субота, 15.05.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа
понедељак, 10.07.2017. у 21:42

Очекујем и молим решење за „Фијат” – ако може и вечерас

На европском смо путу, али за разлику од других имамо став.-Страним инвеститорима дајемо хеликоптере да обиђу локације.-Вучић: Од пада, до раста... и улога пензионера, Николића, Дачића...-Ми ни сада, 100 година после, не бисмо могли да дигнемо „Емпајер”
Председник Србије Александар Вучић (Фото Танјуг/Д. Кујунџић)

Председник Србије Александар Вучић изјавио је да се нада да ће решење за штрајк радника Фијат Србија бити нађено ако је могуће већ вечерас.

Председник је у Ћирилици на „Хепи” телевизији рекао да може да се сложи да су плате од 42.000 динара недовољне, али је указао да алтернатива може бити да радници у Крагујевцу остану и без тога.

Истакао је да ће премијерки Ани Брнабић у овоме помоћи колико год је потребно.

Он је такође подсетио штрајкаче у „Фијат” Србија да су одговорни и према држави и грађанима Србије, који су кроз субвенције уложили у њихова радна места.

„Морам да признам и могу да схватим да неко каже да са додацима, и топлим оброком плата од 42.000 није довољна, али алтернатива је да можемо остати и без тога”, указао је он.

Вучић је казао да се нада да неће доћи до повлачења Фијата из Србије, додајући да верује да ће се проблем решити вечерас или сутра, уз поштовање права радника.

Подсетио је да нас овај штрајк већ кошта, а да би наставак могао да нас „кошта” можда и 0,1 одсто раста БДП, јер је реч о 440 возила дневно.

Указао је да држава улаже у радна места, што неки могу називати „куповином” радних места, али се све то враћа кроз порезе и доприносе после годину или две. (Танјуг)

 

Кључни фактор развоја земље - гасна мрежа

Председник Србије Александар Вучић изјавио је, по повратку са 22. Међународног нафтног конгреса у Истанбулу, да је за развој важнија гасна мрежа, него чак и мрежа путева, и најавио да ће Србија бити транзитна земља за гас, где ћемо моћи стотине милиона евра да зарађујемо од такси.

Спустићемо незапосленост испод 10 одсто – гарантујем
Председник Србије Александар Вучић рекао је вечерас да не обећава, већ гарантује да ће спустити ниво незапослености на испод 10 одсто.„Не обећавам, гарантујем”, подвукао је он у емисији „Ћирилица” на „Хепи” телевизији.Вучић је казао да смо прошли тешке реформе и да је сада питање „технике” да одржимо тренд и да не направимо неке грешке.

Вучић је важност гасне конекције илустровао тиме да инвеститори прво питају да ли можемо да доведемо гас и додао да је, на пример, један од инвеститора одустао у Владичином Хану управо због тога.

Он је навео да у Истанбулу није било речи само о Турском току, али и изнео податак да тамо сматрају да ће тај ток бити завршен у 2019. години.

„Турски ток није само питање гаса, већ питање енергетске безбедности Србије”, истакао је председник Вучић.

Он је напоменуо да ће Бугарска бити европски хаб, где ће стизати руски гас и из Турске и Грчке и са других страна а да нам је стога потребна гасна интерконекција са том земљом, те ћемо на тај начин постати и транзитна земља и стотине милиона евра моћи да зарађујемо.

Председник је рекао да ми преко Мађарске добијамо гас из Русије, преко Украјине, упозорио да су могући и неки проблеми у односу Русије и Украјине који се могу онда пренети и на нас и Мађарску и да је стога потребно да имамо и друге изворе гаса.

Он је додао да ћемо бити отворени на тај начин и за све друге врсте гаса и да га набављамо по нижој цени било где и од било кога. (Танјуг)

 

На европском смо путу, али за разлику од других имамо став

Први пут имамо суфицит у трговини с Хрватском, јер смо увек били високо увозно зависни, а данас имамо много тога што извозимо, и на то сам врло поносан, изјавио је вечерас председник државе Александар Вучић.

Он је гостујући на „Хепи” телевизији, а говорећи о позицији Србије у Европи и свету, поновио да ћемо наставити да водимо политику пријатељских односа с Русијом, али да је наша будућност у ЕУ.

„Као сто Русима морам увек да кажем 'хвала на свему', морам да истакнем да ми и даље готово 70 одсто извозимо у земље ЕУ и то нам је и даље изузетно важно”, рекао је Вучић.

Додао је да 20 одсто извозимо у земље региона, те да са свима имамо суфицит у трговинској размени, те нагласио да је, кад је реч о односу великих сила, посебно након сусрета Путина и Трампа, добро кад су „велики играчи у бољим односима, јер кад се слонови гледају попреко ми страдамо у сваком случају”.

Добро је зато, приметио је, да имамо јасну спознају где смо и ко смо и како треба да се понашамо, а како сада ствари стоји мислим да ћемо моћи да се понашамо као и до сада и да водимо своју политику.

Упитан да ли је то политика неутралности, нагласио је да смо ми војно неутрални, док је питање политичке неутралности нешто сасвим друго.

Војна неутралност је наша суверена одлука, поновио је, те нагласио да смо ми на европском путу, али за разлику од неких других земаља имамо став и износимо га.

„Наша доктрина је челично пријатељство са Кином и искрена и отворена сарадња са Русијом”, поручио је, а говорећи о Русији, подсетио да при томе мисли и на економску сарадњу и сваку другу.

Како је рекао, некада су нам продавали трик да су „Руси ето добри за уметност и то је то”.

То је огромна земља и огромно тржиште, пријатељска земља која нам помаже у очувању територијалног интегритета и то неретко заборављамо и не поштујемо, приметио је Вучић.

Само на јабукама имамо извоз у ту земљу од 200 милиона евра, додао је и истакао да те односе треба да развијамо, додајући да и немачка канцеларка Ангела Меркел разуме ту нашу позицију. (Танјуг)

 

Страним инвеститорима дајемо хеликоптере да обиђу локације

Страним инвеститорима дајемо и хеликоптере да обиђу висе локација и изаберу где желе да улажу, рекао је вечерас председник Александар Вучић говорећи о посвећености и условима које је Србија спремна да понуди онима који ће да изграде фабрике и отворе нова радна места.

У свету нас поштују, овде нам „све по списку” због рада
Због резултата које је Србија остварила у последњих неколико година поштују нас свуда у свету, рекао је председник Александар Вучић, али нас истовремено, додаје, овде критикују за све и свашта, па и онда кад нема баш никаквог разлога.У том је смислу, Вучић навео пример високог функционера једног новинарског удружења, који је, како је рекао, написао „Вучићу, Зорана, Дачићу, ја вам.... све по списку” и то само зато што је путовао нешто дуже због радова на наплатној рампи код Бубањ потока.„После тога станете и питате се шта у ствари је потребно да радите - да не радите и не градите ништа, да се никада ништа не промени, да никада ништа ново не постоји, да немате идеје и храбрости да нешто радите да би сви били задовољни?”, запитао је Вучић, приметивши да је то парадигма наше стварности. (Танјуг)

Гостујући на „Хепи” телевизији Вучић је навео и да постоје локалне иницијативе и да је на томе захвалан, али да исто тако постоје локалне средине које су велики проблем, јер имају огромне дугове, те ће влада морати да се додатно ангажује у довођењу инвеститора како би се и те средине извукле из кризе.

У том је смислу похвалио резултате које је постигао Београд, док је као проблематичне поменуо Крагујевац, Краљево, Смедеревску Паланку. . .

„Паланка има 20 милиона евра дуга, а исплаћивали су плате преко фудбалског клуба. Ако дамо Паланци 20 милиона, онда ће да тражи Крагујевац 200 милиона...„ рекао је Вучић.

Влада ће зато, додао је, наставити да доводи стране инвеститоре: „дајемо им и хеликоптере да обиђу више локација...„.

„Хоћемо да у Краљево дођу инвеститори, јер хоћемо да имамо више беба... да имају генерацију више радно способних”, поручио је. (Танјуг)

 

Вучић: Од пада, до раста... и улога пензионера, Николића, Дачића...

Председник Србије Александар Вучић поновио је да су највећи терет досадашњих реформи поднели грађани, а највише пензионери, приметивши да је и он могао да обећава „куле и градове” као што су чинили неки неодговорни политичари раније, али да је било најважније да се обезбеди фискална стабилност, а затим и раст.

Вучић је истакао да је имао подршку претходника Томислава Николића и коалиционог партнера Ивице Дачића, кад је реч о спровођењу тешких мера фискалне консолидације и смањења плата и пензија.

Он је рекао да је „Србијагас” имао дуг од 800 милиона евра, те да је скоро све дугове вратио, те да је остало 150 милиона дуга тог предузећа, док ЕПС који је имао велике дугове, данас има 450 милиона на рачуну.

Такође, додао је, смањен је и дуг Београда са 1,12 милијарди на 650 милиона евра.

„Како су спроведене реформе? Ноћима нисам спавао, размишљао сам о томе како да проведемо реформе и знао сам да могу да се ослоним на пензионере и раднике, да су они најодговорнији за државу, док би ме млади слабо разумели”, рекао је Вучић.

Како каже, плашио се реакције коалиционих партнера и није био сигуран каква ће да буде реакција Томислава Николића.

„Николићева улога је велика, да он није подржао мере и да се понашао другачије велико је питање да ли бисмо успели мере да спроведемо”, подвукао је Вучић.

Такође, каже, дуго је разговарао са Дачићем, који је, иако левичар, то рационално прихватио и подржао те мере, као пут ка оздрављењу.;

„Ушли смо у то и данас имамо другачију ситуацију, која иде на боље”, рекао је Вучић.

На констатацију да су други пред изборе обећавали по 1.000 евра, рекао је да то не жели ни да коментарише, те додао да он то није радио, а ипак је остварио три највеће победе на изборима у новијој историји.

„Говорио сам само о раду и да ће видети резултате”, рекао је Вучић и поновио да до краја године следи повећање плата и пензија, а следеће године још веће.

Такође, рекао је да ће уследити и повећање минималне цене рада у септембру.

„Мислим да ће и најсиромашнији имати значајније повећање и то су добре ствари, то је засновано на добрим темељима, да више никад немамо проблем са јавним финансијама”, рекао је Вучић. (Танјуг)

 

Ми ни сада, 100 година после, не бисмо могли да дигнемо „Емпајер”

„Емпајер стејт билдинг” је подигнут 1931. године, а ми ни данас, 100 година касније, нисмо у стању да подигнемо такву зграду, рекао је председник Александар Вучић, објашњавајући да ми више немамо озбиљне, моћне грађевинске и друге компаније, евентуално са изузетком нискоградње.

„100 година каснимо за Америком”, рекао је Вучић.

Он је то навео као пример, не желећи да детаљније улази у случај „Енергопројекта”, осим што је навео да се недавно преузимање акција те компаније не би догодило да нека јавна предузећа нису, без консултовања владе, продала своје акције власнику Напреда.

Он је указао да исто тако у високоградњи каснимо за Русијом, у којој је пре 70 година подигнуто седам здања, попут некадашњег хотела Украјина, зграде Универзитета Ломоносов. (Танјуг)

 

За лечење у иностранству од државе 14 мил евра, од СМС-а 1 милион

Председник Србије Александар Вучић истакао је да је за лечење грађана у иностранству држава издвојила скоро 14 милиона евра, а да је преко свих СМС порука прикупљено свега милиона евра.

„Од када је формиран државни фонд потрошили смо 13. 615. 000 ева. Наравно никада није довољно када трошите на децу, али је држава потрошила скоро 14 милиона евра, а из свих СМС је прикупљено свега милион евра”, објаснио је он.

Пренео је да је на лечење и контролне прегледе у иностранство упућено око 1.600 грађана, претежно деце.

Вучић је казао да неки његови политички неистомишљеници шта год да се деси - почну да говоре о болесној деци.

Болесне деце има и, на жалост, биће, не могу да се излече сва деца на свету, приметио је и додао да се у свим земљама лечи и преко СМС порука, много више него у Србији, зато што тамо мора да се плаћа приватно здравство.

Вучић је казао да смо до скоро били последњи у Европи по здравству, али смо напредовали за седам места.

„Морате да знате да просечан осигураник плаћа 200 евра годишње за здравство, а потрошимо годишње у просеку по 1.100 евра”, истакао је он.

Вучић је приметио да се у неким новинама у чланку питало на шта то држава троши седам милијарди динара партиципације, јер се, каже, троши не 60 милиона евра, већ две милијарде.

„Пензије и здравство су највеће ставке у буџету. Тиме се раније бранио социјални мир. Ми тек данас можемо да правимо нормалне клиничке центре”, рекао је он. (Танјуг)

 

Вучић: На конгресу СНС јануара 2019. предложићу наследника

Председник Србије и СНС Александар Вучић изјавио је да ће на конгресу странке који је планиран за јануар 2019 године предложити наследника на челу напредњака.

Вучић је, говорећи и подршци коју има или не у време хајке на њега, рекао да је и то добро да је могао да види какав је ко.

Он је рекао да је догодине 10 година од рада странке, да је за јануар 2019. године планиран конгрес и да ће тада и предложити наследника.

Како је рекао верује да ће већина изабрати тога кога је предложио и навео да је помогао странци да оствари највеће изборне победе у модерној српској историји и да Србија постане добро уређена нормална земља.

Поручио је и да ће то бити особа која изнад свега воли своју земљу, неће је срамотити и која ће и надаље побеђивати на изборима. (Танјуг)

Коментари32
a6a4e
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Zoran
"Danas zivim od sutra , sutra cu shvatiti da danas nisam ziveo" ... Vlada Bulatovic Vib !
Zoran
Neka mi Prédsednik Vucic objasni kako je Titova Zastava mogla redovno isplacivati 40 000 radnika ( znam jer sam radio) , a kapitalisticki FIJAT ne moze ni minimalac saci radnika ? Ja sam sa platom od 140 000 din. ( 1970) izgradio kucu , sta se moze sa 42 000 danas (u démokratiji) ? Prvu halu "Zastave" ( otvorena 1955) smo izgradili u radnoj akciji , kopali smo rupe za stubove krampovima , nije bilo bagera ...I sad su moju fabriku uzurpirali stranci i lopovi - zar to nije zalosno ?
DAKIC ZELJKO
@Natasa Gdjica BOT bi rado radila za tu platu!Rad u autoindustriji je jedan od najtezih i neka pogleda da su satnice u autoidustriji u SAD OKO 25 dolara za sat ,A I VISE!A za demokratiju u Srbiji i prava radnika u Kragujevcu,evo i dobrog resenja,da prebacimo botove direktno u proizvodnju,a "Politiku" ostavimo bez NAMETNUTIH od vlasti,ovih priglupih komentara!Zasto i decu politicara ne ponudimo zapadu kao jeftinu radnu snagu,nego idu u skupe privatne skole?
Dr.Sreten Bozic -Wongar
Srbija treba Fiat ko rupu u glavi. Proizvodnja kola po stranoj licenci, od uvoznog materijaala - za trziste koje nepostoji. U Kragujevcu je nekada bio institut za zito. U svetu je 8 milijaardi gladnih dusa. Plodna sela Sumadije su obrasla u korov. Ona su najvece bogastvo Srbije. Kad je neko rodjen proleter - ostaje proleter.
slobodan
Fijat,zasticen u Srbiji,pravi skupe aute,isplcuje ili ne isplcuje male plate i stalno sisa budzet Srbije i sredstva poreskih platisa.Radnici su obespravljeni,esploatisani i ponizeni?????To je bila dinkiceva politika i sad se nastavlja

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

logo

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.

Пријавите се на нашу маилинг листу

* Обавезна поља