Субота, 28.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Први државни центар за палијативну негу

При Геронтолошком центру „Крагујевац” 26. септембра биће отворено прво такво одељење за смештај оболелих у неком државном центру намењеном старима
Тре­нут­но на смештај че­ка 46 љу­ди (Фо­то: ГЦ „Кра­гу­је­вац”)

Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Кра­гу­је­вац” по­стао је пр­ви цен­тар у Ср­би­ји у ко­јем по­сто­ји па­ли­ја­тив­ни ку­так за збри­ња­ва­ње и не­гу осо­ба ко­је бо­лу­ју од те­шких и не­из­ле­чи­вих бо­ле­сти. Но­во оде­ље­ње на­ме­ње­но ко­ри­сни­ци­ма у тер­ми­нал­ној фа­зи бо­ле­сти сме­ште­но је у пот­кро­вљу Ста­ци­о­на­ра 2, а све­ча­но отва­ра­ње за­ка­за­но је за уто­рак 26. сеп­тем­бра. Об­но­ву до­тра­ја­лог та­ва­на ко­ји се про­сти­ре на 500 ква­драт­них ме­та­ра фи­нан­си­ра­ло је Ми­ни­стар­ство за рад, за­по­шља­ва­ње, бо­рач­ка и со­ци­јал­на пи­та­ња, и то са 13,8 ми­ли­о­на ди­на­ра.

За опре­ма­ње про­сто­ра и уво­ђе­ње услу­ге па­ли­ја­тив­не за­шти­те и не­ге по­бри­ну­ла се Европ­ска уни­ја, ко­ја је кроз про­је­кат „По­др­шка Европ­ске уни­је ин­клу­зив­ном дру­штву” за Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Кра­гу­је­вац” обез­бе­ди­ла око 253.000 евра.

Ка­ко је на­ја­ви­ла Ве­сна Ран­ђе­ло­вић, ди­рек­тор­ка ГЦ  „Кра­гу­је­вац”, у но­вом па­ли­ја­тив­ном цен­тру би­ће ме­ста за 26 ко­ри­сни­ка.

– Уво­ђе­њем ове услу­ге по­ста­ли смо пр­ви др­жав­ни цен­тар за бри­гу о ста­ри­ма у Ср­би­ји ко­ји пру­жа спе­ци­ја­ли­зо­ва­ну па­ли­ја­тив­ну не­гу. То зна­чи да на­ши бу­ду­ћи ко­ри­сни­ци мо­гу да ра­чу­на­ју на со­ци­јал­ну, здрав­стве­ну, пси­хо­ло­шку и ду­хов­ну за­шти­ту. Сем то­га, па­ли­ја­тив­ни цен­тар би­ће окре­нут и по­ро­ди­ца­ма обо­ле­лих ко­ји су код нас на сме­шта­ју – от­кри­ва ди­рек­тор­ка ГЦ „Кра­гу­је­вац”.

У па­ли­ја­тив­ном цен­тру на­ла­зи се осам бо­ле­снич­ких со­ба, сер­вир­ни­ца, ку­па­ти­ла, то­а­лет­ни чво­ро­ви, по­сто­је и две ве­ли­ке днев­не со­бе, оде­ље­ње ин­тен­зив­не не­ге, и све је уре­ђе­но по стан­дар­ду за ову вр­сту услу­ге.

Већ са­да вла­да ве­ли­ко ин­те­ре­со­ва­ње за сме­штај ста­рих и не­моћ­них у овај но­ви ку­так па та­ко, от­кри­ва Ран­ђе­ло­ви­ће­ва, тре­нут­но на ли­сти че­ка­ња има 46 љу­ди. 

– Би­ће ме­ста за оне нај­у­гро­же­ни­је, а код нас у цен­тар ина­че мо­гу да до­ђу из свих кра­је­ва Ср­би­је и окру­же­ња. Нај­ви­ше ко­ри­сни­ка има­мо из Кра­гу­јев­ца и Шу­ма­диј­ског окру­га, али но­вај­ли­је при­ма­мо и из Ко­сов­ске Ми­тро­ви­це, Бе­о­гра­да, Кру­шев­ца, Ба­ња­лу­ке, Цр­не Го­ре, Вој­во­ди­не... – на­бра­ја Ран­ђе­ло­ви­ће­ва. 

У па­ли­ја­тив­ни цен­тар па­ци­јен­ти ће нај­че­шће сти­за­ти из Кли­нич­ког цен­тра „Кра­гу­је­вац” и бол­ни­ца, али ће и еки­пе ге­рон­то­ло­шког цен­тра ко­ју чи­ни ле­кар, пси­хо­лог и со­ци­јал­ни рад­ник, а ко­је су об­у­че­не за збри­ња­ва­ње, од­ла­зи­ти у по­ро­ди­цу бу­ду­ћег по­тен­ци­јал­ног ко­ри­сни­ка. 

– Они ће од­ла­зи­ти у по­ро­ди­цу пре­ко Слу­жбе кућ­не не­ге и ле­че­ња при до­му здра­вља, од­но­сно по њи­хо­вом зах­те­ву. Ста­тус па­ци­јен­та про­це­њи­ва­ће се у цен­тру за со­ци­јал­ни рад по­сле че­га ће, прак­тич­но до кра­ја жи­во­та, ко­ри­сник мо­ћи да бу­де сме­штен у наш па­ли­ја­тив­ни цен­тар – об­ја­шња­ва Ран­ђе­ло­ви­ће­ва, и до­да­је да ће се це­на сме­шта­ја кре­та­ти из­ме­ђу 33.000 и 40.000 ди­на­ра.

Та­кви ко­ри­сни­ци углав­ном су збри­ну­ти на кра­ћи пе­ри­од, јер је реч о осо­ба­ма ко­је бо­лу­ју од те­шких и не­из­ле­чи­вих бо­ле­сти у свом до­му или бол­ни­ци. Циљ је по­бољ­ша­ње ква­ли­те­та њи­хо­вог жи­во­та у тер­ми­нал­ном ста­њу. По­сто­је про­це­не да се на па­ли­ја­тив­ном сме­шта­ју ина­че за­др­жа­ва­ју од не­ко­ли­ко не­де­ља до се­дам ме­се­ци.

Коментари4
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

dr
Lepa vest, sa jednom korekcijom: ovo nije prvi drzavni palijativni centar, u Beogradu odavno postoji centar za palijativnu negu u KBC Zvezdara.
Dragic
" u svim zemljama" nema palijativnih centara, ima domova za velike pare!
Dr Petar Z.Stanucevic
U bolnici Dr Voja Dulic u Pozarevcu godinama postoji odeljenje za palijativnu negu i uspesno funkcionise. Pozdavljam vrlo pozrtvovano osoblje i zahvaljujem na nezi clanova moje familije. S postovanjem, dr Pera
Lula
Neophodno je da svaki grad ima po jedan palijativni centar ,kao u svim zemljama

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.