Четвртак, 06.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Сусрет лидера Србије и РС на мосту „Братољуб”

(Фото Танјуг/Д.Г.)

ЉУБОВИЈА – Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих, рекао је данас премијер Александар Вучић, након обиласка радова на мосту „Братољуб” у Љубовији, и поручио да је важно да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке.

Важно је да спајамо обале, градове, државе, српски народ, али и Србе и Бошњаке, рекао је на мосту који спаја обале Дрине.

Он је окупљеним грађанима рекао да су радови завршени на време, каже да су му рекли и пре рока, поручивши да мостови, а овај је 12. на Дрини, обезбеђују пристојан живот, повезују, спајају...

„Преко њих почињемо да се разумемо, они нам омогућавају да радимо, доносе нове послове, али и преносе знање. Дићи мост значи да нисмо дигли руке од себе и најближих”, рекао је Вучић и позвао народ и с једне и с друге стране Дрине да и даље гради.

Како је рекао, одговор на старо питање - зидови или мостови - данас би могао да буде на мосту и на реци Дрини, која спаја Србију и РС и Србију и БиХ, и то је доказ да смо у стању да положимо испит, „онај на којем су генерације падале у сопственој крви”.

Поменуо је Ђорђа Версатовића, рекавши да је он један од оних који су знали шта значи мост и да ће повезивати Србе са обе стране Дрине, о чему је писао романе, и за кога није постојало „ништа лепше од моста”.

„О љубави и потреби да се српски народ повезује не морам ни да говорим. Изградили смо 300 мостова, више него икада, више тунела и железничке пруге...Балкан неће опстати без мостова за различите људе који имају један циљ - мир, стабилност и бољи живот. Толико смо различити и исти, огромно је тржиште пред нама, хиљаде радника, знања, инвестиција, прилика... не повезати све то није само грех већ и глупост, највећа коју можемо да направимо сами себи”, рекао је Вучић.

Памет нам је, поручио је, потребна више него икад, и то и Љубовији и Братунцу, али и Србији и Српској и БиХ.

„Потребан је и рад, заједнички и тежак, али онај који генерише и ствара нови рад. Овде не смемо да станемо, овде је 12. мост, а треба нам 120 још. Хиљаде у Србији, БиХ, на Балкану, они ће умножити наш капитал. Мостови преко наших разлика услов свих наших база и нада”, рекао је Вучић и позвао да и даље заједно градимо.

На мостовима попут овог можемо све вишедеценијске тежње и жеље да пронађемо, рекао је Вучић, а одлазећем председнику Томиславу Николићу, који се данас обратио последњи пут у тој улози, поручио: Хвала за све што је урадио за све ово време и ове године, наставићемо да радимо и имаћемо храбрости да се упустимо у сваки проблем и да га решимо.

„Постоје они који су гледали да направе проблем и они који су их решавали. Срећан сам што смо међу онима који гледају да их олакшају или реше. Ништа лепше него када ступите ногом на неки пут, пругу или мост у чијој сте изградњи учествовали”, рекао је Вучић, те закључио да такви људи и народи имају будућност.

Додик: Не исправљамо „криву Дрину”, спајамо је

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас на мосту „Братољуб” код Љубовије да су руководства Србије и РС решила да спајају, уместо да исправљају криву Дрину.

Додик је рекао да је мост доказ жеље за спајањем, бржим доласком, али и одласком, што је захтев савременог живота, али је и доказ Споразума о специјалним везама Србије и РС.

Како је рекао, ово је био вишедеценијски захтев грађана који живе са обе стране Дрине, али и подвукао да тога не би било да није било премијера Александра Вучића и председника Србије Томислава Николића и њиховог „погледа на ову страну и ка грађанима који овде живе”.

„Да није било те енергије и одлучности, пре свих премијера Вучића, не би могли да се похвалимо овим резултатом” додао је Додик и подвукао да Дрина за српски народ има посебна значај и да стога треба да градимо мостове да будемо све ближе и јединственији и да будемо ту.

Од новог председника Србије, истакао је, у Бањалуци очекују још интензивнију сарадњу, а Николићу захваљују на досадашњој, веома успешној.

Николић је, приметио је Додик, увек био ту да одржи синергију Владе Србије и институција, а њима у РС да упути речи охрабрења, да буде ту када је требало да дођу у Београд и стога му упућује захвалност и грађана РС и своју личну.

„Захваљујући њему и Вучићу наши односи су најбољи до сада”, рекао је Додик и навео да је то и обавеза да се и даље гради и настави истим путем. 

Николић: „Братољуб” нас спаја заувек

Председник Србије Томислав Николић данас је мосту „Братољуб” кој спаја Љубовију и Братунац рекао да је то ћуприја подигнута да уједињује и споји српски народ и државе.

„Братољуб је инфраструктура наше душе, симбол спајања српског бића, али и симбол заједништва са свим другим народима који векују на овим просторима, делећи са нама судбину и животе”, рекао је Николић током обиласка радова на мосту.

То је, додао је, мост који спаја Љубовију и Братунац и „нашу сталну тежњу да се увек препознајемо, волимо и уважавамо, јер ми смо деца исте мајке”.

Мостови на Дрини, додао је, нису само стратешки важни за економски развој, трговину, туризам, саобраћајно повезивање ових крајева и Европе, већ спајају Србе са обе стране Дрине.

„Кажу да овај мост скраћује пут транспорта робе за више од 50 километара и најкраћа је веза са коридором 11 и луком Бар. Мени је исто важно што иду по две траке са обе стране намењене бициклистима и пешацима и да се по њему шетњом стиже из Србије у Републику Српску и из Српске у Србију и да једног дана не буде важно одакле си пошао и где идеш пошто ће све да буде једно”, поручио је Николић.

Подсетио је да су српским мајкама „некажњено отимали децу, а оне су уплакано остајале на левој обали Дрине”, зато што није било моста којим би наставиле да иду кроз своју земљу.

„Туђинци су користили Дрину да нас раздвоје ми смо им у томе помагали и довели до тога да их проклињемо у песмама. Братољуб нас спаја заувек. Корак преко овог моста је корак у сусрет брату, у сусрет заједничкој будућности”, нагласио је он.

Како је рекао, мост показује како је могуће окупити и Србију и БиХ и РС око заједницког пројекта важног за све стране, „важног за насу заједничку будућност”.

„Ова ћуприја на Дрини подигнута је да уједињује и споји наш народ и државе”, закључио је Николић.

(Фото Танјуг/Д.Г.)

Хиљаде грађана Подриња код моста „Братољуб"

Више хиљада грађана Подриња са обе стране Дрине окупило се данас на спајању обала реке на мосту „Братољуб” у Љубовији, а којем су присутвовали председник Србије Томсилав Николић и председник РС Милорад Додик, премијер Александар Вучић и премијерка РС Жељка Цвијановић и министри влада Србије, Републике Српске и БиХ.

На бини на мосту „Братољуб” налазе се заставе Србије, Републике Српске и БиХ, а грађани у Љубовији у колонама су пристизали ка мосту те је саобраћај био блокиран.

Радови на мосту названом „Братољуб”, који је дуг 227 метара, почели су 20. октобра 2015. године.

Пројекат изградње моста Љубовија-Братунац обухвата изградњу моста, приступних саобраћајница и заједничког прелаза, а вредност је 13 милиона евра.

Србија је пројекат финансирала са 5,5 милиона  Федерцаија са 7, 4 и РС са 335.000 евра.

Србија гради цео мост и приступну саобраћајницу у Љубовији, а Република Српска приступну саобраћајницу и заједнички гранични прелаз.

Како је најављено, завршетак радова на целом пројекту изградње моста и приступних саобраћајница се очекује у септембру 2017. године.

Тај мост ће за привреднике из Републике Српске бити најкраћа веза са Коридором 11 и Луком Бар.

Мост има седам распона и укупно осам стубова, од чега четири у реци и по два на свакој обали.

Батонски мост је широк 13,9 метара и имаће бициклистичку и пешачку стазу.

Извођач радова је конзорцијум четири домаћа предузећа које предводи МБА-Ратко Митровић нискоградња, а пројекат је урадио Саобаћајни институте ЦИП.

Николић: Надам се да ће једног дана Србија и РС бити једно

ЉУБОВИЈА – Председник Србије Томислав Николић изјавио је данас да се искрено нада да ће Србија и Република Српске једног дана бити - једно.

''На сву срећу, још увек Србе не хапсе за изречене жеље, па тако да још увек можемо да их износимо. Да, ја се заиста искрено надам да ћемо једнога дана бити једно'', рекао је Николић новинарима на прилазу мосту на Дрини који је назван Братољуб.

Николић је навео да је овај дан, када су спојене обале Дрине новим мостом између Љубовије и Братунца, велики дан јер много тога симболизује.

Како је навео, Србија и Република Српска тешком муком и уз много напора, противљења граде своју заједничку будућност.

Примећује, каже, да се с друге стране Европа уједињује и да се многе државе у свету радују ''некаквим савезима, организацијама у којима могу да заједнички остварују циљеве, а овде је један народ подељен Дрином и има мука да докаже да све што раде у Србији има утицаја на Српску и обрнуто''.

Навео је да се прави политичари у Србији руководе жељама свог народа и у Београду и у Пироту, Крагујевцу ... „не само овде, већ да се повежемо потпуно”.

Николић је још једном поновио да ће се Србија и Српска повезивати, а да је, што се тиче Србије, РС један део који жели да се развија заједно са свим осталим у Србији.

''Поносан сам што коначно и у Србији и у Српској постоје руководства која мисле на оба дела српског народа истовремено'', рекао је Николић .

Према његовим речима, РС је у Босни и Херцеговини и Србија то поштује, али Србија има обавезу а не само право да сарађује са Српском како би се оствариле жеље свих грађана Српске и Србије.

Председник РС Милорад Додик је рекао да ће мост Братољуб већ крајем августа у потпуности бити завршен и стављен у функцију.

Како је рекао, мост је веома важан за становништво тог краја Србије и РС и да зато и има назив Братољуб, у њега су уложена огромна средства, Србија је финансирала изградњу комплетног моста, а Република Српска урадиће прилазне путеве са друге стране, док ће дирекција за индиректне послове одвојити средства за изградњу граничног прелаза.

Он је истакао да је добро што ће бити само једна процедура на прелазу на коме ће моћи да се одвија и робни саобраћај, наводећи да на подрчију од Зворника до Вишеграда више од 80 километара не постоји ниједан гранични прелаз тог типа, што само говори колико ће тај прелаз бити важан за грађане и привреду у Србији и РС.

''Мост спаја обале Дрине која је митска река за наш народ и ми на овај начин показујемо и доказујемо наше упорно опредељење за јединство српског народа и на једној и на другој обали Дрине. РС је загледана у Србију, РС се радује снази Србије и њеном економском и сваком другом јачању'', навео је Додик.

Он је нагласио да РС планира своју будућност добрим односима и сарадњом са Србијом и да покушавају конкретним корацима, као што је мост, то да ураде.

Додик је додао да ће тај мост остати иза нас да сведочи о тешком времену за наш народ , али и одлучном да прави мостове како би се спајали.

(Танјуг)

Коментари18
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Biljana
Mostovi spajaju ljude, gradove, narode..treba ih graditi.
Зорица Аврамовић
Братољуб! Нисам чула да постоји лепше име моста игде у свету! И још спаја реком раздвојени народ истог имена, истог језика, исте вере, исте историје, истих циљева... Свака част РС и Србији, пројектантима, градитељима (и сви домаћи, која милина), народу који се све чвршће спаја и повезује... Дивне ли жеље председника Николића, испунила му се дабогда! Кад се братска срца сложе, и олово пливат, може!!!
Marijana
Pocele su nam se desavati i lepe stvari, konacno! Sve pohvale za ponasanje lidera, posle svega sto nas je pratilo u istoriji ovo je iznenadjenje! Gradjani bi se takodje trebali uglrdati na njih i usvojiti novi obrazac ponasanja. Bez mrznje. Sta je bilo bilo je!
Branko Kostic
Treba da gradimo mostove, materijalne ili simbolicne, potrebni su nam da nas spajaju.
Anka
Bravo Srbi! Lijepo vas je vidjeti zajedno. Neka vam je sa srecom!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.