Уторак, 04.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Борба против одумирања плодног Стига

Младе је тешко задржати на селу (Фото Т. Јањић)

По­жа­ре­вац – Плод­на сти­шка рав­ни­ца од­вај­ка­да ра­ђа и хра­ни Бра­ни­че­во, али мла­ди, из ге­не­ра­ци­је у ге­не­ра­ци­ју, одав­де одав­но бе­же у ино­стран­ство „тр­бу­хом за кру­хом”. Док се ог­њи­шта га­се, а род­не њи­ве и по­ља јед­ног од нај­плод­ни­јих де­ло­ва Ср­би­је оста­ју за­пар­ло­же­не, ме­шта­ни Сти­га у бе­лом све­ту тра­же „пре­ко хле­ба по­га­чу”. 

По­жа­ре­вач­ко се­ло Бра­да­рац, где хек­та­ре и хек­та­ре зе­мље на­па­ја ре­ка Мла­ва, јед­но је од се­ла у Бра­ни­чев­ском окру­гу ко­ја по­ла­ко из­у­ми­ру. У ов­да­шњој основ­ној шко­ли пре не­ко­ли­ко го­ди­на би­ло је дво­стру­ко ви­ше ђа­ка, иако њу по­ха­ђа­ју де­ца из чак два­на­ест окол­них, ма­њих се­ла.

До са­да ни­ко ни­је ус­пео да спре­чи од­лив љу­ди из ових кра­је­ва. Нај­но­ви­ји по­ку­шај по­те­као је упра­во из бра­да­рач­ке ОШ „Бо­жи­дар Ди­ми­три­је­вић Ко­зи­ца”, По­љо­при­вред­не шко­ле са до­мом уче­ни­ка „Со­ња Ма­рин­ко­вић” из По­жа­рев­ца и ов­да­шње По­љо­при­вред­не са­ве­то­дав­не и струч­не слу­жбе. Они су, под буд­ним оком гра­да, пот­пи­са­ли про­то­кол о са­рад­њи, са иде­јом да спре­че оси­па­ње де­це из обра­зов­ног си­сте­ма и по­љо­при­вред­них га­здин­ста­ва, као и исе­ља­ва­ње у ино­стран­ство. 

Про­је­кат је је­дин­ствен у Ср­би­ји. По­ве­зу­је два­на­ест ис­ту­ре­них оде­ље­ња шко­ле у Бра­дар­цу из то­ли­ко окол­них сти­шких се­ла са по­љо­при­вред­ним ин­сти­ту­ци­ја­ма.  

Пр­ви чо­век По­жа­рев­ца Ба­не Спа­со­вић про­то­кол је сим­бо­лич­но на­звао „фрон­том” на ко­ме се овај крај бра­ни и на­па­да. Реч је, ка­зао је, о ма­лом ко­ра­ку, али је ва­жно што се кре­ће од основ­не шко­ле.

– Бра­ни­мо се од оси­па­ња ста­нов­ни­штва са на­ше те­ри­то­ри­је ко­ји у по­тра­зи за бо­љим жи­во­том од­ла­зе у не­ке дру­ге зе­мље. На овај на­чин же­ли­мо да по­ша­ље­мо по­зи­тив­не сиг­на­ле ка­ко би ипак од­лу­чи­ли да оста­ну, јер ов­де има бу­дућ­но­сти за њих и њи­хо­ву де­цу – ка­зао је гра­до­на­чел­ник По­жа­рев­ца.

План пот­пи­сни­ка про­то­ко­ла је да, осим ђа­ка, укљу­че и ро­ди­те­ље и оста­ло ло­кал­но ста­нов­ни­штво и про­бу­де свест о по­љо­при­вред­ним и дру­гим по­тен­ци­ја­ли­ма Сти­га. Циљ је да основ­це и сред­њо­школ­це упо­зна­ју са са­вре­ме­ним на­чи­ни­ма об­ра­де зе­мље, да ко­ри­сте по­сто­је­ће ре­сур­се, а крај­њи до­мет је за­у­ста­вља­ње ма­сов­них ми­гра­ци­ја из овог кра­ја.

– Је­дан од ци­ље­ва је и раз­вој жи­вот­ног сти­ла, ства­ра­ње рад­них на­ви­ка, мо­ти­ва­ци­ја за уче­ње и оспо­со­бља­ва­ње за са­мо­стал­ни рад и жи­вот, по­ве­ћа­ње обра­зов­ног ни­воа ста­нов­ни­штва и по­ди­за­ње ни­воа све­сти о зна­ча­ју по­љо­при­вре­де у Ср­би­ји – ре­као је То­ми­ца Сто­ја­но­вић, ди­рек­тор шко­ле у Бра­дар­цу. 

За Ми­ни­стар­ство по­љо­при­вре­де и за­шти­те жи­вот­не сре­ди­не, ко­је је по­др­жа­ло про­то­кол, ово је при­мер до­бре прак­се ко­ји би оста­лим ре­ги­о­ни­ма тре­ба­ло да по­слу­жи као ма­три­ца.

– Ср­би­ја је ти­пич­но аграр­на зе­мља и нео­п­ход­но је под­мла­ђи­ва­ње ка­дра ко­ји жи­ви и про­из­во­ди на се­лу. Хај­де да еду­ку­је­мо де­цу из ур­ба­них сре­ди­на, да ви­де ка­ко је жи­ве­ти на се­лу, а оне са се­ла да упо­зна­мо са са­вре­ме­ним тех­но­ло­ги­ја­ма га­је­ња, са са­вре­ме­ним трен­до­ви­ма у по­љо­при­вред­ној про­из­вод­њи – ре­као је Ве­ли­мир Ста­но­је­вић, др­жав­ни се­кре­тар у ре­сор­ном ми­ни­стар­ству.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Dr.Sreten Bozic -Wongar
Sa bice koje je neplodno u Srpskom se upotrebljava rec " stirkinja ". Ako su nekome sejaku sve ovce u stadu stirkine onda njegovo stad izumire.
bice veselo
zaista aktuelna vest...od pre 30 ,i kusur godina...zadrzace mlade nova Srbija...Austrija ce izgubiti i ovu bitku...Samo da Krkobabic ozivi zadruge i poste,i gotovo...Dodju novinari,konstatuju napredak...I idemo dalje...!!!
Zoran Matejić
Beograd na vodi, Srbija ispod vode!
dzogi
ubise se sve mladi iduci u pozoriste. belu kugu ce premijerka sad da iskoreni.
milena milic
Zasto sela odumiru?Danasnja seoska omladina hoce kulturna dogadjanja koja se odrzavaju u gradovima a sela se zapostavljaju.Retko koje selo u vecernjim satima je povezano saobracajem sa gradom pa ako nemaju kola nista od pozorista,koncerta,sportskih dogadjanja pa zasto odlaze???Zsr se jos pitate.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.