Недеља, 01.08.2021. ✝ Верски календар € Курсна листа

Краљица и краљ ајвара у Сокобањи

Завршним такмичењем представника 30 општина и градова и проглашењем победника после 50 дана затворена овогодишња манифестација „Изађи ми на теглу”
Надметање мајстора у спремању ајвара (Фото Т. Тодоровић)

Сокобања – Последњим квалификационим такмичењем у петак и избором последњег учесника завршне приредбе и јучерашњим финалним надметањем мајстора у припреми највећег српског бренда ајвара, у Сокобањи је пред изузетно великим бројем посетилаца затворена овогодишња манифестација „Изађи ми на теглу”.

Од почетка каравана 25. августа, до овог викенда и завршног дела фестивала у бањи под Озреном, мајсторијама својих златних руку у припреми ајвара огледало се преко 6.000 мајстора кулинарства из свих крајева наше земље, рекла је на завршној свечаности Љиљана Вукотић, из Националног удружења „Башта-машта”, које традиционално последње четири године организује ову манифестацију:

– У јакој и великој конкуренцији 30 екипа из исто толико градова и општина, према одлуци жирија састављеног од најпознатијих професионалних кувара, професора кулинарства, технолога и инжењера развоја у индустрији хране Србије, за најбоље мајсторе у припреми ајвара за 2017. годину проглашени су екипа „Велебит” из Кањиже, и Бисерка Чолић, капитен те екипе – рекла је на завршној свечаности проглашавајући победнике Љиљана Вукотић.

Победници су проглашени „краљицом” и „краљем” ајвара.

Најбољи мајстори у спремању ајвара награђени су вредним наградама – шпоретима на дрва „смедеревац”, електричним штедњацима и другим производима смедеревске фабрике „Милан Благојевић”, новачним кредитним картицама у износу од по 25.000 динара Уникредит банке, али су и стекли право да се по њиховим добро чуваним и тајним рецептима припреме посебне серије ајвара под брендом „Бакина тајна”, а који ће на теглама носити имена победничких екипа произвођача.

У предивном амбијенту централне пешачке зоне Сокобање и на прелепом сунчаном времену, поред посматрања начина печења паприке и поступка справљања ајвара уз мајсторлуке руковалаца варјачом, за посетиоце којих је у петак и јуче било преко 10.000, био је припремљен веома богат целодневни културно-уметнички програм.

Како су саопштили организатори, укупно је за последњих 50 дана, колико је трајао фестивал „Изађи ми на теглу”, квалификациона надметања и финално такмичење пратило око 150.000 посетилаца у свим градовима и општинама Србије.

Једну од највећих привредно-туристичких манифестација у Србији, фестивал припреме ајвара „Изађи ми на теглу”, рекли су организатори из удружења „Башта-машта”, подржали су поред највиших државних органа и све локалне самоуправе и туристичке организације градова и општина од Бујановца и Врања на југу до Суботице, Кикинде на северу, односно од Димитровграда и Пирота на југоистоку до Ужица, Пожеге и Краљева на западу наше земље. 

Коментари5
Молимо вас да се у коментарима држите теме текста. Редакција Политике ONLINE задржава право да – уколико их процени као неумесне - скрати или не објави коментаре који садрже осврте на нечију личност и приватан живот, увреде на рачун аутора текста и/или чланова редакције „Политике“ као и било какву претњу, непристојан речник, говор мржње, расне и националне увреде или било какав незаконит садржај. Коментаре писане верзалом и линкове на друге сајтове не објављујемо. Политика ONLINE нема никакву обавезу образлагања одлука везаних за скраћивање коментара и њихово објављивање. Редакција не одговара за ставове читалаца изнесене у коментарима. Ваш коментар може садржати највише 1.000 појединачних карактера, и сматра се да сте слањем коментара потврдили сагласност са горе наведеним правилима.
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Зоран Витић
Бакина тајна је продата Хрватима па ћете сада ви да правите ајвар који ће се у свету продавати као хрватски. Свака вам част.
Paprikar
U Londonu se moze naci Podravkin ajvar koji je "kiseo". Moze se naci i ajvar i sa Kosova koji je "gorak" (slicno kao i Turski) a ima Bugarskih i Rumunskih varijanti (zakuske i pindzuri sto i nije ajvar). Najbolje sto se moze naci u Londonu je Makedonski ajvar koji je i najskuplji a imaju nekoliko varijanti zavisno od "prisustva" patlidzana u receptu. Onaj napravljen samo od paprike je najbolji i najskuplji. Srpskog ajvara nema ni od koriva - tj hocu da kazem pre nego sto se sekiramo da ce nas neko "orobiti" treba prvo da pocnemo proizvodimo tj izvozimo nesto za taj "svet" i da dodam da ono "ko pre devojci...vazi mnogo vise u trgovini nego bilo gde drugde.
Mirjana
Ajvar je turski a moze da se ide i dalje na istok i dodje do mesta gde je izmisljen -stvoren-napravljen prvi put ajvar. Arizona
Slavko Beli-Gevgelija
Ajvar je makedonski brend a ne srpski. Srpski brend je sljivovica i kiseli kupus, svakako i najbolja svinjetina (pecenica i sunka) u svetu.
Зоран Витић
Ако ви ваш пинџур зовете ајваром свака вам част. Лесковац је бре за вас појам.

Комeнтар успeшно додат!

Ваш комeнтар ћe бити видљив чим га администратор одобри.

Овај веб сајт користи колачиће

Сајт politika.rs користи колачиће у циљу унапређења услуга које пружа. Прикупљамо искључиво основне податке који су неопходни за прилагођавање садржаја и огласа, надзор рада сајта и апликације. Подаци о навикама и потребама корисника строго су заштићени. Даљим коришћењем сајта politika.rs подразумева се да сте сагласни са употребом колачића.