Петак, 30.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: КРИС ХЕЏИС, новинар и писац, добитник Пулицерове награде за новинарство

У Америци је данас као у Југославији пре распада

Мало је разлике између комичног неоствареног песника Радована Караџића, који је пре рата био предмет подсмеха у Сарајеву, и Доналда Трампа и Стива Бенона
(Фото Јутјуб)

За читаоце Криса Хеџиса долазак Доналда Трампа на власт и није био тако незамислив. Добитник Пулицерове награде за новинарство и аутор 11 књига, међу којима су и бестселери „Њујорк тајмса”, у својим је делима приметио да спектакл замењује разум, опасна религиозна десница јача, а либерална елита се ставља у службу крупног капитала, проналазећи оправдања за све израженије економске и социјалне разлике, чиме непобитно одбија гласаче.

Као новинар „Њујорк тајмса”, за који је радио 15 година, Хеџис је извештавао са бројних светских ратишта укључујући Босну и Косово, а сада је утицајни хроничар збивања у својој земљи који објашњава читаоцима шта их чека са председником Трампом.

Као репортер угледног њујоршког листа добио је најпрестижније журналистичко признање, али данас је далеко од мејнстрим новинарства.

Велики је критичар капитализма и система у којем се привилегована мањина уз помоћ естаблишмента у обе главне партије непрестано богати на рачун остатка популације, пре свега на рачун радника и сиромашних грађана.

Верује да се садашња економска и друштвена криза може зауставити једино социјалистичким преуређењем друштва и да не постоји никакво компромисно решење.

Иако има диплому Харварда и предаје на Принстону (часове држи у затвору, половину студената чине академци са поменутог универзитета, а другу половину затвореници), веома је критичан према елитним универзитетима са Источне обале, такозваној Ајви лиги, за коју тврди да образује људе који једино умеју да укину здравствену заштиту болеснима и препоруче државне дотације банкама са Волстрита. Осим што води емисију на руској телевизији РТ у Америци, Хеџис има и редовну недељну колумну на левичарском информативном сајту „Truthdig” у којој сам недавно открила да цитира Данила Киша, и то када речима нашег писца објашњава америчкој публици да је „националиста, по дефиницији, игнорант”. Национализам, фашизам, популизам, појмови су којима Хеџис покушава да објасни садашњи тренутак, а са тим питањем – шта се то збива у Америци – и ја сам га контактирала. Тврди да су гласањем за Трампа Американци показали „средњи прст” корпоративном естаблишменту који је уништио њихове животе и „ако је Трамп, или било који други бомбастични идиот начин да се супротставе систему, онда ће њега и искористити”:  

– Факултетски образовани белци су за рачун корпорација извршили напад на сиромашно радништво. Сада плаћају цену за оно што су урадили. Њихова дволичност, оличена у политичарима попут Била и Хилари Клинтон и Барака Обаме, годинама је успевала. Елита са дипломама Ајви лиге говорила је о вредностима, учтивости, осуђивала је расизам и нетрпељивост – што су све преокупације средње класе – док је заривала нож у леђа онима са дна друштвене лествице. Десетине милиона Американаца, посебно белаца из ниже класе, с правом се љуте због онога што им је урађено. Устали су против неолибералне политике и политичке коректности које им је наметнула високообразована елита из обе главне странке. Окренули су се Доналду Трампу јер су демократе номиновале Хилари Клинтон која отелотворује дволичност либералних елита. Многи су скептични према Трампу, али им је било доста злоупотреба естаблишмента, каже Хеџис.

 

Ви, међутим, предвиђате да ће председник водити политику која ће највише штетити управо онима који су гласали за њега...

Да, изневериће их. Надгледаће како корпорације спроводе последње велико пљачкање Америке. Урадиће то исто онако безочно као и када је музао очајне људе који су, надајући се чуду, улазили у његове коцкарнице или су трошили хиљаде долара на превару звану Трампов универзитет. Није реч о томе да ће Трамп и његова породица искористити утицај у влади да би повећали своје богатство, мада ће се вероватно и то догодити, већ о томе да ће стотине милијарди државног новца бити преусмерене мешетарима, банкарима, финансијским фирмама и менаџерима хеџ фондова. То је последња фаза капитализма оличена у Доналду Трампу.

 

Каква је то фаза?

Као што је говорио Карл Маркс, капитализам је изграђен на темељима сопственог уништења. Маркс је предвидео дан када ће капитализам исцрпсти све своје потенцијале и урушити се. У тој последњој фази капитализма дешавају се ствари које већина нас данас препознаје. Неспособан да се и даље шири и ствара некадашње нивое профита, капитализам ће се устремити на радничку класу и сиромашне и гурнути их, све у име штедње, у још веће сиромаштво, при чему држава више неће моћи да служи потребама грађана. Капитал ће селити радна места, не само радника већ и професионалаца, у земље са јефтином радном снагом. То ће осетити и средња класа, и то тако што ће бити презадужена или ће све мање зарађивати. Онда више неће бити никог да се задужује. Неће бити нових тржишта. То се догодило и са кризом хипотекарних кредита у САД. Када банке више не могу да створе нове дужнике, цела шема пропада и систем бива упропашћен.

 

Зар то неће изазвати социјалне немире? Како Трамп онда мисли да влада?

Да, изазваће огромно незадовољство, али Трамп ће дотад усмерити бес народа ка муслиманима, илегалним мигрантима, Афроамериканцима, интелектуалцима… То су урадили и националисти у СФРЈ када се економија урушила. Трамп ће искористити различите милиције које ће нападати свакога ко се залаже за демократске вредности, при чему ће за тог неког говорити да се не понаша као прави Американац. Када буде дошло до ерупције незадовољства, милиције и званичне снаге реда добиће одрешене руке да нападају па чак и да убијају сатанизоване непријатеље државе. Трамп ће тако урадити што и сви демагози: пронаћи ће жртвено јагње. Оно што ће се врло вероватно догодити јесте брисање напретка који су у последњих 40 година остварили црнци и хомосексуалци. Непоштовање жена ће поново бити у моди. На радним местима поново ћемо слушати „црнчуга” и „Јеша”. Мржња коју Американци без школе осећају према високо образованим људима, који им говоре како треба да се понашају, коначно ће избити на површину.

 

Шта за то време ради либерална елита која се декларише као смртни Трампов непријатељ? 

Елите – у Конгресу, на Волстриту, образоване на престижним универзитетима и пословним школама – немају капацитет да среде овај неред. Оне ускраћују здравствено осигурање тешким болесницима да би повећале профите компанија. Користе доларе пореских обвезника да би продале оружје крволочним диктатурама. Уништиле су земљу и не могу да реше наше проблеме. Научени су да размишљају на тај начин да држава треба да шаље банкама билионе долара и да је то решење за проблеме. А када се све уруши, када наш финансијски систем са билионима долара у безвредним активима експлодира и када се наши империјални ратови заврше понижењем и поразом, та елита ће бити разоткривена.

 

Да ли зато предвиђате „амерички фашизам”?

Фашистички покрети проналазе поклонике међу губитницима који осећају, и то често сасвим исправно, да немају никакав утицај у друштву. Они у фашизму стичу утисак да постају важни. У фашизму снажан лидер обећава моралну обнову, славу и освету, а рационална дебата је замењена сензуалним доживљајима. Као што је приметио Валтер Бенјамин, фашисти претварају политику у естетику – а врховна естетика је рат. Трамп ће ескалирати стари или започети нови рат када његова база схвати да је изневерена. Онда ће рат послужити да се бес и фрустрације народа усмере ка унутрашњим и спољним непријатељима. Рат је имао за циљ да одвуче пажњу и обесправљеној радничкој класи у бившој Југославији.

 

Занимљива паралела. Да ли примећујете још неку сличност?

Језик насиља увек претходи стварном насиљу. Осиромашење увек ствара љуте гомиле спремне да убијају и буду убијене.  Либерална елита се показује немоћном пред криминалом, богаташима, насилницима и демагозима који искоришћавају емоције маса. Гледао сам ту драму. Чуо сам је на другим језицима и у другим земљама. Знам како ће се то завршити. Оно што се дешава у САД веома је слично ономе што се дешавало у Југославији. Рат на Балкану није био узрокован вишевековном етничком мржњом већ економским колапсом. Криминалци који су преузели власт искористили су бес незапослених и очајних и пронашли жртвену јагњад међу Хрватима, муслиманима, Албанцима... Ослободили су лудило које је водило ка рату и самоуништењу. Мало је разлике између комичног неоствареног песника Радована Караџића, који је пре рата био предмет подсмеха у Сарајеву, и Доналда Трампа и Стива Бенона.

 

Противите се Трампу и изузетно се критични према демократама за које кажете да су продане душе капитала. Где видите излаз?

Протести су наша једина нада. Ми можемо да доведемо ствари до тачке када је више немогуће владати земљом. Али немамо много времена. Режим ће организацију протеста учинити све тежом и тежом. Потребна нам је алтернативна визија социјалистичког и антикапиталистичког друштва. Морамо да одбијемо покушаје Демократске странке да се уз помоћ антитрамповских сентимената врати на власт. Наш непријатељ нису Трамп или Бенон, већ корпорације. Ако не размонтирамо моћ корпорација, никада нећемо зауставити фашистичко завођење беле радничке класе и незапослених. Фанатици напредују брзином муње. Требало да исто учинимо и ми остали.

 

Имате редовну недељну колумну на независном америчком сајту, једном од оних који су због критике Хилари Клинтон проглашени за руско пропагандно оружје и фабриканте лажних вести. Поврх свега, радите и за РТ. Како доживљавате квалификације о корисним Путиновим идиотима и ауторима лажних вести?

Термин лажне вести се користи да би се независни информативни сајтови попут Truthdig-а означили као свесни или несвесни руски агенти. Републиканске и демократске елите користе тај појам да би приказале Трампа као руског лакеја, да би му онемогућиле да влада. У јавности није представљен ниједан убедљив доказ за тврдње о Трамповим везама са Русима. Ја сам, тако, доспео у исту позицију као и Трамп кога, иронично, презирем.

Коментари83
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirjana sa Dorcola iz Beograda
I imam "soshl sekjuriti" - penziju, $1854 mesecno, od cega mi oduzmu $110 koje ni ne vidim. Kad odem kod doktora kosta me oko $140 iz djepa, a resto dodaje penzioni fond od onog sto su mi oduzeli vec, po $200 ili $300, znaci samo moja vizita doktoru , sto mi je oduzeto kosta $140 iz mog djeta + jos $200 ili $300 sto mi je vec oduzeto u onih $1100. Ko je dobitnik a ko je luzer-gubitnik? Doktor je dobitnik a ja sam luzer-gubitnik. Moj pokojni muz je radio 14g. za General motors i to kao "privremeni"sluzbenik tako da od njih ne dobi ni centa. Moji prvi komsije radili za gavrament-vlast i imaju $8ooo mesecno. Tesko je sve objasniti ovde. Ako si se uvukao u gavrament poslove onda si bogat, a ostali - "ap dear es"/ ostali neka idu u dupe/. Poklivam troskove zivota, koji ustvari i nije zivot, nego jedna totalna usamljenost skoro do ludila. Ostarila sam ovde i zelim da se vratim i umrem u Srbiji, ali ne mogu sama. Moj sin se dvoumi jer je rodjen ovde - zna odlicno srpski jezik ali ni to nije
hristina
Odlican intervju! Dasak velikog sveta u ovoj nasoj maloj Srbiji.
Стева
Хеџис, по обичају робује предрасудама, притом је хронично необразован. Све у свему човек је изрекао гомилу америчког либерашког смећа, показујући још једном колико је претонетност и самољубље преокенаског полусвета врло, врло опасна за сав слободарски свет. Успут, драги Крисе, неко те је слагао о статусу Радована Караџића у Сарајеву. Какав год да је Караџић, човек је у Сарајеву био елита, а ако ниси знао постдипломске студије завршио је у Америци. Није баш Сарајево имало много људи са његовим квалификацијама, па да су могли да се подсмехују Раши. У те јалијашке глупости могу да верују само они који ништа не знају о том граду.
zvrk
dok god ceo svet pije koka kolu ameri ne moraju nista da brinu.
Citalacnaiskusenju
Kada procitam ovakav tekst podsetim sebe zasto jos uvek otvaram Politiku. Zbog mnogih tekstova se resavam da nikad vise ne odem na vas sajt a onda me ovako nesto ubedi da na trenutke ozivljavate staru slavu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.