Понедељак, 17.01.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Не­ма раз­ло­га да уље по­ску­пи на 160 ди­на­ра

Сун­цо­кре­та има до­вољ­но и за до­ма­ће по­тре­бе и за из­воз, твр­де у Удру­же­њу „Житa Ср­би­је”
(Фото А. Васиљевић)

По­сле­ди­це су­ше по сун­цо­крет су ми­ни­мал­не у од­но­су на дру­ге ра­тар­ске кул­ту­ре. И због то­га не по­сто­ји раз­лог за зна­чај­ни­је по­ску­пље­ње сун­цо­кре­то­вог уља на до­ма­ћем тр­жи­шту, ка­же Ву­ко­сав Са­ко­вић, пред­сед­ник Удру­же­ња „Житa Ср­би­је”. Он је од­ба­цио спе­ку­ла­ци­је по­је­ди­них ана­ли­ти­ча­ра и ме­ди­ја да по­сто­је тр­жи­шни раз­ло­зи због ко­јих би це­на уља у ма­ло­про­да­ји уско­ро мо­гла да бу­де по­ве­ћа­на са про­сеч­них 135 на 160 ди­на­ра.

– Би­ло је од­ре­ђе­них ума­ње­ња при­но­са, али је за­то се­тва сун­цо­кре­та би­ла ве­ћа не­го прет­ход­них го­ди­на. Ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та из­но­си 577. 000 то­на, док су на­ше по­тре­бе око 480.000 то­на. То зна­чи да има­мо ви­ше сун­цо­кре­та не­го што на­ши пре­ра­ђи­ва­чи мо­гу да пре­ра­де – ис­ти­че Са­ко­вић за наш лист. Про­це­њу­је се да ће око 140.000 то­на сун­цо­кре­та би­ти из­ве­зе­но, али да ће­мо од­ре­ђе­не ко­ли­чи­не, као и сва­ке го­ди­не, да уве­зе­мо.

– Нор­мал­но је да је род сла­би­ји јер је про­шла го­ди­на би­ла ре­корд­на. Не ви­дим раз­лог за озбиљ­ни­је по­ску­пље­ње је­сти­вог уља, по­го­то­во не на осно­ву ро­да. Сун­цо­крет је про­шле го­ди­не ко­штао при­бли­жно исто. Раз­ли­ка је ми­ни­мал­на ако је и бу­де. Це­на сун­цо­кре­та још ни­је од­ре­ђе­на већ се про­из­во­ђа­чи ис­пла­ћу­ју акон­та­ци­о­но – ка­же Са­ко­вић.  

Во­де­ћи про­из­во­ђа­чи још се не из­ја­шња­ва­ју о евен­ту­ал­ном по­ве­ћа­њу це­на. У фа­бри­ка­ма уља „Сун­це”, „Ба­нат”, „Ви­тал” и „Ди­ја­мант” ју­че ни­су од­го­во­ри­ли на пи­та­ње „По­ли­ти­ке” да ли спре­ма­ју но­ве це­нов­ни­ке и да ли је ре­ал­но оче­ки­ва­ти по­ску­пље­ње од 20 од­сто. 

Ана­ли­ти­чар Че­до­мир Ке­цо, ме­ђу­тим сум­ња у зва­нич­не по­дат­ке и сма­тра да ће ове го­ди­не због су­ше не­до­ста­ја­ти нај­ма­ње 100.000 то­на сун­цо­кре­та да би до­ма­ћа ин­ду­стри­ја би­ла за­по­сле­на у пу­ном ка­па­ци­те­ту.

– Али и по­ред то­га не по­сто­ји раз­лог за по­ску­пље­ње уља на 160 ди­на­ра. То је не­ре­а­лан зах­тев. От­куп­на це­на сун­цо­кре­та у том слу­ча­ју би мо­ра­ла да бу­де од 45 до 48 ди­на­ра по ки­ло­гра­му. А по са­да­шњим на­ја­ва­ма не­ће би­ти ве­ћа од 38 ди­на­ра – ка­же Ке­цо.  

По про­це­ни Ре­пу­блич­ког за­во­да за ста­ти­сти­ку, ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та би­ће 540.590 то­на. Под овом кул­ту­ром за­се­ја­но је 10 од­сто ви­ше по­вр­ши­на не­го у 2016. Во­ји­слав Стан­ко­вић, аграр­ни ана­ли­ти­чар ка­же да иако је при­нос за око 13 од­сто ни­жи, по­ну­ђе­на це­на сун­цо­кре­та од­го­ва­ра про­из­во­ђа­чи­ма јер је за не­ко­ли­ко ди­на­ра ви­ша од тро­го­ди­шњег про­се­ка (31,40 ди­на­ра).

– Не­ма раз­ло­га за по­ску­пље­ње. Са пре­ла­зним за­ли­ха­ма има­ће­мо ви­шак сун­цо­кре­та и за пре­ра­ду и за из­воз – ис­ти­че Стан­ко­вић, до­да­ју­ћи да ни уља­ра­ма у овом тре­нут­ку не би од­го­ва­ра­ло да по­ди­жу це­не. По­зна­то је, ка­же, да уко­ли­ко до­ђе до ра­ста це­на на до­ма­ћем тр­жи­шту тај про­из­вод гу­би на кон­ку­рент­но­сти у из­во­зу на свет­ском тр­жи­шту.

Коментари9
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Miljana
Tužna je istina da nema nikog ko bi zaaštitio zadnju kariku u lancu ovog artikla . krajnjeg kupca - gradjanina. A i tužna je istina da skoro svake godine uljari ipak povećaju samoinicijativno cenu ulja pa onda kada izbije frka oni kao nešto smanje ali su i tu opet ućarili jer nisu vratili na prethodni nivo. Ne mogu da očekujem ništa pošteno u ovoj državi jer kakva je vlast takav nam je i život...
Метузалем
"Ово­го­ди­шњи род сун­цо­кре­та из­но­си 577. 000 то­на, док су на­ше по­тре­бе око 480.000 то­на. То зна­чи да има­мо ви­ше сун­цо­кре­та не­го што на­ши пре­ра­ђи­ва­чи мо­гу да пре­ра­де – ис­ти­че Са­ко­вић за наш лист. Про­це­њу­је се да ће око 140.000 то­на сун­цо­кре­та би­ти из­ве­зе­но, али да ће­мо од­ре­ђе­не ко­ли­чи­не, као и сва­ке го­ди­не, да уве­зе­мо." Која је то логика да извозимо а онда увозимо (можда и тај исти сунцокрет)? Признајем, не разумем такву економију и волео бих да ми неки стручњак то објасни.
Живко
А ко је тај што износи ову тврдњу, односно ко њега пита и ко пита јадног потрошача!? Оног тренутка када произвођачи(читај дистрибутери) одлуче да из неког разлога се њима не исплати продаја по старој цени, одмах ће је и повећати, а наћи ће и сто разлога за то! Ево вам цена струје, па иако су одговорни министри изјављивали својевремено да нема разлога за повећање цене струје, ипак смо је добили(као... најјевтинија је у Европи, евро је скочио ..и низ других трућања). А и то што се почиње причати о цени јестивог уља, па то је сигуран знак да ће оно поскупети. Трла баба лан, од овога текста!
elektricar
Ima, ima, naći će se ... Videćete ... 2,5% povećanja penzija je sasvim dobar razlog za sva poskupljenja u visini od oko 10% ... Takva su dosadašnja "ekonomska", krominalna i genocidna pravila.
Prijatelji.
Ako uz struju ne poskupe osnovne zivotne namirnice, kao recimo ulje,komunalije , odeca i hemijska sredstva, zasto onda najavljeno povecanje plata i penzija od 5% ,cudno..Mi smo u krizi i trebali bismo da istrpimo jos desetak godina ,da ono sto pretekne ima od cega servisirati racune i placati lekove. Zato rode moj stegni kais i pustite da Vlast cini u najboljem interesu ono sto je nalozeno od strane nasih prijatelja izvana.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.