петак, 07.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
субота, 29.04.2017. у 22:00 Дејан Алексић
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: СИНИША МАЛИ

По­пла­ва афе­ра

Драган Стојановић

Шта мо­же да оче­ку­је гра­до­на­чел­ник чи­ји ман­дат за­по­чи­ње ка­та­стро­фал­ним по­пла­ва­ма? Ова­кав по­че­так за­де­сио је Си­ни­шу Ма­лог кад је СНС, с про­ле­ћа 2014, у „за­у­став­ном вре­ме­ну”, од­лу­чио да он као не­стра­нач­ка лич­ност бу­де њи­хо­ва до­бит­на ком­би­на­ци­ја за во­ђе­ње Бе­о­гра­да.

И не би био про­блем да је уз­бу­дљив био са­мо старт по­сле сту­па­ња на функ­ци­ју, ко­ју, ка­ко се го­вор­ка­ло, Ма­ли ни­је при­жељ­ки­вао.

Тур­бу­лен­ци­је су обе­ле­жи­ле свих 36 ме­се­ци ње­го­ве до­са­да­шње вла­да­ви­не, ако се из­у­зму по­вре­ме­на опу­шта­ња, по­пут сел­фи­ја са Це­цом Ра­жна­то­вић уз пе­сму „Ди­ду­ле” и ша­пу­та­ња са Хи­ла­ри Свонк на Ро­лан Га­ро­су.

Је­дан од пр­вих „вру­ћих кром­пи­ра” ко­је је до­био био је да бра­ни про­је­кат „Бе­о­град на во­ди”. Исте го­ди­не кад је сео у гра­до­на­чел­нич­ку фо­те­љу пао је у не­ми­лост јав­но­сти због док­то­ра­та за ко­ји је ко­ми­си­ја ФОН-а тек не­дав­но утвр­ди­ла да има за­не­мар­љи­ве мањ­ка­во­сти. У то вре­ме за све што град ни­је успе­вао да ура­ди, Ма­ли је по­на­вљао: „Има­мо ве­ли­ки про­блем с јав­ним ду­гом ко­ји је оста­ви­ла прет­ход­на власт”.

Ни­шта мир­ни­ја ни­је би­ла ни 2015, са афе­ра­ма о пре­пла­ћи­ва­њу вр­ти­ћа, пре­фар­ба­ва­њу ауто­бу­са и скан­да­ла са ра­чу­ни­ма „Ин­фо­ста­на”. И на све то, не­где у ок­то­бру, Крик је об­зна­нио да је Ма­ли пре­ко оф­шор ком­па­ни­је на бу­гар­ском при­мор­ју ку­пио 24 ста­на! На­во­де је од­мах де­ман­то­вао, али их ни­кад ни­је до­ку­мен­то­вао. 

И та­ман ка­да се чи­ни­ло да ће 2016. по­че­ти са 90.000 Бу­га­ра ко­ји ће за но­во­го­ди­шње пра­зни­ке оста­ви­ти ми­ли­о­не у Бе­о­гра­ду, пост­пра­знич­на ста­ти­сти­ка де­ман­то­ва­ла је на­ја­ве Ма­лог. 

Али, то ни­је ни­шта. Тач­но на дру­гу го­ди­шњи­цу вла­да­ви­не, ма­ски­ра­не осо­бе су у Са­ва­ма­ли у глу­во до­ба но­ћи по­ру­ши­ле углав­ном не­ле­гал­не објек­те. На­ло­го­да­вац ни­ка­да ни­је име­но­ван, али мно­ги су ту ви­де­ли Ма­лог. Гра­до­на­чел­ник се по­ву­као на не­ко­ли­ко да­на, из­о­стао је и са град­ске сла­ве. По по­врат­ку из иле­га­ле, Си­ни­ша Ма­ли је оп­ти­ми­стич­но на­ја­вљи­вао град­њу тр­жних цен­та­ра, гон­до­ле, ре­кон­струк­ци­ју Ста­рог сав­ског мо­ста… 

Све ове пом­пе­зне на­ја­ве ни­су, ме­ђу­тим, уро­ди­ле пло­дом. Не спо­ре­ћи ре­зул­та­те и струч­ност „дру­га Си­ни­ше”, Алек­сан­дар Ву­чић је по­чет­ком ове го­ди­не, по­сле из­но­ше­ња но­вих сум­њи о не­ле­гал­ним по­сло­ви­ма гра­до­на­чел­ни­ка, био из­ри­чит да Ма­ли не­ће би­ти кан­ди­дат СНС-а на на­ред­ним град­ским из­бо­ри­ма. Ових да­на и сам Ма­ли је то по­твр­дио. 

Ипак, ни­шта не мо­ра да зна­чи, ако се зна да су обо­ји­ца исто то го­во­ри­ла и но­вем­бра 2013, кад је до­та­да­шњи Ву­чи­ћев са­вет­ник за еко­ном­ска пи­та­ња и бив­ши аме­рич­ки сти­пен­ди­ста име­но­ван за пред­сед­ни­ка При­вре­ме­ног ор­га­на Бе­о­гра­да. Али, ако са­да бу­ду до­след­ни, Си­ни­ши Ма­лом не­ће се оства­ри­ти нај­ве­ћа же­ља – да оста­не упам­ћен као гра­до­на­чел­ник у чи­јем је ман­да­ту по­че­ла град­ња бе­о­град­ског ме­троа. 

Коментари2
633f5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Stojan Mišić
Sta može kad nije stručnjak!? Sve se to zadesilo jer prethodne vlasti nisu uradile plan odbrana od poplava i pritom su svojim ne činjenjem urušili i ono malo što čini obaloutvrde.slučaj savskog nasipa iznad bloka 45 je nasleđen od đilasa.nasip urušen,zatrpan forlend šutom,šuma posečena,reni bunari uništeni šutom i fekalnim vodama i još sijaset muka i nevolja.to nije uradio siniša mali već prethodnici.nije njegova situacija sjajna jer nema dobar tim što je preduslov za grad!
milos kostic
Pa neka pokaze jaku volju za suocavanje sa problemima i jos da donosi prava resenja u korist gradjana pa i da ostane na funkciji.Treba vise da radi za gradjane a kao sto rekoste neka resi prvo to pitanje Savskog nasipa iza bloka 45 i regulise nedozvoljenu gradnju u priobalnom pojasu a za Vasu informaciju tu je uza zona sanitarne zastite i odbrane od poplavnih i bujicnih voda reke Save.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља