Пала потрошња пива
Зрењанин – Пиварска индустрија Србије је од 2008. до 2014. доживела значајан пад тржишта и то чак од 14,59 одсто. Овај сектор остварује 3,3 одсто буџетских прихода наше земље па је његов опоравак у последње две године значајан. Ово је речено на тродневном симпозијуму који се под називом „Пиво, пиварство и хмељарство” одржава на почетку 32. традиционалне зрењанинске туристичке манифестације „Дани пива”, и који ће јој, како је оцењено већ на почетку дати сасвим нову димензију.
Ребека Божовић, извршни менаџер Удружења пивара Србије, констатовала је да је у кризном периоду у нашој држави пала потрошња пива 12,5 процената, а да је запосленост у сектору смањена чак за 4.285 радних места.
– Ипак у 2015. години пиварство оживљава и последње две године оно једино испољава значајан пораст производње. По потрошњи пива ми смо при дну европске лествице на чијем су врху Чеси и Немци – рекла је Ребека Божовић износећи да је истинит, на први поглед невероватан податак, да је Србија по извозу пива у Европску унију на другом месту.
– Код нас пада потрошња пива и изгледа да грађани за њега имају најмање пара. Пиво се мање пије јер је скупо због акциза и пореза, смањења куповне моћи и смањена базе потрошача јер се смањује њихов број – констатовала је поред осталог Ребека Божовић. Словеначко искуство је изнео Матеј Осер који се бави дистрибуцијом у „Пивоварни Лашко”. Он је истакао да Словенци пију нешто умереније и да уживају у разноврсности пива и његовој занатској производњи.
Опоравак ове гране у Србији, за коју професор др Радован Пејановић, члан Организационог одбора, каже да је уништена, а не пропала сама од себе, види се у оснивању малих радионица и тај процес је на видику. – Кад је реч о пиварству наша шанса је у производњи сировина, хмеља и јечма, за које имамо одличне услове и са њима бисмо могли ефикасно да наступимо на иностраном тржишту, а кад је реч о изградњи нових пивара она се очекује од иностраних инвеститора – рекао је Радован Пејановић, професор са новосадског Пољопривредног факултета.
Подели ову вест






Комeнтар успeшно додат!
Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.