Среда, 22.09.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Дискриминација деце са тешкоћама у развоју

Уместо да пробуди саосећајност и разумевање, овај развојни поремећај често код околине изазива непримерене реакције
(Фото Пиксабеј)

Немио догађај на београдском аеродрому, када супервизор, лекар и менаџерка лета нису хтели да пусте у авион једанаестогодишњег дечака с аутизмом јер су проценили да његово дуготрајно плакање може да узнемири остале путнике на получасовном лету до Тивта, на најдраматичнији начин скренуо је пажњу шире јавности на дискриминацију са којом се деца с аутизмом суочавају готово на сваком кораку.

​Ван­ред­ни ин­спек­циј­ски над­зор Ди­рек­то­ра­та
По­во­дом слу­ча­ја на Аеро­дро­му „Ни­ко­ла Те­сла” ка­да аути­стич­ном де­ча­ку над­ле­жне слу­жбе ни­су до­зво­ли­ле да ле­ти од Бе­о­гра­да до Тив­та ави­о­ном „Ер Ср­би­је”, Ди­рек­то­рат ци­вил­ног ва­зду­хо­плов­ства Ср­би­је по­кре­нуо је ван­ред­ни ин­спек­циј­ски над­зор, са­зна­је ју­че аген­ци­ја Бе­та.

Отац дечака, наш колумниста историчар Чедомир Антић, који је на страницама „Политике” описао чему је породица била изложена у недељу, 6. августа, на Аеродрому „Никола Тесла”, најављује тужбу против надлежних на аеродрому и „Ер Србије”. Како Антић наводи, његов син Вид је већ три пута, без проблема, авионом путовао до знатно удаљенијих одредишта – Туниса, Турске и Египта – и до сада му ниједна авио-компанија није забранила улаз у авион, нити је постављала посебне услове због његовог стања.

Потражили смо од стручњака одговор на питање да ли је оправдана бојазан да малишани с аутизмом могу да повреде друге и буду агресивни према њима. Бојана Дробњак, логопед из Центра за патологију говора „Логомедика”, каже:

– Аутизам је спектар поремећаја, тако да ниједно дете с аутизмом није исто и не мора имати исте проблеме у понашању. Агресивно понашање најчешће је проузроковано одређеним сензорним утицајем који је за децу с аутизмом углавном узнемирујући, непријатан или болан. Зато сматрам да треба имати више разумевања уколико се такво понашање догоди на јавном месту. Свакако је неприхватљиво да се унапред доносе закључци који се односе на сву децу с аутизмом и да се она тиме ограничавају у било ком погледу.

Бојана Дробњак оцењује да је, нажалост, дискриминација деце с аутизмом присутна у свим аспектима њиховог социјалног живота.

​Осу­да дис­кри­ми­на­ци­је
Феј­сбук гру­пе Во­за­чи ве­ли­ког ср­ца Ср­би­ја и Из­најм­љи­ва­чи са ср­цем, ко­је по­ма­жу де­ци с по­себ­ним по­тре­ба­ма осу­ди­ле су ју­че сва­ки вид дис­кри­ми­на­ци­је осо­ба са ин­ва­ли­ди­те­том, по­во­дом по­ступ­ка ком­па­ни­је „Ер Ср­би­ја” пре­ма по­ро­ди­ци је­да­на­е­сто­го­ди­шњег аути­стич­ног де­ча­ка, пре­но­си Бе­та.Они оче­ку­ју да се ком­па­ни­ја „Ер Ср­би­ја” и Аеро­дром „Ни­ко­ла Те­сла” у Бе­о­гра­ду јав­но из­ви­не по­ро­ди­ци де­ча­ка ко­ме ни­је до­зво­ље­но да се укр­ца на лет, као и свим ро­ди­те­љи­ма де­це с по­себ­ним по­тре­ба­ма и да хит­но усво­је Пра­вил­ник о по­сту­па­њу кад је реч о осо­ба­ма с ин­ва­ли­ди­те­том.На­во­де да је струч­но осо­бље на Аеро­дро­му по­сту­пи­ло не­про­фе­си­о­нал­но и да ни­је са­мо по­вре­ди­ло пра­ва де­те­та, већ и по­ка­за­ло да је њи­хо­ва слу­жба „пот­пу­но не­у­пу­ће­на у при­ро­ду аути­зма”.Феј­сбук гру­пе Во­за­чи ве­ли­ког ср­ца Ср­би­ја и Из­најм­љи­ва­чи са ср­цем од­лу­чи­ле су да по­ро­ди­ци де­ча­ка ко­ји ни­је мо­гао да пу­ту­је ави­о­ном „Ер Ср­би­је” по­ну­де бес­плат­не ави­он­ске кар­те и сме­штај на Ја­дра­ну.

– Дискриминација је културолошки детерминисана, јер се у нашој средини негује култ исправности и способности, а свако одступање дефинише се као болест или непоправљиво стање, које без познавања социјалних модела ометености највише погађа особе које имају било какве сметње или поремећаје. Деца с аутизмом стигматизована су у свим системима. Иако би требало да градимо друштво у коме су особе с било каквим сметњама прихваћене, у нашем друштву не постоји познавање феномена аутизма, његовог настанка и могућности третмана, па овај случај не представља изненађење, већ потврду о дефициту основних знања о томе како функционишу деца с аутизмом. Овај пример је и јасан показатељ да инклузивни програми у Србији нису заживели, баш као ни научно засновани методолошки приступи попут АБА (АБА – примењена анализа понашања), који на ефикасан начин помажу у превазилажењу проблема у понашању – оцењује Бојана Дробњак.

Председница Савеза удружења Србије за помоћ особама с аутизмом Весна Петровић каже да се ови малишани од најранијег детињства суочавају са чудним погледима пролазника и злобним коментарима.

– Пре месец дана нашем удружењу јавила се једна мама која је своју девојчицу одвела у дежурни вртић, јер је њено обданиште било на колективном годишњем одмору. Васпитачица је на хиљаду начина покушала да одговори мајку од идеје да девојчица привремено борави у том вртићу – убеђивала ју је да вртић нема климу, да има превише деце, да не зна како ће се нова девојчица уклопити у дечји колектив... А то се дешавало у централној београдској општини – каже Весна Петровић.

Наша саговорница подсећа да је у Нишу пре неколико година дечак са аутизмом избачен из дечјег позоришта јер је био узнемирен за време представе. Вест о том догађају брзо је стигла до тадашњег ресорног министра Александра Вулина, који се извинио родитељима дечака и затражио од позоришта да већ сутрадан ту представу поново одиграју пред дечаком и његовим другарима.

– Неразумевање и страх од непознатог изазивају предрасуде, које понекад прерасту у агресију и безобразлук. Дешава се да дете с аутизмом због свог унутрашњег немира легне на улицу и почне да вришти, а „брижне” комшије запрете да ће позвати полицију или центар за социјални рад да би казнили „неодговорне” родитеље. Посебан проблем представља инклузивно образовање, које је идеално замишљено у теорији. У пракси, велики број учитељица није едукован за рад са аутистичном децом, одељења су често препуна деце, што код великог броја учитељица изазива велики стрес. Онда се учитељице јавно пожале на родитељском састанку да дете с аутизмом шета на часу, не задржава пажњу, прича само са собом и понекад грубље гурне школског другара у игри... А онда родитељи почну да праве притисак да се дете пребаци у специјалну школу – закључује наша саговорница.

Коментари33
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Зорица Аврамовић
Зар пилоти не седе у својој кабини, изоловани од путника? Не видим како би им малишан "у свом свету" током лета сметао! У најмању руку, као да је у питању терориста! Као да десетогодишње дете, у пратњи одраслих особа, чак и здравственим сметњама, може до те мере да угрози плоучасовни лет авиона? Случајно је реч о сину Чедомира Антића, и ову чињеницу не би требало злоупотребљавати у коментарима. Срамота које глупости и и грубости појединци пишу!
Anja
Procedure poput ove tiču se isključivo bezbednosti, kako drugih putnika, podjednako i bezbednosti deteta, u ovom slučaju sa autizmom, ako se ukrca na avion. Iz istog razloga i druge avio-kompanije imaju ovakve procedure. Tako se 2016. godine dogodilo da je dete u Kini na aerodromu postalo uznemireno, pa se sa ukrcavanjem čekalo da bi se dete smirilo. Ipak, kako se to nije dogodilo, a otac nije imao potrebnu dokumentaciju o terapiji, detetu nije bilo dozvoljeno da se ukrca na avion, ponovo u skladu sa procedurama civilne avijacije, kako je navedeno.
Sveta
Sudeci po komentarima, sreca sto su njihovi autori fizicki razdvojeni inace bi 'letelo perje'. A tek sto bi to bila prica.. Sigurno bi tiraz porastao. Sugerisnao resenje problema medjutim, moglo bi da se rezimira: svaki se i dalje cese gde (i kad) njega svrbi. Sta ima veze, cesemo se i kad drugi dodju da nam uredjuju vlastitu kucu... (A idemo i mi kod njih, u Strazburg i sl..)
Srboljub Petrovic
Kad vec caskamo, civilizovano ponasanje NE podrazumeva toleranciju i pomoc slabim i bolesnim, vec saosecajnost i razumevanje drustva i pojedinca prema SVAKOM drugom bicu i prirodi. Dakle prema svima i svemu. To je sustina dobrog gradjanskog vaspitanja i obrazovanja, humanizma i licne kulture. Ne praviti diskriminaciju ni po kom osnovu, pomoci kome je neophodno, ali racionalno, ne na stetu drugih. U socrealizmu koji je unistio Srbiju (avaj, opet ta politika) pored ostalog i visedecenijskim jeftinim obrazovanjem i duhom "burazerske" kvazi-kolegijalnosti, stiglo se tacno ovde gde ne treba (kako to, nazalost, ilustruju i neki nesuvisli, netolerantni, licni i ostrasceni komentari). Ali, nadajmo se, bice bolje ako nam se ikada vrate deca i unuci sa pecalbe po belom svetu.
MilosNS
Sve mislim da je gdin Kornelije u pravu. Da to dete nije sin od Antića, svi bi okrenuli glavu. Elem... Kad već govorimo šta lekari, ti stručnjaci kažu, nije li lekar opomenuo da upravo takvo dete ne bi trebalo biti u avionu? Takođe, pravo je tražiti i imati pravo na udobnost i komfor. Već sam spominjao primer nestašne devojčice. A što se tiče dece, pa i osoba sa smetnjama u razvoju, kad je već tako, što onda ne bi postojalo zasebno odeljenje, a ne sa ostalim putnicima. I da, diskriminaciji osoba sa posebnim potrebama su činovnici sami doprineli time da se te osobe uključe u životu sa ovim "normalnim". Kako drukčije da objasnim pravilo da takva deca pohađaju redovnu školu? A tome sam nažalost i prisustvovao. I neću reći kakav je nazovi tretman to dete dobilo od ostalih (m)učenika.
Mama
Boze, ala si se nalupetao... znas kad sam razmisljala da li na takvu glupost i needukovanost uopste nesto i da napisem. Jedina "greska" roditelja je sto nisu prilikom rezervacije napomenuli da je rec o detetu sa specijalnim potrebama, kako bi sebi olaksali i ubrzali proceduru ukrcavanja. Zivim u zemlji gde se deca sa autizmom tretiraju kako bi i trebalo i nikada nisam cula vecu glupost od te da lekari takvoj deci zabranjuju letove. A ti "bajo" kad kupis avio kartu, nisi kupio mir i tisinu, nego prevoz od tacke A do tacke B, zajedno sa jos bar 100-300 ljudi koji putuju sa tobom. Ako hoces mir i tisinu tokom leta, iznajmi privatni avion.
MilosNS
Molim vas, ostanite u Kanadi kad ne razumete ništa. A da dodam, i imam pravo da se žalim na nečiju buku i galamu, jer sam čovek.
Прикажи још одговора

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.