Среда, 29.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

НЦР у Србији отвара још 1.500 радних места у наредне три године

Премијер Вучић на заједничкој конференцији за медије са Вилијамом Нутијем директором НЦР-а (Фото Фонет)

У Влади Србије данас је потписан уговор са америчком компанијом НЦР која ће у Србији отворити још 1.500 радних места у наредне три године, уз поруку извршног директора компаније Вилијама Нутија да је задовољан што је део „једног новог, лепог почетка за Србију”.

Уговор о додели средстава подстицаја за инвестициони пројекат: НЦР Кампус - проширење и консолидација пословања НЦР у Републици Србији, у Влади Србије потписали су министар привреде Горан Кнежевић и генерални директор НЦР за Србију Владан Живановић.

Тако ће НЦР у Србији имати више од 3.600 стално запослених радника.

Извршни директор НЦР је истакао да су сва нова радна места која ће та компанија отворити у Србији веома важна, али је подсетио да то није ништа ново и да су у нашој земљи присутни већ пет година.

„Како стижу нове инвеистиције то је заиста значајно. Наш нови објекат биће светске класе. Овде је један леп почетак, нови почетак за Србију”, рекао је Нути на заједничкој прес конференцији са премијером Александром Вучићем.

„НЦР је заиста посвећен Србији и нашој дугорочној инвестицији овде”, рекао је Нути.

Он је прецизирао да је реч о инвестицији од око 400 милиона америчких долара.

Премијер Вучић, који је пре прес конференције одржао састанак са менаџментом НЦР-а у влади, рекао је да је срећан што је НЦР у Србији, а посебно што је данас овде шеф НЦР за цео свет, како је рекао, „велики шеф”.

НЦР је америчка глобална технолошка корпорација која у Србији има НЦР Сервисни оперативни центар.

Та компанија је у Србији 2011. године запослила првих 300 радника.

„Посао за хиљаду и по углавном младих и високообразованих људи, посао у компанији у којој су бруто плате у просеку око хиљаду евра, и могућност да даље уче и напредују, велика је вест за нашу земљу”, поручио је премијер Вучић.

„Хиљаду и по младих људи добиће посао и то ће добити млади образовани људи. Сада америчка компанија запошљава 2.134 људи, очекујем, да то буде 3.634 и да НЦР буде можда највећи послодавац у Србији.

Посебно је важно што је ово улагање у ИТ сектор, у који много полажемо, где учимо и напредујемо, улажемо доста и тако ћемо наставити, навео је Вучић.

„Улажемо доста, посебно очекујемо напредак у будућности. Хвала америчкој компанији што је дошла у Србију, а ми ћемо наставити да помажемо”, рекао је Вучић, док је одговарајући на питање о подстицајима које влада даје страним интеститорима, поновио да без тога они не би дошли.

Запошљавање наших људи је такође инвестиција, ти људи раде, запослени су, то није само за њихову већ и за егзистенцију њихових породица, приметио је, додајућио да тиме развијамо предузетнички дух код наших људи, повећавамо раст наше економије, али и омогућавамо долазак нових инвеститора.

Вучић и Нути о субвенцијама страним инвеститорима

Премијер Александар Вучић и извршни директор америчке компаније НЦР Вилијам Нути негирали су данас да страни инвеститори послују у Србији само док добијају субвенције од Владе Србије и указали да је укупна вредност која „уђе” у земљу са инвеститорима далеко већа од помоћи државе.

Премијер је најпре приметио да би страни инвеститори улагали и запошљавали негде другде да немају добре услове за пословање у Србији, а директор НЦР је истакао да његовој компанији јесу дате значајне субвенције, али да то није било пресудно што послују баш у Србији.

„Искрено могу да кажем да смо могли да одемо где смо хтели у свету, јер су ваше субвенције биле мање него у неким другим местима”, рекао је Нути.

Додао је да је, међутим, таленат који овде налазе „заиста изузетан”.

Он је честитао председнику Владе Србије и његовом тиму на сарадњи са НЦР-ом и истакао да су „сјајно преговарали” у интересу наших радника.

Идеја о приватно-јавном партнерству, додао је Нути, веома је важна за грађане Србије ако имају намеру да развијају своју земљу, смањују незапосленост и доведу нове инвестиције.

У том контексту, како је рекао, НЦР ће Србији у наредним годинама пружити много више него што је вредност субвенција које су дате тој компанији.

„Плате које исплаћујемо, порези на плате, радна места која отварамо код изградње новог нашег објекта...”, указао је Нути.

Он је подвукао да НЦР планира у Србији дугорочно да послује.

„Шта год сада да се преговара када је реч о субвенцијама, то се заиста смањује величином наше инвестиције, која ће се улити у вашу привреду и заиста поздрављам напоре председника владе и његовог тима што су то обезбедили”, закључио је Нути.

Констатовао је да су српски универзитети одлични и јаки и подсетио да НЦР има већ 2.000 запослених у Србији који су, како је рекао, изузетни, марљиви, вредни и представљају НЦР на бриљантан начин.

Премијер Вучић је, на питање новинара како коментарише то да страни инвеститори по престанку субвенционисања, задрже свега четвртину запослених, рекао да то није тачно.

„То је ноторна лаж и неистина”, рекао је Вучић и додао да је у међувремену та информација демантована.

Ми, иначе, приметио је, имамо проблем са стартап-овима, а не са оним што дајемо и субвенционишемо.

„Поставља се питање и да ли имамо и тих 25 одсто обучених људи. Био бих спреман и на 20 одсто, само да подстичемо предузетнички дух”, рекао је.

Да није политике владе према страним инвеститорима и погодности, каже, НЦР не би био овде.

(Танјуг)

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.