Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Име премијера 11, 12. или 13. јуна

(Фото Танјуг/Т.В.)

Премијер Александар Вучић изјавио је данас да се име премијера знати 11, 12. или 13. јуна, да ће инаугурација председника бити после 20. јуна, те да у оптицају за премијера нису само три имена, како се пише у медијима, већ више.

Он је додао да ће дужност председника преузети 30. или 31. маја у складу са законом, када формално постаје председник.

„Инаугурација је свечаност да означимо нову политичку еру. То ће бити иза 20 јуна”.

Плате ће бити значајно веће, да људи живе боље
Грађани Србије имаће значајно већа примања, а биће повећан и минималац, поновио је данас премијер Александар Вучић, те приметиоп да га због тога већ нападају, јер, наводно је тиме против ММФ-а и других финансијских институција и стручњака.„То ће бити урађено у складу са резервама и могућностима које имамо и то тако да ниједно тренутка не угрозимо фискалну стабилност”, напоменуо је премијер и додао „То радимо да би људи могли да живе лепше и боље”.У сваком случају, како је рекао, још преостају разговори с послодавцима о тој теми. 

„Име премијера ћемо знати 11, 12. или 13. јуна”, рекао је Вучић и додао да би када буде свечана инаугурација волео као председник да дочека и нове министре.

Закључио је, међутим, да „кога год да изабере тај ће бити у делу јавности брутално нападан”. 

Вучић: Војно ни НАТО ни Русија, политички ЕУ и добри са свима

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић данас је изјавио да би Србија уласком у НАТО решила велики део својих проболема али би то било против воље 75 одсто народа, а у супротном и оних 70 одсто који би да будемо уз Руску федерацију треба да размишљају о томе где нам је тржиште и да од нечега мора да се живи.

Вучић је нагласио у том смислу да је циљ Србије да одржимо нашу војну неутралност, да уђемо у ЕУ али и да имамо најбоље могуће односе са Руском федерацијом и Кином.

„До сада смо успели у томе. Имамо изјаве и признање и Путина и Рогозина да Србија и Русија нису имали никада боље односе. Из САД и ЕУ поручују да никада бољу сарадњу нисмо имали, а о односима са Кином и да не гвооримо” рекао је Вучић.

Премијер  је говорећи на факултету безбедности рекао да има оних који би да Србија уђе НАТО али и објаснио да би то било, против воље 75 одсто народа и нагласио да је доносио и одлуке против којих је било и 95 одсто када су на пример биле у питању мере фискалне стабилизације, али да се то никако не може поредити.

Како је рекао таква једна одлука донела би дубоке поделе и раздор у националном бићу које би трајале деценијама и имале дугорочне последице.

Са друге стране 70 одсто оних који би да будемо против запада уз Русију треба да води рачуна са ким Србија економски послује, тргује и шта би нам таква једна одлука донела. Како је рекао нама остаје да водимо политику војне неутралности са циљем да уђемо у ЕУ али и да имамо најбоље односе са Русијом и Кином.

Вучић: Свима јасно ко је шеф у Европи

Премијер Србије Александар Вучић каже да се на глобалном плану осим САД-а, Кине и Русије као велика сила намеће и Европа без Велике Британије, да ће се убудуће инсистирати да се не зна ко је шеф ЕУ, али да је свима јасно ко је то.

Он је на предавању на Факултету безбедности студентима рекао да 21 век није век без сукоба и да имамо велики број нерешених проблема и питања, али да се на глобалном плану прилике разликују од оних пре 30 година, када смо имали једну доминантну војни, политичку и економску силу.

„Данас је САД и даље најснажнија сила, али са значајним приближавањем неких других земаља. Драматично се по економској, војној и политичкој снази приближава Кина, војној и политичкој снази

Русија. Имате по први пут да се покушава Европа да наметне као глобална сила без Велике Британије”, нагласио је Вучић.

(Фото Танјуг/Т.В.)

Он је појаснио да је данас задатак немачких и осталих дипломата да Европу постављају као економску и политичку глобалну силу, али доћиће тренутак да се развије Јункерова идеја о стварању европске војске.

„Европа са Немачком на челу рачуна да никада није оружје и оруђе имало пресудан значај, већ морални аспект на којем Немачка и Европа инсистирају”, нагласио је он.

Вучић: Кад бих реаговао на све чудне ствари из Хрватске...
Премијер Александар Вучић уздржао се да коментарише што је, како су пренели медији, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић са двојицом министара на путу у Француској певала Томпсонове песме, рекавши само да са Хрватском жели нормалне и пристоје односе.„Ако бих и када бих покушавао да стигнем да одговорим на све чудне ствари које долазе из Хрватске, од Степинца до Томпсона, плашим се да ништа не бих могао да урадим за земљу”, рекао је Вучић новинарима после предавања које је одржао студентима Факултета за безбедност у Београду.Како је рекао, узџава се од коментара, али је додао да жели да Србија има нормалне и пристојне односе са Хрватском.

Осим ове четири земље ту су, како је рекао, и јаке појединачне земље као што је Јапан, Индија, Велика Британија који су блиски САД.

„Чини се да у Африци предстоји жестока битка у којој три од четири силе воде битку за доминацију, Кина, Европа и Америка”, нагласио је он.

После изласка Велике Британије из ЕУ, Европа се, како каже, још јасније намеће као светска сила, да се инсистира на томе да се не зна ко је шеф Европе, иако је свима јасно ко је шеф.

Вучић: Једна ствар на уму, бити за своју земљу и сачувати је

Премијер и изабрани председник Србије Александар Вучић поручио је данас да је најбитнија ствар бити на страни своје државе и како је сачувати.

Вучић је студентима и слушаоцима предавања на факултету поручио:

„Треба да имате само једну ствар на уму - како заштитити и сачувати државу и увек бити на страни своје државе, а не било које друге. Само тако можемо сачувати сигурност и будућност за своју децу”.

Он је на Факуктету безбедности одржао предавање где је говорио о три нивоа безбедносних изазова са којима се данас свет и Србија суочавају.

Уз оцену да 21. века није век није век без тензија и сукоба, Вучих је рекао да је први ниво глобални, односно глобална политичка ситуација и промене које доноси 21. век.

Друга кључна тема је оно што је важно за све нас, од чега бар делимично зависи и глобални поредак, али пресудно стабилност наше земље и будућност, а трећи се ниво односи на институционално јачање земље.

Вучић: Премијер Хрватске или Србије, бирао бих ово друго

Кад бих могао да бирам којој нацији да припадам, па тиме чији ћу премијер бити, Хрватске или Србије, изабрао бих ово друго, рекао је премијер Александар Вучић, говорећи хипотетички, а обраћајући се студентима Факултета безбедности на тему изазова који су пред Србијом, али и светом.

Он је током предавања студентима тог факултета, а говорећи о размерама промена у свету, о јачању појединих сила и појави нових, рекао да, кад би га питали где би висе волео да буде перемијер, кад би то могао да бира, рекао да би то свакако била Србија,

(Фото Танјуг/Т.В.)

Јер, како је појаснио, њих још чега Агрокор, имаће проблема у исплати пензија...а ми ћемо, на другој страни, само да растемо.

У свој је компликованости светске ситуације, како је рекао, зато најважније да сачувамо наш мир, да уђемо у све светске токове, јер се, како је приметио, не мери све оним што имамо данас.

„На страни Србије су шансе и перспектива, иако се данас у Хрватској живи два пута боље. У апсолутним су бројевима они и даље бољи, али ми смо успешни у реформама, мада остаје још много тога да се уради, пре свега на пољу јачања институција, оснаживања владавине права , и јачања правне државе. Србија остаје на ЕУ путу, али истовремено и у заштити наше независноти, јер то снажи нашу спољнополитичку позицију”, поручио је премијер студентима.

Како је приметио, Србија је једина била присутна недавно на самиту у Кини од свих држава бивше Југославије, зову нас из Турске, Немачке, из сваког дела света, јер имамо свој став и свој пут.

„Иако смо мала земља, ми нисмо безначајни онако како је у политичком смислу то било до недавно и радићемо и даље на економском снажењу Србије, на привлачењу инвестиција, регионалне стабилности”, навео је Вучић.

Наше је, поручио је, да сачувамо мир и стабилност, да се не плашимо рада, те приметио да смо често неправедно „стрпани” у кош с онима који нас вређају, а то је, како је рекао, посао који тако добро обављају поједини медији и НВО.

„Понекад се љутите кад ми прећутимо увреде које стижу из региона, али зато они из НВО и медија који су зато добро плаћени, а то и не крију, сутрадан пишу - треба да се прекине с међусобним оптужбама и увредама”, рекао је Вучић и на то упитао како се то тако уопштено оцењује, а у суштини „они нас вређају, а ми то оћутимо”.

„А да смо ми некога вређали, већ бисмо били најгори у тим истим медијима”, приметио је. 

Вучић: Биће кажњени сви због којих касни КЦ Ниш

Премијер Србије Александар Вучић каже да ће сви који су одговорни што касни завршетак радова и отварање нове зграде у КЦ Ниш бити кажњени.

„То је ствар коју не могу да толеришем. Свака седница владе почиње и завршава се питањем о КЦ Ниш”, рекао је Вучић новинарима у Београду.

Он је појаснио како функционише механизам намештања тендера.

„Компанија се договори са људима из влаасти да дају најнижу цену на тендеру, а одмах иза тога се направи анекс о повећању цена за осам до десет милиона”, појаснио је Вучић.

Он је додао да је дошло до промене власти у Србији, да није дао да се прави Анекс уговора, те да су „цедили подизвођаче који не могу да испоруче производ за тако мали новац”.

„Зато радови касне. Биће кажњени сви који су учествовали у томе”, рекао је премијер и подсетио да ускоро крећу тендери за реконструкцију КЦ Србије, КЦ Крагујевац, КЦ Војводина.

Коментаришући јутрошња дешавања испред КБЦ Драгиша Мишовић, где су припадници покрета „7 захтева” узвикивали „лопови, лопови” и „здравство није СМС и СНС”, он се запитао какве везе има Влада Србије и СНС са дешавањима у Мишовићу.

„Помогли смо многима којима нису помогли они који су опљачкали њихов град и њихову фирму, а сада нама држе моралне придике”, рекао је Вучић.

Он је упитао шта је кривица Владе Србије, јел то што извршитељи нису дошли да плене имовину болнице и што то нису дозволили и што су стали на страну запослених.

(Танјуг)

Коментари17
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Милош Ј. Косовац
Да читам!? Не бих ни под претњом! Довољан је израз лица и наслов:"Вучић: Име премијера 11, 12. или 13. јуна." Србијо нашта си спала, или никада ниси била тамо где си сањала, осим у сновима! Да те и недозрели користе огољену за своје дозревање до кога неће никада стићи, а ти ћеш и даље остати посрамљена.
milos
Znaci da su netacne spekulacije o novim izborima?
Biljana
Cini mi se da najvece sanse ima Ana Brnabic.Ne sumnjam da ce ko god dodje na mesto premijera biti tu sa razlogom.
Зоран Чачак (пишимо ћирилицом)
Није ми јасно шта се дешава између 31.маја и 11,12,13,... јуна. Подноси ли премијер оставку, да би преузео нову дужност или ћемо у једном човеку да имамо и председника и премијера и председника партије, до избора премијера? Из досадашњих искустава са актуелним премијером, може се закључити да ће се избор премијера одлагати у недоглед и да ће нам до тад на челу државе бити Вођа. Ово није провокација, већ озбиљно упозорење на могућност кршења Устава!!!
BRKA
11,12 ILI 13 JUNA,je taj dan odluke!Bas je lukavo napravio zaplet!Ako je gdin BATA,GASIC,posle sramne izjave novinarkama da se sagnu,"pomilovan",ne treba ni sumljati da ce i PREMIJER biti neki poverljiv LIK!A tek da vidimo da li ce biti i produzenja roka,nas Veliki Vodja obozava da narod drzi u neizvesnosti!Jedino je izvesno da se radi o nekom priucenom doktoru,soferu ili keramicaru,NAS LIDER ne voli pametne ljude koji ZVOCAJU!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.