Понедељак, 23.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Трагање за старим фотографијама Старог Влаха

Но­ва Ва­рош, сни­мак из ал­бу­ма би­бли­о­те­ке „Јаша Томић” (Фо­то Би­бли­о­те­ка „Јо­ван То­мић”)

Но­ва Ва­рош – Ко у по­ро­дич­ном ал­бу­му чу­ва ка­кву дав­на­шњу фо­то­гра­фи­ју или раз­глед­ни­цу Но­ве Ва­ро­ши, окол­них се­ла, љу­ди из тог кра­ја зна­ног као Ста­ри Влах, мо­гао би да по­мог­не да се отрг­ну од за­бо­ра­ва ов­да­шња про­шлост и тра­ди­ци­ја. Та­кав јав­ни по­зив упу­ти­ла је Би­бли­о­те­ка „Јо­ван То­мић” из Но­ве Ва­ро­ши, по­зи­ва­ју­ћи су­гра­ђа­не и зе­мља­ке ра­су­те по Ср­би­ји и све­ту да у ту свр­ху пре­бе­ру по по­ро­дич­ним ал­бу­ми­ма, ор­ма­ни­ма, та­ва­ни­ма... Да се при­сти­гло по­том при­ку­пи и раз­вр­ста, а он­да и од­штам­па у по­себ­ној мо­но­гра­фи­ји.

Ди­рек­тор­ка би­бли­о­те­ке Ми­ла­на Је­лић ка­же да ста­ре фо­то­граф­ије са­ку­пља­ју ка­ко би об­но­ви­ли се­ћа­ња на кул­ту­ру, оби­ча­је, гра­ђе­ви­не, за­ни­ма­ња, ва­ша­ре, шко­ле, свет­ко­ви­не, но­шње, љу­де из ове сре­ди­не. Ка­ко би се бо­ље схва­ти­ла про­ху­ја­ла вре­ме­на, ре­ал­но упо­зна­ла про­шлост ста­ро­вла­шког под­руч­ја са свим бла­го­де­ти­ма и не­во­ља­ма ко­је је но­си­ла.

– И по­себ­но на­гла­ша­ва­мо да вла­сни­ци тих фо­то­гра­фи­ја и за­пи­са не тре­ба да бри­ну о тим сво­јим дра­гим успо­ме­на­ма. Ми те ста­ре фо­то-за­пи­се не за­др­жа­ва­мо, од­мах их ске­ни­ра­мо и вра­ћа­мо вла­сни­ку. Мо­гу и меј­лом да нам их по­ша­љу и уз њих до­ста­ве по­дат­ке шта је на сли­ка­ма – об­ја­шња­ва ди­рек­тор­ка. 

Овај по­зив но­во­ва­ро­шке би­бли­о­те­ке ни­је остао без од­је­ка. За крат­ко вре­ме већ је при­ку­пље­но сто­ти­нак ста­рих фо­то­гра­фи­ја и раз­глед­ни­ца, Но­во­ва­ро­ша­ни углав­ном до­но­се ста­ре сли­ке ва­ро­ши, се­ла, по­ро­ди­ца... Нај­ста­ри­ја до­сад до­не­та је­сте раз­глед­ни­ца овог ме­ста из 1904. го­ди­не. Ја­вио се, ре­ци­мо, и је­дан Бе­о­гра­ђа­нин ро­дом из Но­ве Ва­ро­ши, ко­ји ће по­сла­ти ве­ли­ку сли­ку на ко­јој је ње­гов пре­дак, не­кад по­зна­ти но­во­ва­ро­шки тр­го­вац Ха­џи Ми­ле Цу­цић. 

– Сти­жу нам ста­ре сли­ке и пре­ко „Феј­сбу­ка”, од на­ших зе­мља­ка по све­ту. Ле­по је ова ак­ци­ја кре­ну­ла, оче­ку­је­мо још мно­го фо­то­гра­фи­ја. Кад све са­ку­пи­мо, на­пра­ви­ће­мо се­лек­ци­ју и раз­вр­ста­ти их по те­ма­ти­ци, па до кра­ја го­ди­не штам­па­ти мо­но­гра­фи­ју. Те сли­ке по­ста­ће до­ку­мен­ти и из­вор за исто­риј­ска, ет­но­ло­шка и дру­га ис­тра­жи­ва­ња овог кра­ја – до­да­је Ми­ла­на Је­лић.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.