Четвртак, 09.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Весна Калабић: Мој деда је био велики човек светла образа

Ве­сна Ка­ла­бић и адво­кат Го­ран Бран­ко­вић (Фо­то С. Ћи­рић)

Ва­ље­во – Ко­нач­но је исти­на иза­шла на ви­де­ло, иако је про­шло 70 го­ди­на. Ова од­лу­ка је са­мо до­каз да је прав­да спо­ра, али до­сти­жна. Тим ре­чи­ма је Ва­љев­ка Ве­сна Ка­ла­бић за „По­ли­ти­ку” про­ко­мен­та­ри­са­ла од­лу­ку Ви­шег су­да у Ва­ље­ву да при­хва­ти зах­тев за ре­ха­би­ли­та­ци­ју ње­ног де­де Ни­ко­ле Ка­ла­би­ћа, не­ка­да­шњег ко­ман­дан­та Гор­ске гар­де Ју­го­сло­вен­ске вој­ске у отаџ­би­ни.

Ве­сна је зах­тев под­не­ла 2012. го­ди­не.

Пет го­ди­на је тра­јао вр­ло сло­жен по­сту­пак у ко­јем је ана­ли­зи­ра­на обим­на до­ку­мен­та­ци­ја и са­слу­ша­ни број­ни све­до­ци, да би ко­нач­но су­ди­ја др Дра­ган Об­ра­до­вић до­нео од­лу­ку да ре­ха­би­ли­ту­је Ни­ко­лу Ка­ла­би­ћа.

Ре­ше­њем о ре­ха­би­ли­та­ци­ји суд је утвр­дио да се ни­шта­вим од тре­нут­ка до­но­ше­ња сма­тра се­дам од­лу­ка Др­жав­не ко­ми­си­је за утвр­ђи­ва­ње рат­них зло­чи­на оку­па­то­ра и њи­хо­вих по­ма­га­ча то­ком Дру­гог свет­ског ра­та, до­не­тих од мар­та до сеп­тем­бра 1945, као и че­ти­ри од­лу­ке Зе­маљ­ске ко­ми­си­је за утвр­ђи­ва­ње рат­них зло­чи­на оку­па­то­ра и њи­хо­вих по­ма­га­ча то­ком Дру­гог свет­ског ра­та, до­не­те од апри­ла до ок­то­бра 1945, ко­је се од­но­се на Ни­ко­лу Ка­ла­би­ћа. Ни­шта­вим се сма­тра и ре­ше­ње Сре­ског су­да у Ми­о­ни­ци од 11. сеп­тем­бра 1946, ко­јим је Ка­ла­би­ћу кон­фи­ско­ва­на не­по­крет­на имо­ви­на. Ни­шта­ве су и све прав­не по­сле­ди­це ових од­лу­ка, кон­ста­то­ва­но је у ре­ше­њу Ви­шег су­да у Ва­ље­ву и на­ве­де­но да се ре­ха­би­ли­то­ва­ни Ни­ко­ла Ка­ла­бић сма­тра нео­су­ђи­ва­ним.

– Ни­ко­ла Ка­ла­бић, мој де­да, био је ве­ли­ки чо­век све­тла обра­за и све дру­го што су пи­са­ли и при­ча­ли за ње­га је не­и­сти­на. Мо­ја по­ро­ди­ца је па­ти­ла све ове го­ди­не, а са­да смо срећ­ни и по­но­сни јер зна­мо да је за­слу­жио да бу­де ре­ха­би­ли­то­ван. Са­мо ја знам шта су пре­жи­ве­ле мо­ја мај­ка и ба­ка, Ни­ко­ли­на су­пру­га, и ја са њи­ма – из­ја­ви­ла је Ве­сна Ка­ла­бић, уз за­хвал­ност сви­ма ко­ји су свих ових го­ди­на би­ли уз њу и ње­ну по­ро­ди­цу и ве­ро­ва­ли у прав­ду и исти­ну. 

Ва­љев­ски адво­кат Го­ран Бран­ко­вић, Ве­снин пу­но­моћ­ник у по­ступ­ку по зах­те­ву за ре­ха­би­ли­та­ци­ју, сма­тра да је ово ве­о­ма зна­ча­јан тре­ну­так за по­ро­ди­цу Ка­ла­бић, јер је по­сле ви­ше­де­це­ниј­ског ана­те­ми­са­ња и бла­ће­ња ње­ног име­на ко­нач­но до­ка­за­на и утвр­ђе­на исти­на ко­ја се огле­да у од­лу­ци Ви­шег су­да у Ва­ље­ву. 

– Ова од­лу­ка са­др­жи нео­бо­ри­ве до­ка­зе да Ни­ко­ла Ка­ла­бић ни­је на­род­ни не­при­ја­тељ и рат­ни зло­чи­нац. Он је не­рет­ко ети­ке­ти­ран као из­дај­ник и де­нун­ци­јант, а ова од­лу­ка је са­мо уста­но­ви­ла оно на шта ар­хив­ски спи­си ука­зу­ју: да је био ча­стан офи­цир, уз­о­ран ко­ман­дант, увек одан и ве­ран кра­љу и отаџ­би­ни – кон­ста­то­вао је адво­кат Го­ран Бран­ко­вић и до­дао оце­ну да је ово би­тан мо­ме­нат и за исто­ри­ју рав­но­гор­ског по­кре­та, чи­ја је иде­ја че­сто ста­вља­на на стуб сра­ма.

Коментари21
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Горан
Прогутали сте удицу изједњачавања усташа и четника,коју су нам комунисти бацали од 1945. Кад нађете четнички логор сличан Јасеновцу у коме су четници убили 600.000 Јевреја и Хрвата,можда ће то и моћи. Зар се започињање грађанског рата, убијање припадника свог народа који се боре за краља и отаџбину ,у већ окупираној земљи,а све ради увођења комунизма ,не сматра тероризмом у свакој нормалној земљи?
милутин
@Леон Давидович: "За Вас је очигледно антифашизам једнако комунистичка идеологија." - Када је 1945. решавано национално питање у Југославији, право на самоопредељење је добило и 1.400.000 Словенаца, 900.000 Бошњака, 800.000 Македонаца, па чак и 400.000 Црногораца. Скоро 2.000.000 Срба преко Дрине, преосталих после геноцида, остало је без икаквих права, огромне српске територије расподељене између хрватске и бошњачке републике, а становништво предвиђено за елиминацију. То је тај ваш "антифашизам".
Леон Давидович
Једна ствар је говорити о грешкама самих комуниста у рату и после рата, подржаћу увек да треба говорити и о томе да је више невиних људи погубљено, али наравно увек са доказима. Али не може се измишљати лажна историја. Не може се рећи да се НОП није борио против Осовине и НДХ, а то управо многи потенцирају. Не може се говорити лаж и то сматрати историјом. Не сматрам да су паметно решили унутрашње уређење Југославије али није истина да су само други народи добили право на самоопредељење али не и Срби. Републике Хрватска и БиХ биле су једнако и републике Срба као и Хрвата, а БиХ и муслимана (кад су их прогласили нацијом). Ствар је у томе што деведесетих нико није поштовао Устав и све што су урадили сецесијом поготово Хрватске и БиХ, а наравно и других, урадили су противуставно и противзаконито. А што Срби тада нису били јединствени и нису бранили своје територије то је друго питање?Зашто и краљ Александар није решио паметније унутрашње уређење имао је већа овлаштења него ови 1945
Slavisa Petrovic,1936
Госпођо, Својим очима сам видео.Крај фебруара1944.Наишла је преко мог села Лозња Горска гарда команданта Николе Калабића .Непрегледна колон. Из колоне се издвоји човек са кожним торбаком,звани Цановац, одредски егзекутор-кољаш.Пред оца и мог старијег брата на снег је простро свилену мараму,просуо је садржину из кожне торбе.Била су то увете покланих људи.Та боја и тај човек не излази из сећања.Јесте ли чули за тог вампира Цановца страх је сејао ,да. Он је увек био у пратњи Николе Калабића. Можда ви за Цановца не знате. Никола је знао. Ваљевске судије биле су дужне да знају.
Zoran
Sto se tice istorije jasno je ko je dobio orden od Trumana i DeGola to nije Pavelic, ovo ne znaci da neki cetnici nisu cinili zlocine. Sto se tice ove teme to je imovinsko pitanje i tako ga treba i zvati.
Novosađanin
U komentarima se mogu pročitati samo otrcane komunističke mantre. Jedino još u Srbiji postoji žal za komunističkim vremenima i jedino se još u Srbiji ćuti o žrtvama komunističkog terora.
Леон Давидович
За Вас је очигледно антифашизам једнако комунистичка идеологија. Па што се онда Русија не одрекне Црвене армије и њене победе? Стално се говори о жртвама комунистичког терора. Реално нећемо рећи да тога није било. Али ја у коментарима нигде не могу прочитати да се помињу они који су погинули у борбама против партизана. А у свим ратним извештајима писало је погинуло у борби толико и толико тих и тих.Да ли су и њих сврстали под ставку стрељани? А где су они што су помрли по планинама Босне 1945. од болести и глади. Где су они изгинули у Лијевче Пољу (истиа ти су били из Црбе Горе и Херцеговине, нешто из Санџака), где су они што нису положили оружје 9. маја па су их после тога сматрали људима ван закона и правила и закона ратовања и ликвидирани су негде у завршним борбама итд.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.