Уторак, 18.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Брнабић и радници постигли договор, штрајк обустављен

Премијерка Ана Брнабић са штрајкачима у крагујевачком Фијату (Фото Танјуг/З. Лабовић)

КРАГУЈЕВАЦ - Премијерка Ана Брнабић је данас касно по подне постигла је договор са штрајкачима у крагујевачком Фијату о престанку штрајка и започињању преговора.

Премијерка је иза затворених врата више од два сата разговарала са представницима штрајкача у „ФЦА Србија” где је производња била обустављана 27. јуна.

На састанку одржаном у Скупштини Града Крагујевца договорено је и да сутра у подне у Влади Србије почну преговори са послодавцем.

Ана Брнабић је, на конференцији за штампу, захвалила радницима и најавила да ће Влада у преговорима учинити све што је у њеној моћи.

„Драго ми је да кажем да је састанак био успешан, да је сутра радни дан и да сутра у 12 крећемо у преговоре са Фијатом у Влади Републике Србије”, рекла је она.

Брнабић је истакла да ће она организовати и бити присутна на преговорима зато што јој је важно да одржи обећање које је дала радницима и синдикатима, да будем ту са њима док разговарамо са Фијатом.

„Не могу да гарантујем шта ћемо добити, рекла сам да влада као мањински партнер не може да гарантује шта ће добити”, истакла је премијерка.

Оно што може да гарантује, како је истакла, јесте да ће бити све време уз раднике и да ће заједно преговарати, и да ће уз њих бити Влада Србије.

Брнабић је напоменула да ће са својим тимом, пре свега са министром привреде Гораном Кнежевићем, инсистирати да се испуни што више захтева синдиката.

„Видећемо шта ћемо добити, али синдикати су већ победили у томе да је Влада ти за њих”, рекла је премијерка.

Она је подсетила је да је пре овога била министар државне управе и локалне самоуправе и да није знала за многе проблеме са којима су се суочавали радници у „Фијату”.

Према њеним речима, пуно проблема има везе производним процесом, и може да се реши са неким средњим менаџментом, али то је свакако нешто што је ескалирало и о чему влада као мањински власник треба да разговара са већинским власником.

„Мислим да Влада треба да у надзорном одбору има људе који ће много више и много чешће да обавештавају нас у Влади о томе шта се дешава у 'Фијату'“, напоменула Брнабић.

Она је, поред радника и синдиката који су, како је рекла, показали упорност и храброст, захвалила и руководству „Фијата”, са којима је током дана штрајка имала разговоре и молила их за стрпљење.

„Молила сам их за стрпљење док не видимо шта ћемо да урадимо зато што је 'Фијат' важан за целу Србију, важан је и за ове раднике, важан је и за Крагујевац, важан је и за кооперанте, важан је и за нас као Владу Србије, важан је и за економију Србије”, истакла је премијерка Брнабић.

Она је додала да ће се, због тога, као председница Владе много више посветити „Фијату” „зато што то дугујем и свим овим људима, стварно дивним људима”.

„Имали смо тежак састанак, али некако састанак који је мени пуно значио, у коме су и они показали стварно пуно разумевања и пуно стрпљења”, додала је Брнабићева. (Танјуг)

 

Марковић: Сутра је у Фијату радни дан

КРАГУЈЕВАЦ - Председник Штрајкачког одбора Фијата Зоран Марковић изјавио је да се отказује протест који је био заказан за сутра и позвао је све раднике „Фијата” да тог дана дођу на своја радна места.

Он је рекао да су синдикат и штрајкачки одбор, после састанка са премијерком Аном Брнабић, фабрике „ФЦА Србија” одлучили да прекину штрајк и наставе разговоре са представницима компаније и Владом Србије на највишем нивоу.

За сутра заказаног протеста испред Скупштине Града Крагујевца у 11 сати неће бити, нагласио је Марковић на конференцији за штампу, после састанка са председницом Владе Србије.

Премијерка Брнабић је постигла је договор са штрајкачима у крагујевачком Фијату о престанку штрајка и започињању преговора. Она је иза затворених врата више од два сата разговарала са представницима штрајкача у „ФЦА Србија” где је производња била обустављана 27. јуна.

На састанку одржаном у Скупштини Града Крагујевца договорено је и да сутра у подне у Влади Србије почну преговори са послодавцем.

Марковић је истакао да одлука о прекиду штрајка није пораз, како ће неки да то представе.„Путем медија желим да обавестим све драге колеге и колегинице да ово није пораз, јер многи ће тако то да представљају, поједини који су тражили да идемо до краја. Крај није одлазак 'Фијата', крај је да нам се поправе услови рада, наше зараде, она наша четири захтева”, рекао је Марковић.

Према његовим речима, сада је битно да се разговарало, „да је премијерка на нашој страни и да ће и сутра и наредних дана да буде са нама - на истој смо страни”.

Према његовим речима, радници су били јединствени до задњег тренутка и „морали су да натерају компанију Фијат да поштује позитивне прописе Републике Србије”.„Ово јесте преседан у синдикалној борби, да се штрајк заврши без договора, али смо добили могућност да преговарамо за све што смо се борили свих ових 16 дана”, рекао је Марковић.

Он је додао да ће бити незадовољних, али је истакао да је „сутра радни дан” и да очекује „брзе и јасне преговоре”.„Надам се и верујем да ће ово на крају да буде добар резултат. Показали смо да желимо да 'Фијат' и даље послује”, рекао је Марковић. (Танјуг)

 

 

Брнабић у Крагујевцу разговара са радницима Фијата

КРАГУЈЕВАЦ - Председница Владе Србије Ана Брнабић у Крагујевцу разговара са радницима Фијата, који су у штрајку од 27. јуна.

Састанак, који је почео око 19.30 сати, одржава се у зграду Скупштине Крагујевца.

Председник Синдиката Независност у Фијату Зоран Станић рекао је раније Танјугу да траже да премијерка Ана Брнабић што пре оформи преговарачки тим или кризни штаб који би посредовао између менаџмента и Штрајкачког одбора.

Премијерка је претходно рекла да ће Влада Србије наставити да се бори за радна места у Фијату, али да сумња у добре намере Штрајкачког одбора који тражи да им влада гарантује нету зараду од 45.000 динара, а то је немогуће испунити.

Због тога, каже премијерка, хајде да разговарамо, те да је ту за раднике, не и за Штрајкачки одбор, али да Влада свакако неће одустати од Фијата. (Танјуг)

 

Брнабић: Хајде да преговарамо, ту сам за раднике, не за Штрајкачки одбор

Влада Србије ће наставити да се бори за радна места у Фијату, али сумња у добре намере Штрајкачког одбора који тражи да им влада гарантује нето зараду од 45.000 динара, а то је немогуће испунити, каже премијерка Ана Брнабић.

Због тога каже - хајде да разговарамо, те да је ту за раднике, не и за Штрајкачки одбор, али да Влада свакако неће одустати од Фијата.

Радници Фијата сад траже разговор са Брнабићком
КРАГУЈЕВАЦ – Радници Фијата су данас затражили да премијерка Ана Брнабић дође у Крагујевац на разговоре и да што пре оформи преговарачки тим или кризни штаб који би посредовао између менаџмента и Штрајкачког одбора, изјавио је председник Синдиката Независност у Фијату Зоран Станић.Он је казао Танјугу да је око 300 радника друге смене, пошто је прва штрајковала на радном месту, прошетало до Скупштине Крагујевца и затражило од градоначелника да то пренесе премијерки Брнабић.Станић је додао да и радници прве смене подржавају одлуку Штрајкачког одбора да премијерка дође на разговоре.РТС јавља да у Штрајкачком одбору демантују да је протест исполитозован, јер су, како наводе, преговори са пословодством прекинути 21. јуна, након чега је донета одлука да се крене у штрајк. (Танјуг)

Брнабић је данас на конференцији за новинаре, а после састанка са ХБИС групом, рекла да ће се влада за Фијат борити као што се борила за Железару Смедерево, али да штрајкаеки одбор траже немогуће, односно оно што влада не може да испуни.

„Влада законски не може да гарантује да минимална нето зарада буде 45.000 динара”, појаснила је премијерка.

Додала је да су штрајкачи испоставили влади и нови захтев, а то је да добију 20.000 динара као накнаду што су штрајковали, што је, каже, такође немогуће испунити.

Брнабић истиче да без обзира на све остаје спремна за разговоре са радницима када год они одлуче.

Подсетила је такође да је успех у Железари Смедерево јасна порука и руководству Фијата - да влада неће одустати као што није одустала ни од железаре.

„Смедерево је фантастичан пример да у владу треба да се верује и да ће влада обаћања испунити и да ће залећи за своје рандике. И када нико не верује у будућност влада верује”, поручила је Брнабић.

Наводећи да је са Штрајкачким одбором разговарала кад год су хтели, да се то дешавало и иза поноћи, Брнабић је приметила да је некоректно што се након тога појави саопштење тог истог одбора о томе како влада разговара са радницима преко медија.

„И ту смо били толеранти, оћутали смо и дали нову шансу”, рекла је премиојерка те поручила да управо зато сада хоће да разговара са радницима.

Влада је, како је напоменула, пристала да изађе у сусрет у вези са свим захтевима радника, али не може да гарантује колики ће бити процент повећања плата, због чега се она пита постоји ли добра намера у потезима штрајкача.

Подсећа, наиме, да су синдикати водили преговоре од 9. до 21. јуна о новом колективном уговору, те да су их сами напустили и одлучили да почну штрајк.

Подсећа и да се један синдикат није ни одазвао на разговор са владом нити је дао било какво објашњење.

Такође, додаје, Фијат њој раније није дозволио да уђе у погоне фабрике у Крагујевцу са образложењем да су радници бесни.

„Хајде да преговарамо. Ту сам за раднике и ноћи и викендом, не за Штрајкачки одбор, пошто са њима комуникација није у најбољој намери”, рекла је Брнабић закључивши да јој се чини да није постојала влада која је тако искрено и отвореног срца радила на очувању радних места. 

Коментари48
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Trifun
@Игор Г. Po mnogim procenama Srbija je direktno u FAS Kragujevac ulozila preko milijardu eur-a.Govori se o "proceni",jer su se "dosmanlije"pobrinule da se "Ugovor"(najbitniji delovi) ne sme objaviti..Pored toga,Srbija je jos toliko ulozila u kooperantske firme(koje rade za FAS) u izgradnju autoputa do Kg i ostale pratece infrastrukture..Sve je to placeno iz budzeta Srbije,odnosno sve smo mi(gradjani Srbije) to platili.A vi tvrdite da "nikoga radnici ne ugrozavaju...".Ovim strajkom,organizovanim od ispolitizovanih sindikata,bez stvarnog uzroka i povoda,strajkaci se ponasaju neodgovorno jer realno provociraju FIAT da ode iz Kg(Turci i Poljaci ih oberucke prihvataju..)To da strajkaci zele vece plate,nije nikakav argument.Svi bi mi voleli i hteli vece plate,samo nemamo koga da ucenjujemo.U pravnim drzavama,cemu Srbija tezi,nije bitno sta ko voli i zeli,nego da li je nesto u skladu sa zakonom i ugovorom.A ja ne cuh od strajkaca da je u necemu prekrsen Ugovor koji imaju sa FIAT-om(poslodav.)
Milan M. Mišković, sociolog
Čak ni vlasti mnogo moćnijih zemalje nego što je Srbija, ne mogu više da održavaju kontrolu na multinacionalnim korporacijama, koje su autohtona mehanička struktura, koja se vlada ligikom koja je u skladu sa funkcijom MNK: da donosi profit, da stvara i podstiče nove proizvode i tehnologiju, da širi svoj domet i moć i da učvršćuje potrošački način života u čitavom svetu. Korporacije su mašine. One vladaju našim predstavama o tome kako treba živeti. Najveća nada za suprotstavljanje sve jačoj korporacijskoj vladavini u svetu jeste izgradnja društvenih pokreta u okviru kojih će ljudi zahtevati svoja suverena prava nad MNK i bankama
Dragoljub
Haaa. Mislim, jao si ga nama. /Zašto nisu "zamrzli" štrajk? -to je sasvim normalno svugde u svetu, ovako su "podvili rep"-ne znam šta drugo reći?-to i meni kažu kad odustanem od nečega ako sam u pravu/. Priča o šutom i i rogatom se obično završi tako što rogat, ako ne mož" pobedi u prvoj rundi, odma mu priskače u pomoć onaj ko ga.. Bitno je da se uvek zna "ona strana"-u ovom slučaju, kao i uvek-su radnici/građani. Bajka o tome kako će fijat pobeći je farsa da se zavara sirotinja, kad se fijatu ne bude isplatilo da više bude ovde-OTIĆI ĆE. Tada će nadležni opet sipati razvodnjenu limunadu građanima na glavu, pa opet po starom. Narod će opet verovati u bajke, a možda i neće, mislim da mu je prešlo u naviku da se pravi da veruje, tako se lakše podnosi muka i poniženje (opet jedna zabluda). Historija se ponavlja. Ko ne veruje - taj je ili na vlasti, ili je budala, ovo je i nama ludima jasno. Ukoliko je ovo uvredljivo za bilo koga, neka administrator ne objavljuje.
Petar
Sa obzirom da su njihova radna mesta prakticno kupljena novcem poreskih obveznika, kako ce oni da nama refundiraju manja proizvodnje i gubitak PDV-a? Zasto to ranije nisu uradili? Izgleda da je neko zviznuo u zutu pistaljku i ~sindikat~ pristaje na prekid strajka i razgovor.
Vojislav
Bravo Premijerko ,sad ce valjda ovaj narod da shati zasto ste postavljeni za Premijerku!!!

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.