Субота, 24.07.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Вучић: Кажите бар - огрешили смо се о вас

Председник Вучић са премијерима Бугарске Борисовим и Грчке Ципрасом у Варни (Фото Танјуг)

ВАРНА, Бугарска – Председник Александар Вучић изјавио је данас да не очекује да ће Брисел реаговати на најављени званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан јер је Шпанија чланица ЕУ, али да је наша дужност да бранимо интересе своје земље.

Вучић је, после састанка у Варни с премијерима Бугарске, Румуније и Грчке, рекао за Прву телевизију да су и на том скупу сви говорили о ставу Европске комисије, који се, каже, не може објаснити.

Он је, осврћући се на образложење ЕК, поновио да „није чуо” да се међународно право „примењује на чланице ЕУ и на 'нечланице', нити постоји било која резолуција УН која спомиње макар и могућност сецесије Косова и Метохије”.

Вучић: До петка шест најбољих авиона миг 29 у Београду
Шест авиона миг 29 до петка ће стићи у Београд и имаћемо озбиљну ескадрилу, убедљиво најснажнију у нашем региону, изјавио је данас председник Србије Александар Вучић.„Поносан сам на то и уверен да ће наши техничари умети да раде и наши војници да лете на тим моћним машинама”, рекао је Вучић коментаришући за Прву ТВ данашњи долазак још два авиона из Русије, након што су јуче стигла прва два.Према његовим речима, и даље не постоји машина која је боља од мига 29.„Да би људи знали, постоје неке техничке могућности такозване 'пете генерације', али ово је четири плус генерација и ми смо проблем решили у наредних 20 година”, прецизирао је Вучић.Он је најавио да ћемо и даље да јачамо нашу ескадрилу и да ће Србија имати још више авиона, али, каже, не жели даље да обећава, приметивши да је за кратко време у Сбију стигло много више авиона него у претхдних 40 година.

Не очекује, међутим, одговор на наш став:

„Никакве реакције не очекујем , ми то радимо да бисмо дали све што можемо да заштитимо своју земљу”, рекао је Вучић.

За њега је, додао је, била битна реакција данас у Варни, где су сви говорили о Србији, јер, како је приметио, сви осећају да је Србији нанета велика неправда.

„А, да ли ће се неко дрзнути да то и каже, не знам, али ми смемо, хоћемо и морамо то да кажемо, јер имамо само једну Србију и зато морамо да пошаљемо то писмо”, поручио је Вучић.

Види, како каже, да се неки у Србији с тим „спрдају”, али додаје да је уверен да је поштено да се каже, ако је портпарол Комисије погрешио, шта је онда објашњење.

„Нисам чуо да може објашњење да буде - то је због резолуције о Косову, признајемо...али ни у једној резолуцији не постоји тако нешто, чак ни позив за сецесију. У две реченице су две ствари промашили”, оценио је Вучић.

Навео је да су у Комисији рекли и да је Косово специфичан, посебан случај, те одговара на то: „Па, све је специфичан случај...„.

Онда је, закључује, једноставније да су рекли - „то смо урадили против вас, па да се зна да смо имали злу срећу, или можда лоше руководство”.

„Али, бар кажите - огрешили смо се о вас”, поручио је.

Вучић: Много је важнијих тема од локалних избора за Београд
Председник Србије Александар Вучић вечерас је рекао да се уопште није бавио београдским изборима па ни причом да се може десити да уз њих буду расписани и парламентарни.Не видим разлог за параламентарне изборе, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара ТВ Прва у Варни, али и додао да на то да ли ће их бити може да утиче много фактора те да је увек могуће да се деси да буде избора.Сматра, међутим, да се то неће догодити, а кад ће избори у Београду, каже да „нема појма”.Тиме се, додаје, није ни бавио, јер је оно што је ЕК јуче саопштила у вези с референдумом у Каталонији и поређењем с Косовом, толико важно да не може да се бави питањем локалних избора.У том је смислу запитао и да ли неко мисли да је важније то како неко замишља да буде градоначелник или заменик градоначелника као што је био раније, „па да могу да краду као што су раније”, или су битније најважније државне теме.Немојте ни да ме питате, поручио је, те додао: „Да сад причам о онима који су до јуче тражили шарену фонтану, а данас им се не свиђа што свира девет а не седам мелодија. Ти су већ победили и све је то у реду, али само постоји једна ситница, да се изброје гласачки листићи, па да се види да ли су победили или не”.

„Било би у реду да кажу „у реду Србијо, огрешили смо се о вас, и 1999. и 2004. и 2008.„, приметио је Вучић али и додао да се то неће догодити.

Ми смо, каже, због њихове нечисте савести принуђени да слушамо којешта, док Албанци могу да раде и поричају шта им падне на памет, јер имају моћне заштитнике.

„Србију нико не штити”, рекао је Вучић и додао да је наш посао да штитимо своју земљу.

Он је указао да је вечерашњи састанак у Варни - важан састанак, то су три важне земље, али, како је навео, највише се данас разговарало о Србији.

„Причали смо о заједничким темама, а ја о ономе што је наша мука, посебно од јуче и става ЕК која је показала двоструке аршине поредећи Косово и Каталонију”, рекао је Вучић.

 

Вучић: Не знам шта ће Албанци с југа Србије с косовским пасошима

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да не зна шта би Албанци који живе у Прешеву, Бујановцу и Медвеђи радили са косовским пасошима, које им обећава Рамуш Харадинај.

„Са тим пасошем далеко ће да догурају”, рекао је и додао да нема потребе за лажима, и да у Србији тачно знају колико Албанаца има у централној Србији, као и да има много више Срба на централном Косову.

„Они могу све то да причају докле год имају велике заштитнике у иностранству, али међународно право треба да постоји и мора да се поштује”, рекао је Вучић.

Истиче, да Србија нема такве заштитнике и да је изложена притисцима са свих страна због нечисте савести Албаније.

„Због њихове нечисте савести према нашој отаџбини ми смо дужни да трпимо, да слушамо притиске, да им се понекад повинујемо, некада не, а када то не урадимо да будемо означени као 'унијати Европејци' или не знам шта већ друго, само зато што смо чували своју родну груду”, рекао је Вучић.

Додаје да ће Србија свој посао да настави, да штити независност Србије, територијални интегритет и суверенитет, док они „раде своје”.

Вучић: Нама су најважнији мир и стабилност

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Варни, после састанка са премијерима Грчке, Румуније и Бугарске, да су мир и стабилност на Балкану најважнији, а да су разговарали и о заједничким инфраструктурним пројектима и енергетици и тешком питању за Србију - различитом односу Брисела према Косову и Каталонији.

Вучић се данас у Варни састао са премијерима Бугарске Бојком Борисовом, Грчке Алексисом Ципрасом и Румуније Михаијем Тудосеом.

Вучић је захвалио „својим пријатељима - Борисову, Ципрасу и Михају што су га саслушали - мада они о томе не могу да говоре - у вези са тим тешким питањем”.

„Ми подржавамо интегритет Шпаније, то је нама изразито пријатељска земља, Шпанија није признала независност Косова, али интересантно је да је ЕК различито реаговала или да је то било уперено против мог народа и државе - да је Косово добило незавиност чак иако нису одржали никакав референдум, а да Каталонија, која је испунила макар некакву форму, ништа слично не може да добије”, рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре.

Па се ми Срби понекад питамо, казао је он, зашто смо морали да будемо жртва двоструких аршина и двоструких принципа.

„Али, то је наш однос. Ми ћемо се борити за своју земљу, народ”, поручио је Вучић.

Председник Србије је нацео да су разговарали о инфраструктурним пројектима, развоју железнице у све четири земље, о енергетском повезивању.

„За Србију је веома важна интерконекцијска веза са Бугарском, ту смо највећи део припрема већ завршили и очекујемо реализацију у најскоријем могућем року”, рекао је Вучић.

Како је додао, разговарало се и о политици.

Подсетио је да се Србија налази на европском путу и захвалио Бугарској, Румунији и Грчкој на великој подршци коју нам пружају на том европском путу.

„Једини сам овде који представљам земљу која није чланица ЕУ. Мислим да заједно можемо да урадимо много тога бољег за наше грађане, за животни стандард, па и да ЕУ биде растерећенија и има мање проблема него што их има данас”, каже председник Србије.

Како је навео, Србија ће наставити тешке реформе, а радиће и на томе да источним и јужним суседима, као и земљама које нам нису директни суседи, има најбоље могуће односе.

„Уверен сам да ћемо моћи да донесемо много тога доброг нашим грађанима, пре свега бољи животни стандарди и оно што је истакао Борисов - мир и стабилност на целом Балкану”, рекао је председник Србије.

Изразио је наду да ће Србија бити добар домаћин сусрету са тројицом премијера у децембру у Београду.

Вучић се данас у Варни састао са премијером Бугарске Бојком Борисовом, Грчке Алексисом Ципрасом и Румуније Михаијем Тудосеом.

Бугарска ће у првој половини наредне године председавати ЕУ.

Економски развој региона и сарадња биће један од приоритета бугарског председавања Европској унији.

Вучић: На притиске се нећу обазирати

Председник Србије Александар Вуцичх рекао је данас да, после ставова Европске уније о Каталонији и Косову, од ЕУ не очекује ништа, а да се на притиске неће обазирати.

„Очекујем да наставе да врше притисак да не шаљем писмо (званични допис Србије због става ЕУ да је каталонски референдум нелегалан, јер је Шпанија чланица ЕУ), да наставе притисак да не тражим одговор на писмо, а онда да врше притисак за не знам ни ја шта, то очекујем”, рекао је Вучић новинарима после састанка у Варни са премијерима Бугарске, Румуније и Грчке.

Он је навео да се на притиске неће обазирати, јер као председник Србије има дужност да штити отаџбину, своју земљу.

„Због тога сам изабран, а не да ме неко хвали и воли. Ако неко мисли после овога да је то све у реду, да треба да се правимо луди и да гледамо у небо и да кажемо 'баш лепо што сте нам то урадили’ - онда нађите неког другог да то ради, изаберите другог председника који ће то да ради, јер ја нећу”, нагласио је Вучић.

Он сматра да нема право да се игра са хиљадама квадратних километара наше територије, нити са животима стотина хиљада људи.

„Тешко је очувати независност Србије у одлучивању и као што видите ја смем да гледам у лице и у камеру и да све то кажем свакоме, кажите још кога видите да то сме тако у целој Европи. Можете на прсте једне руке да набројите лидере који смеју то да ураде”, нагласио је председник Србије.

У овом тренутку, према његовим речима, тешко је причати о поглављу 12 или 14 или владавини права, када је управо ЕУ право бацила под ноге.

„О ком поглављу или владавини права да причам - данас када је показано да је право стављено под ноге”, рекао је Вучић.

Кад се са тим суочите и будете жртва такве политике, која није заснована на принципима, поставља се питање шта да радите, рекао је Вучић и закључио:

„Да кукамо не можемо - да плачемо не вреди. Остаје нам да обавимо свој посао и да упознамо цео свет са тим шта се догодило Србији да се никада више никоме не би догодило и да се боримо за своју земљу и свој народ”.

 

У Београду у децембру лидери Бугарске, Грчке и Румуније

Председник Србије Александар Вучић најавио је вечерас да ће за два месеца премијери Бугарске, Грчке и Румуније доћи у Београд и оценио да је то што ће лидери три земаља чланица ЕУ доћи за Србију веома важно.

Вучић је након састанка са премијерима те три земље у Варни, Бојком Борисовим, Алексисом Ципрасом и Михаијем Тудосеом, рекао да то није стварање неке нове „Вишеградске групе” али јесте начин да будемо јединственији и снажнији.

Он је рекао да је данашњи састанак у Варни био веома важан, да се разговарало о више тема које су битне за све четири земље и да ће наставак следити у Београду у децембру.

 

(Танјуг)

Коментари11
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.

Matija Soskic
Prosto je neshvatljivo da predednik Vucic trazi izvinjenje EU za kaznu koju je Srbija dobila zbog ratne politike S.M., ukljucujuci bombardovanje i gubitak Kosova. On se ponasa kao da se tada nije apsolutno nista dogodilo; da je Srbija bila po strani svih dogadjaja.
Petar Ilic
Matija, ja mislim da vi pogresno citate clanak. Nije Vucic nista "porucio" onima na Zapadu, kako njegove novine kazu, niti on trazi neko izvinjenje od Zapada. Njegove izjave koje prenosi Politika su namenjene samo Srbima. To je njegov stil vladanja Srbima i tako ih Zapad razume. Kad ode tamo kod njih i sa njima prica, on im prica sasvim drugacije price i salje im samo "poruke" koje oni ocekuju od njega. Njih jedino zanima da Srbi ne prave neke nove probleme u Srbiji i u regionu, a kako to Vucic uspeva da postigne, sta radi i sta prica Srbima, njih uopste ne zanima. Za nas i, nadam se, mnoge druge Srbe, je vazno da u Srbiji ne postoje nijedne slobodne novine koje bi smele da se usude i ismeju ovakve Vuciceve izjave. To mnogo kaze i o Srbima i o danasnjoj Srbiji i o slobodi stampe u Srbiji.
Slaviša Milošević
Vučićeva retorika sa "povećanom dozom patriotizma i brige za KiM" ukazuje da će pored lokalnih izbora uBeogradu biti raspisani i vanredni republički,jer Beograd gube. Zato se sete patriotizma iKosova i Metohije,a juče su Srpsku listu(pitanje koliko je srpska) naterali da omogući izbor zločinca Haradinaja i da uđu u njegovu"vladu". Dakle još jedno bacanje prašine u oči Srbima pre izbora,a posle nastavljamo dalje na putu urušavanja Srbije i njenih interesa.Pitanje je samo dokle će te prodavati EUrupsku maglu , vreme se razvedrava a laži sve vidljivije i očitije.
Slobodan Tešić
Samo vracanje KiM u pravni poredak RSrbije, odlazak stranih trupa koje su tamo bez poziva i saglasnosti RSrbije dolazi u obzir! Potom naknada stete nanete bombardovanjem bez saglasnosi Saveta bezbednosti UN dolazi u obzir. Sve manje od toga je izdaja nacionalnih interesa! Dok se navedeno ne postigne ostati u zoni zamrznutog konflikta i cekati da se za ostvarenje tih ciljeva stvore pretpostavke! Jevreji su cekali 2000 godina da se vrate u svoju postojbinu a mi trebamo cekati i vise ako treba a verujem da nece trebati! Oni, Jevreji, su se tokom tih 2000 godina cekanja pozdravljali sa " Dogodine u Jerusalimu" a mi se trebamo pozdravljati sa " Dogodine na Kosmetu"! Ovom prilikom javno pozivam sve gradjane RSrbije kojima je Srbija na srcu i jedina otadzbina da pocnemo tako da se pozdravljamo kada se ljubimo tri puta bilo kojim povodom!!!
una
svoje greske je lepo priznati ako su pogresili neka nam kazu objasne svoje postupke
Sanja
Sta ti vredi sve sto pricas kada te cuje samo 7 miliona Srba od 7 milijardi ljudi na planeti. Kada ce nasi politicari da nauce da mediji vode rat, a ne Migovi I pravda. Na ni jednoj stranoj novinskoj agenciji nema vest da se Srbija za nesto buni, a ovde ne mogu program da nadjem na kome nije Vucic. Smesno.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.