Четвртак, 18.08.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Бравар није био глуп, морамо да се повезујемо

Премијер Александар Вучић са хрватским чланом Председништва БиХ Драганом Човићем и хрватским премијером Андрејем Пленковићем на отварању 20. Међународног сајма привреде у Мостару. (Фото Танјуг/ФЕНА)

МОСТАР – Премијер Србије Александар Вучић изјавио је данас да земље у региону морају да сарађују и да се повезују, јер сваки проблем у једној од земаља, по принципу спојених судова, изазваће проблеме и у осталим, као што ће и добра економија у једној да доведе до успешније економије у осталим.

„Многи су о Титу говорили овако или онако, али свакако да 'бравар' није био глуп. Нимало. И када је правио пругу Шамац - Сарајево, и све друго, није то било због стотина километара железа које на камен поставите, већ је било због тога што су се људи повезивали. Људи су морали да живе заједно и приближавали су се једни другима”, рекао је Вучић после састанка са председавајућим Савета министара Босне и Херцеговине Денисом Звиздићем.

Српски премијер је поновио да су мир и стабилност наша будућност и да је то од суштинског значаја за регион.

„Било какав немир и проблем у БиХ је огроман проблем и за Србију и цео регион. Сви смо у проблему. Није то ничији интерес и не сме да буде. То сви морају да разумеју, као што је сваки проблем у Србији проблем и на другим местима. Имамо систем спојених судова и што је боља економија једне земље, биће успешнија и економија друге земље”, констатовао је Вучић.

Вучић је додао да је за нас изузетно важно да пробамо у будућности да радимо на успостављању заједничког тржишта и већег поверења између људи.

„И зато, ако треба, сваки дан треба да се састајемо, да решавамо један по један проблем. Ако будемо отварали мостове преко Дрине, а хоћемо, ако будемо правили нове путеве, а хоћемо, мислим да је то добар пут”, рекао је Вучић.

Када је реч о разговору са Звиздићем, према Вучићевим речима, дијалог је био конкретан и отворен, а теме су биле заједничке за све у региону.

Између осталог, додао је, било је речи и о Агрокору, односно како да се проблем те компаније реши и ван Хрватске.

„Нисам сигуран да смо успели да нађемо задовољавајуће решење за нас, али борићемо се и пратићемо и једни и други шта је то што можемо у будућности да учинимо да сачувамо радна места за те људе”, рекао је Вучић и истакао да се са Звиздићем сагласио да се убудуће разговара о повезивању у региону.

Премијер је подсетио и да је синоћ разговарао са председником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом, са којим је било речи о већем укључивању те државе у регионалне пројекте.

„Ми немамо ништа против укључења, јер је Ердоган веома заинтересован за различита питања на Балкану, да видимо може ли Турска, додатно инвестицијама или изградњом инфраструктуре, да буде од помоћи. Ми смо за то, немамо никакав проблем”, закључио је Вучић.

Српска чоколада за Пленковића

Премијер Србије Александар Вучић поклонио је данас хрватском колеги Андреју Пленковићу чоколаду произведену у Србији, током обиласка штанда на којем су, у оквиру Међународног сајма привреде у Мостару, представљене српске компаније.

(Фото Танјуг)

На штанду на коме се представљају производи из Србије, Вучић је хрватском колеги поклонио „спрску” чоколаду, Галеб, компаније Пионир, Суботица.

Пленковић је, на питање новинара да ли ће појести ту чоколаду, одговорио:

„Без проблема”.

Вучић је, по отварању 20. Међуанродоног сајма привреде у Мостару, заједно са председником Црне Горе Филипом Вујановићем, хрватским премијером Адрејом Пленковићем и члановима председништва БиХ Младеном Иванићем и Драганом Човићем обишао штандове излагача, међу којима и штанд српске привреде.

Он је политичарима из региона указао на квалитет спрских производа, а и њима и српским привредницима - и на потребу привредене сарадње у региону.

Вучић у Мостару предводи државно привредну делегацију Србије.

Све спремно за линију Београд - Пекинг, много важна посета и одлука
Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић оценио је данас да је председник Томислав Николић све припремио за успостављање авиолиније Београд-Пекинг, те изразио уверење да ће он, с тим у вези, моћи да обрадује Србију средином маја.„Председник Николић је имао добре разговоре у Кини. Мислим да је све припремљено и да ћу са коначном вешћу моћи да обрадујем Србију 14. И 15. маја”, рекао је он новинарима додајући да за 14. и 15. мај очекује позив председника Кине Си Ђипинга.Верује да ће у Кину отпутовати као председник владе, али, додаје, можда и као председник Републике, јер, каже, спреман је да се усклади с тим што буде захтевано.„То је за Србију посета од огромног значаја. Ако кажу да морам да идем као председник, не знам ни сам какви су законски рокови, али знам колико нам је важна та посета и одлука”, рекао је Вучић.

Мостарски сајам се одржава на 400 квадратних метара простора, а излагачи ће бити светски реномиране кинеске фирме, као што су телекомуникацијски гиганти Huawei и Zhong Xing Telecommunication - ZTE, производац беле технике Gree Elecrtic и светски водеци производач градевинских и рударских машина LiuGong.

Механизам „16+1” покренуле су 2012. године власти НР Кине заједно са властима 16 држава Централне и Источне Европе, укључујући и БиХ, а с циљем побољшања билатералних и мултилатералних пројеката.

Сајам ће трајати до 8. априла.

Вучић: Руси размишљају да Агрокор повере неком на управљање

МОСТАР – ПремијерАлександар Вучић најавио је данас да ће наредних дана разговарати са Сбербанком о случају Агрокор и да се нада да је њима стало да сачувају, после можда и увећају вредност те компаније, а не да је униште.

Казао је да ће видети са Русима шта је њихова идеја везано за Агрокор и да се нада да они не желе да изгубе паре и да се нешто уништи, већ да сачувају вредност и да је после тога увећавају.

Рекао је да ће са шефом Сбербанке разговарати, додајући да види да та банка већ води разговоре са многим бизнисменима у Србији.

„Мислим да им је идеја, на основу онога што сам могао да сазнам, да понуде некоме на управљање, да би они додатном финансијском ињекцијом успели да извуку предузеће из дебаланса ликвидности, да се затим покаже како нормално функционише, а онда да иду на продају идеалних делова предузећа”, истакао је он додајући да је то могући излаз, али свакако не лак.

„Није једноставно да бих могао да кажем да ће све да буде супер”, закључио је Вучић.

Вучић је пренео новинарима да је са хрватским премијером Андрејом Пленковићем и председавајућим Саветом министара БиХ Денисом Звиздићем разговарао о Агрокору.

Вучић: Окупаћу се пред новинарима у Сави, ако завршимо РТ Бор

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић потврдио је данас у Мостару да се воде разговори са кинеском компанијом ЦНЦТ о РТБ Бору, али је истакао да коначни договор није близу.

„Када будемо близу, обавестићу вас. Бићу срећан, као и за Железару. Могу да скочим пред вама новинарима и окупам се у Сави и Дунаву, само да то завршим”, објаснио је он након обиласка Међународног сајма привреде у Мостару.

На питање шта је проблем у преговорима у вези с РТБ Бором, приметио је:

„Шта може да буде проблем кад имате компанију која има дугове у висини од 1,1 милијарде евра”, а онда упитао:

„Имате ли ви неког ко би дао 1,1 милијарду евра и после додатно инвестирао?”.

Потребно је, каже, инвестирати у Мајданпек.

„То можемо и ми, јер се ради о инвестицији од 30 милиона евра. Али, морате да инвестирате у Церово 300 милиона евра. Да топионица ради, нема смисла да концентрат увозите, има само смисла ако користите своју руду”, објаснио је Вучић додајући да сада треба излечити нечије раније погрешне планове.

Како је рекао, држава је спремна да помогне тако што би одустала од својих потраживања, уколико се неко одлучи да покрије милијарду и по евра, али је проблем, додао је, са „свим другим”, јер се не ради о малом новцу.

„Тренутно то изгледа лако, када је цена бакра 6.000 евра по тони, а можда ће до краја године бити и 6.500 или 7.000. Али, шта ћемо радити када падне на 4.000. Зато су нам Кинези важнији од било ког другог. То није питање само менаџмента, већ и 'свежих' пара и бољег тржишта. Они једино могу да сачекају када ће продати”, уверен је Вучић.

Вучић ће сада моћи више да допринесе стабилности у региону

Председавајући Савета министара БиХ Денис Звиздић изјавио је након данашњег састанка са премијером Србије Александром Вучићем да су поновили опредељење да се делује у правцу очувања стабилности у региону и истакао да ће Вучић као нови председник Србије моћи томе додатно да допринесе.

„Најважније је што смо још једном поновили потпуно опредељење да активно делујемо у правцу очувања мира и стабилности у читавом региону. То је изузетно важно. Наравно Вучић ће сада са једне нове позиције моћи додатно да ради на тим питањима и оно што можемо констатовати јесте да смо сигурни да ћемо у нашем региону, пре свега, очувати мир и стабиност”, рекао је Звиздић новинарима.

Он је казао да је на састанку у фокусу била економска сарадња у региону, као и да је констатована недвосмислена опредељеност да се иде даље у процесу евроинтеграција.

„Честитао сам поново Вучићу на убедљивој победи, овај пут лично, иако сам то урадио и јуче, јер та победа је сигурно гарант даљег развоја добросуседниских и регионалних односа.

Звиздић је додао да му је било „задовољство да се поново сусретне са „уваженим премијером Србије и драгим пријатељем и будућим председником Србије”.

„Разговори су били конструктивни као и увек, а фокусирали смо се потпуно на даље унапређење регионалне сарадње и посебно на економске и инфрастрктурне пројекте, који ће значити бржи проток робе, као и брже и јаче трговинске и економске односе између БиХ и Србије”, нагласио је Звиздић.

Према његовим речима, у фокусу је путна инфраструктура, али се отварају разговори и о повезивању са енергетским мрежама између Србије, БиХ и Црне Горе.

Звиздић је истакао да ће у нарендом периоду бити одржани потребни састанци, на којима ће пре свега бити речи о сарадњи у развоју путне инфраструктуре, али и о другим моделима за унапређење економске сарадње.

„Од признавања рефрентних лабораторија, до других модела који ће наше економске односе повећати и дићи на виши ниво”, додао је он.

Звиздић је нагласио да ће развој инфраструкутуре бити подлога за економски развој и најважније циљеве БиХ и Србија, а то је отварање нових радних места, посебно за младе људе.

Сарадњом до успеха региона

Премијер Србије Александар Вучић истакао је данас, након обиласка штандова на Међународном Сајму привреде у Мостару, да верује да регион може имати још више успеха и да само уз сарадњу можемо имати добру будућност.

Он је, на крају посете Мостару, новинарима рекао да је задовољан што је имао прилику да разговара са колегама из региона, јер је, каже, увек „лековито и корисно” разговарати.

„Срећан сам што је на сајму двоструко више српских компанија у односу на прошлу годину и што су и наша јавна предузећа разумела да морају регионално да наступају. Верујем да ћемо имати још више успеха у региону. Регион је за Србију од изузетног значаја. То је део света где имамо суфицит са готово сваком земљом”, објаснио је Вучић.

Додао је да ћемо пробати идуће године да на сајам у Мостар дођемо са 70-80 предузећа, а потом све више и више.

Казао је да Србија жели још више да увози из региона, јер је, како додаје, увек јефтиније да увозимо из региона него из западне Европе и са других тржишта.

„Желимо да обезбедимо и још већи извоз, а то можемо само квалитетнијим производима. У наменској индустрији имамо шта да понудимо, то добро пролази на бројним источним, али и западним тржиштима. Људи у региону могу да сарађују, да не размишљају о сукобима, већ како да обезбедимо тржишта и боље тргујемо”, казао је он.

Истакао је да је поносан на наменску индустрију која тражи стално нова решења.

„Наши инжењери се запошљавају. Ово су производи којима се поносимо и који могу да нађу место на било ком тржишту”, рекао је он приликом обиласка штандова произвођача наоружања из Србије.

Вратити Шантићу пажњу коју је заслужио

Споменик Алекси Шантићу у Мостару (Фото Фонет)

МОСТАР–  Премијер Александар Вучић обишао је јутрос у Мостару родну кућу књижевника Светозара Ћоровића, у којој је преминуо Алекса Шантић и рекао да би волео да овај књижевник и, пре свега, човек који је носио слободарску мисао, добије заслужену пажњу и право место, не само у Мостару, већ и у Србији.

„Волео бих да неке школе које су носиле име Алексе Шантића поново носе то име. Посебно ми је жао што је део улице Алексе Шантић преименован у улицу Миле Будака. Поредити Шантића и Будака просто је грех, сам по себи”, рекао је Вучић.

Верује, додао је, да ће тај, не само величанствени песник с краја 19. и почетка 20. века, већ и човек који је уносио слободарску мисао кроз часопис „Зора” и на све друге могуће начине, у наш народ и све друге народе, добити заслужену пажњу и право место и у Мостару и у Београду и на сваком другом месту.

Вучић је најавио да ће Влада Србије даље помагати српске организације у Мостару, као и изградњу Саборног храма, али и људе који организују „Шантићеве свечаности” да то могу да учине на бољи и примеренији начин.

„Верујем да ће у Влади Србије за то бити разумевања и у будућности”, истакао је Вучић. 

Вучића је кроз „Кућу Ћоровића”, у чијој непосредној близини се налази и споменик Алекси Шантићу, провео генерални секретар СПКД „Просвјета” у Мостару Горан Косанић.

Он је премијера Вучића упознао са радом музеја, у којем су галерија, соба песника Шантића, библиотека.

(Танјуг)

Коментари143
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

laki niski
Вредност СФРЈ није била само територији и броју становника,већ, првенствено у ДРУШТВЕНОМ уређењу.У СФРЈ је друштвено уређење било подређено ИСКЉУЧИВО интересима грађана.И Зато је растурање режирано извана.Зато је и МОРАЛА РАТОМ да се растури да се не бисмо после отрежњења помирила.У преосталим банана држћавицама је промењено друштвено урешење подређено ИСКЉУЧИВО страном капиталу.Радове још увек изводе демократски иѕавбрани од странаца финасирани разни демократичари,који сви , без изузетка подводе своје државице интересима страног капитала,кроз разне приватозације,увођење у еурупску унију,наметање накарадног понашања као еурупске вриједности,и тако даље.Ко је најдаље у томе отишао?Па онај кога запад највише хвали да је кооперативан.Бирајте ко је то.
Bokmater
Zaista ne mogu razumijeti te srpske frustracije, tu zaluđenost "regionom", eufemizmom za bivšu umrlu državu. Zašto samo vi želite živjeti u zajednici sa nekim drugim ? Zašto želite živjeti sa nekim lošim narodom koji nema svoju povijest a ako je možda i ima onda je bazirana na lažima i umišljenoj veličini, koji nema svog jezika nego prisvaja tuđi, koji u biti nije autohtoni narod već su to samo pokatoličeni ili islamizirani Srbi ili Srbi koji se jednostavno ne osjećaju Srbima nego Crnogorcima ? Zašto želite živjeti s nekim tko je jasno i nedvosmisleno rekao, pokazao i dokazao da sa vama ne želi živjeti ni u kakvoj zajednici ? Ako to niste uspjeli napraviti puškom, od kuda vam ideja da će netko dobrovoljno na to pristati ?
glas iz naroda
Nevaspitano! Najcrnji radikal govori iz njega i to se ne može skriti. Kao ni kašalj ili siromaštvo (u Srbiji).
Anderson
Pa dobro,sto biste vi s nama,i mi s vama?Sto bi tu Hrvatska dobila,a sto Srbija?
Урош
овај текст са данашње насловне стране видео сам као ударни на сајту, па онда нестаде, једва сам га нашао. Како било, тамо сам живео ко клинац у павиљонима на Н.Бгд. па су нас изводили често да код општине машемо том ,,бравару,, ја сам обично бежао са другарима. Некако се мени чини да је том ,,бравару,, било битније колико ће пара да довуче у ту државу и како да та држава сагради своје најсавременије фабрике за то време и како да скупо прода аутомобиле које је сама производила, и свашта друго, ови нови властелини само су користећи грађански рат и транзицију радили на томе како да смање наднице и како да отму те некад савремене фабрике а неки и како да добију провизију за тај посао и мени делује да су властелини добро повезани да су повезани били и док су народ слали у тај грађански рат.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.