Четвртак, 26.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: ОЛИВЕР СТОУН

Ми­ро­тво­рац

Драган Стојановић

У ка­ри­је­ри ду­гој че­ти­ри де­це­ни­је, аме­рич­ки ре­ди­тељ Оли­вер Сто­ун (70) сни­мио је два­де­сет игра­них фил­мо­ва и не­ко­ли­ко до­ку­мен­та­ра­ца, увек оку­пи­ран сво­јом до­мо­ви­ном и ње­ним стран­пу­ти­ца­ма. Као не­ко ко је ра­стао у сен­ци хлад­ног ра­та, уз оца ре­пу­бли­кан­ца ко­ји је ве­ро­вао да Ру­си же­ле да по­ко­ре свет, ско­ро исто то­ли­ко је био фа­сци­ни­ран Ру­си­јом.

Осам­де­се­тих го­ди­на пу­то­вао је у СССР, раз­го­ва­рао с ди­си­ден­ти­ма, на­пи­сао чак и је­дан сце­на­рио. Аме­рич­ко-ру­ским од­но­си­ма ба­вио се ка­сни­је у „Не­ис­при­ча­ној исто­ри­ји САД”, рас­крин­ка­ва­ју­ћи мит о аме­рич­кој су­пер­и­ор­но­сти. 

У ме­ђу­вре­ме­ну тен­зи­је из­ме­ђу две ну­кле­ар­не си­ле еска­ли­ра­ле су до опа­сне гра­ни­це због Укра­ји­не и Си­ри­је, а Сто­ун је сам се­би до­де­лио уло­гу ми­ро­твор­ца.

Тро­стру­ки оска­ро­вац дао је Пу­ти­ну ми­кро­фон да се пред­ста­ви аме­рич­кој јав­но­сти јер га, ка­ко ка­же ре­ди­тељ, ме­ди­ји бли­ски ЦИА, екс­трем­ни у ан­ти­ру­ском за­но­су, стал­но по­ни­жа­ва­ју и тре­ти­ра­ју као ма­ни­пу­ла­то­ра и уби­цу.

По­сле аме­рич­ке пре­ми­је­ре „Раз­го­во­ра с Пу­ти­ном” у ју­ну, до­ку­мен­тар­ца слич­ног фор­ма­та као они о Фи­де­лу Ка­стру и Угу Ча­ве­су, кри­ти­ча­ри се пи­та­ју да ли по­сто­ји дик­та­тор ко­јем се Сто­ун не ди­ви. Твр­де да је ре­ди­тељ снис­хо­дљив, да сла­бо по­зна­је исто­ри­ју па не­кри­тич­ки слу­ша док Пу­тин го­во­ри не­и­сти­не и да по­ста­вља пи­та­ња до­ту­ре­на из Кре­мља. Он уз­вра­ћа да ни­је но­ви­нар и да ан­гло­сак­сон­ски мен­та­ли­тет ис­пи­ти­ва­ња са­го­вор­ни­ка као у Гван­та­на­му ни­је ње­гов стил. Осим то­га, циљ му ни­је да­ље за­о­штра­ва­ње, већ са­свим су­прот­но – да до­не­се мир.

Сто­ун је сво­је­вре­ме­но на­пу­стио сту­ди­је на Јеј­лу и при­ја­вио се као до­бро­во­љац за рат у Ви­јет­на­му, уве­рен да су САД на пра­вој стра­ни. По­сле то­га је ве­ћи део жи­во­та про­вео кри­ти­ку­ју­ћи љу­де ко­ји по­др­жа­ва­ју рат­но ста­ње и аме­рич­ки ин­тер­вен­ци­о­ни­зам. Нај­по­зна­ти­ји је по оства­ре­њи­ма „Вод”, „Ро­ђен 4. ју­ла” , „Џеј-Еф-Кеј”, „Ро­ђе­не уби­це”... 

На уру­че­њу јед­не од број­них на­гра­да ове го­ди­не, уме­сто да се при­кло­ни мо­ди кри­ти­ко­ва­ња До­нал­да Трам­па, Сто­ун је у свом сти­лу на­пао си­стем – и де­мо­крат­ски и ре­пу­бли­кан­ски – ко­ји се одр­жа­ва у жи­во­ту под из­го­во­ром да су 13 ра­то­ва ко­је је Аме­ри­ка за­по­че­ла за по­след­њих 30 го­ди­на, по­тро­шив­ши 14 три­ли­о­на до­ла­ра, оправ­да­ни и у ње­ном ин­те­ре­су. 

То је по­но­вио и у ав­гу­сту ка­да је на филм­ском фе­сти­ва­лу у Са­ра­је­ву до­био спе­ци­јал­ну на­гра­ду. У Хр­ват­ској је слич­ну на­гра­ду при­мио 2013, ка­да је пред­ста­вљао „Не­ис­при­ча­ну исто­ри­ју САД”, до­ку­мен­та­рац у ком кри­ти­ку­је Вол­стрит и Пен­та­гон као за­себ­не „др­жа­ве” ко­је вла­да­ју све­том и глав­не крив­це за аме­рич­ку по­хле­пу. Та­да је ре­као да је ва­жно да ис­точ­на Евро­па за­др­жи свој иден­ти­тет и на­вод­но по­ка­зао ин­те­ре­со­ва­ње да сни­ми филм о Ти­ту.

Трамп за са­да си­гур­но ни­је на ре­ду као те­ма не­ког бу­ду­ћег де­ла, али би си­гур­но ра­до исме­јао Хи­ла­ри Клин­тон, за ко­ју је, ка­ко ка­же, НА­ТО бог и нај­бо­љи из­во­зни про­из­вод „аме­рич­ке из­у­зет­но­сти”, док су њен учи­нак ин­тер­вен­ци­је ко­је су на­пра­ви­ле још ве­ћи ха­ос: бом­бар­до­ва­ње Ју­го­сла­ви­је, уни­ште­ње се­ку­лар­не Ли­би­је, по­ку­шај про­ме­не ре­жи­ма у Си­ри­ји...

На Трам­по­во „не­ка Аме­ри­ка по­но­во бу­де ве­ли­ка”, Сто­ун по­ру­чу­је „не­ка Аме­ри­ка по­но­во бу­де по­ште­на”.

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

БСП
Одгледао сам сва четири "Интервјуа Са Путином", а писао сам Политици (из неког разлога се моји коментари не објављују) и о епохалном документарном пројекту г. Стоуна, "Неиспричана Прича о САД", што је у принципу све што треба да знате о Америци и Американцима и томе како сумтимдрумски разбојници постали велика сила... Неоспорно је да је Оливер Стоун један од ретких поштених Американаца (Ноам Чомски, Мајкл Мур...) који се не стиди и не боји да каже шта мисли, и да иде уз нос естаблишменту и општим местима. На жалост, проблем је у томе што то у Америци нико не гледа. То је она чувена кутија сапуна у Хајд Парку на коју се попнеш и причаш шта хоћеш, а људи пролазе и свако иде за својим послом, не марећи за говорника.... Истина је ту, на домак руке, некад те гледа у очи, вришти у уво, али већини Американаца, најискреније, није до истине. Зашто, то је дуга и (често) тужна прича...
Sasa Trajkovic
Oliver S. u maniru iskusnog reditelja i sasvim u duhu svojih liberalnih politickih stavova propagira jedan novi drugaciji pogled na svet problem je sto u medijskom ratu na zapadu ta mala slicica remeti komplentnu propagandnu masineriju koja svet boji crno belu sliku po merilima NATO propagande i satanizacije Rusije. Dokumentarac o Putinu ima skromne umetnicke vrednosti ali neosporno daje malo boje u tom propagandnom CRNO BELOM svetu medijskog rata koji se bespostedno vodi u kreiranju javnog mnjenja na zapadu.
Baki
Razuman čovek. Ne verujem u frontalni sukob SAD i Rusije. Svako zatezanje ima razlog u interesu, u novcu. Svejedno, samo budala može da zagovara frontalni sukog, u kome bi svi stradali. Samo nerazumni mogu da drže jednu stranu.
Драган Пик-лон
Мистер Стоун је израстао у великог борца против :хипокризије,лажних ауторитета,мутне дубоке државе,јефтине пропаганде,снобизма,лажне демократије,лажних доктора и генерала.Сам ,као јавни радник,јачи је од комплет Кимове армије!!!
Siniša Škarica
Gledao samintervju i po mom mišljenju prilično je dobro i interesantno urađen. Sada bi me interesovao intervju koji bi Oliver Ston dao nekoj TV mreži, a koji je na sličan način urađen, o njegovom utislku tokom pravljenja intervjua. Čini mi se da bi za to bila dobra neka evropska TV, npr. Francuska ili Nemačka.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.