Субота, 18.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Мир није заувек дат, на њему се ради сваки дан

(Фото Танјуг / Тања Валич)

КРАЊ – На данашњем скупу доминирају речи мир, стабилност, смањење запаљиве реторике, али мир и стабилност нису нешто што је заувек дато, на томе морате да радите на дневном, недељном и месечном нивоу, поручио је данас председник Србије Александар Вучић.

Вучић је, у изјави новинарима у Брду код Крања, уочи почетка овогодишњег састанка лидера југоисточне Европе, Процеса „Брдо - Бриони”, рекао да у политици и односима међу државама нема превише љубави, већ много интереса, али да је важно да сви упуте сличне или исте поруке.

Председник Вучић са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем (Фото Танјуг / Т. В.)

Председник је подсетио да је јутрос, на маргинама форума, имао билатерални састанак са чланом Председништва БиХ Драганом Човићем, да ће се састати и са македонским председником Ђорђом Ивановим и председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, али да ће разговарати и са осталим лидерима.

„Следећа прилика за разговоре је инаугурација у Београду, 23. јуна, где очекујем да сви дођу”, рекао је Вучић.

Он је најавио и да ће на самиту, односно и на радном ручку и на пленарној седници, покренути тему економског повезивања, односно регионалној економској зони.

„Нећу од тога да одустајем. Бићу досадан као стеница. То је регионална економска зона, јединствено тржиште, да покушамо да направимо за западнобалканску шесторку, односно пет плус један како ми кажемо, али и за близе односе и са земљама ЕУ из региона, односно са Хрватском и Словенијом”, рекао је Вучић.

Председник је рекао да је у складу с тим разговарао са Човићем око учешћа Србије на Мостарском сајму, на којем ће бити покровитељ.

„То није било могуће раније и мислимо да уложимо и озбиљан новац и представимо Србију и у Херцеговини на најбољи могући начин, да додатно будемо фактор који ће да приближава српски и хрватски народ и верујем да ћемо имати успеха по том питању”, рекао је Вучић. (Танјуг)

 

Вучић: Много тешких речи, боље и то али да буде мир

КРАЊ - Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас, након пленарног састанка Процеса „Брдо- Бриони” да у региону нема љубави, али да постоји потреба да се разговара и чува мир и стабилност.

Вучић је у изјави за медије у Брду код Крања рекао да је заједно са македонским председником Ђорђом Ивановим разменио „тешке и оштре речи са албанским представницима”, али да је и то боље него да се такве ствари пренесу на улице.

Вучић састанцима са Штајнмајером и Ивановим завршио посету
КРАЊ - Председник Србије Александар Вучић је, одвојеним састанцима са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером и Македоније Ђорђем Ивановим, завршио боравак на Брду код Крања, где је учествовао на састанку Процеса „Брдо - Бриони”.Вучић је разговарао са Валтером Штајнмајером, који је ове године почасни гост самита „Брдо - Бриони”, а затим Ивановим.Ово је била прва посета Александра Вучића некој страној земљи од како је 31. маја положио заклетву и преузео дужност председника Србије. (Танјуг)

Председник Србије је рекао да не памти тако оштру и тешку дискусију са косовским председником Хашимом Тачијем, али да је, заједно са Ивановим, недвосмислено показао шта је истина у понашању људи из Приштине и заговарању велике Албаније.

„Покушали су да кажу да су то измишљотине Београда и морам да кажем да је македонски председник Ђорђе Иванов у потпуности подржао све аргументе које сам изнео и био веома оштар, тако да је некоме изгледало као да смо правили блок Србија и Македонија против двојице албанских представника, што није био случај”, рекао је Вучић.

Он је ипак нагласио да је добро што је расправа била оштра и отворена и што знамо да ће бити потребно много труда да се уложи како би сви у Европи и свету разумели позицију Србије.

„И данас сам им рекао да ми разумемо да Албанци Косово сматрају независним, али да они морају да уђу у наше ципеле и да разумеју да Србија не сматра Косово независном државом и да око тога нема никакве сагласности”, рекао је Вучић.

Председник је додао да је најважније да сви добро разумеју да проблеме треба решавати дијалогом.

„И боље је да ми на овакав начин разговарамо него да се то пресели на терен. Докле год је то у тим водама, то је добро, али су велике разлике приказане”, рекао је Вучић. Вучић је рекао и да је немачки председник Франк Валтер Штајнмајер рекао да сви, када оду код председника Европске комисије Жана Клода Јункера, говоре о љубави у региону, које нема.

„Али има потребе да се разговара и чува мир и стабилност, али то није љубав. Имамо драматично различите интересе који ће постојати и у будућности, добро је да их на такав начин дефинишемо и ту никакве љубави нема”, закључио је Вучић.(Танјуг)

 

Не одговарам на Тачијеву трик-изјаву

КРАЊ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је изјава косовског председника Хашима Тачија о уласку у Европску унију, заправо трик-изјава на коју неће да одговори како на би нашкодио територијалном интегритету и суверенитету наше земље нити нашим економским односима.

Вучић је, одговарајући на питања новинара у Брду код Крања, рекао да је Тачијева изјава „да не може да замисли да ЕУ у своје чланство прими Србију пре Косова”, заправо трик-изјава јер шта год да одговори на њу, Албанци би имали спремљен одговор.

„Ако кажем да је то смешно, рекли би да ми признајемо да Косово није Србија и да не желимо да уђемо заједно. Ако ја кажем ући ћемо заједно, онда ће други људи рећи да ми желимо да кажемо да смо на истом нивоу и да смо до истог нивоа европског пута стигли докле је стигла Приштина”, рекао је Вучић.

Председник Србије је поручио да ће се уздржати од сваког одговора, јер не жели да нашкод ни нашим економским интересима, нити жели да потцењује реформе које смо до сада спровели, као ни да наруши територијални интегритет Србије.

„Само нека се они једино или искључиво баве Београдом и Србима, наше је да радимо и сарађујемо са њима”, истакао је председник.

Вучић је додао да га више занима да данас Тачија пита докле је Приштина стигла са својом документацијом за ауто-пут, за онај део који треба да иде поред Подујева ка Приштини, јер је, како је рекао, то за нас важно.

Председник Србије Александар Вучић, председник Словеније Борут Пахор, председник Црне Горе Филип
Вујановић, председник Македоније Ђорђе Иванов и председник Косова Хашим Тачи (Фото Танјуг / Т. В.)

„То је важно и за Србе који живе у Грачаници, читавом Косовском поморављу, и за Србе у Метохији, и Штрпцу пре свега, а да не причам колико је то важно за економију, успостављање бољих односа између Срба и Албанаца. Они нека говоре тешке речи, ми нећемо да изговарамо тешке речи”, рекао је Вучић.

Председник је указао да косовски Албанци и без изборне кампање немају друге теме до Србије.

„Али ми имамо друге теме, а то је како да унапређујемо наше односе, како да продајемо још више наше робе Приштини, важно је да будемо што је могуће економски успешнији”, рекао је Вучић.

Вучић је нагласио да подстиче српске приватнике и државне компаније да раде са Албанцима у Албанији, са Албанцима на Косову и Метохији и да не види у томе никакав проблем.

„Мислим да је то здраво и разумно опредељење и за то ћу се увек залагати”, рекао је Вучић.

Председник је на питања у вези са претњама Рамуша Харадинаја њему и Србији рекао да Харадинај прети сваки дан.

„Од онога Вучићу немој да се качиш са мном до некаквог непријатељства... Ми ћемо гледати да избегнемо непријатељства. Албанци су озбиљан, вредан, одговоран народ и желимо да имамо добре односе са њима” подвукао је Вучић. Председник је поновио да није нарочито уплашен силом или силом Харадинајевих аргумената.

„Плашим се да неко ко безброј пута мора да понавља колико је јак, као дете које црта коња па не личи на коња и мора да напише испод да је коњ, али изгледа да неки нису успели да одрасту у међувремену”, рекао је Вучић.

Упитан о наставку бриселског дијалога, Вучић је рекао да је Београд за то увек спреман и да очекује да ће ускоро и бити настављен. (Танјуг)

 

Заједничка мука – „Агрокор”

КРАЊ – Председник Србије Александар Вучић поручио је да ће и данас на састанку лидера југоисточне Европе, Процеса „Брдо - Бриони”, потенцирати тему економског повезивања, односно регионалне економске зоне, и да сви имају „заједничку муку - Агрокор”.

Вучић је, у изјави новинарима уочи почетка састанка, рекао да Србвија не осећа финансијске последице, у вези са дешавањима у Агрокору али има у смислу производње.

„Немамо проблем ни са Фрикомом, ни са Дијамантом, ни са Меркатор С, у смислу останка запослених људи. Али имамо проблем са добављачима који су смањили своје испоруке. А они мање произведу или више држе на залихама. Тиме губимо у БДП ми, а мислите какве проблеме по том питању имају Хрвати”, рекао је Вучић.

(Фото Танјуг / Т. В.)

Он је додао и да смањење кредитног рејтинга Агрокору свима прави проблеме, и БиХ и Србији и Хрватској.

„Ни криви ни дужни имаћемо проблема у наредном периоду и по том питању сам спреман са свима њима да у наредном периоду разговарам, да видмо шта да радимо. Сваки разговор је добар, лековит, прилика да се разговара о ситуацији у региону, али и прилика и да размишљамо о новим пројектима, о томе шта је то што заједнички можемо да направимо”, закључио је Вучић. (Танјуг)

 

Вучић: Немачка најважнија у ЕУ, важни добри односи

КРАЊ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да Немачка постаје „апсолутно најважнија земља” у Европској унији и да је од великог значаја за нас да са том земљом имамо најбоље могуће односе.

Вучић је, одговарајући на питања новинара шта очекује од сусрета са председником Немачке Франком Валтером Штајнмајером, рекао да се њих двојица веома добро познају и да је важно да унапређујемо билатералне односе.

„Не заборавите да Немачка по убрзаном темпу доводи инвеститоре у нашу земљу. Пре три године, када сам преузео владу, имали смо 18.000-19.000 запослених у немачким компанијама, а данас имамо 33.000-33.500”, подсетио је Вучић.

Он је нагласио да тај број мора да се повећава до 50.000 запослених.

Председник Србије Александар Вучић, председник Словеније Борут Пахор и председница
Хрватске Колинда Грабар Китаровић
 (Фото Танјуг / Т. В.)

„Ми због тога морамо додатно да мењамо себе, да обезбедимо и виши степен владавине права, али и да наставимо економске реформе, јер без наставка економских реформи, дисциплине и договорности тешко да ћемо направити велике резултате”, сматра Вучић.

Председник је рекао да пред Србијом има много тешких обавеза које мора да испуни, попут оних у вези са завршетком седме ревизије са Међународним монетарним фондом.

„Ми ћемо гледати да ове године завршимо са суфицитом што се владиног дела тиче. Требало би суфицит у јуну да буде 5-6 милијарди, то ће на ових 12,5 милијарди бити око 18 милијарди. Верујем да можемо да издржимо других шест месеци да сачувамо суфицит”, рекао је Вучић. (Танјуг)

 

Велики део Европе и света на инаугурацији, респект Србији

КРАЊ – Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да на својој инаугурацији 23. јуна очекује присуство великог дела Европе и света које ће показати респект и поштовање, не према њему лично, већ према нашој земљи, односно њеној стратешкој позицији независне и суверене земље.

Упитан да ли ће сви учесници Процеса „Брдо - Бриони” добити позив на његову инаугурацију 23. јуна, Вучић је рекао да се не разуме у „те техничке ствари”, али да разговара са свим лидерима.

„Буквално велики део Европе и света доћи ће у Београд и није то част мени као председнику Србије, то је част нашој земљи. Ако ви можете да ме подсетите када смо тако нешто имали последњих 30 година, ја бих волео да то учините. Онда ћете схватити да нисмо били ни близу. и то говори да неки људи поштују стратешку позицију независне и суверене земље каква је Србија”, рекао је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић током ручка шефова делегација  у Замку на Брду код Крања
 (Фото Танјуг / Кабинет председника Србије)

Председник је рекао да из Русије и Сједињених Америчких Држава очекује високе званице, уколико је то могуће, „пошто то они не раде”, али и да први пут очекује високу владину делегацију из Кине, „што се апсолутно никада није десило”.

Вучић је рекао да очекује долазак председника Македоније Ђорђа Иванова, Црне Горе Филипа Вујановића, Словеније Борута Пахора, Хрватске Колинде Грабар Китаровић, све из Босне и Херцеговине.

Он је додао да верује да ће доћи и премијер Бугарске Бојко Борисов, званичници Румуније, премијер или председник Мађарске, делегација из Аустрије на највишем нивоу, председника Грчке... (Танјуг)

 

Нисам разговарао са Дачићем у вези са новим премијером, име после повратка из Казахстана

КРАЊ – Председник Србија Александар Вучић данас је рекао да ће име мандатара саопштити напон повратка из главног града Казахстана Астане где ће како је планирано боравити од 8. до 10. јуна.

Упитан да ли је са вршиоцем дужности премијера Ивицом Дачићем разговарао о новом премијеру, Вучић је новинарима у Крању рекао да су током пута видели да о томе није било речи.

Александар Вучић у обраћању новинарима (Фото Танјуг / Т. В.)

„Ниједну реч нисмо о томе нисмо прозборли. Били сте са нама. Имамо различите програме (у Крању) тако да ће претпостављам он имати интересантне разговоре са неким другим људима који су опет имали као мету Србију у преходном периоду, што није лоше што је добро и лековито”. рекао је Вучић.

Како је навео следеће недеље га чека такав распоред да нема ни милиметра слободног простора али да ће се и посао око премијера завршити и да ће по повратку из Астане саопштити име мандатара, односно, како је раније најавио ићи ће се у Скупштину Србије између 12. и 18. јуна.

У главном граду Казахстана 10. јуна почиње Експо 2017. (Танјуг)

Председник Републике Србије Александар Вучић са специјалним изаслаником
Министарства спољних послова за економску сарадњу са земљама
Западног Балкана и чланом Сената Републике Француске Аленом Ришаром
(Фото Танјуг)

Вучић са Ришаром

БРДО КОД КРАЊА - Председник Републике Србије Александар Вучић састао се на Брду код Крања са специјалним изаслаником Министарства спољних послова за економску сарадњу са земљама Западног Балкана и чланом Сената Републике Француске Аленом Ришаром.

Теме сусрета били су европски пут Србије и односи у региону, саопштила је председникова Служба за сарадњу с медијима.

Специјални изасланик Ришар је истакао да ће урадити све да нова Влада Француске настави добру сарадњу са Србијом.

„Ја сам уверен да ћемо наставити да развијамо добре односе. Председник Макрон је посвећен јачању Европске уније и решавању економских и политичких проблема Уније”, истакао је Ришар.

Председник Вучић честитао је на победи француског председника Емануела Макрона и изразио наду да ће уз нову енергију у француској политици та земља остати посвећена пријатељству са земљама региона. (Танјуг)

 

Штајнмајер позвао Вучића да посети Немачку

КРАЊ - Председник Србије Александар Вучић састао се данас са председником Савезне Републике Немачке Франком Валтером Штајнмајером, који га је позвао да посети Немачку.

Вучић је са Штајнмајером разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и проблемима у дијалогу са Приштином, као и о европском путу Србије.

Председник Вучић захвалио је Штајнмајеру на интересовању Немачке за балканске проблеме, као и на великом учешћу немачких инвеститора у Србији.

Он је обавестио председника Штајнмајера о економским реформама, које је српска Влада спровела, као и о плановима за развој привреде.

„Србија је стабилна земља са образованом и способном радном снагом. То је један од разлога што страни инвеститори долазе у нашу земљу,” истакао је Вучић.

Председник Немачке честитао је Вучићу ступање на дужност председника Републике Србије и упутио позив српском колеги да посети Немачку.

Он је нагласио да су немачки инвеститори поуздани, али опрезни.

„Немачки привредници желе да инвестирају у земље у којима је ситуација стабилна”, додао је Штајнмајер.

Председници Вучић и Штајнмајер састали су се данас на Брду код Крања након пленарне седнице лидера у процесу Брдо-Бриони. (Танјуг)

Председник Србије Александар Вучић са председником Македоније Ђорђем Ивановим
(Фото Танјуг/Т. Валич)

Вучић са Ивановим: Односи двеју земаља морају бити најбољи

КРАЊ - Председник Србије Александар Вучић разговарао је данас на Брду код Крања са председником Македоније Ђорђем Ивановим о односима двеју земаља, за које су оба саговорника истакла потребу да морају бити најбољи могући, саопштила је Служба за сарадњу с медијима председника Републике.

Председник Вучић је рекао да је неопходно градити те односе у свим сферама живота и радити на повећању трговинске размене у оба смера.

„Јужним краком Коридора 10 успоставићемо много бољу везу наше две земље. Наши народи су веома блиски. Учинићемо све да односи Србије и Македоније буду добри на свим нивоима”, истакао је Вучић и пожелео македонском колеги успех и напредак у будућности.

Председник Иванов честитао је Александру Вучићу победу на изборима за председника и изразио наду да ће у будућности радити на јачању односа двеју земаља, јер ближе суседе једни од других немамо.

Македонски председник прихватио је позив да присуствује инаугурацији председника Вучића 23. јуна ове године у Београду, наводи се у саопштењу. (Танјуг)

Коментари44
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Djuza A.
S malim zakašnjenjem, iz objektivnih razloga, pročitah ovu vest i pogledah, već prepoznatljive, kratke komentare. Šta reći? Pa ništa. Već viđeno. Možda je, ponekada, i dobro što "Politika" toleriše ovakvo bot-ovsko komentarisanje jer je to, po meni, pored ostalog, znak da nešto u nas ozbiljno ne štima. Inače bi, pomalo, počeli da se ulagujemo i uklapamo u, već, prisutnu melanholiju u koju smo zapali poodavna. Ovo nam, možda, dođe kao malo otrežnjenje kako bi, koliko-toliko, bili na oprezu. Ima ona stara: "ne jede se sve što leti"!
Zoran Popovic
Boze nas sacuvaj i sakloni. Da li ove komentare pisu razlicite osobe ili samo jedna?
@ Tip top
sve bot do bota komentira
Dragan
Dobrodosao
Nadica
Srpski narod je ponosan jer ima ovakvog predstavnika, sposobnog, smelog, pozitivnog

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.