Недеља, 26.06.2022. ✝ Верски календар € Курсна листа
САРАДЊА „ПОЛИТИКЕ” И ДОМА ЗДРАВЉА „САВСКИ ВЕНАЦ”

Наше читатељке бесплатно на прегледима дојки

Заинтересоване жене, без упута и здравствене књижице, могу да закажу преглед у четвртак од 12 до 13 сати на број телефона „Политике” 011-330-1758
Ка­да се рак дој­ке от­кри­је на вре­ме девет од десет же­на бу­де из­ле­че­но (Фото Р. Крстинић)

Лист „По­ли­ти­ка” у са­рад­њи са До­мом здра­вља „Сав­ски ве­нац”, по­во­дом обе­ле­жа­ва­ња Ме­ђу­на­род­ног ме­се­ца бор­бе про­тив ра­ка дој­ке, ор­га­ни­зо­ва­ће у су­бо­ту, 14. ок­то­бра, од 8 до 18 са­ти, бес­плат­не пре­вен­тив­не ул­тра­звуч­не и ма­мо­граф­ске пре­гле­де дој­ки за за­ин­те­ре­со­ва­не чи­та­тељ­ке. Пре­гле­ди без упу­та и здрав­стве­не књи­жи­це мо­гу да се за­ка­жу у четвртак од 12 до 13 са­ти на број те­ле­фо­на „По­ли­ти­ке” 011-330-1758. 

Ка­ко ис­ти­че др Ду­брав­ка Ми­љуш, ди­рек­тор­ка ДЗ „Сав­ски ве­нац”, ле­ка­ри ће нај­пре ра­ди­ти при­ја­вље­ним же­на­ма ул­тра­звуч­не пре­гле­де дој­ки, а по по­тре­би и ин­ди­ка­ци­ји и ма­мо­граф­ски пре­глед. Осим пре­гле­да, же­не ће до­би­ја­ти и еду­ка­тив­не са­ве­те о са­мо­пре­гле­ду дој­ки и зна­ча­ју пре­вен­тив­них пре­гле­да.

– Пре­вен­тив­ни пре­гле­ди има­ју ве­ли­ки зна­чај јер да­ју мо­гућ­ност ра­ног от­кри­ва­ња кар­ци­но­ма. Бит­но је да се скре­не па­жња на рас­про­стра­ње­ност ра­ка дој­ке и по­диг­не свест о зна­ча­ју пре­вен­ци­је и ра­ног от­кри­ва­ња, као и о мо­гућ­но­сти­ма пра­во­вре­ме­ног ле­че­ња осо­ба обо­ле­лих од ра­ка дој­ке – ка­же др Ми­љуш.

Уко­ли­ко се кар­ци­ном ди­јаг­но­сти­ку­је у ра­ној фа­зи и на­кон то­га ле­чи, про­це­нат из­ле­че­ња из­но­си чак 97 од­сто. У Ср­би­ји се сва­ке го­ди­не ре­ги­стру­је око 4.000 но­во­от­кри­ве­них слу­ча­је­ва обо­ле­лих од кар­ци­но­ма дој­ке, а чак 1.600 же­на умре. Пре­вен­тив­ни пре­гле­ди да­ју мо­гућ­ност ра­ног от­кри­ва­ња кар­ци­но­ма и скре­ћу па­жњу на рас­про­стра­ње­ност ра­ка дој­ке. 

– Нео­п­ход­но је да же­не бу­ду све­сне зна­ча­ја пре­вен­ци­је ка­да је ова бо­лест у пи­та­њу, а пре­вен­ци­ја под­ра­зу­ме­ва ре­дов­не са­мо­пре­гле­де, пре­гле­де код ле­ка­ра, ре­а­го­ва­ње на сва­ку уоче­ну про­ме­ну на дој­ка­ма и здрав жи­вот – из­бе­га­ва­ње стре­са, здра­ву ис­хра­ну и ба­вље­ње фи­зич­ким ак­тив­но­сти­ма – до­да­је др Ми­љуш.

Ка­да се рак дој­ке от­кри­је на вре­ме 9 од 10 же­на бу­де из­ле­че­но.

Коментари0
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.