Уторак, 25.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Ср­би у Ослу

Дру­же­ње на оба­ли мо­ра (Фото М. Ми­ја­то­вић)

Рат­не и по­рат­не го­ди­не, као и еко­ном­ске не­да­ће, до­ве­ле су до то­га да је ве­ли­ки број др­жа­вља­на Ср­би­је и дру­гих ре­пу­бли­ка бив­ше СФРЈ на­пу­стио сво­ја ог­њи­шта и кре­нуо у свет „за бо­љим жи­во­том“. Јед­на од др­жа­ва где су на­шли свој дом је и Кра­ље­ви­на Нор­ве­шка, а пре­ма по­да­ци­ма ко­ји­ма рас­по­ла­же ам­ба­са­да Ре­пу­бли­ке Ср­би­је у Ослу, у овој зе­мљи жи­ви из­ме­ђу 6.000 и 7.000 на­ших др­жа­вља­на, од че­га у са­мом Ослу око 1.800. За­хва­љу­ју­ћи ен­ту­зи­ја­зму љу­ди од ак­ци­је, ве­ли­кој во­љи и же­љи да се са­чу­ва­ју на­род­ни оби­ча­ји и тра­ди­ци­ја, дру­штве­ни жи­вот на­ших зе­мља­ка у овој скан­ди­нав­ској зе­мљи је у уз­ле­ту. Ор­га­ни­за­ци­јом за­бав­них и спорт­ских до­га­ђа­ја, ов­де се не за­бо­ра­вља за­ви­чај и по­тре­ба да се по­мог­не. Та­ко је у не­де­љу 18. ју­на, Ху­ма­ни­тар­на ор­га­ни­за­ци­ја „Ср­би за Ср­бе“ ор­га­ни­зо­ва­ла у „Ку­ба пар­ку“ у Ослу спорт­ско так­ми­че­ње у шу­ти­ра­њу трој­ки, на ко­ме је уче­ство­вао 41 так­ми­чар, де­сет је ушло у фи­на­ле, а по­бе­дио је Алек­сан­дар Лин­цнер. Та­ко­ђе, 13 еки­па је уче­ство­ва­ло на тур­ни­ру „3 пу­та 3“, и на­кон же­сто­ких, али фер ели­ми­на­ци­ја, пр­во ме­сто при­па­ло је еки­пи „Ибар Кра­ље­во”, дру­го је осво­ји­ла еки­па „Но нејм”, а тре­ће „Хар­мо­ни­ка­ши”. 

По­ред ко­ти­за­ци­је за так­ми­че­ње, ор­га­ни­за­то­ри су про­да­ва­ли „ху­ма­ни­тар­не“ кроф­не и дру­ге по­сла­сти­це и осве­жа­ва­ју­ће на­пит­ке, и на кра­ју так­ми­че­ња, ка­да су се са­бра­ли при­хо­ди, ху­ма­ни­тар­ни сал­до је 13.670 нор­ве­шких кру­на, што је око 1.500 евра. И ова сред­ства ће би­ти упла­ће­на они­ма ко­ји­ма су нај­по­треб­ни­ја. У ор­га­ни­за­ци­ји тур­ни­ра уче­ство­ва­ли су чла­но­ви ор­га­ни­за­ци­је „Ср­би за Ср­бе” Нор­ве­шка: Жар­ко Про­дан, Мла­ђен Ерић, Алек­сан­дра Сће­кић, Мо­мир Но­ва­ко­вић, Иван Ко­ва­че­вић, Лу­ка Ди­ми­три­је­вић, Ка­та­ри­на Ми­кић-Пу­по­вац, а до­при­нос су да­ли и мно­ги дру­ги, ди­рект­но или по­сред­но. У па­у­зи из­ме­ђу так­ми­че­ња од­и­гра­но је не­ко­ли­ко на­род­них ко­ла из Ср­би­је. Так­ми­че­ње је по­сма­тра­ло сто­ти­нак на­ших зе­мља­ка, а дан ра­ни­је на оба­ли мо­ра код Осла, у Кал­во­ји, дру­же­ње уз ро­штиљ, ги­та­ру и срп­ску за­ста­ву, ор­га­ни­зо­ва­ло је Срп­ско дру­штво „Рас“, у окви­ру ко­га од­не­дав­но по­сто­ји и исто­и­ме­но кул­тур­но-умет­нич­ко дру­штво. 

Фол­клор­ци су кра­јем про­шле не­де­ље у пар­ку Бир­ке­лунд­пар­кен, ско­ро у цен­тру глав­ног гра­да Нор­ве­шке, ор­га­ни­зо­ва­ли опро­штај­но дру­же­ње пред го­ди­шњи од­мор. У срп­ско ко­ло хва­та­ли су се и мно­ги Нор­ве­жа­ни, ко­ји не зна­ју наш је­зик, али су им дра­ги на­ши оби­ча­ји и му­зи­ка. На­ши кул­тур­ни по­сле­ни­ци ка­жу да се за је­сен спре­ма да­ле­ко ве­ћа ак­тив­ност, осни­ва­ње но­вих играч­ких по­ста­ва у окви­ру „Ра­са“, као и фол­клор за нај­мла­ђе и за оне у „нај­бо­љим го­ди­на­ма“. Тре­ба­ло је чу­ти и ви­де­ти ко­ли­ко дру­га­чи­је зву­че „Мо­ра­вац“ или „Ча­чак“ на се­ве­ру Евро­пе, и са ко­ли­ком же­љом гра­ђа­ни ра­зних на­ци­ја и бо­ја по­сма­тра­ју на­ше фол­клор­це. 

Оно што по­себ­но охра­бру­је је­сте чи­ње­ни­ца да се све ви­ше мла­дих укљу­чу­је у ак­тив­но­сти, и до­ла­зи у храм Све­тог Ва­си­ли­ја Остро­шког, што го­во­ри да се љу­бав пре­ма за­ви­ча­ју не­ће уга­си­ти и да ће са ових ме­ри­ди­ја­на још ду­го сти­за­ти по­моћ у до­мо­ви­ну, они­ма ко­ји­ма је нај­по­треб­ни­ја.

Ми­лан Ми­ја­то­вић, Осло

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Kosta Svedic
Zaista je bilo vrhunsko druzenje. Ono sto je ostavilo poseban utisak na mene je zastava koja je sluzila kao identifikacija a kojoj su prilazili Norvezani. Nisu razumeli nase rostiljske marifetluke ali su se prilagodili za par sekundi. Moram da dodam da su Norvezani divan narod i u razgovoru sa njima se oseti osuda 99-e. Oni to porede sa nacistickim bombardovanjem Bergena davnih 40-ih godina. Trobojka mi je na retrovizoru i uvek ce biti. Puno pozdrava za oko 7 miliona srba i svih nacionalnih manjina koji zive u Srbiji!
Вукица
Браво, земљаци моји! Поштујте, градите и волите земљу која вам је пружила уточиште кад сте своју морали да напустите, али не заборављајте где сте поникли, не одричите се себе, својих обичаја и вере! Бићете сигурно цењенији у окружењу као оригинали, него као неуспеле копије својих комшија, а ми, који смо остали, ћемо знати да сте на сигурном, али и да вас нисмо потпуно изгубили. Срећно вам било дружење!

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.