Среда, 26.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Брнабић: Верујем да ћу издржати пун мандат

Председник Вучић апеловао је данас на раднике Фијата и владу, иако је само мањински власник, да реше проблем у крагујевачкој компанији, јер даљи штрајк носи велике ризике.
Премијерка Србије Ана Брнабић (Фото Танјуг/Д.К.)

Влада ради као тим, рекла је премијерка Ана Брнабић, наводећи да не осећа као хендикеп то што иза ње не стоји ниједна политичка партија.

Гостујући на РТС премијерка је рекла да верује да ће издржати пун мандат на том месту.

Подсетила је да је са министрима радила 10 месеци и да је имала велику подршку од када је предложена за мандатарку, али и истакла да јој није тешко да одржава дисциплину коју је направио претходни премијер Александар Вучић.

Са новоизабраним председником каже да није у дневном контакту, али се, каже, консултује са њим кад год сматра да је потребно.

Каже и да одлична сарадња премијера и председника представља јачину Србије.

„Влада не треба тога да се стиди. Делује као да би најбоље било да се председник и премијер не воле и да не причају. Наравно да ћу као нова председница Владе да се консултујем и као министарка државне управе сам се консултовала са претходном министарком”, рекла је она.

На питање да ли очекује да ће бити премијерка пун мандат, Брнабићева је одговорила: „Верујем да ћу издржати пун мандат”. (Танјуг)

 

Брнабић: Иза штрајка у Фијату стоји политички интерес

Премијерка Ана Бранић изјавила је, поводом штрајка у „ФЦА Србија”, да верује да је у питању „озбиљна лоша намера” и да иза тога стоји политички интерес.

„Мислим да иза овога стоји политички интерес и да су радници изманипулисани”, рекла је Брнабићева за РТС.

Она је одбацила тврдње председника штрајкачког одбора да Влада Србије не комуницира са њима.

„Ми смо у то ушли најискреније, да се нађемо штрајкачком одбору и радницима и да пронађемо решење, које би било победа за све нас. Ми то нисмо успели да нађемо”, рекла је премијерка за РТС.

Она је додала да нова влада, од када је изабрана, ради на решавању проблема штрајка у Фијату, наводећи да је имала сталну комуникацију са представницима штрајкачког одбора и да су они долазили кад год су желели.

Брнабићева је навела да је само њен шеф кабинета имао 23 разговора са председником штрајкачког одбора Зораном Марковићем и да је она имала састанке са њима, а да је он давао саопштења да нема комуникације са владом.

„Је ли намера да се окриви влада? Је ли намера да се радницима каже да влада није ту за њих? Ја сам ушла чистих и јасних намера у то”, рекла је она и додала да је то тај „шум у комуникацији"

Премијерка Брнабић је подсетила да је штрајк почео 27. јуна, а да је нова влада са њом на челу изабрана 28. јуна.

„Зашто би неко почео штрајк када ви немате ни техничку владу?”, упитала је Брнабићева. (Танјуг)

 

Брнабић: Има простора за повећања плата и пензија

Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је да је за повећање плата и пензија, али није желела да прецизира за колико процената би било то повећање.

Гостујући на РТС, она је рекла да ће о томе разговарати са министром финансија Душаном Вујовићем, да се види у коликом је то опсегу могуће и уз остављање довољно новца за капиталне инвестиције.

„Претходна влада је оставила јако добру ситуацију у буџету, да имамо фискалну стабилност, макроекономксу стабилност и политичку стабилност - 2016. година је прва у низу у којој имамо примарни суфицит у буџету, то значи да, када се платили све обавезе, били сте у плусу”, рекла је Брнабић.

Она је истакла да би садашња влада морала брзо да ради на јачем економском расту.

Премијерка је рекла да сматра да је ММФ против повећања и додала да Влада не испуњава све захтеве Фонда, већ тражи средину. (Танјуг)

 

Брнабић: Блумберг није пренео изјаву, већ своје тумачење

Премијерка Ана Брнабић је, поводом интервјуа који је дала агенцији Блумберг, када је пренето да је рекла да би Србија - ако би морала да бира између Русије и Европске уније - изабрала ЕУ, изјавила да Блумберг није пренео њену изјаву већ тумачење њене изјаве.

Она је истакла да у међународним круговима нико није поставио питање Србији да бира између Русије и ЕУ.

„Србија размишља о својим економским интересима, о својој улози у политичким оквирима, размишља о најбољим интересима својих грађана. Наш стратешки пут је ЕУ, али имамо традиционалне везе са руским народом и економске везе, јер је Русија велико тржиште”, рекла је Брнабић и додала да би било нерационално да имамо лоше односе са Русијом.

Она каже да је најважније да је Србија има искрену политику према сваком свом партнеру.

„Сви знају политику Србију - знају да је стратешки пут ЕУ, знају за пријатељство са Русијом и Кином, и да се трудимо да имамо све боље контакте са САД”, рекла је она. (Танјуг)

 

Брнабић: Наставићемо да се боримо за свако радно место

СМЕДЕРЕВО- Влада Србије наставиће упорно да се бори за свако радно место, као што је то радила и у случају Железаре Смедерево, поручила је данас премијерка Ана Брнабић.

Премијерка је посетила Железару заједно са председником Сталног комитета Свекинеског народног конгреса Кине Џанг Деђијанг и председником Хестил групе, која је власник Железаре, Ју Јонгом.

„Изузетно ми је задовољство што сам у посети Железари која симболично представља стуб добре сарадње, пријатељства и поверења”, рекла је Брнабић на састанку са пословодством Железаре и Хестила групе, након што су сви заједно обишли Топлу ваљаоницу.

Она је истакла да Железара представља и један од највећих успеха владе Александра Вучића.

„Сви савети стручњака су били да Железару треба угасити и да после одласка Ју ес стила ту не постоји шанса да се нешто уради. Вучиће и његов тим су упркос томе били упорни да нађу партнера и да се сачувају радна места и економски развој који зависи од Железаре”, навела је Брнабићева.

Она је додала да је велика срећа била за владу што је управо Хестила постао партнер.

„Ова влада ће наставити тако упорно да се бори за свако радно место и сваког партнера. Стојимо вам увек на располагању, дан и ноћ, сваки дан, за сваку подршку и сарадњу која буде потребна. Хвала вам што верујете у Смедерево и у све нас”, поручила је премијерка.

Председник Хестила Ју је рекао да је лична посета премијерке Брнабић Железари дала додатни импулс за даљи развој српске челичане.

Он је поручио да ће Хестил наставити да развија српску железару како би поново постала понос српске индустрије.

„Када сумирамо разлоге зашто је Железара радила у губицима, можемо рећи да су то економска криза од 2008. године, али и лоше управљање Ју ес стила, пошто та компанија није уложила у нову опрему, нити модернизацију технологије”, навео је Ју.

Он је истакао да је Хестила за само шест месеци од преузимања Железаре направио профит.

Ју је нагласио да је Хестил обезбедио и најбољи систем за снабдевање проматеријала и да су усмерили клијенте на глобалном нивоу на српску железару.

„Ми смо дали приоритет Железари у Смедереву што се тиче снабдевања проматеријалом, као и по питању клијената”, навео је он и поновио да ће Железара сигурно остварити план да у 2017. има профит од 20 милиона евра.

Према његовим речима, Хестил ће ове године инвестирати у Железару 120 милиона долара.

„Планирамо да уложимо 120 милиона долара у побољшање структуре производње, да побољшамо коришћење енергије и да смањимо трошкове и побољшамо технологију”, истакао је Ју.

Џанг је изразио задовољство што Железара у Смедереву добро послује и што је то пример успешне сарадње две земље.

Он је казао да је његов циљ да подстиче сарадњу два законодавна органа, као и пријатељства два народа и да је зато посетио Србију.

У посети смедеревској Железари били су и председница Скупштине Србије Маја Гојковић, министри привреде Горан Кнежевић и рударства Александар Антић.

Влада Србије и кинески Хестил потписали су у априлу 2016. купопродајни уговор за Железару Смедерево, којим је та кинеска компанија преузела 98 имовинских целина Железаре за 46 милиона евра.

Уговор је у Железари Смедерево потписан у присуству премијера Александра Вучића и тада је најављено да ће инвестиција Хестила у Железару бити најмање 300 милиона евра и да ће бити задржано свих око 5.000 радника.

Железара Смедерево је од 2012. године била у власништву државе, када је откупљена за симболичан један долар од америчког Ју ес стила који се повукао из Србије кад је услед кризе на тржишту челика почео да прави губитке.

Хестил је прошле године у Железару уложио, такође, 120 милиона долара.

Хестил је највећи произвођач челика у Азији, са годишњим производним капацитетом од 50 милиона тона.

Група је власник 37 високих пећи, од којих 23 високе пећи имају капацитет више од 1.000 кубних метара, а у 2015. је произвела 47,8 милиона тона челика.

Приходи Хестила у 2015. години су износили 43,7 милијарде долара. (Танјуг)

 

Брнабић спремна за разговоре са радницима у Фијату, али постоји „шум у комуникацији"

Вучић: Апел да се реши проблем у Фијату, ризици велики
ВАШИНГТОН– Председник Србије Александар Вучић апеловао је данас на раднике Фијата и владу, иако је само мањински власник, да реше проблем у крагујевачкој компанији, јер даљи штрајк носи велике ризике.„Данас, када овде говоримо о лојалности радника компанијама, што је веома важан фактор за привлачење инвеститора, онда кажу: 'А Крагујевац?'“, рекао је Вучић, који борави у посети Вашингтону.Истакао је да нема много информација о томе шта се дешава, да зна да је од радника Фијата добио писмо, али да није стигао да се упозна са његовим садржајем, и додао:„Молим раднике, видео сам их када сам обилазио фабрику, реч је о добрим домаћинима и поштеним људима, и верујем да ће разумети своју улогу, као и владу, да предузму све мере које им стоје на располагању”, рекао је Вучић.Истакао је да тема уопште није питање ко је крив, већ је кључно са се мора наћи решење.Влада, додаје, нема превише могућности у својим рукама, јер је мањински власник, али је моли да учини све што може, подвукао је он.„Раднике молим да разумеју своју и нашу позицију, да разумеју позицију Србије. Они који би хтели сукобе између радника и владе, па се томе радују на политичкој сцени, ти не разумеју ништа”, поручио је Вучић.

КОСТОЛАЦ – Премијерка Србије Ана Брнабић изјавила је данас да је увек спремна да разговара са радницима у Фијату, али да постоји „шум у комуникацији”.

„Фијат је, нажалост, још увек отворено питање. Ја сам се надала да ће се данас донети одлука о престанку штрајка како би већ вечерас или сутра ујутро могли да седнемо”, рекла је Брнабић одговарајући на питање новинаре током посете термоелектране Костолац Б.

Влада Србије у потпуности, како каже, стоји иза радника Фијата и због тога смо обећали да ћемо на највишем нивоу организовати преговоре са менаџментом Фијата на којима ће бити присутна као председница владе.

„Ми смо радницима јасно понудили одговор на сва четири њихова захтева, да ћемо као влада и као мањински власник у Фијату инсистирати да се реше сва четири захтева”, рекла је она.

Брнабиће је додала да влада једино није могла да гарантује које ће бити процентуално повећање плата пошто је то било нешто што је морало да се договори директно у преговорима.

Она је додала да влада стоји на располагању радницима за преговоре 24 сата, седам дана у недељи.

„У овом тренутку плашим се да смо близу неког сценарија који нико од нас не жели, а то је смањивање производње Фијата и то баш у тренутку када продаја Фијата у ЕУ иде јако добро, односно на узлазној је путањи. Због тога је још већи притисак зато што на лагеру нема довољно возила”, рекла је Брнабић.

Она подсећа да се због штрајка већ 20 дана ништа не производи у Фијату у Србији и каже да се на њене апеле као премијерке штрајкачи одбор није одзавао.

Према њеним речима, то не значи да влада не стоји и даље нон-стоп на располагању штрајкачком одбору.

„Чини ми се, више бих волела да кажем директно радницима...спремна сам да разговарам са њима, али чини ми се да негде постоји шум у комуникацији. Чини ми се да није јасно да смо ми изашли у сусрет за сва четири захтева и да је у овом тренутку, верујте, неразумно и мени несхватљиво да се и даље иде у потпуни прекид производње, уместо да седнемо уз све гаранције Владе Србије са менаџментом Фијата и разговарамо о колективним уговорима за наредне три године, јер би то била сигурност тих радника за наредне три године”, рекла је Брнабић.

Она наводи да би то свима дало простор за разговоре о тренутној прозводњи, али и повећању производње, као и новим моделима који су најављени.

„Не знам шта да кажем на то. Учинили смо све што смо могли”, рекла је Брнабић.

На питање новинара да ли Влада Србије има стратегију за евентуални одлазак Фијата из земље, Брнабић је кратко рекла да сада не може да говори о томе.

(Танјуг)

Коментари26
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Sasa Trajkovic
Ana je ostala SAMA, gde su ostali ministri podvili rep pa kud koji ... Ana je pre svega profesionalac ekspert u svom resoru a ne politicar da daje demagoske izjave za jednokratnu upotrebu ali drskost i aroganicija novinarke sa RTS se granici sa dobrim ukusom, i postovanjem gosta koji joj je obezbedio eksluzivitet, vreme je da na RTS zavlada profesionalizam i novinarska etika.
Simon
da, Ana je ostala sama i neiskusna. A ostali su se povukli jer ocekuju da joj suflira predlagac i nesumnjivi autoritet u Srbiji. Trenutno je taj sklonjen iz drzave, u Americi je, jer mora da se i konkretno obaveze da ce pristupiti promeni Ustava i mirnim i bezpogovornim pustanjem Kosova iz Srbije. Sledeci korak je Srbija< u UN trazi prestanak dejstva rezoluvije 1243. A Ana sad mora da bere plodove tajanstvenog Dinkicevog ugovora sa FIATom.
Dejana
Gledala sam intervju i veoma sam zadovoljna. Brnabićeva je veoma ozbiljna, odgovorna i posvećena poslu, sposobna da izbegne sve podmetačine.
Trifun
Брнабићева је навела да је само њен шеф кабинета имао 23 разговора са председником штрајкачког одбора Зораном Марковићем и да је она имала састанке са њима, а да је он давао саопштења да нема комуникације са владом. Postavlja se PITANJE:Koji su stvarni uzroci,povodi i ciljevi "strajka" i ko stvarno stoji iza njih?Kako je objasnjenje da jedan sindikat(organizator "strajka") uopste ne dolazi na pregovore u Vladu(i ako su pozvani),a drugi "sindikat"pregovara svakodnevno sa Vladom,a obmanjuje javnost "da nema komunikacije sa vladom"?Strajk se moze smatrati opravdanim,ako "poslodavac' ne postuje Ugovor(sa zaposlenim)."Sindikati" nigde nisu naveli s STA se ,iz ugovora,ne postuje.To sto bi neko "hteo biti kapetan na belu ladju" i da "vrati fabrike radnicima" i "socijalisticko samoupravljanje" je krajnje neodgovorno,pre svega prema gradjanima Srbije(koji su ulozili ogromna sredstva da se otvore njihova radna mesta u "Fiatu").Isto tako,neodgovorno je i prema samim radnicima "Fiata"...
Miki
Iz takve izjave se zakljucuje ono sto je vecini ocigledno - ostati na funkciji zarad necijeg licnog interesa je vaznije nego poboljsavanje stanja u drzavi a narocito boljeg standarda zivota njenih gradjana ...
MIlojica
Siguran sam da ce se to i dogoditi i da ce svoj posao obavljati bas kako treba.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.