Субота, 28.01.2023. ✝ Верски календар € Курсна листа

Обнова прихватилишта за одрасле и старије у Новом Саду

Радови стартују средином октобра, за шта је издвојено 101,7 милиона динара. – Уместо за 35, биће места за 65 угрожених
Уста­но­ва од по­ве­ре­ња ко­ја ра­ди већ 53 го­ди­не (Фо­то Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Но­ви Сад”)

До­бра вест сти­же из Ге­рон­то­ло­шког цен­тра „Но­ви Сад”. Већ сре­ди­ном ок­то­бра по­чи­ње на­до­град­ња и до­град­ња При­хва­ти­ли­шта за од­ра­сле и ста­ри­је ко­је се на­ла­зи у окви­ру ком­плек­са До­ма за ста­ри­је и пен­зи­о­не­ре у Фу­то­гу. У овој уста­но­ви со­ци­јал­не за­шти­те тре­нут­но бо­ра­ви 26 ко­ри­сни­ка, иако има ме­ста за 35 осо­ба ко­је су ви­тал­но угро­же­не због те­шког здрав­стве­ног ста­ња, ло­ше ма­те­ри­јал­не си­ту­а­ци­је, не­ре­ше­ног стам­бе­ног про­бле­ма, ал­ко­хо­ли­зма...

Сви они, ка­ко по­ру­чу­је Сла­ви­ца Шкр­бић, ди­рек­тор­ка Ге­рон­то­ло­шког цен­тра „Но­ви Сад”, би­ће ва­ља­но збри­ну­ти док бу­де тра­ја­ла об­но­ва.

– До по­ло­ви­не ок­то­бра тре­ба да из­ме­сти­мо ко­ри­сни­ке, од ко­јих ће је­дан део оти­ћи у дом на Но­вом на­се­љу, а реч је о не­по­крет­ним ста­на­ри­ма, док ће­мо део по­крет­них сме­сти­ти у не­ки аде­ква­тан про­стор, уко­ли­ко нам „По­слов­ни про­стор” обез­бе­ди ку­так за њих. Мо­же да се де­си и да из­нај­ми­мо кон­теј­не­ре за сме­штај ко­ри­сни­ка, ако не на­ђе­мо бо­љи про­стор, а та­кви већ по­сто­је ис­пред Цен­тра за со­ци­јал­ни рад – на­ја­вљу­је Шкр­би­ће­ва. 

За об­но­ву при­хва­ти­ли­шта са при­хват­ном ста­ни­цом обез­бе­ђе­но је 101,7 ми­ли­о­на ди­на­ра, од ко­јих је по­кра­јин­ска вла­да обез­бе­ди­ла 56,7 ми­ли­о­на ди­на­ра, а град Но­ви Сад 45 ми­ли­о­на ди­на­ра. 

Ка­да ре­но­ви­ра­ње бу­де за­вр­ше­но, а про­це­њу­је се да ће за тај по­ду­хват би­ти по­треб­но од шест до 12 ме­се­ци, у објек­ту ће би­ти ме­ста за још 30 ко­ри­сни­ка. 

Ге­рон­то­ло­шки цен­тар „Но­ви Сад” осно­ван је 1964. го­ди­не и у окви­ру ње­га по­сто­је и три до­ма за ста­ре и пен­зи­о­не­ре – у Фу­то­гу, на Ли­ма­ну и у Но­вом на­се­љу – у ко­ји­ма има ме­ста за 868 ду­ша. 

Ове го­ди­не у до­му на Но­вом на­се­љу ре­но­ви­ран је тре­ћи спрат, на­ме­њен за ста­ци­о­нар­ни сме­штај ко­ри­сни­ка. Од пре пет ме­се­ци 20 ко­ри­сни­ка на рас­по­ла­га­њу има лук­су­зне, ком­фор­не, јед­но­кре­вет­не гар­со­ње­ре. Укуп­но их је 14. У објек­ту су, до­да­је Шкр­би­ће­ва, за­ме­ње­ни и кров­ни про­зо­ри, та­ко да је и про­стор на пе­том спра­ту оспо­со­бљен за бо­ра­вак ко­ри­сни­ка. Ге­рон­то­ло­шки цен­тар је ина­че до­био и но­во са­ни­тет­ско во­зи­ло ми­ну­ле го­ди­не, али и ме­ди­цин­ску опре­му у вред­но­сти од 3,5 ми­ли­о­на ди­на­ра од по­кра­јин­ске вла­сти и Ми­ни­стар­ства ра­да. 

Нај­ве­ћи про­блем су ли­сте че­ка­ња за дом „Фу­тог”, та­ко да над­ле­жни тре­нут­но ра­де на из­ра­ди про­јек­та за адап­та­ци­ју та­ван­ског про­сто­ра у ко­јем би мо­гло да се обез­бе­ди ме­сто за још 20 ко­ри­сни­ка. 

– „Фу­тог” је спе­ци­фи­чан. Дом је сме­штен у се­о­ској сре­ди­ни и по­сто­ји ве­ли­ки при­ти­сак гра­ђа­на за ула­зак у ње­га. Тре­нут­но 40 љу­ди че­ка да бу­де сме­ште­но, а ту се на­ла­зи и оде­ље­ње за де­мент­не, у из­дво­је­ној згра­ди, па је за­то то­ли­ка на­ва­ла на ње­га. Чим бу­де­мо из­ра­ди­ли про­је­кат об­но­ве, оче­ку­је­мо и да ће нам би­ти обез­бе­ђе­на сред­ства за ре­кон­струк­ци­ју „Фу­то­га”, али и оста­ла два до­ма – на­ја­вљу­је ди­рек­тор­ка Ге­рон­то­ло­шког цен­тра „Но­ви Сад” и от­кри­ва да је цен­тар још про­шле го­ди­не све про­јек­те за ком­плет­ну об­но­ву до­ма „Ли­ман” пре­дао Кан­це­ла­ри­ји за јав­на ула­га­ња. Зва­нич­ни од­го­вор над­ле­жни ни­су још до­би­ли, ис­ти­че Шкр­би­ће­ва, али до­да­је да „по­сто­је уве­ре­ња од вој­во­ђан­ског пре­ми­је­ра да ће сред­ства за ’Ли­ман’ би­ти обез­бе­ђе­на и да ће у на­ред­ној го­ди­ни би­ти ре­кон­струк­ци­је тог објек­та”. 

У цен­тру ис­ти­чу и да су тре­нут­но у из­ра­ди и про­јек­ти ком­плет­не са­на­ци­је до­мо­ва „Фу­тог” и „Бистрица” на Но­вом на­се­љу, с тим што су сла­бе тач­ке оног у Но­вом на­се­љу сто­ла­ри­ја, фа­са­да, кров, су­те­рен... 

– Ако бу­де би­ло нов­ца, та­мо ће­мо ре­но­ви­ра­ти и во­до­вод­но-ка­на­ли­за­ци­о­ну ин­ста­ла­ци­ју. За об­но­ву до­мо­ва у Фу­то­гу и Но­вом на­се­љу по­треб­но нам је око ми­ли­јар­ду ди­на­ра – ис­ти­че Сла­ви­ца Шкр­бић.

Коментари1
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Teofanija Mitić
Лепа вест, али би било добро да се коначно реновирају и постојећи домови, нарочито онај у Фрушкогорској у Новом Саду, у којем и даље стоје каде у купатилима и зелено обојени зидовиод пре скоро 50 година, а питам се како стари људи улазе у те каде, ако у својим кућама то нису могли. Свако опрема своју собу, кречи, купује електричне уређаје, пресвлачи намештај, све то за скоро педесет хиљада динара и непрекидна поскупљења.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.