Петак, 20.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Рехабилитован Никола Калабић

У образложењу Вишег суда у Ваљеву наведено је да не постоји одлука било ког суда или другог надлежног органа којом је за ратног злочинца проглашен некадашњи командант Горске гарде Југословенске војске у отаџбини
Никола Калабић (Фото Википедија)

Ваљево – Виши суд у Ваљеву донео је решење којим је усвојен захтев за рехабилитацију Николе Калабића, некадашњег команданта Горске гарде Југословенске војске у отаџбини. Решење о рехабилитацији је првостепено, против њега се може изјавити жалба Апелационом суду у Београду у року од 30 дана, а виши јавни тужилац у Ваљеву Драгана Марковић одмах је најавила да ће ту могућност искористити.

У решењу о рехабилитацији, исписаном на 36 страница, наводи се да се ништавим сматра седам одлука Државне комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача током Другог светског рата (март–септембар 1945), као и четири одлуке Земаљске комисије за утврђивање ратних злочина окупатора и њихових помагача (април–октобар 1945), које се односе на Николу Калабића. Ништавим се сматра и решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946. године, којим је Калабићу конфискована непокретна имовина.

Ништаве су и све правне последице ових одлука, констатовано је у решењу поступајућег судије Драгана Обрадовића и наведено да се Никола Калабић сматра неосуђиваним.

У образложењу решења наводи се да је суд најпре констатовао да не постоји одлука било ког надлежног суда или другог органа Демократске Федеративне Југославије и Федеративне Народне Републике Југославије, којом је Никола Калабић проглашен за ратног злочинца. Одлуке Државне комисије су по оцени овог суда незаконите са процесноправног становишта, имајући у виду важеће прописе из периода када су донете. Државна комисија je само имала овлашћења да прикупља доказни материјал ради утврђивања одговорности лица за злочине и њене одлуке нису имале снагу пресуде, сматра суд.

Осим тога, поступљено је супротно тада важећим законима и уставу, јер су у време када су оне донете важили предратни прописи – Законик о судском кривичном поступку за Краљевину Југославију из 1929. године, који је гарантовао окривљеном право да учествује у поступку, право на одбрану и право жалбе на донету одлуку. Калабићу није дата могућност да се брани, чиме је прекршен и тада још важећи Устав Краљевине Југославије из 1931. године, оценио је Виши суд у Ваљеву. Имајући све то у виду, суд је констатовао да су одлуке Државне комисије донете из идеолошко-политичких разлога. Следствено томе, ништавим су проглашене и одлуке земаљских комисија Србије и БиХ, које су прикупљени материјал достављале Државној комисији.

У закључку се, између осталог, наводи да је суд посебно имао у виду да право на живот и право на имовину могу бити ускраћени или ограничени искључиво након правилно спроведеног поступка у складу са законом. У случају Николе Калабића нису биле испуњене законом прописане форме поступка, оценио је Виши суд у Ваљеву.

Захтев за рехабилитацију Николе Калабића је пре пет година поднела његова унука Весна Драгојевић, која је током овог поступка вратила породично презиме.

Пуномоћник Весне Калабић, ваљевски адвокат Горан Бранковић, током поступка је потенцирао да Никола Калабић није ниједном пресудом оглашен кривим. Ту тезу су својим сведочењима подупрли историчар др Бојан Димитријевић, научни саветник Института за савремену историју, и публициста Милослав Самарџић, аутор књиге „Истина о Калабићу”. Обојица су пред судом тврдила да у својим истраживањима нису пронашли на основу чега је Никола Калабић проглашен за народног непријатеља или ратног злочинца.

У анализи одлука Државне и Земаљске комисије, коју је доставио и представио суду, Димитријевић је навео да ове комисије нису створене као правосудни органи, већ су им задаци искључиво били спровођење истражних радњи, сакупљање изјава и докумената при утврђивању кривичних дела.

Заступник Републике Србије у овом поступку, виши јавни тужилац у Ваљеву Драгана Марковић, поштујући обавезна упутства Апелационог јавног тужилаштва у Београду, изјаснила се да се по Закону о рехабилитацији не могу рехабилитовати нити имају право враћања имовине лица која је Државна комисија прогласила за ратне злочинце, односно учеснике у ратним злочинима. Она је у свом исказу навела да је Државна комисија, формирана по одлуци Националног комитета ослобођења Југославије, суштински представљала провизоријум власти у ситуацији када још нису били успостављени правосудни органи у новој држави.  

Суд ненадлежан за злочине

У поступку по захтеву за рехабилитацију суд се није упуштао у питање да ли је Озна ухапсила Николу Калабића крајем 1945. или почетком 1946. и да ли је он издао Дражу Михаиловића, наводи се у образложењу и додаје: „Суд није био надлежан да се бави утврђивањем тих чињеница, као ни чињеницом да ли је Никола Калабић био одговоран за извршење кривичних дела која по својим обележјима представљају ратне злочине или не, нити да доноси закључке о томе. То после оволико времена није ни могуће учинити у судском поступку. Надлежност суда се исцрпљује у оцени каква је правна снага одлука Државне комисије.”

По узору на друге рехабилитације

Приликом доношења одлуке о рехабилитацију Виши суд у Ваљеву је, како се наводи, имао у виду и правноснажне одлуке о рехабилитацији кнеза Павла Карађорђевића, Милана Хорватског, као и Драгољуба Драже Михаиловића, у чијем решењу стоји да му је повређено право на правично суђење.

Имовину нећемо вратити

Страхиња Секулић, директор Агенције за реституцију

– Агенција не враћа имовину припадницима страних окупационих снага нити било коме ко се налазио у немачком командном ланцу. Тако пише и у Закону о реституцији, а овај став заснован је на међународном праву. То се неће мењати док сам ја на челу агенције. Иначе, Весна Калабић, унука Николе Калабића, у фебруару 2014. године поднела је захтев за реституцију имовине која је по завршетку Другог светског рата одузета њеном деди. Реч је о земљишту у атару општине Ваљево, а овај поступак је у току.

Сада ће и Степинац лакше постати светац

Предраг Марковић, историчар

– Горска гарда под командом Николе Калабића оставила је један од најкрвавијих трагова током грађанског рата. После је Калабић сарађивао са Удбом под псеудонимом Слободан Ранковић. Слободан по Крцуну, а Ранковић по Александру. Издао је и своје дојучерашње саборце. Ова рехабилитација је срамота и олакшаће проглашење Алојзија Степинца за свеца.

Историјску истину не утврђује суд

Љубодраг Димић, историчар и дописни члан САНУ

– У цивилизацијском кругу у којем живимо истину о прошлости истиче историчар, а не разни судови, одбори или савети. Историчар је привилегован да говори о прошлости јер годинама истражује, чита историјске архиве и гради реалну, научну слику. Сваки други начин да се формира слика о прошлости није легитиман и представља покушај политичке, тачније ваннаучне, ревизије онога што се дешавало. Дошли смо у ситуацију да се легитимитет одузима једнима, а даје онима који су годинама били осуђени на заборав. Сваки овај процес представља ваннаучно насиље над оним што може да понуди истраживачки тим. И ова ревизија прошлости, тачније рехабилитација, вероватно је могућа правно. Ипак, једно је право, а друго историја. О свима које било која власт покушава ваннаучно да рехабилитује на крају ће историчари дати суд. Није битно ко је у питању, Дража Михаиловић, Милан Недић, Алојзије Степинац или можда сутра Тито. Ј. П.

Коментари113
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Милан
Ова пресуда није рекла да Калабић није чинио или наредио злочине већ да је прекршен Устав и све правне процедуре у поступку.Као и код Драже Михајловића који је затрпан негде код Аде циганлије. Ја мислим да је корен свих несрећа за Србе у лику и делу човека који се званично зове Јосип Броз. Уместо њега питао би се Дража који је схватио на време да Срба за ратовање нема после толико страдања с почетка прошлог века. Вероватно би нас данас било 30-ак милиона. Уместо тога Черчил игра на Тита јер од Драже нема користи. А Тито дошао из његовог хрватског загорја да се јуначи српском крвљу. Камо лепе среће да се Србија звала Србија и после првог и после другог светског рата. Заслуге иду Пашићу и краљу. Ово ће трајати још неко време јер је поборника Тита и комунизма међу Србима све мање. Долазе на ред факти. На пример рад др Срђана Цветковића, историчара који докторирао је на „Политичкој репресији у Србији од 1953. до 1989. г.". 200 масовних гробница и 60 до 70 хиљада убијених!
Porodica Adams
Tragedija Srbije je da ne vidi da danasnje naslednike Draze, Nedica, Kalebica, Kneza Pavla i slicnih, a koji su danas na vlasti, ne zele ni oni koje Srbi smatraju svojim najprirodnijim saveznicima!
Dusko Vujosevic
Ne znam kako neko moze da rehabilituje coveka koji je pobio (poklao ) svoj narod u selu Vranic. TO je samo jedan od slucaja koje navodim od zlocina Kalabica ! Covek koji je zbog svog dupeta izdao Drazu,za sta postoje dokazi. Coveko koji je bio samo jak u picu i jelu,ja ne znam ni jednu bitku da je on vodio protiv okupatora. U glavi je samo protiv svog naroda (Partizana ) ratovati,a ne ustati kao nekad slavni preci i stati protiv mnogo mocnijeg neprijatelja ! Drzavu su stvorili koja je bila 6 vojna sila u svetu i svi pamte kao predobar zivot KPJ. Proleteri svih zemalja ujedinite se !
Dusko Vujosevic
A mozes ti meni da kazes koji je najposecenije mesto u Srbiji ? Zasto onda u tim komuncima je bilo najvise Srba,zasto su okrenuli cetnicima ledja mnogi,zasto nisu stali uz njih ? Daj mi opet ti kazem jednu vecu bitku bilo koju cetinka sem na neretvi protiv svog naroda ... Nikola Kalabic je u Vranicu 67 ljudi Srba poklao. Mozes mi objasniti cetnicke 3 koje su klale po naredbi Nemaca i njihovom spisku ? Raspala se Juga,a gde su sve fabrike od nje,koliko se zgrada za njihovo vreme sagradilo,koliko je zemlja napredovala,koliko je u stvari Broz bio cenjen coveku u svetu !
Dusko Vujosevic
A mozes ti meni da kazes koji je najposecenije mesto u Srbiji ? Zasto onda u tim komuncima je bilo najvise Srba,zasto su okrenuli cetnicima ledja mnogi,zasto nisu stali uz njih ? Daj mi opet ti kazem jednu vecu bitku bilo koju cetinka sem na neretvi protiv svog naroda ... Nikola Kalabic je u Vranicu 67 ljudi Srba poklao. Mozes mi objasniti cetnicke 3 koje su klale po naredbi Nemaca i njihovom spisku ? Raspala se Juga,a gde su sve fabrike od nje,koliko se zgrada za njihovo vreme sagradilo,koliko je zemlja napredovala,koliko je u stvari Broz bio cenjen coveku u svetu !
Прикажи још одговора
Blagojevic Predrag,Pale, Romanija
" После је Калабић сарађивао са Удбом под псеудонимом Слободан Ранковић. Слободан по Крцуну, а Ранковић по Александру"...auuu,koji su izvori za ovu tvrdnju ?Deda?Tetak?"uncle sam"? Kakav otrovan udar. "решење Среског суда у Мионици од 11. септембра 1946. године, којим је Калабићу конфискована непокретна имовина." Djeneral streljan jula 1946.Verzija komunistickih istoricara veli da je Kalabic saradjivao,previse se opustio,opijao,te su ga rasteretili zivota.Kljucno pitanje,Kada?!Kog datuma su ga ubili?Gdje?Odlukom suda ili po nahodjenju? Zasto oduzimaju imovinu "svjedoku saradniku"?Svaki covjek bi se prvo nagodio da mu zastite porodicu.Od hapsenja Mihailovica do oduzimanja imovine 7 mjeseci.Kad prije stize da saradjuje,izda,opija se,a onda zna se...
vladimir
Koju Srbiju danas rehabilitujemo ? Ako se posmatraju delatnost dela države i aktuelne politike i usmeravanja društvene javnosti pitanje je izlišno. Država je stvorila pravni osnov za rehabilitaciju fašističke kolaboracionističke ratne Srbije donošenjem sramnog Zakona o rehabilitaciji suprotno svim i nacionalnim propisima i politici demokratskog sveta Kao i osvetu potomaka srpske kolaboracije sa fešističkim okupazorom. Rehabilitovani su kvislinzi i saradnici okupatora i njihovi zločini i dela prema svom narodu učinjeni za potrebe i u korist okupatora.Verovatno će to biti neizbrisiva mrlja na "sudstvu" Srbije u njegovoj istoriji. Sramna izvedba je prepuštena sudu , potomcima i poklonicima fašističke okupacije. Simbolično u maju 1942. godine u Valjevu je obešen Stevan Filipović. Kad su četnici prišli da zategnu konopac Stjepan Filipović(alijas Steva Kolubarac) rekao je : "Nemojte vi braćo Srbi da me vešate neka me vešaju Nemci". Vidim da neki "istoričari"nemaju ni osnovno znanjeB.D

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.