Понедељак, 26.09.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ИНТЕРВЈУ: ТО­МА ФИ­ЛА, адвокат

Патим од недостатка времена

Фо­то Лич­на ар­хи­ва

Већ пет и по де­це­ни­ја тра­је рад­ни век То­ме Фи­ле. Овај при­зна­ти адво­кат у пен­зи­ју је оти­шао пре се­дам го­ди­на, али ни да­нас не пре­ста­је да ра­ди. И да­ље се ба­ви адво­ка­ту­ром, а има 75 го­ди­на. То ипак ни­је све – са­вет­ник је па­три­јар­ха Ири­не­ја и пр­вог пот­пред­сед­ни­ка Вла­де Ср­би­је Иви­це Да­чи­ћа, а и пред­сед­ник је Цр­кве­не оп­шти­не Бе­о­град. Осам­де­се­тих го­ди­на про­шлог ве­ка про­сла­вио се као бра­ни­лац оп­ту­же­них за нај­те­жа кри­вич­на де­ла ка­да је од 14 оп­ту­же­них на смрт­ну ка­зну, осло­бо­дио њих је­да­не­сто­ро. Ка­сни­је је стао и у прав­ну за­шти­ту Јо­ван­ке Броз, Жар­ка Ла­у­ше­ви­ћа, Бор­ке Ву­чић, Сло­бо­да­на Ми­ло­ше­ви­ћа, Ни­ко­ле Ша­и­но­ви­ћа... Иако уве­ли­ко га­зи кроз тре­ће до­ба, То­ма из­гле­да не­ма на­ме­ру да по­су­ста­не.

– Сло­бод­но вре­ме нај­ви­ше во­лим да про­во­дим у сво­јој ви­кен­ди­ци на Ду­на­ву, на­до­мак Бе­о­гра­да. И ка­фа­на је са­став­ни део мог жи­во­та – от­кри­ва адво­кат.  

Ко­ли­ко вам је од­ла­зак у пен­зи­ју про­ме­нио жи­вот?

То се до­го­ди­ло 2010. го­ди­не, али сам на­ста­вио да се ба­вим адво­ка­ту­ром. Жи­вот ми се отад ни­је мно­го про­ме­нио. На­пу­шта­ње су­да за­ме­нио сам ве­ћим рaдом у цр­кви и кроз са­ве­то­ва­ње Иви­це Да­чи­ћа.

Осе­ћа­те ли се кат­кад као кла­си­чан пен­зи­о­нер?

Ни­ма­ло. И да­ље па­тим од не­до­стат­ка вре­ме­на.

Има­те ли пре­ви­ше оба­ве­за и при­ја ли вам рад?

Ка­да не бих ни­шта ра­дио, ве­ро­ват­но бих убр­зао смрт или као што је ре­као Мар­кес „Про­во­дио да­не у че­ка­о­ни­ци смр­ти”. 

Где про­на­ла­зи­те енер­ги­ју и ка­ко из­гле­да ваш дан?

Енер­ги­ја је не­што што ми је ваљ­да уро­ђе­но. Мој дан по­чи­ње чи­та­њем пе­то­рих но­ви­на, од­ла­ском у кан­це­ла­ри­ју и у цр­кву. По­сле под­не је ре­зер­ви­са­но за  од­мор. 

Да ли жи­вот у тре­ћем до­бу има ви­ше пред­но­сти или ма­на?

Мла­дост је не­на­док­на­ди­ва, сто­га и тре­ће до­ба. По­што сам на­пу­нио 75 го­ди­на, већ сам у че­твр­том до­бу. По­ку­ша­вам да ми ти да­ни не бу­ду мо­но­то­ни. А и зна­те ону: „До­кле тр­чи зец у шу­ми? До по­ла, а од по­ла тр­чи из шу­ме”. Е, ја сам ско­ро ис­тр­чао. 

Шта је за вас иде­ал­на ста­рост?

Нај­ва­жни­је је сте­ћи ду­шев­ни мир, јер сам у сво­јој про­фе­си­ји имао ису­ви­ше стре­са, као и у жи­во­ту. Тај мир на­ла­зим у ра­ду и цр­кви.

Ка­ко чу­ва­те по­зи­ти­ван дух у пен­зи­о­нер­ским да­ни­ма?

Упра­во ра­дом, а не опу­шта­њем и пре­пу­шта­њу суд­би­ни у че­ка­о­ни­ци. 

Мо­же­те ли да жи­ви­те од сво­је пен­зи­је?

Ге­не­рал­но, пен­зи­о­не­ри би мно­го лак­ше мо­гли да жи­ве ка­да пен­зи­ју не би мо­ра­ли да де­ле са дру­ги­ма. Жи­вим од уште­ђе­ви­не, од пен­зи­је не мо­гу.

Шта је ре­ше­ње?

Др­жа­ва тре­ба да омо­гу­ћи пу­ну за­по­сле­ност. Та­ко би и на­ма пен­зи­о­не­ри­ма би­ло мно­го лак­ше. 

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Gordana
Pa sto ne bi ziveli advokati od ustedjevine, kome su ikada izdali fiskalni racun i koliki su porez placali. Bolje neka cute ,postali su bruka svoje profesije

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.