Петак, 07.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Смањење пореза на зараде неће коштати буџет

На 24. „Копаоник бизнис форуму” српски премијер најавио значајније повећање плата и пензија и смањење пореза на зараде
Александар Вучић: Поносан сам на чињеницу што влада није сервис било које фирме и било које компаније као што је то некада био случај (Фото Танјуг/Раде Прелић)

Копаоник – „Имао сам дилему да ли да говорим похвално, што би многима личило на кампању”, прва је реченица коју је јуче изговорио премијер Александар Вучић кад се попео за говорницу Конгресне дворане хотела „Гранд” где се одржава 24. „Копаоник бизнис форум”. „Или да говорим о ономе што је лоше, а о чему се мало и недовољно чује, или о нашим плановима за будућност”, двоумио се премијер.

Ипак, нешто касније председник владе је из рукава извукао две добре вести. Прва се односи на пензионере и запослене у јавном сектору, за које ће, према уверењу премијера „бити простора за значајније повећање плата и пензија”. Друга вест односи се на оне који су ухлебљење нашли у приватном сектору.

Брнабић: Мит је да је државна управа прегломазна
Треба да разбијемо мит по коме је државна управа у Србији прегломазна, рекла је јуче Ана Брнабић, министарка државне управе и локалне самоуправе.–- На 100 становника у Србији долази 6,5 јавних службеника. У ЕУ је тај однос 100 према осам до 8,5. Немамо велику, већ неефикасну државну управу. Планирано је да се број запослених током ове године смањи за 5.000 људи. То је тежи процес реформе јер, реорганизација државне управе долази на дневни ред – рекла је Брнабићева и најавила да ће почетком априла бити донета нова одлука о максималном броју запослених.

„Надам се да ћемо имати снаге да кренемо у смањивање оптерећења на зараде”, рекао је премијер, а конгресном двораном хотела „Гранд” се проломио аплауз.

– Не обећавам да ће смањење пореза на зараде бити велико нити драматично као што многи очекују, јер пре него што донесем неку одлуку 50 пута морам да размислим да ли је она фискално неутрална – истакао је премијер, што заправо значи да та мера неће коштати буџет.

Како је касније појаснио, неће бити додатног повећања других пореза, како би се закрпио фискални јаз у буџету, који може да настане по том основу. Премијер очекује да ће се то постићи тиме што ће неки послодавци пребацити запослене из сиве зоне у легалну и више запошљавати раднике.

Да ли ће то бити довољан аргумент и за ММФ видеће се на јесен, приликом кројења државне благајне за 2018. годину. Уосталом, Џејмс Руф, шеф мисије ММФ, најавио је првог дана форума да ће се о томе разговарати у септембру.

– Поносан сам на чињеницу што влада није сервис било које фирме и било које компаније као што је то некада био случај. Зато данас има много незадовољних. Није лак период пред нама, али верујем да много тога заједно можемо да урадимо уколико будемо фер – рекао је Вучић и додао да су се многи у претходном периоду понашали као лицемери.

Министре, Сузана, смирите се!
Ова влада је прва која чини озбиљне и значајне кораке када је реч о реструктурирању предузећа у енергетском сектору, рекао је ресорни министар Александар Антић.– Свестан сам да није савршено, разумем и критичке тонова које добијамо од, за нас, респектабилних институција попут Фискалног савета. Али, они пре нас ништа нису радили.Само онај који нешто и ради може да се критикује. Дајемо неке резултате. Да ли је професор Павле Петровић, председник Фискалног савета тиме задовољан? Наравно да није. Као што није ни премијер Вучић. ММФ и Светска банка су много мање критични од њих двојице. Највише ме критикују Павле Петровић и премијер – рекао је Антић.Председник владе критиковао је јуче још једном министра Антића – док је на конференцији за новинаре, заједно са Сузаном Васиљевић, премијеровом саветницом за медије, мало гласније из публике коментарисао.– Министре, Сузана, смирите се! – викнуо је премијер са говорнице.

– Кад смо кренули у мере фискалне консолидације, а које су сви критиковали, они који су знали да је то неопходно углавном су ћутали – казао је Вучић. Те мере су подразумевале смањење плата и пензија.

Други пут за лицемерје је премијер оптужио новинаре док је износио резултате истраживања по којима чак 73 одсто људи у Србији сматра да држава треба да им обезбеди посао.

– Свега шест одсто људи мисли да је њихова одговорност да ли су запослени или нису. То значи да смо сви били лицемери, укључујући и вас који сте скривали истину и желели само да нас нападате па сте лагали да је држава за све крива – рекао је премијер касније на конференцији за новинаре.

И овде можете да чујете како сви нешто траже од државе, а онда ти исти нису издали фискалне рачуне, можда и у овој згради и у оне две суседне, негодовао је председник владе.

– Морамо да се ослободимо лицемерја по коме једно причамо озбиљно између себе, а друго за јавност. Као што видите ја се никоме не додворавам и не причам оно што људи воле да чују – истакао је премијер.

Учесницима је препричао и телефонски разговор са потпредседницом владе Зораном Михајловић који је почео тако што је премијер министарки честитао 8. март.

– Зорана ми је одговорила како није наш посао да жене данас добију цвет, него да упослимо људе. Нисам јој одговорио. Али то није посао државе. Наше је да омогућимо услове да се људи запосле – рекао је премијер и додао да је због тога захвалан председнику Савеза економиста Србије (Александар Влаховић), са којим не дели политичке ставове, а који је знао да похвали владу за успехе.

Лицемери смо, сматра премијер, и кад нисмо у стању себи да објаснимо да није нормално да постоји школа са једним учеником.

Јавите се на конкурс
Министар привреде Горан Кнежевић позвао је јуче представнике приватних компанија да се јаве на конкурс који је држава расписала за управљање јавним предузећима.
– Коначно постоји јака политичка воља да се проблем приватизације реши и заврши у току мандата ове владе –
„Галеника”, „Ресавица”, ПКБ, „РТБ Бор” и петрохемијски комплекс нису само економски проблем. Да јесу лако бисмо га решили. Представљају политички, социјални и демографски проблем – рекао је министар привреде.

– Јефтиније је платити превоз том ученику него, плаћати особље, домара, директора и остале трошкове. Али тада би главна вест била да затварамо школе. Због тога, као што је приметила Елен Голдстин, регионална директорка Светске банке, имамо 10 одсто мање ђака и 20 одсто више наставног особља – поновио је премијер.

На питање РТС-а како ће влада решити проблем предузећа у државном власништву, Вучић је одговорио да се насмеје када то питање поставља национална телевизија.

– Пошто долазите из једног од тих предузећа, и те како ме занима како ће РТС завршити процес финансијског реструктурирања, који чека „РТБ Бор”. Ваша уређивачка политика ме не занима, али ме занимају ваше финансије, да не тражите од владе више пара – негодовао је премијер.

Од премијера с љубављу

Премијер Александар Вучић честитао је јуче свим дамама 8. март Дан жена. За новинарке је спремио посебан поклон – чоколадице „најлепше жеље”.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.