Понедељак, 06.12.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Баксузни број „4219” однео злато

Ивана Шпановић за сантиметар остала без десете медаље на великим шампионатима, а откачени стартни број на леђима у последњем скоку према мишљењу жирија скратио јој је победнички скок
И судије признале да је спорни скок у шестој серији био победнички: Ивана Шпановић (Фото Ројтерс)

Лондон – Ивана Шпановић и тренер Горан Обрадовић нису овако замишљали завршетак финала у скоку удаљ на 16 првенству света на Олимпијском стадиону у Лондону. Први пут од 2013. и бронзе освојене на 14. првенству света у Москви, наша најбоља спортисткиња остала је без одличја на једном великом шампионату. Јубиларну, 10. медаљу освојиће, сигурно, наредне зиме на Светском првенству у дворани. Она ће вероватно бити златна, јер и ове зиме Шпановићева је скакала даље од свих (7,24 м), али злато је могло да падне већ у Лондону, да није било невероватног пеха. У последњем скоку када је наша рекордерка покушала да одговри својим ривалкама које су је потиснуле на четврто место њен стартни број на леђима, а реч је о броју „4219” се откачио и када је Шпановићева доскочила у песак преко границе од седам метара, папирни „број” је „запарао” песак, померивши њен траг за сантиметар, четири, шест, десет...

Сантиметар дужи скок донео би јој бронзану медаљу, коју је освојила на два последња шампионата света, четири сантиметра донели би јој сребро, а шест – злато, јер је имала боље друге скокове од девојака које су примиле медаље – Бритни Рис златну за 7,02, Дарја Клишина сребрну за 7,00 и Тијана бартолета бронзану за 6,97 м. Најбољи скок Иване Шпановић износио је 6,96 м.

– Жалили смо се на шести скок, јер је свима изгледао много дужи него што је измерно... Завршило се како се завршило. Не могу да кажем да сам разочарана, у некој врсти сам шока, јер нисам замишљала да ће ово такмичење овако да се заврши. Оно што сам говорила да идем на златну медаљу нисам говорила само зато што сам то желела, већ зато што из мене говорило вишегодишње искуство и самопоуздање које имам. То што ја осећам да могу не може нико да зна и не може нико да ми одузме – рекла је Ивана Шпановић пошто је изашла са атлетске стазе Олимпијског стадиона.


Ивана Шпановић (Фото Ројтерс)

Будући да је морала на антидопинг контролу само је додала:

– Мислим да сам показала да сам била спремна за златну медаљу, а чињеница је да сам имала проблема на залетишту због пропуштених такмичења због повреда поготово када је дувао ветар, који је и мењао правац. Правила сам неке грешке које не бих правила...

У том тренутку судбина званичне жалбе још није била позната, већање жирија трајало је 45 минута и његову одлуку нам је саопштио тренер Горан Обрадовић.

– У просторији за видео мерење, видела се да тако кажем мала дисторзија у песку, али ни мериоцима није било јасно са које тачке треба мерити дужину скока. Морали су да одреде тачку поласка и она је била на 6,91 метар. Уложили смо жалбу која је након дугог већања одбијена, јер су нам рекли да су дошли до закључка да је број оставио траг у песку. Чак ни жири није био сигуран која је права тачка мерења, али његови чланови су морали да прихвате одлуку главног мериоца даљине. Само су нам још рекли да су констатовали да је то био победнички скок – рекао је тренер Горан Обрадовић који је јако тешко поднео све што се дешавало ове вечери.

Скокови из серије у серију…

Шпановићева је финале започела преступом уз ветар који јој је дувао у груди брзином од 1,3 метра у секунди. То се није поклапало с њеним планом да већ у првом покушају оствари резултат који ће ривалкама „одсећи ноге”. До душе био је то стварно најдужи скок прве серије јер је уз преступ од четири центиметра Шпановићева доскочила између 6,90 и седам меетара. Тако је најдужи скок прве серије извела Клишина с 6,78 м, Рисова је с ветром у леђа доскочила на 6,75, а Тијана Бартолета 6,56 м.

Да је мерење првог скока од ока било тачно европска шампионка Ивана Шпановић је показала у другој серији – с 6,96 м уз простор на дасци од 6,7 сентиметара. С нестрпљењем и зебњом се чекао одговор американки Рисове и Батролете које заједно имају пет титула првакиња света, Рисова три, а Бартолета две укључујући и последњу из Пекинга 2015.

Бритни Рис је с помало небичним, испрекиданим залетом начинила преступ, а Бартолета свој резултат поправила на 6,60 м, а Клишина је још једном пријатно изненадила скоком од 6,88 м којим се утврдила на другом месту. Прва скакачица у трећој серији Британка Лорена Јуџен спасила се испадања из такмичења остваривши први исправан скок а тих 7,72 м подигли су је на четврто место испред Бартолете.

Шпановићева је у трећој серији извела до тада најслабији скок – само 6,77 м, Клишина је преступила, Бритни Рис је успела да усклади залет и долазак на даску, одразила се 3,2 цм  пре но што би њен скок био преступ и прешла у вођство са 7,02 метра.

Једино добро у томе по Ивану Шпановић било је то што је Американка, која је ове сезоне с 7,13 м имала најдужи скок на отвореном, тај скок извела у трећем, а не у последњем покушају. Шпановићева је имала могућност да јој одговори, а многи љубитељи атлетике у Србији добро се сећају да је наша рекордерка изгубила доста сјајнијих одличја на великим такмичењим у последњим серијама баш од Американки.

Бартолета ни у трећем покушају није успела да се приближи врху. Начинила је први преступ, а финале се убрзало када су отпале Румунка Ротару (6,46), Бразилка Мартинс (6,52), Немица Залман-Рат (6,54) и Летонка Грива (6,54).

Бартолета се вратила скоковима на 6,60, Јуџенова преступима, а Драја Клишина је још једном поправила свој резултат, овог пута на 6,91 и заиста, мало ко се сећа, када је Рускиња која у Лондону наступа као независни учесник, скакала тако добро и далеко. Приближила се својој ривалки из јуниорког доба Ивани Шпановић на само пет центиметара.

Шпановићева је и даље наставила лов на скок из снова, победнички скок, а то се у четвртој серији завршило с преступом од шест центиметара и укупном даљином од око седам метара. Ни то није било то. Шпановићева је дан раније говорила о скоку од 7,10.

Бартолета је је у четвртој серији најзад успела да „ухвати” даску поправи свој резултат на 6,88 м и то је била још једна најава да ће одлука о расподели медаља пасти у две последње серије. Ивана је имала сребро, али нити је Рисова била предалеко, нити њене пратиље Клишина и Бартолета…

И расплет је почео скоком Клишине од 7,00 м, а то је био њен најбољи скок од 2011. када је поставила лични рекорд са 7,05 м!

Шпановићева је поново преступила, истина преступ је био мањи (2 цм) али ни скок није био дужи од претходних и пошто је и Рисеова преступила расподела медаља уочи последње серије изгледала је овако : злато Рисеова, сребро Клишина, бронза Шпановићева.

Онда је Бартолета у последњем покушају надмашила скок наше рекордерке за сантиметар и стигла на бронзану позицију. О онда уследио већ описани скок наше рекордерке, који је скратио папирни број, који се качи прибадачама као на јуниорским такмичењима...

Одбијена жалба

Жалба српске Атлетичарке Иване Шпановић на последњи скок одбијена је, саопштио је Атлетски савез Србије (АСС). Представници АСС уложили су жалбу на измерен последњи скок Шпановићеве финалу Светског првенства у Лондону, али су је организатори одбили. (Бета)

АСС: жалба одбијена због медаља САД

Лондон - Атлетски савез Србије објавио је да је жалба на последњи скок Иване Шпановић на Светском првенству у Лондону одбијена, како не би угрозила златну и бронзану медаљу Америчкој федерацији.

Шпановић је у последњој серији имала скок за злато, али се десио пех да јој се делимично одлепио број на леђима и оставио траг у песку, па јој је остао четврти резултат, на само центиметар од бронзе.

„Због папирног броја јако лошег квалитета, који је оставио траг у песку, наша шампионка остала је без златне медаље. АСС се на ову одлуку жалио али је по мишљењу комисије, жалба одбијена јер, како 'они' наводе, то би довело до жалбе Америчке федерације која би остала без медаље у овој дисциплини, па је самим тим 'лакше' да се одбије наша жалба”, наводи се на сајту АСС. (Танјуг)

Шпановић: Желела сам медаљу, хвала на подршци

Најбоља српска атлетичарка Ивана Шпановић, која је освојила четврто место на Светском првенству у Лондону, изјавила је да је јако желела медаљу и да није овако замишљала исход такмичења.

„Колико год да ми је тешко да признам, ово су нормалне ствари у спорту и једном је морало да се деси. Да сам била способна за медаљу - била сам. Да ли за златну, ви можете најбоље да процените”, рекла је за РТС Шпановић, захваливши се навијачима у Србији на подршци.

Како је објаснила, имала је проблема на залетишту, највише због ветра јер су јој фалила такмичења која није одрадила због повреде. „Видели сте колико сам се борила али једноставно, друге девојке су биле боље”, рекла је Ивана Шпановић. Захвалила је навијачима у Србији на подршци „не само данас него свих ових година”.

Она је рекла да је уложен протест на њен шести скок у финалној серији у Лондону али да је након прегледа снимка одбијен. „Учинило нам се да је скок много даљи. Али, на крају, после снимка и слика које смо погледали, видели смо да је број оставио задњи траг”, рекла је Шпановић. (Танјуг)

Мајкл Џонсон: Нема смисла

Лондон  - Легендарни амерички спринтер Мајкл Џонсон, након што је Ивани Шпановић због броја измакла златна медаља на Светском првенству у Лондону у скоку у даљ, истакао је да не може да схвати да таква ситуација може да се догоди у данашње време.

„Од толико новца и технологије, атлетичарима су на обе стране дреса прикачени папири који се вијоре на ветру. Мени то нема смисла, имена им пишу напред и назад, све због спонзора”, рекао је некадашњи светски рекордер и освајач осам златних медаља на Светским првенствима за Би- Би-Си поводом расправе о папирним бројевима и зихернадлама.(Танјуг)

Коментари59
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Jovan Milanovic
Predje skakac uvis preko letvice, ali se broj sa dresa otkaci i ostane na polaznoj strani. Da li je visina preskocena ?
Milos miokovic
Da je pokojni Dusko Korac ziv,zalba bi bila usvojena a on bi bio suspendovan na neko vreme sa Rts.......voleo je tu atletiku a pogotovo takmicarke sa istoka
Nikola Nesic
Verovao sam da se radi samo o sportu, kad ono svetska antisrpska zavera... Šta da kažu oni otrovani hranom, da traže istragu o pokušaju ubistva?
Miloš Petrović
"Атлетски савез Србије објавио је да је жалба на последњи скок Иване Шпановић на Светском првенству у Лондону одбијена, како не би угрозила златну и бронзану медаљу Америчкој федерацији." Potpuna izmišljotina atletskog Saveza Srbije, Svetska Atletska Federacija tako nešto nikada (!) nije izjavila.
Dejan.R.Tošić
Svi na doček ispred Gradske Skupštine da dočekamo našu atletsku Kraljicu.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.