Четвртак, 06.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Србија је спремна да се мења

Више од 6.000 гостију из региона и света присуствовало пријему поводом инаугурације председника Републике Србије
(Фото Бета/Eмил Ваш)
Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром дочекују председника САНУ Владимира Костића на свечаности у Палати Србија. ( Фото Танјуг/Тања Валич)
(Фото Танјуг/Тања Валич)
(Фото Танјуг/Тања Валич)
У разговору са Герхардом Шредером (Фото Танјуг/Тања Валич)
Свечаности је присуствовала и председница Хрватске Колинда Китаровић (Фото Танјуг/Тања Валич)
Председник Србије Александар Вучић са званицама током заједничког фотографисања на свечаности поводом преузимања дужности председника Србије. (Фото Танјуг/Раде Прелић)
(Фото Танјуг/Тања Валич)

Променили смо се и спремни смо да се мењамо, изнова свакога дана, Србија у коју сте данас дошли, у којој сте дочекани раширених руку и отвореног срца, не сања више о непријатељима, него ствара, на јави, пријатељства, а ми, које су створили ратови, желимо једну ствар више од свега – мир, овако је Александар Вучић, председник Србије, поздравио више од шест хиљада домаћих и страних гостију у Палати „Србија” на свечаном пријему поводом инаугурације за председника државе. Гости су у Палату „Србија” почели да стижу око 18 часова, а око 18.30 часова стигао је и председник Вучић са 

Рогозин: Русија у сваком случају подржава Србију
Потпредседник Руске Федерације Дмитриј Рогозин изјавио је вечерас, током свечаности поводом инаугурације српског председника Александра Вучића, да Русија у сваком случају подржава Србију.„Ми смо традиционални пријатељи, односи наших земаља су пријатељски”, рекао је Рогозин за РТС.Рогозин је, упитан да ли је са председником Вучићем разговарао и о санкцијама које је ЕУ продужила Русији, рекао да званична Москва зна да би српски народ требало да направи добар избор у својој политици у, како је рекао, врло компликованој политичкој ситуацији на Балкану у овом тренутку.„У сваком случају Русија подржава Србију”, поручио је Рогозин.Иначе, потпредседник Руске Федерације био је јутрос први саговорник са којим се Вучић састао билатерално. (Танјуг)

супругом Тамаром. Њих двоје су испред сале „Подгорица” сат и по примали честитке, а међу првим честитарима били су патријарх српски Иринеј и владике СПЦ. Председник Вучић се око 20 часова обратио гостима, пожелевши добродошлицу „пријатељима из иностранства, али, пре свега, грађанима Србије”. Вучић је казао да као добар домаћин мора да каже нешто о Србији, која је „земља добрих, храбрих, некада претерано храбрих људи”. Додао је: „Људи са ових балканских простора знају да је Србија настала буквално из вековне борбе, тешке борбе, и да то није мит, него пука чињеница.”

Он је казао да се на овом простору нове генерације „стварају из крви и из костију” и да је балканским народима те историје и превише. Како је оценио, претерано смо гласни када причамо, али и застрашујуће тихи када ћутимо, волимо се и мрзимо истим интензитетом, често, како је рекао, не правећи никакву разлику и не знајући шта, у том тренутку, тачно радимо. Председник је рекао да бисмо свима дали све, чак и када немамо ништа, али и да смо отворени према свету, а затворени, према себи.

„Србија, у коју сте данас дошли, престала је да се нада смрти и почела је да жели живот”, оценио је Вучић поручивши: „Ми смо та генерација која је схватила да не постоји проблем, већ да морамо да пронађемо решење, генерација смо којој није преостало ништа друго, него да престане да ратује и када не мора, и да почне да учи да ради. Митови су нам стварност, и то у толикој мери да нам будућност изгле да као нешто сасвим непотребно, а „сутра” нам је најстрашнија реч, јер бисмо, како је рекао, заувек живели у оном јуче, „пошто са оним данас не знамо шта да радимо”.

(Фото Танјуг/ Тања Валич)

Данас је време за мостове преко дубоких провалија наше прошлости. Балкан је пун провалија, које смо затрпавали сопственим костима, градећи на њима пусте, климаве снове. И пун је провалија које смо пунили сопственом крвљу, утапајући у њој сваку наду

Мир са собом и мир са свима другима. И разговор са собом, баш као и разговор са свима другима, рекао је преседник додајући да више нема тема о којима не желимо да причамо. И нема провалије, према другима, коју нисмо спремни да премостимо. „А та реч, провалија, запамтите, то јесте кључна реч историје ових простора, зато што је Балкан пун провалија, које смо затрпавали сопственим костима, градећи на њима пусте, климаве снове. И пун је провалија, које смо пунили сопственом крвљу, утапајући у њој сваку наду”, подсетио је Вучић. И нисмо ми зидали зидове између кућа које смо створили, него између рупа, које смо ископали, колико за друге, толико и за себе, приметио је, али је поручио да је данас време, и ми то у Србији знамо, када зидови морају да падну, а рупе и јаме да постану темељи.

Председник Србије Александар Вучић са бившим председницима Томиславом Николићем, Зораном Лилићем и Миланом Милутиновићем. (Фото Танјуг/Б.К.)

Китаровић: Желим да овај дан буде прекретница у односима
Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић изјавила је вечерас на свечаности, поводом инаугурације српског председника Александра Вучића, да је у Београд дошла са великом радошћу и надом, као и да жели да овај дан буде прекретница и нови корак у односима Хрватске и Србије.Упитана да ли и она, као и председник Србије Вучић, очекује да ће односи две државе бити нормализовани до краја ове године, Китаровић је казала:„Сматрам да је господин Вучић веома предузимљив човек, а сама сам такође особа која воли да у свом раду остварује резултате. Искреним и отвореним дијалогом можемо постићи пуно”.Китаровић је истакла да се не треба заваравати, да ће на том путу бити пуно препрека, а можда чак, како је рекла, и спотицања, али да оно што је веома битно је да код Вучића постоји добра воља, што је и случај, како је рекла, с њене стране.„Честитала сам му и искрено пожелела остваривање напретка у односима две државе и два народа”, навела је Китаровић. (Танјуг)

„Данас је време за мостове преко дубоких провалија наше прошлости”, поручио је, те додао: „Време за путеве, оне путеве којима се напушта, заувек, несрећно и распарчано јуче, и којима се иде у заједничко сутра.” Зато, данас, како је приметио, ова Србија, наша Србија, нема пречи задатак него да подели, са комшијама, суседима, то убеђење, ту веру, да никоме од нас не може да буде добро ако је оном другоме лоше.

„Да не можемо ништа да имамо ако сви други немају, и да нема среће ни у чијој несрећи.”

Председник Србије приметио је да нема среће ни у чијој несрећи. „Зато желим да кажем свим нашим комшијама на западном Балкану, из којег из мени непознатог разлога сви покушавамо да побегнемо, стидећи се, неретко, и себе и других, да ће Србија покушавати са вама да гради мостове пријатељства и нову снагу и Европе и света”, нагласио је Вучић. Како је рекао, сами, ма колико јаки, ту снагу немамо, а заједно можемо и више и јаче.

„Да, ми Срби и ви Хрвати, Бошњаци, Црногорци, Албанци и Македонци, заједно можемо планине да померамо, не правећи никакве нове Југославије, али радећи заједно и борећи се заједно за боље сутра наших сиромашних грађана. Да, успели смо са нашим мађарским пријатељима да направимо најбоље односе, да границу обезбеђујемо заједно са аустријским полицајцима. И није то довољно”, додао је. У том смислу Вучић је рекао и да није довољно то што нам је раст економски просечно већи од земаља ЕУ, јер нам је заостајање веће од тога. Он је упозорио и да смо наслоњени једни на друге, толико да ко год да изгуби тло под ногама, сви ћемо пасти. Према његовим речима, та провалија, у коју би нас тај пад одвео, нема више краја. Вучић је рекао да смо тога свесни ми у Србији и да знамо да морамо да делимо, са окружењем, стубове којима се подупире заједничка будућност, као и да немамо више око чега да се отимамо, а да, опет сви, све и не изгубимо и да при томе не изгубимо и будућност.

„Пошто она уопште нема намеру да чека на наше расправе. Од оних мање важних, попут оних чији је Тесла, до оних горких, вишедеценијских и вишевековних пребацивања одговорности за сукобе из прошлости. И при томе не бежимо од истине, истина је лековита за свакога, али и Тесла, наш Србин, не припада само нама”, подвукао је.

Како је рекао, он припада и Америци чије је држављанство узео, али и свима другима на Балкану који његовим делом могу да се поносе. Из истог разлога и са истим правом као што ми то чинимо.

Нећемо провалије у односима са великим силама, поручио је Вучић и нагласио: „Они нека играју своје игре, ми простора за игре немамо. Налазимо се, нашом одлуком, на европском путу, јер желимо да припадамо друштву уређених земаља, градимо добре односе са западним светом после деценија проблема, укључујући и добре односе са САД.” Како је рекао, истовремено се поносимо чињеницом да нам је Русија не само традиционални пријатељ већ и земља са којом јачамо билатералне односе и према којој показујемо искрено пријатељство и када други у свету имају другачије ставове. Отворили смо за Србију и нове могућности у стварању одличних односа са Кином, али и многим другим земљама света које смо у претходних тридесетак година готово заборавили. „И ни то није довољно, ако нас, због ситуације у региону, сви возови буду заобилазили”, упозорио је.

Изетбеговић: Вучић и ја настављамо и даље исто – отворено

Бошњачки члан Председништва БиХ Бакир Изетбеговић изјавио је данас да с председником Србије Александаром Вучићем наставља исту, отворену политику коју су водили док је он био премијер и додао да су се већ договрили да у том стилу прво раде на решавању питања границе.

„Сарадња с Вучићем биће иста таква какав је господин Вучић - отворена, а такав сам и ја. Обећали смо један другоме да ћемо радити на поправљању односа две земље и два народа, српског и бошњачког”, рекао је Изетбеговић за РТС.

Он је у Палати Србија на свечаности коју је председник Србије Александар Вучић приредио поводом преузимања функције шефа државе рекао да је са Вучићем договорено да се прво реше отворена питања, од којих је најважније питање границе. (Бета)

 

Хојт Ји: Доста простора за још бољу сарадњу

Званичник америчког Стејт департмента Брајан Хојт Ји изјавио је вечерас у Београду да постоји доста простора за унапређење односа Србије и САД и да две земље постану још бољи партнери.

„Драго ми је што сам овде”, на српском језику је рекао Ји за РТС на питање какви су му утисци са инаугурације председника Србије Александра Вучића.

„Ово је важaн догађај и велика ми је част што сам овде. Представљам председника Доналда Трампа. Драго ми је што могу да честитам Вучићу и што имам прилику да се упознам са њим и његовим кабинетом”, рекао је Ји.

Председник Србије Александар Вучић са супругом Тамаром дочекао је и заменика помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Хојта Брајана Јиа. (Фото Танјуг/Тања Валич) 

Он је додао да је у Београду разговарао о томе како да две земље постану још бољи партнери , како да сарађују и како да САД помогну Србији и региону да буду још стабилнији и просперитетнији.

„Веома су добре перспективе за још бољу сарадњу, како економску и трговинску.

Желимо да помогнемо Србији како би се побољшало пословно окружење, да буде још више страних инвестиција, капитала, што ће донети нова радна места”, додао је он.

Орбан: Вучићу не требају савети
Мађарски премијер Виктор Орбан, који присуствује свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, изјавио је вечерас да Вучићу нису потребни савети.„Данас нећемо причати о послу, дошао сам да честитам, овде нисам да радим, већ да изразим поштовање мађарског народа и моје лично поштовање председнику”, истакао је премијер Мађарске.Одговарајући на питање који би савет дао Вучићу за даљи рад, Орбан је за РТС рекао да „Вучићу не требају савети”.Орбан је навео да је са Вучићем раније данас разговарао неформално и да га је упознао са оним о чему се разговарало на самиту европских лидера у Бриселу.Према његовим речима, на самиту је било речи о мигрантским питањима што је, важно и за Србија и за Мађарску. (Танјуг)

Ји је подсетио да већ постоји велико интересовање америчких компанија, да има и америчких инвестиција.

„Има простора за јачање односа у области безбедности и одбране”, рекао је он, подсетивши да Гарда Охаја већ низ година сарађује са српском војском, као и да се одржавају заједничке војне вежбе са још девет земаља. (Танјуг)

 

Хан: Под вођством Вучића Србија наставља успешни пут

Европски комесар за суседску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан изразио је вечерас уверење да ће под вођством председника Србије Александра Вучића Србија наставити да се креће успешним путем на пољу европских интеграција.

Хан, који присуствује свечаности поводом инаугурације председника Србије Александра Вучића, нагласио је и да Србија има одлучујући утицај на развој читавог региона.

„Очекујем да Србија настави успешним путем, којим је ишла последњих година, побољшања у области економије, али и да побољша све што је везано за основе, да се још више прилагоди европским стандардима и то је најбољи начин да се иде напред што се тиче европске перспективе Србије. Очекујем и уверен сам да ће под вођством председника Вучића, то бити главни фокус ове земље”, рекао је Хан за РТС .

Упитан на који начин Вучић може да „убрза ствари”, Хан је рекао да Вучић сада као председник „све надгледа”.

„У међувремену је направио изврсне односе широм Европе и шире. То је важно за добре односе између политичких лидера, али и у домену привреде како би се искористило за привлачење инвестиција у Србији, што је важно за перспективу не само земље, већ и региона. Србија је одлучујућа за развој читавог региона”, закључио је Хан. (Танјуг)

 

Керн: Желимо да Србија што пре уђе у ЕУ

Аустријски канцелар Кристијан Керн оценио је вечерас да је Србија остварила фантастичан успех, а да је Аустрија мотивисана и жели да Србија уђе у ЕУ што пре.

Он је у изјави за РТС за време инаугурације председника Србије Александра Вучића посебно истакао његово лидерство и то што је започео читав низ реформи.

„Ми се дивимо Србији , мотивисани смо и желимо да Србија уђе у ЕУ што је пре могуће. Александар Вучић је започео читав низ реформи, а регион је знатно мирнији него пре неколико деценија. Србија је на добром путу.

Упитан шта је рекао Вучићу када је изабаран за председника Србије, он каже да је то био добар дан Србију, за цео регион, за Аустрију. (Танјуг)

Коментари51
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Mirko Rajkovic
Daj Boze da se menjamo i modernizujemo, ipak ima mnogo nesposobnih na vaznim mestima.
Mirjana
Cestitam! Presrecna iz Arizone - Mirjana sa Dorcola
Predrag
Pa da....Srbija da se menja...ali njeni političari da ostanu isti i da se ne menjaju....Vladari naših života!
Milosav Radović
У свом временски одмереном и садржајно конфуцијанском говору, Председник Вучић наговестио нам је свој преседнички мандат. Дакле, човек је увек савршено свестан онога што јесте, и онога што чини. Овај низ принципа савесности и узајамности, изговорених у једном даху, припадају политичком дискурсу са уобичајеном релативношћу крајњих исхода. Ми ћемо их прихватити као наш политички став и стати из њих. За разлику од многих сматрам да је прослава била наменска: да се прикаже туристички садржај Србије. Ни у једном се тренутку не може приговорити председнику да је лоше обавио посао. Он воли Србију, можда неспретно, инџијски - ипак искрено. Верујем да ће то и доказати у наредно мандату. Не могу а да се не осврнем на духовну беду српске опозиције исказану пред гостима и српском народу на јучерашњем слављу.
Aleksandar Mihailovic
Ovako organizovana i sa ovakvom koreografijom inauguracija inaugurisnaog, gde je Srbija na pojedinim RT prikazana na jedan poseban način, kao i brojni njeni proizvodi, je na neki način sajam turizma i ekonomije, pa i najokoreliji protivnici inauguracije već inaugurisanog moraju da priznaju da je sa kompletnim programom sve bilo na nivou. Govor je atipičan i upravo zbog toga jako dobro prihvaćen od svih gostiju a i svetske javnosti. Neko zamera što nije spomenuo KiM, pa će reći, "eto, već ga se odrekao", drugi će reći, "neće onima koji nam ga otimaju da gura prste u oči", a mislim da bi sam Vučić rekao, "zašto bih spominjao jedan deo Srbije a ne i druge, ako spomenem jedan morao nih i sve druge, KiM je neraskidivi deo Srbije i to svima mora biti jasno". U svakom slučaju, ostavljen je prostor za sve varijante, u zavisnosti od toga kakve poteze vuku svetski velemajstori i koga će da žrtvuju a koga matiraju. U svim varijantama Srbiju će matirati OU, plutonijum, hemija iz aviona i GMO.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.