Уторак, 17.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Помама за инфузијом

Лекари упозоравају да не постоје инфузионе течности које се користе искључиво за подизање имунитета или енергије
(Фото Пиксабеј)

Да­ва­ње ин­фу­зи­је ра­ди „по­ди­за­ња енер­ги­је” по­ста­ло је тренд ко­ме при­бе­га­ва ве­ли­ки број јав­них лич­но­сти у Ср­би­ји, јер сма­тра­ју да им то мо­же по­мо­ћи уко­ли­ко су на ис­цр­пљу­ју­ћој ди­је­ти или ако но­ћи ко­ри­сте за про­вод уме­сто за спа­ва­ње. Ин­те­ре­сант­но је да се оба­ве­зно сли­ка­ју док при­ма­ју ин­фу­зи­ју и да по­сле те сли­ке ста­вља­ју на дру­штве­не мре­же ка­ко би сво­је пра­ти­о­це оба­ве­сти­ли да су за­хва­љу­ју­ћи овој „теч­ној хра­ни” опо­ра­ви­ли ор­га­ни­зам. По­у­че­ни њи­хо­вим хва­ло­спе­ви­ма о до­бро­би­ти ин­фу­зи­је за осве­жа­ва­ње ор­га­ни­зма, све ви­ше љу­ди у на­шој зе­мљи ин­си­сти­ра­ју код ме­ди­ци­на­ра да им да­ју ову теч­ност, а мно­ги по­зи­ва­ју и при­ват­не ор­ди­на­ци­је са зах­те­вом да им до­ђу у ста­но­ве и ту им да­ју ин­фу­зи­ју.

Ме­ђу­тим, струч­ња­ци сма­тра­ју да су те на­ви­ке по­гре­шне и да тре­ба зна­ти за шта ин­фу­зи­ја за­пра­во слу­жи.

Пот­пу­ков­ник до­цент др Дра­ган Ђор­ђе­вић, на­чел­ник Кли­ни­ке за ане­сте­зи­о­ло­ги­ју и ин­тен­зив­ну те­ра­пи­ју Вој­но­ме­ди­цин­ске ака­де­ми­је, об­ја­шња­ва да се ин­фу­зи­о­на те­ра­пи­ја при­ме­њу­је за од­ре­ђе­не ди­јаг­но­зе и да не по­сто­је ин­фу­зи­је за по­ди­за­ње иму­ни­те­та или енер­ги­је. Уко­ли­ко се да­је у до­му па­ци­јен­та, то мо­ра­ју да ра­де струч­ња­ци, по­пут ти­мо­ва слу­жби кућ­ног ле­че­ња, а ин­ди­ка­ци­је за при­ме­ну те­ра­пи­је мо­ра да од­ре­ди ле­кар.

– Ин­фу­зи­ја је ме­ди­цин­ски по­сту­пак ко­јим се да­ју сте­рил­ни рас­тво­ри теч­но­сти у вен­ски кр­во­ток. При­пре­ма и да­ва­ње ове те­ра­пи­је зах­те­ва сте­рил­ну тех­ни­ку ка­ко не би до­шло до по­ја­ве ин­фек­ци­је. Уко­ли­ко се бр­зо убри­зга, мо­же да до­ђе до оп­те­ре­ће­ња кар­ди­о­ва­ску­лар­ног си­сте­ма. Јед­на од ком­пли­ка­ци­ја мо­же да бу­де и по­вре­да вен­ског крв­ног су­да, али и ства­ра­ње хе­ма­то­ма и по­ја­ва вен­ске тром­бо­зе – ис­ти­че др Ђор­ђе­вић.

Ин­фу­зи­ја се углав­ном са­ве­ту­је по­сле опе­ра­ци­је, на при­мер за­хва­та на же­лу­цу, је­три или жуч­ним пу­те­ви­ма, пан­кре­а­са, тан­ком и де­бе­лом цре­ву, ка­да осо­ба не сме да је­де и пи­је до не­де­љу да­на. У усло­ви­ма из­ван бол­ни­це нај­че­шће се да­је због гу­бит­ка теч­но­сти и ла­ке де­хи­дра­ци­је, ко­ју обич­но пра­ти по­вра­ћа­ње, муч­ни­на, ди­ја­ре­ја, ви­со­ка тем­пе­ра­ту­ра... Ко­ли­ко осо­ба мо­же да до­би­је ин­фу­зи­ја за­ви­си од здрав­стве­ног ста­ња и од ре­ак­ци­је ор­га­ни­зма на при­ме­ње­ну те­ра­пи­ју. Ко­ли­чи­на теч­но­сти ко­ја се да­је осо­би за­ви­си од ње­не при­ме­не и здрав­стве­ног ста­ња, а по­себ­но мо­ра­ју да бу­ду опре­зни ста­ри­ји љу­ди са хро­нич­ним обо­ље­њи­ма и де­ца. 

– Ин­фу­зи­ја се да­је код по­ре­ме­ћа­ја ор­га­ни­зма у ко­ји­ма се гу­би­так теч­но­сти, елек­тро­ли­та и хран­љи­вих ма­те­ри­ја не мо­же на­док­на­ди­ти уно­сом пре­ко ди­ге­стив­ног трак­та. На овај на­чин се да­ју и ле­ко­ви ко­ји се не мо­гу да­ти на дру­ги на­чин. То мо­гу да бу­ду го­то­ви пре­па­ра­ти или они ко­ји се рас­тва­ра­ју не­по­сред­но пре упо­тре­бе – до­дао је др Ђор­ђе­вић.

Ле­ка­ри упо­зо­ра­ва­ју да љу­ди на ду­же ста­зе не мо­гу да одр­жа­ва­ју кон­ди­ци­ју ин­фу­зи­ја­ма, да ис­цр­пље­ност на по­слу или бу­ран ноћ­ни жи­вот не мо­гу да бу­ду али­би за до­би­ја­ње ин­фу­зи­је на сва­ких не­ко­ли­ко да­на и да кључ ле­жи у про­ме­на­ма жи­вот­них на­ви­ка. 

Уз по­моћ здра­ве хра­не и кон­зу­ми­ра­ња во­ћа и по­вр­ћа чо­век и те ка­ко мо­же да уне­се до­вољ­ну ко­ли­чи­ну ви­та­ми­на ко­ја је по­треб­на њи­хо­вом ор­га­ни­зму.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

el greko
seljacka medicina i psihologija... a prvi je objavio ko? posle mnogo rada i umora...
Slobodan Putnik
Ljudski organizam je sam po sebi jedno veliko cudo u cije je tajne covek tek pomalo zavirio. Neverovatna je ljudska zelja, da ne kazem potreba, da se tako slozen sistem dodatno "poboljsava" nekim frankenstajnskim intervencijama. Reklo bi se u tom kontekstu da tim "supermodernim" individuama mnogo pre treba dobar psihijatar nego infuzija, zatezanje, silikoni, liposukcija, tetovaze, pirsing, suplementi i ostale popravke, dopune i ulepsavanja.
Зоран Маторац
Чим они своје слике објављују свима значи да је то са инфузијом постало статусни симбол.
Gde je zdrav razum....
Cela Srbija bi trebala biti podvrgnuta infuziji zdravog razuma....
Радомир М. Мисаљевић
Добро је, што озбиљне новине, као што је "Политика", отвара расправљање на тему инфузије. Наиме, тако - тећи свако, одређује и примењује инфузију. Нестручно и непотребно преписивање и давање инфузионе течности може бити штетно по организам. Свака болест захтева одређену врсту инфузије. Даље, најбоље је инфузију примати у болничким условима, када је пацијент под сталним надзором. Ми, који смо прошли клиничка испитивања ради утврђивања дијагнозе и примене терапије, то најбоље знамо. Видећемо овде у коментарима, како ће се читаоци односити према овој теми. Инфузија је неопходна, али је мора одредити лекар (у складу са дијагнозом и као део опште терапије) и примену исте мора вршити обучено лице у подесним условима.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.