Субота, 31.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

У продавницама и рибарницама на пијаци куповина рибе најбезбеднија

Рибље месо није често на нашим трпезама, али у рибарницама посао процвета уочи Великог петка, Светог Николе и Бадњег дана
(Фото Д. Јевремовић)

Дан пре него што ће се омрсити обојеним васкршњим јајетом, на трпезама православних верника наћи ће се посна храна.

Последње недеље пред Ускрс, црквена правила налажу, пости се само на води, а на Велики петак, дан страдања Исусовог, од јела се треба уздржавати све до вечерње службе.

Да и нисмо толико ревносни у поштовању „прописа”, могу потврдити и власници градских рибарница, којима посао процвета три дана годишње – пред Велики петак, Светог Николу и Бадњи дан. Тако је, кажу запослени у радњама близу Бајлонијеве пијаце, и уочи предстојећег Ускрса.

Осим празницима, „кад се мора”, риба код нас није често на тањиру, па Срби годишње поједу осам килограма ове намирнице, што је упола мање од светског просека. Разлози за то су различити – немамо навику, избор је мали, понуда није задовољавајућа... Колико год да је рибље месо здраво и упркос томе што стручњаци препоручују да би два пута недељно требало да буде део нашег оброка, многи и не могу да приуште себи да га чешће укључе у свој јеловник. 

Тако су у рибарницама на Бајлонијевој пијаци јуче најјефтинији били филети сома који коштају око 400 динара, затим ослић хек чија се цена креће од 420 до 450 динара по килограму, а у стопу их по цени прати пастрмка – 500 динара.

За смрзнуту скушу потребно је око 320 динара, димљена је око 650, док се се свежа може набавити за 890. Цена шарана креће се од 520 до 620, а бранцин је међу скупљима и килограм ове рибе износи око 1.200 динара.

Због платежне (не)моћи, неки ће се одлучити и да заобиђу продавнице или проверене пијачне тезге па ће димљену или свежу рибу пазарити код непознатих аласа. Неадекватно чуване намирнице, које нису свеже, у најмању руку могу направити „ватромет” у стомаку и изазвати повишену телесну температуру, па зато муштерије треба да отворе четворе очи док бирају оброк за своју породицу.

– Свежа риба мора да има црвенкасте шкрге, крљушти које су светле, чврсте и не отпадају, бистре очи... Рибље месо мора да буде нелепљиво на притисак прста, чврсто и еластично. Никако не сме да има непријатан мирис. Рибу треба чувати у леду и не треба је излагати топлоти – објаснила је недавно за наш лист др Весна Пантић-Палибрк из јединице за унапређење исхране у Заводу за јавно здравље Београда.

Најбезбедније је ову намирницу куповати у објектима регистрованим за њен промет, а то су самопослуге, продавнице деликатеса и рибљег меса и пијаце. Они су под будним оком надлежних и тешко им се могу провући „шкарт” рибе које нису за употребу. Тако је и недавна контрола Научног института за ветеринарство Србије показала да се на тржницама које послују оквиру ЈКП „Београдске пијаце” продају здраве и безбедне намирнице.

– Риба из мреже дунавских аласа, као и из рибњака, која је продаје на пијацама, на основу сензорне оцене на свежину, мирис, укус и изглед производа, испуњава услове утврђене Законом о безбедности хране, односно Правилником о квалитету и другим захтевима за ову врсту производа – саопштили су из овог предузећа.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.