Субота, 18.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Влада је радила на резултату, не на популарности

(Фото Танјуг/Раде Прелић)

Одлазећи премијер Александар Вучић рекао је вечерас да владу напушта не без емоција, посебно владу која је направила резултат, јер је радила у интересу будућности, а не популарности и рејтинга, а да се кандидовао за председника како би спречио да се врате на власт они који су урушавали земљу.

„Морали смо да знамо да је пред нама будућност, а не само да купујемо тренутну подршку народа”, рекао је Вучић за Пинк телевизију у последњем интервјуу у својству председника владе.

Он је рекао и да зна да људи у Србији живе тешко, али да долазе нова времена, која је, како је подсетио, још раније називао златним добом, те најавио значајно повећање плата у јавном сектору.

Ниш добија најмодернији клинички центар, пенали за кашњење
Одлазећи премијер Александар Вучић рекао је вечерас да ће Ниш добити најбољи клинички центар, а да ће они који су одговорни за кашњење радова морати да плате пенале.Он је, гостујући на телевизији „Пинк”, указао је да је постојао проблем када је прављен уговор, да је ранија власт дала посао фирми која је дала цену мању за девет милиона евра, уз договор да, када добије тендер, влада одобри анекс уговора вредан десет милиона евра.„Међутим дошло је до промене власти и нисам одобрио анекс. Зато су узимали подизвођаче који су радили за најнижу цену и исцедили их максимално, те због тога касне у свему”, рекао је Вучић.Најавио је да ће зато бити санкција, јер по уговору за кашњење морају да плаћају пенале.Ниш ће, како подвлачи, добити најбољи клинички центар, да ће пацијенти имати на располагању установу налик на „хотел са пет звездица”, истичући да радови напредују.Вучић је казао да влада у клиничке центре улаже 180 милиона евра.Оценио је и да је здравство у протекле три године највише напредовало, да је урађено оно што није за протекле четири деценије, те да ће бити урађено оно што се ради једном у 70 година.Подсетио је да 2013. Србија није, по питању здравства, била примљена ни на једну листу, а у протекле две године је поправила свој рејтинг.Казао је да је задовољан медицинским особљем, али указује и да, на жалост, одлазе из земље, јер не можемо да се такмичимо са високим платама на западу. (Танјуг)

„У време фискалне консолидације питали су ме сваког дана када ћемо вратити плате. Међутим те мере су као када играте финале Лиге шампиона када морате да направите свеобухватни систем, да имате јаке играче са свих страна, да правите раст и напредак земље. Истрпели смо тешке критике и захвалан сам народу који је веровао у мене и владу коју сам водио, као и план и програм”, рекао је он.

Подсетио је да је, када је преузео владу, у Србији просечна плата била 354 евра, а данас је 403 евра.

Према његовим речима, ове године ће се плате у јавном сектору драстично повећати и сви ће имати веће плате.

На основу тога ће пре краја године просечна плата износити око 445 евра, а идуће године, како додаје, ако се одржи фискална стабилност, можемо да се приближимо просечној плати од 500 евра.

Говорећи о незапослености, Вучић је рекао да је са 25,9 одсто у 2012. она пала на 15,3 одсто у 2016.

„У 2017. је незапосленост већ 13 одсто, а очекујемо до краја године да она буде још нижа. Можете да кажете шта желите, али ја мислим да је то озбиљан резултат. У последње три године незапосленост стабилно иде на доле”, рекао је Вучић.

Казао је да је то све успело захваљујући дисциплини, одговорношћу владе и поверењу народа.

„Успели смо што нисмо одговарали са „да” када су долазили да штрајкују. Називали су ме свакаким именима - све сам то, али не дам паре зато што смо морали да спустимо ниво јавног дуга и да знамо да је пред нама будућност, а не да купујемо наклоност”, истакао је Вучић.

Упитан за емоције поводом одласка из владе рекао је да му није свеједно.

„Можда ће се неки радовати, биће мање дисциплине и повишеног тона. Није ми свеједно”, рекао је он додајући да је влада радила дисциплиновано.

Подсетио је да је најављивао да ће напустити владу када странка коју води буде имала 26 одсто подршке, а у овом тренутку има преко 55 процената, што је незабележно од увођења вишестраначког система.

Рекао је и да Србија фискално веома добро стоји, да има проблема са неким јавним предузећима, али и да следи још тешких и болних мера.

„Тежак је закон о платама, некима се неће допасти, јер се ради о расподели, а не о повећању или смањењу плата. Имамо проблема са неким јавним предузећима, пре свега у хемијском комплексу - МСК и Азотара. Али, не у овом тренутку, да буде јасно, али ћемо имати проблеме када буде повећана цена гаса. Имамо проблема и са РТБ Бором, али борићемо се. Клечим пред кинеским пријатељима да помогну као што сам и за Железару која данас производи профит”, рекао је он у емисији ТВ Пинк.

Он је подсетио да су за време његове владе направљени тешки резови, спроведене мере консолидације што је било најтеже прогутати, а ту је и закон о стечају.

На оптужбе да се држава сада задужује за 10 милијарди каже да су то измишљотине.

Подсећа да је Србији повећан кредитни рејтинг, док је земљама у окружењу смањиван.

Такође, навео је да је БДП за шест милијарди већи него 2009. већи, а догодине за још милијарду.

Вучић, међутим, каже да ће Србија бити на „зеленој грани” када се буде приближила томе да инвестиције премаше 21 одсто БДП.

„Раст је све вредност коју створите на територији земље у једној години. Сада стварамо 37 милијарди долара али док не дођемо до 60 милијарди бићемо сиромашна земља а то ће бити за десетак година”, рекао је Вучић. (Танјуг)

Нећу се одрећи Косова, али морамо отворити све болне теме

Изабрани председник Александар Вучић рекао је вечерас да са ступањем на дужност шефа државе има намеру да отвори питање Косова, премда нема намеру да га се одрекне.

„Заклећу се на Уставу. Немам право да се одричем Косова, али ми морамо да отворимо ту тему”, рекао је Вучић, одговарајући на питање лидера ЛДП

Чедомира Јовановића да ли ће као председник земље раскидати Гордијеве чворове који замагљују европску перспективу земље, пре свега када је реч о Косову.

Вучић Шешељу:Јоргованка одговорно ради
Одлазећи премијер и изабрани председник Александар Вучић изјавио је вечарас да је гувернерка НБС Јоргованка Табаковић одговорно радила и сачувала стабилност динара.
Он је, одговарајући у емисији Пинк телевизије на питања лидера СРС Војислава Шешеља преко линка, рекао да је 2008. године евро био 81 динар, 6. августа 2012. године 117,56 динара, а да је данас један евро вредан 122,86 динара.
Како је рекао, то говори како је радила гувернерка Табаковић, а и о томе каква је стабилност постигнута заједничким радом НБС и владе.
Вучић је додао и да је претходник Табаковићке који сада „прича приче” за 35 одсто унизио динар за три године, а за време Табаковић за пет година свега три одсто је динар „пао” у односу на евро. (Танјуг)

„Нећу признати Косово, то није моја политика, али сам спреман да разговарам и да прихватим чињеницу да код нас има много митова и легенди”, рекао је Вучић.

Он је додао да ће се као председник бавити и неким другим стратешким питањима, као што су измене Устава Србије, у погледу овлашћења председника Републике, на пример, те образовањем.

На питање Чедомира Јовановића да ли ће бити председник свих - и оних који су гласали за њега и оних који су протестовали, Вучић је, подсетивши колико је убедљиво победио све остале опције различите оријентације, рекао да „ништа није подељено” у Србији.

Лидер ЛДП Чедомир Јовановић је поставио питање који ће први корак бити Вучићев по преузимању председничке функције, да ли ће бити председник свих.

Јовановић је поставио и питање политике национализма, ситуације на Косову и Метохији и европске политике. (Танјуг)

Одговорне државе не објављују прислушкиване разговоре

Одговорне државе не објављују прислушкиване разговоре, рекао је вечерас одлазећи премијер Србије Александар Вучић поводом објављивања информација о праћењу новинара Мирослава Лазанског у Македонији.

„У Србији се прислушковани разговори у медијима нису објављивали протеклих година, барем не они после 2012. године. Наравно да их има, у складу са законом, али не у медијима. Одговорне државе се понашају на одговоран начин”, истакао је он гостујући на телевизији „Пинк”.

Упитао је зашто су македонске власти уопште пратиле и прислушкивале новинара Лазанског, те рекао је да је срамота шта је урађено и што се неко поноси тиме што је објавио те прислушкиване разговоре.

Мисли и да иза пуштања транскрипата не стоје македонске, већ једна западна служба.

Лазански је са припадником српске тајне службе, према порталу Крик, позивајући се на прислушкиване разговоре, за које тврде да су процурили из македонске тајне службе, наводно спроводио медијску пропаганду у Македонији у корист бившег премијера Николе Груевског и руске политике.

Лазански је реаговао да не разуме шта је спорно са његовим контактирањем са припадницима наше амбасаде и што је објавио текст о томе како је видео догађаје у Македонији. (Танјуг)

Бирам српску столицу, нећемо у НАТО

Изабрани председник Александар Вучић изјавио је вечерас да је пут ка ЕУ за Србију веома важан, али да наша земља нема жељу и аспирацију да уђе у НАТО.

Одговарајући на питање лидера СРС Војислава Шешеља докле мисли да седи на две столице и да води политику и Русија и ЕУ, Вучић је одговорио:

„То нису две столице. Он је тај који бира једну од две столице са стране, а ја бирам једну, ону у средини, а то је српска столица. Нећу да бирам било чију другу столицу”.

Он је подсетио да Србија у земље ЕУ извози две трећине производа, односно 67 одсто, а 20 одсто у регион, у којем су све земље на путу ка ЕУ.

На констатацију да је највећи број инвестиција у Србији из западних земаља и ЕУ, и на питање да ли су Руси нудили неку инвестицију, он каже:

„Јесу, и они ће да улажу, ту је РЖД, која обнавља наше железнице.„

Што се тиче НАТО, Вучић каже да Србија не изражава зељу за уласком у тај савез.

„Био сам на савету НАТО и свима сам рекао да немамо ту аспирацију. Они траже прво да се изјасните, па онда износе свој став. Наша намера је да будемо војно неутрални, желимо да будемо ван војних блокова”, поручио је он, додавши да смо због тога улагали у нашу безбедност.

У том контексту подсетио је да су војска и полиција обновили униформе, да стиже 9 нових хеликоптера и да у року од 60 дана стижу руски МИГ-ови.

Најавио је да ће 1. септембра извршити смотру 1.500 војника са најбољим могућим наоружањем.

„Наша је одлука - супер је, сарађујемо са НАТО и са ОДКБ, али желимо да имамо своју војску, чисто небо, да се тако понашамо. То је и наше историјско право”, закључио је. (Танјуг)

Вучић: Минимална цена рада 140 динара до краја године

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је вечерас да би до краја године минимална цена рада могла да буде 140 динара, али да ће то бити на Влади Србије да донесе одлуку.

„Минимална примања смо већ увећали. Радни сат смо повећали са 121 динар на 130 динара, уз пуну сагласност и подршку синдиката. А моја идеја је да повећамо и на 140 динара до краја године, али то ће влада одлучити”, рекао је Вучић гостујући на телевизији Пинк.

Он је објаснио да ће тиме зараде оних који најлошије живе бити повећане за осам одсто.

„Сада то можемо да учинимо у јавом сектору. Морамо да видимо да ли приватни сектор то може да поднесе, а мислим да може”, рекао је Вучић.

Вучић је, на питање лидера СРС Војислава Шешеља када ће бити надокнађене плате које су смањене пре две године, рекао да председник радикала није упућен и да су оне већ повећане.

„Плате у јавном сектору, осим радницима јавне управе, враћене су свима. Просветари имају минимално већу, војска и полиција за један одсто нижу, али свима је враћено, сем људима у влади, у јавној управи”, рекао је Вучић.

Премијер је додао да ће сви имати повећање до краја године за девет, десет или 11 одсто, али да ће ту одлуку донети Влада Србије. (Танјуг)

Коментари13
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Aleksandar Mihailovic
Kada država reketira penzionere, otima njihovu imovinu, pa se hvali zbog "fiskalne konsolidacije",sve drugo pada u vodu i čini se neozbiljnim.Kakvi rezultati,kakvi bakrači,kakvo povećanje plata i minimalne cene rada od 140 dinara?Država MORA da obezbedi da minimalne plate budu u visini cene potrošačke korpe,penzije takođe,a za sve plate iznad 85% od plate,te da penzioni fond bude samoodrživ,ne da se rasprodaje."Nema para", kažu i mažu,ima,koliko hoćeš,ali se pljačka na svakom koraku a najlakše je istresati se na penzionerima. 10 milijardi evra se godišnje ukrade od budućnosti Srbije na poreskim utajama,akciznim,carinskim,na radu na crno,u sivoj ekonomiji,na gangsteraju oko krađe struje,iz JP,u javnim nabavkama,..na svakom koraku,gde korupcija dostiže pandemijske razmere.Tu država nesme da zucne jer joj je pravosuđe logistika organizovanog političkog kriminala,pola funkcionera u istoj bratiji,a ti kradljivci budućnosti dece koja odlaze u beli svet, finansiraju"eksperte" i "reformatore".
Радосав Грујичић
Ја би да ми неко појасни или одговори како да схватим сва ова објашњења да нам је боље ,ја из дана у дан све више радим а све мање имам и све лошије живиш . Дали је у питању сенилност или обмана јавности од водећег руководства државе ,Можда нас погрешно информишу корумпирани медији . Ја више ничем не верујем осим ако није рекао Вучић пренео Пинк и објавио Информер
zoran g
Sve je sjajno ali nekih odgovora uporno nema. Npr, Premijer u odlasku nas je sinoc, sve uz dijagram obavestio da je smanjena stopa nezaposlenosti za 50%. Zvanicni podaci NBS kazuju drugo - 2012 je bilo 780.000 nezaposlenih a u martu 2017. god 690.000. Cudna neka matematika. Da li je jucerasnja potvrda suda o nagodbi Dragana Djurica sa Tuzilastvom za visemilionsku pljacku model resavanja spornih privatizacija? Prosecna plata 404 evra? Da li je to bruto ili neto iznos (tesko da je i bruto jer vecina privatnih poslodavaca ne uplacuje poreze i doprinose). Javni dug je porastao sa 15 na 25 mlrd dolara. Nismo dobili informaciju gde je upotrebljen taj novac jer za placanje starih dugova evidentno nije otisao. Sta bi sa spijunima u MUP, atentatom u Jajincima...
Славиша Гавриловић
Стабилност курса остварена је прије свега: 1. замрзавањем плата и смањењем пензија, тј. обарењем тражње, 2. задуживањем државе у конвертибилним валутама и продаја знатног дијела тих девиза, чиме је вјештачки одржаван курс динара; У свему овоме Народна банка није играла никакву улогу, па за то не заслужује, нити похвале нити покуде.
miroslav
zbog cega onda reklamiranje u tabloidima, vickasta predsednicka kampanja, spotove uzasa narod je vec zaboravio jer su odradili posao, cemu ovoliko pojavljivanje iskljucivo "njega" na tv u svaki dan, svaki sat , svaki minut, dok narod skapava a drzava je prljava i zapustena, "on" je ubedjen da je postigao neki rezultat, 140 dinara satnica???? pa to je ispod svakog dostojanstva coveka, i to igranje sa datumima, vec je preraslo u manir koji vredja zdrav razum,,,stalno koketiranje sa povecanjem plata, kome? i gde,,,izgleda da je u ovoj drzavi ostao takav narod koji nikada nije procitao ni jednu knjigu o psihologiji, psihoanalizi, o tehnikama manipulacije, i onda slepo veruje, jer gde "on" veliki da nesto slaze,,,, a za svo to vreme, mladi, lekari, naucnici napustaju zemlju u potrazi za normalnim zivotom, za svoju decu a i za njih,,,,a ostaju samo bahati poslusnici i sacica normalnih ljudi koja se povlaci pod najezdom, nestrucnih i neskolovanih "strucnjaka"

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.