Среда, 18.05.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Снага дечјег ликовног израза

У пригодном издању од осам марака поводом манифестације „Радост Европе” налазе се цртежи чак седам различитих младих аутора из целог света
На­гра­ђе­ни ра­до­ви са Ме­ђу­на­род­ног ли­ков­ног кон­кур­са све­до­че о аутен­тич­но­сти ви­зу­ел­не кул­ту­ре де­тињ­ства (Фото Пошта Србије)

У ти­ра­жу од 25.000 и та­ба­чи­ћи­ма од осам ма­ра­ка, „По­шта Ср­би­је” пу­сти­ла је у оп­ти­цај, 29. сеп­тем­бра, при­год­но из­да­ње „Ра­дост Евро­пе”. На мар­ки но­ми­на­ле 70 ди­на­ра мо­тив је цр­теж је­да­на­е­сто­го­ди­шњег де­ча­ка Угље­ше Ми­лен­ко­ви­ћа, јед­ног од уче­сни­ка Ме­ђу­на­род­ног ли­ков­ног кон­кур­са „Ра­дост Евро­пе”, ко­ји се одр­жа­ва од 1998. го­ди­не у Бе­о­гра­ду. Вре­ме­ном је кон­курс пре­ра­стао гра­ни­це Евро­пе, об­је­ди­нив­ши де­цу и мла­де из це­лог све­та. По­се­бан ку­ри­о­зи­тет ово­го­ди­шњег из­да­ња „Ра­дост Евро­пе” пред­ста­вља чи­ње­ни­ца да се на ви­ње­та­ма та­ба­ка на­ла­зи чак се­дам раз­ли­чи­тих деч­јих цр­те­жа при­сти­глих на ли­ков­ни кон­курс – уз цр­теж Угље­ше Ми­лен­ко­ви­ћа из Ср­би­је, ту су и цр­те­жи Хуи Ка Чин­га (шест го­ди­на, Ки­на), Мир­си­ни На­не (11 го­ди­на, Грч­ка), Че­на­ке­ша Сва­ти­ја (14 го­ди­на, Ин­ди­ја), Да­ни­је­ла Гур­ке (се­дам го­ди­на, Сло­вач­ка), Рак­се Чан­по­сри (де­вет го­ди­на, Тај­ланд), Не­де Бо­ше­ве (шест го­ди­на, Бу­гар­ска) и Ја­не Бу­гар­ски (11 го­ди­на, Ср­би­ја), док је аутор цр­те­жа на ко­вер­ти пр­во­га да­на Леа Бу­то (се­дам го­ди­на, Тај­ван). 

Струч­ну са­рад­њу у ре­а­ли­за­ци­ји овог из­да­ња пру­жи­ла је Ли­ди­ја Се­ни­чар, уред­ни­ца ли­ков­ног кон­кур­са „Ра­дост Евро­пе”, а гра­фич­ка об­ра­да мар­ке де­ло је Јак­ше Вла­хо­ви­ћа, ака­дем­ског гра­фи­ча­ра, кре­а­то­ра ма­ра­ка „По­ште Ср­би­је”. Из­да­ње је, тех­ни­ком ви­ше­бој­ног оф­се­та, штам­па­но у бе­о­град­ском ЗИН-у.

Ина­че, „Ра­дост Евро­пе” је нај­ве­ћа и нај­ста­ри­ја ме­ђу­на­род­на ма­ни­фе­ста­ци­ја деч­јег ства­ра­ла­штва, уста­но­вље­на дав­не 1969. го­ди­не по­во­дом Свет­ског да­на де­те­та, а пр­ва при­год­на мар­ка по­во­дом деч­је не­де­ље и Свет­ског да­на де­те­та об­ја­вље­на је не­што ра­ни­је – 1962. го­ди­не. Из­да­ње од три мар­ке са мо­ти­ви­ма деч­јих цр­те­жа об­ја­вље­но је 1974. по­во­дом Де­чи­је не­де­ље и ше­стог су­сре­та де­це „Ра­дост Евро­пе”, а од на­ред­не, 1975. го­ди­не, уста­ли­ла се прак­са об­ја­вљи­ва­ња овог при­год­ног из­да­ња са две мар­ке, под име­ном „Ра­дост Евро­пе”. То­ком де­це­ни­ја ово при­год­но из­да­ње ва­ри­ра­ло је у сво­јој фор­ми, из­ра­зу, ода­би­ру мо­ти­ва и бро­ју ма­ра­ка, да би „По­шта Ср­би­је” од 2007. го­ди­не уста­ли­ла из­да­ње са јед­ном мар­ком, уз из­у­зе­так из 2013. ка­да су об­ја­вље­не две при­год­не мар­ке. 

Од 1998. го­ди­не део ма­ни­фе­ста­ци­је „Ра­дост Евро­пе” чи­ни и Ме­ђу­на­род­ни ли­ков­ни кон­курс „Ра­дост Евро­пе”, так­ми­чар­ског ка­рак­те­ра. Деч­ји цр­те­жи при­сти­гли на овај ли­ков­ни кон­курс од та­да су мо­ти­ви за мар­ке при­год­ног из­да­ња „Ра­дост Евро­пе”, а Деч­ји кул­тур­ни цен­тар Бе­о­град до­био је на тај на­чин бо­гат фун­дус ли­ков­них ра­до­ва ко­ји но­се у се­би не­про­це­њи­ве ли­ков­не вред­но­сти из ра­зно­вр­сних кул­тур­них сре­ди­на. Сна­га деч­јег ли­ков­ног из­ра­за је оп­ште­по­зна­та и кри­је у се­би ве­ли­ку ле­по­ту не­по­сред­не исти­не ко­ја је на­су­шно по­треб­на са­вре­ме­ној ци­ви­ли­за­ци­ји. 

Из го­ди­не у го­ди­ну, на­гра­ђе­ни ра­до­ви све­до­че о аутен­тич­но­сти ви­зу­ел­не кул­ту­ре де­тињ­ства, раз­ви­ја­ју­ћи сен­зи­би­ли­тет ка­ко пу­бли­ке, та­ко и струч­не јав­но­сти за овај об­лик ли­ков­ног из­ра­за. На ли­ков­ном кон­кур­су на­гра­ђу­ју се ра­до­ви де­це уз­ра­ста од че­ти­ри до осам­на­ест го­ди­на у пет ста­ро­сних ка­те­го­ри­ја, а нај­бо­љи деч­ји ра­до­ви сво­је ме­сто на­ла­зе и на при­год­ној по­штан­ској мар­ки „Ра­дост Евро­пе”.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.