zaposlene u Agenciji nazivajuci ih bezobraznim i ironisuci kako je rec o "umovima". Koliko je meni poznato u Agenciji rade ljudi od krvi i mesa sa legalno stecenim diplomama. Agencija nije ni NASA ni SANU i njen zadatak je, izmedju ostalog, i da kontrolise imovinu funkcionera koji su se bezobrazno obogatili. Ako to predsediku Nikolicu smeta neka ukine Agenciju ili bar neka preko svog novog coveka u Odboru Agencije drzi stvari "pod kontrolom".
Јован К.
Ако је једино је извесно да ће Вучић бити председник Србије, чему онда избори ?
Мила
Једино извесно да ће Вучић бити председник? - једино извесно је да ћете обојица да завршите у затвору због велеиздаје, злоупотребе службеног положаја.... (сами допуните).
Соколић
„Не мислим да би тамо ратовала политичка елита, ја бих ратовао и ако би неко хтео да заштити Србе тамо пошао би са мном”. Браво Војводо, тако се беседи. Зови, само зови, сви ће соколови за те живот дати!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.