Уторак, 04.10.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
У ВОЗИЛИМА ЈАВНОГ САОБРАЋАЈА

За основце бесплатан превоз

Приликом првог вађења „бусплус” картице са малолетним учеником мора да буде један родитељ или старатељ. - Средњошколци и студенти имају право на повлашћене цене, али морају на почетку сваке школске године да продуже важење легитимације
(Фото Д. Јевремовић)

Пре­сто­ни­ца је ове је­се­ни по­ста­ла бо­га­ти­ја за го­то­во 17.200 ђа­ка пр­ва­ка. Али, док је по­че­так шко­ле но­во и углав­ном за­ни­мљи­во ис­ку­ство за ма­ли­ша­не, за њи­хо­ве ро­ди­те­ље то је и ва­жан нов­ча­ни из­да­так. Став­ка о ко­јој као и прет­ход­них го­ди­на ма­ме и та­те не мо­ра­ју да раз­ми­шља­ју је­сте пре­воз јер за но­во­пе­че­не основ­це ва­ђе­ње пр­вог „бу­сплу­са” je бес­плат­но. Ове кар­ти­це мо­гу се из­ва­ди­ти у „Бе­о­гра­ђан­ки”, „Ста­ром Мер­ка­то­ру” и „Тем­пу” (Ада, Но­ви Бе­о­град и Ви­ли­не во­де).

– Пра­во на бес­пла­тан пре­воз има­ју уче­ни­ци основ­них шко­ла до 17 го­ди­на и ђа­ци ко­ји по­ха­ђа­ју основ­не шко­ле за обра­зо­ва­ње уче­ни­ка са смет­ња­ма у раз­во­ју до 19 го­ди­на.

За ма­ло­лет­не је по­треб­на фо­то­ко­пи­ја па­со­ша или здрав­стве­не књи­жи­це, књи­жи­це или из­во­да из ма­тич­не књи­ге ро­ђе­них (ори­ги­нал на увид), а за пу­но­лет­не фо­то­ко­пи­ја лич­не кар­те (ори­ги­нал на увид) – об­ја­шња­ва­ју у „Бус плу­су” до­да­ју­ћи да је по­треб­но да уче­ни­ци са пре­би­ва­ли­штем у Бе­о­гра­ду до­ста­ве и по­твр­ду о по­ха­ђа­њу ве­ри­фи­ко­ва­не основ­не шко­ле на те­ри­то­ри­ји Ср­би­је или по­твр­ду о по­ха­ђа­њу ино­стра­не шко­ле са ис­по­ста­вом у на­шој пре­сто­ни­ци.  

– По­твр­да мо­ра да бу­де на срп­ском или ен­гле­ском или пре­ве­де­на на срп­ски код суд­ског ту­ма­ча. За уче­ни­ке са пре­би­ва­ли­штем ван Бе­о­гра­да по­треб­на је и по­твр­да о по­ха­ђа­њу ве­ри­фи­ко­ва­не основ­не шко­ле на те­ри­то­ри­ји глав­ног гра­да – на­по­ми­њу у „Бус плу­су”. Из ове ком­па­ни­је под­се­ћа­ју да уче­ни­ци но­ву кар­ти­цу мо­гу да из­ва­де би­ло ка­да или да про­ду­же по­сто­је­ћу, што се та­ко­ђе не пла­ћа.   

Ова кар­ти­ца ва­жи до за­вр­шет­ка основ­ног шко­ло­ва­ња и њој се не про­ду­жу­је рок ва­же­ња. Уко­ли­ко ђак из­гу­би кар­ти­цу или је оште­ти, за по­нов­но из­да­ва­ње нео­п­ход­но је да под­не­се иден­тич­ну до­ку­мен­та­ци­ју. И при­ли­ком пр­вог ва­ђе­ња и по­нов­ног, са ма­ло­лет­ним уче­ни­ком мо­ра да бу­де је­дан ро­ди­тељ или ста­ра­тељ. 

И уче­ни­ци сред­њих шко­ла и сту­ден­ти до 26 го­ди­на за но­ву кар­ти­цу у за­ви­сно­сти од го­ди­на и те­ри­то­ри­јал­не при­пад­но­сти, тре­ба да под­не­су иста до­ку­мен­та као и основ­ци. Али, њи­хо­ве кар­ти­це ва­же три го­ди­не.

Они не­ма­ју пра­во на бес­пла­тан, не­го на по­вла­шће­ни пре­воз (це­на за­ви­си од зо­не) и њи­хо­ве кар­ти­це се про­ду­жа­ва­ју. За пр­ву зо­ну, ко­ју и ко­ри­сти нај­ве­ћи број ђа­ка и ака­де­ма­ца, ме­сеч­но је по­треб­но 1.120 ди­на­ра.  Сред­њо­школ­ци мо­гу да до­пу­не по­сто­је­ћу кар­ти­цу за школ­ску 2016/17. још са­мо за сеп­тем­бар, а сту­ден­ти за сеп­тем­бар и ок­то­бар.

– За про­ду­же­ње ва­же­ња кар­ти­це, сред­њо­школ­ци би тре­ба­ло да до­ста­ве по­твр­ду из шко­ле. Ако ва­де но­ву кар­ти­цу, пла­ћа­ју и 250 ди­на­ра. Пре­по­ру­чу­је­мо им да ва­же­ње кар­ти­це про­ду­же чим до­би­ју по­твр­ду из шко­ле, од­но­сно фа­кул­те­та, ка­ко не би че­ка­ли крај­њи рок – под­се­ћа­ју из „Бус плу­са”.

Коментари2
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

goran staric
O tome odlučuje nadležni grad ili opština. Uzgred ovo je grad Beograd a ne "pašaluk".
Mirko Dragacevac
Kako se prevoze deca izvan beogradskog pasaluka?

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.