Четвртак, 30.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа

Насер Орић ослобођен кривице за злочине над Србима

Насер Орић након изрицања пресуде (Фото Танјуг)

Од нашег дописника
Сарајево – Суд БиХ ослободио је првостепеном пресудом ратног команданта Армије БиХ у Сребреници Насера Орића и припадника те војске Сабахудина Мухића по свим тачкама оптужнице за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992. године. Оптужница их је теретила да су 1992. године у местима Залазје, Лолићи и Кунарац убили тројицу заробљених Срба – Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

Суђење у овом предмету почело је у јануару 2016. године, а након изношења завршних речи Тужилаштва БиХ 29. августа окончано је 12. септембра.

Током двогодишњег поступка саслушано је више сведока, међу којима и један заштићени који је изјавио да је „видео како је Насер Орић убио три  заробљена Србина”.

И тужилац Мирослав Јањић, који је и подигао оптужницу, током изношења завршних речи, рекао да је тужилаштво „на основу доказа и исказа сведока, утврдило и доказало да су оптужени починили кривична дела која су им стављена на терет”. Међутим, председавајући Судског већа Шабан Максумовић је, образлажући пресуду, казао да „Тужилаштво БиХ није ван разумне сумње доказало Орићеву и Мухићеву кривицу”.

Изрицању пресуде Орићу и Мухићу присуствовао је велики број чланова бошњачких удружења, а у судници су били и чланови породица српских жртава, који су демонстративно напустили зграду Суда БиХ одмах након што је пресуда прочитана. Приликом изласка из суднице са „друге стране” су им упућиване увредљиве речи уз помињање имена генерала Ратка Младића и још неких других. До аутобуса их је допратила полиција, и то под пуном ратном опремом. Иначе, зграду Суда БиХ обезбеђивале су јаке полицијске снаге.

Председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац Радојка Филиповић, која је присуствовала изрицању пресуде, није скривала разочарење јер догодило се управо оно чега се она и прибојавала.

На­сер Орић и ко­ман­дант ми­ров­них сна­га Ује­ди­ње­них на­ци­ја Фи­лип Мо­ри­он, Сре­бре­ни­ца 1993.
(Фо­тоа ар­хи­ва „По­ли­ти­ке”)
Брнабић: Пресуда Орићу ужасна и поражавајућа
Предсденица владе Ана Брнабић изјавила је данас да не жели да коментарише судске пресуде, али је додала да је ослобађајућа пресуда за Насера Орића за њу лично „ужасна и поражавајућа”.Брнабић је рекла да је за њу страшно да после свега што се десило нема никакве правде и нико није крив.„После свега да нема никаве правде и да нико није крив, људски ми је страшно”, рекла је Брнабић новинарима. (Танјуг)

„Знајући у каквој земљи живимо и како ради правосуђе БиХ, може се поново десити да дође до срамне пресуде и ругања правосуђа српским жртвама као и у више случајева до сада”, изјавила је она дан раније.

Након што су саслушали образложење пресуде, из суднице су изашли и Насер Орић и Сабахудин Мухић. У обраћању окупљенима испред зграде суда, који су га дочекали аплаузима и овацијама, Орић је са осмехом рекао: „Правда је победила”. И његов адвокат Лела Човић исказала је задовољство због, како је навела, очекиваног ослобађања њеног клијента.

Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајуће пресуде Орићу и Мухићу.

„Тужилаштво БиХ не може коментарисати првостепену пресуду Суда БиХ. Након што стигне писана отправка пресуде, Тужилаштво БиХ ће уложити жалбу”, саопштено је из Тужилаштва БиХ неколико часова након изрицања пресуде.

Сарајевски медији подсећају да је Насер Орић био ухапшен 10. јуна 2015. на граници Француске, по захтеву Србије, која га је сумњичила за злочине почињене у Залазју код Сребренице. Његову екстрадицији тражили су и Србија и БиХ, у коју је он и изручен.

Орић је и у Хашком трибуналу био оптужен за злочине почињене на подручју Сребренице и околних села у од децембра 1992. до марта 1993. године. Као индиректно одговоран за смрт седморо и мучење 11 српских заробљеника, првостепено је осуђен на две године затвора 2006. године. Међутим, након жалбе на пресуду, 2008. године апелационо веће га је ослободило, уз образложење да првостепено веће није имало све неопходне доказе да би Орић био осуђен на основу командне одговорности. Апелационо веће је тада закључило „да нема сумње да су тешки злочини почињени над Србима у Сребреници у периоду од септембра 1992. до марта 1993”, али да „доказ да су злочини почињени није довољан за изрицање казне појединцу”. Душанка Станишић

 

Дачић: Има ли краја безобразлуку?

Ослобађајућа пресуда за ратног команданта тзв. Армије БиХ Насера Орића, којег Србија потражује због злочина над Србима, је порука да се за злочине почињене над Србима не одговара, изјавио је данас потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је у изјави за Танјуг поручио да никакав суд неће моћи да опере српску крв са руку Орића и других злочинаца, те да ће их казна стићи, кад тад.

„ Има ли краја безобразлуку, понижењу и неправди према српским жртвама? Одлука о ослобађању Насера Орица поручује да се за злочине почињене над Србима не одговара. Зар неко мисли да се тако може градити мир, стабилност и помирење у региону? За разлику од Срба, ни Муслимани, ни Хрвати, ни Албанци, нису спремни да се суоче са својим ратним злочинима”, навео је Дачић. (Танјуг)

 

Реаговања у Републици Српској: Пресуда Орићу крах правосуђа у БиХ

Тужилаштво БиХ најавило жалбу на пресуду Орићу 
САРАЈЕВО– Тужилаштво БиХ најавило је жалбу на ослобађајућу пресуду ратном команданту тзв. армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује због ратних злочина над Србима.„Тужилаштво БиХ не може да коментарише првостепену пресуду Суда БиХ. Када добијемо писани отправак пресуде, уложићемо жалбу на ослобађајућу пресуду”, саопштено је из Тужилаштва.Ослобађајућа пресуда за Орића, којег у Федерацији БиХ сматрају народним херојем, а Србија и Срби у Републици Српској ратним злочинцем, изазвала је различите реакције у оба ентитета БиХ и Србији.

БАЊАЛУКА – Ослобађајућа пресуда првостепеног суда ратном команданту тзв. армије БиХ Насеру Орићу је крах правосуђа БиХ, заједничка је оцене представника удружења жртава српских бораца и несталих цивила, званичника и стручњака, који су је једнодушно најоштрије осудили.

Радојка Филиповић, председница Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Братунац, која је присуствовала изрицању ослобађајуће пресуде ратом команданту сребреничких муслимана у Суду БиХ оценила је као неправду за жртве.

Нагласила је да су 1992. године муслимани из Сребренице, предвођени Насером Орићем дошли у њено двориште, у њену кућу, и убили јој супруга, јетрву, свекрву и њених двоје деце одвели у затвори.

Поручила је да у БиХ нема правде.

„ Данас су га ослободили, а слободан је 25 година”, рекла је Филиповићева, пренеле су агенције.

Бане Васиљевић, председник Организације заробљених и погинулих бораца и несталих цивила општине Сребреница, казао је да без обзира што је Орић ослобођен „он је за српски народ из Сребренице и даље ратни злочинац”.

Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу представља довољан импулс да се дефинитивно одржи референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ у Републици Српској, сматра председник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељко Митровић.

Он је нагласио да овако катастрофална пресуда значи „смак правосуђа у БиХ”.

Митровић каже да ослобађање Насера Орића представља „дно дна” и да онда више нема потребе за процесуирањем ратних злочина над Србима, јер ће поучени овим искуством сви бити ослобођени.

„У случају пресуде Насеру Орићу доминирала је политика, јер постоји сасвим довољно доказа за осуђујућу пресуду”, закључио је Митровић.

Председник БОРС-а Миломир Савчић рекао је да ослобађање Орића представља крах и сумрак правде у БиХ и легализацију злочина над Србима.

Навео је да ће се овом пресудом легализовати злочин над Србима и отворити лов на Србе у којем ће многи невини Срби страдати од Суда и Тужилаштва БиХ. Он је истакао да је ово крах правде, поготово када је реч о српским жртвама, јер постоји не мало случајева где су потпуно невини људи осуђени без иједног доказа или са потпуно лажним доказима које је Суд БиХ прихватио као веродостојне и изрицао драконске казне.

Имајући у виду како је текао процес Орићу, са огромним притиском на сведоке, Савчић је нагласио да „сви Срби у било којим институцијама треба дебело да се замисле”.

Председник ПДП-а Бранислав Бореновић оценио је да ослобађање Орића показује да се улази у фазу потпуног неповерења у правосудне институције које би требало да чувају и штите истину.

Истакао је да је срамотно да је човек који је крив и одговоран за страдања огромног броја Срба данас ослобођен.

„Правда је можда спора, можда није у датом моменту достижна, али смо убеђени да ће правда кад тад добити правни и нормални епилог”, истакао је Бореновић, и додао да овакву одлуку Суда БиХ сматра скандалозном.

Потпредседник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић сматра да након ослобађајуће пресуде Насеру Орићу у Српској није потребан никакав референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ, јер је ово довољно да се констатује крах правосуђа БиХ.

„Ово је у принципу референдум о правосуђу у БиХ, јер оваква пресуда најављује крах правосуђа БиХ”, рекао је Стевандић.

Према његовим речима, тамо где је свима јасно у Републици Српској, ФБиХ и међународној заједници да постоје неспорни злочини, имена жртава, бруталности и све оно што се повезује са најнегативнијим ратним дешавањима – не вреди за Суд БиХ.

„ Али, зато су спремни да тамо где не постоје никакви докази, никакви материјални показатељи покрену лавину оптужби и поступака да би се сваком иоле значајнијем Србину судило или Суд користио као метод политичког и сваког другог притиска”, закључио је Стевандић.

Председник Удружења жена жртава рата Божица Живковић Рајилић сматра да ослобађање Орића представља пораз и крај Суда БиХ.

„Десетине мртвих – жртава Насера Орића и његове јединице на подручју Подриња, али и по другим ратиштима ништа не значе за Суд и Тужилаштво БиХ. Они су унапред инструисани да злочинци буду ослобођени и да се прикажу као ослободиоци и хероји, а за српске жртве у овој земљи нико не мари”, рекла је Рајилићева.

Она је навела да је порука да су Срби легитимне мете, које може да убија како и ко хоће и да за то никада неће одговарати.

„Тај суд не треба никоме, тако радећи, поготово не Србима и треба на сваки начин гледати како да се тај суд уништи или да се бар Срби изузму из икаквог учешћа и сарадње са тим судом”, закључила је Рајилићева.

Бањалучки адвокат Милан Петковић рекао је да не би смела опстати пресуда Суда БиХ о ослобађању Орића и Мухића.

Он је додао да је увек тешко коментарисати пресуде док се не погледају детаљи у којима су разлози због чега су оптужени ослобођени, те изразио наду да ће Тужилаштво БиХ сачинити жалбу на ову пресуду квалитетно и савесно, те указати на све пропусте уколико их је било код првостепеног суда. (Танјуг) 

 

Човић: Ослобађајућа пресуда Орићу помало враћа уназад

БАЊАЛУКА – Ослобађајућа пресуда ратном команданту тзв. Армије БиХ Насеру Орићу, којег Србија потражује за ратне злочине над Србима, „помало враћа уназад”, изјавио је данас у Бањалуци председавајући Председништва БиХ , Драган Човић.

Коментаришући пресуду, Човић је оценио да ће ослобађајућа пресуда сигурно изазвати негативну међусобну реторику.

„Превише је тема које оптерећују правосудни систем и безбедносни сектор”, оценио је Човић након састанка са председником Републике Српске Милорадом Додиком.

„Ми морамо политику макнути из тих институција”, рекао је Човић, пренеле су бањалучке „Независне новине”. (Танјуг)

 

Удружења породица несталих: Очекивана пресуда Орићу

Координација српских удружења породица несталих, убијених и прогнаних лица са простора бивше СФРЈ саопштила је данас да је била очекивана ослобађајућа пресуда Насера Орића, након што га је одговорности ослободио и Хашки трибунал 3. јула 2008.

Орић је, подсећају, ослобођен за убиство тројице српских заробљеника упркос чињеници да постоје сведоци који су видели да је убиство починио оптужени Орић.

Чињеница да се у зони командне одговорности Насера Орића у периоду од 1992. до 1995. године десило на стотине злочина над српским цивилима за суд није значила ништа, додаје се.

Тако се данас, поручују из Координације српских удружења, Орић придружио „легендарним” комадантима Анти Готовини, Рамушу Харадинају и Хашиму Тачију.

Сви они су оптужени да су командовали у „храбрим” акцијама иза којих је остајало стотине лешева српских цивила и сви су ослобођени одговорности.

„Породицама српских жртава није могуће објаснити како то да за Орића, Готовину, Харадинаја и Тачија не важи правило Хашког суда о командној одговорности. Евидентно је да се наставља прича о антицивилизацијском потцењивању српских жртава”, наводи се у саопштењу које је потписао председник Драган Пјевач..

. Из Координације сматрају да српске институције питање процесуирања починиоца ратних злочина, проналска несталих лица, суочења са прошлошћу и сатисфакција свим жртвама - треба хитно да буду стављена на дневни ред у даљој сарадњи са Хрватском, Босном и Херцеговином и Приштином. (Танјуг) 

Коментари40
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Orozović Petar
Da se ovakvi zločini počinjeni i među ljudožderima , počinilac ovakvog zločina bio sigurno kažnjem , a ovo je neki sud u 21 veku.
Pravda
Zanima me da li je iko od ovih politicara iz RS-a i Srbije i analiticarki iz FBiH procitao obrazlozenje presude Naseru Oricu. Ja sam danas sat vremena u Sudu BiH slusao obrazlozenje koje je citao predsjedavajuci sudskog vijeca, tako da za razliku od njih ne komentarisem naslijepo. Zasticeni svjedok O1 je jedna jedina osoba - od svih svjedoka Tuzilastva BiH - koja je navodno vidjela kako Naser ubija tog nekog sudiju Ilica. I kaze taj O1 da je taj sudija Ilic bio mal, nabijen, brkat i da je imao bradu. A svjedok koji je rodjak, komsija i prijtelj sudije Ilica kaze u svom svjedocenju da je Ilic bio krupan, visok i da nije imao brade i brkova. Pa da je Dodik bio clan sudskog vijeca ne bi mogao donijeti nikakvu drugaciju presudu po ovoj tacki nego oslobadjajucu. Ili... zena ubijenog Savica kaze da su joj njegovi saborci kad je poginuo rekli da je pogodjen dok je nastojao preuzeti mitraljeski polozaj od vojnika kojeg je pogodio metak. I da ga je metak pogodio u glavu dok je nastojao sjesti
Sale
Pravda:pa pravi svjedoci kao sto su Hakija Miholjic i Ibran Mustafic nisu ni zovnuti da svjedoce protiv tog monstruma sto ga ti branis,iako su se nudili tribunalu u Hagu....
Sasa Trajkovic
Licemerno je od Vučića i vlade da sada rone krokodilske suze kada su svojim neodgovornim odnosom prema srpskim žrtvama ponizili celu Srbiju jer nisu bili u stanju da podignu valjane optužnice i ako ne u Hagu onda pred domaćem sudovima sudi zločincima. A tempiranje presude u oči dolaska Erdogana je šamar i vrhunac licemerja Sarajeva prema Beogradu i Vučiću.
Саша Јовановић
Хајде мало аналогије у перспективи. Насер Орић у будућности постаје неки политички фактор у БиХ. А онда из "Београда" "Бањалуци" стиже подршка да са њим уђу у тамо неку владу, зарад "интереса" Срба у БиХ. Мислите да је немогуће. Сетите се Рамуша. Харадинаја, ако је тако лакше. Толико о овим крокодилским сузама.
petar
O tome i ja pričam od kraja rata. Samo tako i nikako drugačije. Pravda je u našim RUKAMA.

ПРИКАЖИ ЈОШ

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.